Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

ΗΠΑ – Κίνα και οι κινήσεις της Τουρκίας στο σύγχρονο πολυπολικό γεωπολιτικό περιβάλλον

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Τουρκία καιροφυλακτεί να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες

από τον Ηλία Χατζηκουμή*

Κατά την άτακτη αναδίπλωση τους από το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί άφησαν πίσω τους μία… «προίκα» όπλων στους Ταλιμπάν, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 80 δις δολάρια. Οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτός ο οπλισμός για μία χώρα σαν το Αφγανιστάν με μεγάλη γεωπολιτική αξία. Παρότι ελάχιστοι είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο, δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε ότι ο οπλισμός αφέθηκε ώστε οι Ταλιμπάν, από κυβερνητική πλέον θέση, να συνεχίσουν να εμποδίζουν την διείσδυση της Κίνας αλλά και της Ρωσίας στην περιοχή.

Η Άγκυρα δεν άργησε να μπει στο παιχνίδι. Κίνησε γη και ουρανό για να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, φιλοδοξώντας να παίξει έναν πολύ βαθύτερο ρόλο στις εξελίξεις της Κεντροασιατικής χώρας αναβαθμίζοντας και τη δική της γεωπολιτική αξία. Από κοντά στο παιχνίδι αυτό είναι και το Πακιστάν, για το ρόλο του οποίου στην Αφγανική κρίση θα γίνει αναφορά σε ξεχωριστό άρθρο.

Απαντήσεις εν ευθέτω χρόνω!

Στον Ειρηνικό, η συμμαχία AUKUS εγκαινίασε μια περίοδο για την οποία καιρό τώρα μιλούσαν διάφοροι αναλυτές και αφορά στον περιορισμό του Κινεζικού επεκτατισμού. Βασικό σημείο αναφοράς είναι η παροχή στην Αυστραλία τεχνογνωσίας κατασκευής πυρηνοκίνητων υποβρυχίων. Μία τεχνολογία που μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είχαν μοιραστεί μόνο με τη Μ. Βρετανία. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency – IAEA) περιορίστηκε στο να αναφέρει πως θα μελετηθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας και θα δοθούν απαντήσεις «εν ευθέτω χρόνω». Εδώ προκύπτουν βασικά ερωτηματικά:

  1. Για ποιο λόγο μία συμφωνία που εμπεριέχει τη διακίνηση πυρηνικών όπλων δεν έχει δοθεί προτού υπογραφεί στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για έλεγχο;
  2. Τι γίνεται σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβιάσεις στο διεθνές καθεστώς μη διασποράς/διακίνησης πυρηνικής τεχνολογίας (non – proliferation); Η συμφωνία θα προχωρήσει κανονικά λόγω πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών πιέσεων;
  3. Πως θα εκμεταλευτούν αυτή την εξέλιξη χώρες όπως είναι το Ιράν, το Πακιστάν και η πάντα ενδιαφερόμενη για πυρηνικά όπλα, Τουρκία, για να διακινήσουν πυρηνικά όπλα και τεχνολογία;
  4. Τι συμπέρασμα να βγάλει η κοινή γνώμη για την ισχύ των αποφάσεων διεθνών οργανισμών που έχουν υποτίθεται συγκροτηθεί για την υπεράσπιση της ειρήνης και του ελέγχου της διασποράς υλικών που βλάπτουν την ανθρωπότητα;
  5. Τι συμπέρασμα να βγάλει η ΕΕ και οι υπόλοιπες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όταν βλέπουν τον ηγέτη της συμμαχίας και του δυτικού κόσμου, να επεμβαίνει με τέτοιο τρόπο, σε μία συμφωνία που θα απέφερε τεράστια οικονομικά κέρδη στη Γαλλία, καθώς επίσης και στην προσπάθεια της χώρας αυτής να ενισχύσει την εικόνα της ως χώρας ικανής να παράσχει ασφάλεια διεθνώς, προωθώντας δικά της οπλικά συστήματα;

Το νήμα που συνδέει τις εξελίξεις…

Το βασικό που πρέπει να κατανοήσουμε και στις δύο περιπτώσεις είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα, μιας ισορροπίας δυνάμεων που τη δεδομένη στιγμή φαίνεται πως ανατρέπεται υπέρ της Κίνας. Αυτό είναι το νήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από τον λαβύρινθο των διεθνών εξελίξεων.

Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο εξαγωγέα εμπορευμάτων παγκοσμίως, έχοντας πετύχει πολύ χαμηλές τιμές παραγωγής. Είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας εμπορευμάτων στην ΕΕ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ΗΠΑ και την Γερμανία.

Με την αγορά λιμένων, όπως ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά από την COSCO, αποφεύγει την επιβολή δασμών στα εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ευρώπη και αλλού, αφού έτσι αποκτούν την «ιθαγένεια» της εκάστοτε χώρας. Με την κατασκευή τεχνητών νήσων στον Ειρηνικό και την αντιμετώπισή τους λες και τελούν υπό το ίδιο καθεστώς με τα φυσικά νησιά ως προς τα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και διαμορφώνει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.

… η Τουρκία και…

Η Τουρκία που εξακολουθεί να κινείται στο διεθνές γίγνεσθαι με βάση το πνεύμα του νέο-Οθωμανισμού, έχει ιδιαίτερα συμφέροντα που μακροπρόθεσμα την δένουν ή μπορούν να την δέσουν με την Κίνα. Η Τουρκία θεωρεί ότι επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσει στο νέο πολυπολικό κόσμο καθώς η θέση της είναι κομβική για όλα τα μεγάλα πρότζεκτ που σχεδιάζονται, όπως είναι για παράδειγμα το όραμα της Κίνας για τη δια-ευρασιατική συνδεσιμότητα (BRI). Με τις τελευταίες εξελίξεις τρίβει τα χέρια της.

Ως προς το Αφγανιστάν εκμεταλλεύτηκε γρήγορα την κατάσταση και μπορεί να απειλεί διαρκώς την Ευρώπη με νέο κύμα προσφύγων, έχοντας πατήσει πόδι σε ακόμα μία περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Ως προς την AUKUS, η Άγκυρα αρχικά μπορεί να εκμεταλευτεί ως προηγούμενο τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη σύμμαχο Γαλλία, για να δικαιολογήσει την ενίσχυση των δεσμών της με μη ΝΑΤΟϊκές χώρες, όπως η Ρωσία. Επιπλέον, η παραχώρηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων μπορεί να αξιοποιηθεί ως δικαιολογία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε ζητήματα πυρηνικής ενέργειας με το Πακιστάν ή και το Ιράν,.

Κοινώς, υπάρχει πλέον το απαραίτητο υπόβαθρο για την Άγκυρα να διαμορφώσει τις δικές της «AUKUS» στην Κεντρική Ασία. Η βασική διαφορά είναι ότι, σε αντίθεση με τους Αμερικάνους που έχουν την συγκυρία της Κίνας και προσαρμόζουν ανάλογα την εξωτερική πολιτική τους, η Τουρκία έχει σαν όχημα το Ισλάμ που μπορεί να την ενώσει πολιτικά, ιδεολογικά, συναισθηματικά και οικονομικά με τους λαούς και τις χώρες του άμεσου περιβάλλοντός της, προβάλλοντας ισχύ και πέραν αυτού.

… Η Ελλάδα και η Κύπρος

Θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε γράφοντας απλά πως «αφού οι Αμερικάνοι άδειασαν τους Γάλλους που είναι μεγάλη δύναμη, φανταστείτε τι θα πάθουμε εμείς άμα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπουν στο παζάρι που θα καθορίσει τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή στην ΝΑ πτέρυγα, ενάντια στην Κινεζική διαβρωτική παρουσία». Εντούτοις, δεν είναι τόσο απλό.

Οι φιλίες και οι συμμαχίες, δοκιμάζονται και αναπροσαρμόζονται σε εποχές μεγάλων ανακατατάξεων. Θα πρέπει να διαβάζουμε σώστα τις εξελίξεις και να κινούμαστε ανάλογα. «Στρατηγικής» φύσεως συνεργασίες διαμορφώνονται όταν υπάρχουν κοινά συμφέροντα και ενδεχομένως κοινές αξίες και αρχές ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέλη. Οι πρόσφατες συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αλλά και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με άλλες χώρες δείχνουν πως η Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι βασικό λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις συγκυρίες για να ενισχύσουμε όχι μόνο τις συμμαχίες μας, αλλά πρώτα και κύρια το αίσθημα ασφάλειας των λαών μας στηριγμένοι σε μία υψηλή Στρατηγική, που θα βλέπει χρόνια μπροστά.

* Ο Ηλίας Χατζηκουμής είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών και μελετητής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 6 Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 5ης Οκτωβρίου 2024
1. Γεραπετρίτης: Θα κάνω αυτό που πρέπει στο Αιγαίο και ας χαρακτηριστώ μειοδότης
2. Ελλάδα-υδρογονάνθακες: Ποιος κρύβεται πίσω από την παρακώλυση των γεωτρήσεων; 13:00
3. Κύπρος: Η τριμερής αποφασίστηκε από Αθήνα και Άγκυρα, ερήμην της Λευκωσίας 21:50
4. Τουρκία: Κέρδισε διαγωνισμό στη Ρουμανία για πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων 27:00
5. Ισραήλ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσης – Θα αντεπιτεθούμε λέει το Ιράν 33:15
6. ΗΠΑ: Ο Τραμπ γύρισε στον τόπο του εις βάρος του εγκλήματος στην Πενσυλβάνια 59:00
7. Ρωσία-Ουκρανία: Μοντέλο Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας προκρίνουν Δυτικοί κιαι Ουκρανοί αξιωματούχοι 01:01:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Σε παρακμή τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν

Τυφλοί οι Αμερικανοί! Δεν βλέπουν τα τρωτά σημεία του Ιράν. Πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρότερη βιομηχανικά και στρατιωτικά από ό,τι είναι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ιράν πρέπει να εισάγει διυλισμένη βενζίνη, όχι μόνο για να τροφοδοτεί μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και για να διοχετεύει στα κοιτάσματα για την εξόρυξη πετρελαίου.

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν*, Middle East Forum

Τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν είναι τα παλαιότερα στη Μέση Ανατολή. Το 1901, ο Αυστραλός William Knox D’Arcy κέρδισε μια παραχώρηση για αυτό που μέσα σε μια δεκαετία θα γινόταν η Anglo-Persian Oil Company. Καθώς η Περσία άλλαξε το όνομά της σε Ιράν το 1935, το ίδιο έκανε και η εταιρεία, πρώτα σε Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου και στη συνέχεια, καθώς μεγάλωνε πέρα ​​από το Ιράν, μετονομάστηκε σε British Petroleum.

Το κρατικό μυστικό

Η παραγωγή κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1970. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση υπήρξε πολιτικό χάος και ακολούθησαν δεκαετίες κακοδιαχείρισης στα… χωράφια του Ιράν. Η παραγωγή ορισμένων χωραφιών μειώνεται τώρα κατά 8 έως 12 τοις εκατό ετησίως. Το Ιράν πρέπει να εισάγει διυλισμένη βενζίνη, όχι μόνο για να τροφοδοτεί μηχανοκίνητα οχήματα, αλλά και για να διοχετεύει στα κοιτάσματα για την εξόρυξη πετρελαίου. Η εξάρτηση του Ιράν από την εισαγόμενη βενζίνη είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι απειλές του να κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι υπερβολικές. Όχι μόνο δεν μπορούν στρατιωτικά, αλλά οποιοδήποτε κλείσιμο θα έβλαπτε δυσανάλογα το Ιράν επειδή η Κίνα και άλλοι πελάτες θα μπορούσαν εύκολα να αγοράσουν πετρέλαιο από άλλες αγορές.

Η Κίνα μπορεί σύντομα να χρειαστεί να το κάνει ούτως ή άλλως. Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου αρχηγείου ανάπτυξης για τις νανο- και μικρο-τεχνολογίες, περισσότερο γνωστό ως Συμβούλιο Καινοτομίας Νανο-Τεχνολογίας του Ιράν. Ενώ η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν αντιμετωπίζει τα αληθινά στατιστικά στοιχεία για τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν ως κρατικό μυστικό, αυτό το σημείωμα προφανώς δεν έφτασε στους επιστήμονες και τους μηχανικούς στο κέντρο. Καμαρώνοντας για την παραγωγή νανοκαταλυτών που βοηθούν στη διάσπαση του αργού και στην αύξηση της απόδοσης σε πιο πολύτιμα παραπροϊόντα, ο νέος οργανισμός ανέφερε ότι ο νανοκαταλύτης του μπορεί να βοηθήσει το Ιράν να σταματήσει τις σπείρες θανάτου στα χωράφια του. Σήμερα, το Ιράν παράγει ελαφρώς πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά ελπίζει ότι θα διπλασιαστεί σχεδόν στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια μέσα σε πέντε χρόνια.

Προς το παρόν, για την επίτευξη αυτού του αριθμού, λέει το κέντρο νανοτεχνολογίας, θα απαιτούσε τη γεώτρηση 2.000 νέων γεωτρήσεων. Αναφέρει επίσης ότι κάθε νέο πηγάδι χρειάζεται 200 ​​ημέρες για να σκάψει και να τεθεί σε λειτουργία. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αύξηση της εξόρυξης από λειτουργικά πηγάδια, η οποία απαιτεί τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως η νανοτεχνολογία», ανακοίνωσε το κέντρο, προσθέτοντας, «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα και, κατά συνέπεια, η έλλειψη προμήθειας καταλυτών που απαιτούνται από διυλιστήρια και πετροχημικά από το εξωτερικό, προκάλεσε επίσης την ιεράρχηση της στήριξης» για νέους καταλύτες.

Τυφλοί οι Αμερικανοί μπροστά στα τρωτά σημεία του ιρανικού καθεστώτος

Αυξάνονται τώρα οι εικασίες ότι, στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις θα αντεπιτεθούν. Καθώς η βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν τροφοδοτεί την οικονομία του, η στόχευση της βιομηχανίας φαίνεται πιθανή. Ορισμένα σημεία πνιγμού (choke points) είναι προφανή. Το Ιράν εξάγει το 90 τοις εκατό του πετρελαίου του μέσω ενός μόνο σημείου: του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού Kharg . Ωστόσο, με τόσα πολλά πεδία σε παρακμή, η ικανότητα του Ιράν να παράγει ή να εισάγει νανοκαταλύτες μπορεί να είναι μια δεύτερη επιλογή, όπως και η βιομηχανική ζώνη Asaluyeh όπου συγκεντρώνονται τόσο μεγάλο μέρος των βιομηχανιών πετρελαίου και πετροχημικών του Ιράν.

Σε όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, υπάρχει ένα παράξενο φαινόμενο: Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν τυφλοί ή αρνούνται να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του ιρανικού καθεστώτος και αντ’ αυτού αρπάξουν την ήττα από τα σαγόνια της νίκης πλημμυρίζοντας το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης με μετρητά. Αυτή η δυναμική έχει φέρει τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα πολέμου και την Ισλαμική Δημοκρατία στα πρόθυρα της έκρηξης πυρηνικών όπλων. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δύση παραχωρεί συνεχώς στην Τεχεράνη είναι, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πολύ ισχυρότερη βιομηχανικά και στρατιωτικά από ότι είναι. Οι αχίλλειες φτέρνες υπάρχουν. Το μόνο ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του Τρώα Πρίγκιπα Πάρη και θα ρίξει το μοιραίο βέλος.

Το άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum

 

*Ο Μάικλ Ρούμπιν είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, όπου ειδικεύεται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στο Ιράν και την Τουρκία. Η καριέρα του περιλαμβάνει χρόνο ως αξιωματούχος του Πενταγώνου, με εμπειρίες πεδίου στο Ιράν, την Υεμένη και το Ιράκ, καθώς και διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ρούμπιν έχει επίσης συνεισφέρει στη στρατιωτική εκπαίδευση, διδάσκοντας μονάδες Πολεμικού Ναυτικού και Πεζοναυτών των ΗΠΑ σχετικά με τις περιφερειακές συγκρούσεις και την τρομοκρατία. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πολλές βασικές εκδόσεις, όπως το «Dancing with the Devil» και το «Eternal Iran». Ο Ρούμπιν απέκτησε το διδακτορικό του και μεταπτυχιακό στην ιστορία και πτυχίο βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Yale.

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή