Ακολουθήστε μας

Oικολογία-Περιβάλλον

Σερβία: Οι Οικολόγοι Νίκησαν την Rio Tinto, οι Διαδηλώσεις Σταμάτησαν την Εξόρυξη Λιθίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε σήμερα να καταργήσει το χωροταξικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου στην περιοχή Γιάνταρ στην δυτική Σερβία. Παράλληλα ακύρωσε όλες τις διοικητικές πράξεις, άδειες και αποφάσεις που αφορούσαν την εταιρία «Rio Tinto».

«Ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα που εκφράστηκαν στις οικολογικές διαμαρτυρίες και δώσαμε τέλος στις δραστηριότητες της Rio Tinto στη Σερβία» ανέφερε η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς (φωτό), ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης. Η ‘Ανα Μπρνάμπιτς κάλεσε όλες τις οικολογικές οργανώσεις να λάβουν το πλήρες κείμενο της απόφασης και να το μελετήσουν για να διαπιστώσουν ότι ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα τους.

Η άγγλο-αυστραλιανή εταιρία Rio Tinto δραστηριοποιείται στην Σερβία από το 2004 πραγματοποιώντας έρευνες υπεδάφους. Στην δυτική Σερβία ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα λιθίου και τον Φεβρουάριο του 2020 έλαβε άδεια εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, μία επένδυση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι οικολογικές οργανώσεις συγκέντρωσαν περίπου 300.000 επικυρωμένες υπογραφές πολιτών που ζητούσαν την απαγόρευση εξόρυξης λιθίου. Η πολιτική ηγεσία στην Σερβία θορυβήθηκε αφού οι κινητοποιήσεις λάμβαναν και χαρακτήρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αναγκάστηκε να ακυρώσει την συμφωνία με την εταιρία Rio Tinto. Το λίθιο είναι αλκαλικό μέταλλο και αποτελεί το βασικό χημικό στοιχείο στην κατασκευή σύγχρονων μπαταριών ενώ η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων το καθιστούν το πλέον περιζήτητο υλικό στον κόσμο.  ΑΠΕ ΜΠΕ

Σερβία: Οι Οικολόγοι Νίκησαν την Rio Tinto, οι Διαδηλώσεις Σταμάτησαν την Εξόρυξη Λιθίου (energia.gr)

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Απειλή για τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους η Κίνα παρά τη δέσμευση του Xi

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε στις υποσχέσεις της να κάνει τις απαραίτητες περικοπές στον άνθρακα

Παρά τη δέσμευση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2021 να «ελέγχει αυστηρά» τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, η Κίνα έχει δει μια αύξηση στην κατανάλωση άνθρακα, αντιπροσωπεύοντας το 95% των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που κατασκευάστηκαν παγκοσμίως το 2023, σύμφωνα με έκθεση του Global Energy Monitor (GEM). ). Αυτή η άνοδος υπονομεύει τις δεσμεύσεις της Κίνας για το κλίμα ως ο μεγαλύτερος ρυπαίνων παγκοσμίως.

Η Κίνα εξόρυξε 4,66 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα το 2023, σημειώνοντας αύξηση περίπου 3% από έτος σε έτος. Περισσότερες από τις μισές χώρες μείωσαν την δυναμικότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα υπό ανάπτυξη από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Ωστόσο, η λειτουργική ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί από τη στιγμή που η Κίνα βρίσκεται σε ένα ξεφάντωμα κατανάλωσης άνθρακα.

Η GEM είπε ότι η αύξηση των νέων εργοστασίων άνθρακα που έρχονται στο διαδίκτυο στην Κίνα ήταν 47,4 γιγαβάτ, που αντιστοιχούσε στο 68 τοις εκατό των συνολικών παγκόσμιων προσθηκών. «Στην Κίνα συνέβη ακριβώς το αντίθετο, με τις νέες κατασκευές να αρχίζουν να αυξάνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά και να αγγίζουν το υψηλό οκταετίας, κάτι που δεν ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του Προέδρου Xi το 2021 να «έλεγχο αυστηρά» τα έργα άνθρακα», ανέφερε. στην τελευταία έκθεσή της.

Η Flora Champenois, αναλύτρια της GEM, ζήτησε από την Κίνα να υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους για την ανάπτυξη και τη χρήση νέων εργοστασίων άνθρακα. «Διαφορετικά, μπορούμε να ξεχάσουμε την επίτευξη των στόχων μας στη Συμφωνία του Παρισιού και να αποκομίσουμε τα οφέλη που θα φέρει μια γρήγορη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», είπε.

Ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι μια σημαντική πηγή παραγωγής ενέργειας στην Κίνα. Αντιπροσώπευε το 60,7 τοις εκατό της παραγωγής ενέργειας το 2023. Με την αυξημένη τοπική εξόρυξη, η Κίνα εισήγαγε επίσης υψηλότερες ποσότητες άνθρακα για να καλύψει την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση. Η Κίνα εισήγαγε 45,25 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο του 2024, που ήταν σχεδόν 10 τοις εκατό υψηλότερο από αυτό μόλις ένα μήνα.

Οι τιμές του άνθρακα έχουν γίνει φθηνότερες στην παγκόσμια αγορά. Αυτό ώθησε την Κίνα να ξαναγεμίσει το απόθεμά της μέσω εισαγωγών. Οι εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 ήταν 13,1% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο λόγος για την εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα είναι ο αναξιόπιστος και διακοπτόμενος χαρακτήρας των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατασκευάζονται στη χώρα. «Η Κίνα αντιμετώπιζε ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας πριν από μερικά χρόνια, η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν πολύ αδύναμη τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι έπρεπε να επιστρέψουν στον άνθρακα», δήλωσε ο Ian Roper, στρατηγικός εμπορευμάτων στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Astris Advisory Japan. .

Το 2022, η Κίνα γνώρισε πρωτοφανή καύσωνα, που οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αποδοτικές και επαρκείς, η Κίνα κατέφυγε στην καύση περισσότερου άνθρακα. «Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν τον άνθρακα ως την κύρια εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Άντερς Χόουβ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Η αυξανόμενη χρήση άνθρακα από την Κίνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις παγκόσμιες τάσεις, δήλωσε η GEM. Οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις άνθρακα της Κίνας το 2023 ανήλθαν σε 70,2 γιγαβάτ, δηλαδή 19 φορές περισσότερα από τα 3,7 γιγαβάτ του υπόλοιπου κόσμου. Είναι ενδιαφέρον ότι η έγκριση νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 400 τοις εκατό από τη δέσμευση του Xi το 2021.

Η Κίνα διαθέτει τουλάχιστον 1.142 θερμικές μονάδες με καύση άνθρακα, που είναι πολύ υψηλό από 282 στην Ινδία και 210 στις ΗΠΑ. Η αυξανόμενη εξάρτηση της Κίνας από τον άνθρακα προκαλεί υψηλότερες εκπομπές, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δράση για το κλίμα. «Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει αρκετούς κλιματικούς στόχους που έθεσε για το 2025, εκτός εάν ληφθούν σύντομα δραστικά μέτρα», σημείωσε η GEM.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η χρήση άνθρακα στην Κίνα είναι πιθανό να αυξηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2026. Αυτό θα εκτροχιάσει τη δέσμευση της Κίνας για το κλίμα και θα αγωνιστεί να διατηρήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Climate Analytics και το NewClimate Institute, η αυξανόμενη εξάρτηση από τον άνθρακα και η έλλειψη σχεδίου σταδιακής κατάργησης κάνουν την Κίνα να καθυστερεί στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων για το κλίμα. «Ενώ ο παγκόσμιος αγωγός άνθρακα έξω από την Κίνα συρρικνώνεται, το εργοστάσιο άνθρακα της Κίνας επιτρέπει το ξεφάντωμα είναι μια αιτία ανησυχίας», σημείωσαν.

Η κινεζική κυβέρνηση απέτυχε στις υποσχέσεις της να κάνει τις απαραίτητες περικοπές στον άνθρακα, δήλωσε το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που εδρεύει στο Ελσίνκι. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διατυπώνει ένα σχέδιο για το πώς θα χτυπήσει έναν διεθνώς δεσμευμένο στόχο», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta, συνιδρυτής της CREA.

ΠΗΓΗ: Daily Mirror

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή παρακολούθησης των δασών σε real time

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τεχνική λήψης και αποστολής δεδομένων περιπολίας σε πραγματικό χρόνο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο θέτουν σε δράση στο Μπουτάν για την παρακολούθηση της δασικής κάλυψης, του πληθυσμού της άγριας ζωής και των παράνομων δραστηριοτήτων λαθροθηρίας και υλοτομίας.

Για τον σκοπό αυτό, το γραφείο του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής στη χώρα και το Τμήμα Υπηρεσιών Δασών και Πάρκων θα χρησιμοποιήσουν σύντομα ένα διαδικτυακό σύστημα που ονομάζεται SMART Connect. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του συστήματος, δασολόγοι και υπάλληλοι του Τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρακολουθούν εξαήμερη εκπαίδευση στην πρωτεύουσα.

Το SMART είναι ένα εργαλείο χωρικής παρακολούθησης και αναφοράς. Το SMART Connect αναφέρεται στην τεχνική λήψης και αποστολής δεδομένων περιπολίας σε πραγματικό χρόνο. Θα βοηθήσει επίσης στον προσδιορισμό του χρόνου που απαιτείται για τους δασοφύλακες ενώ βρίσκονται σε περιπολία και στην αποστολή άμεσης βοήθειας εάν αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή καταστροφής ή κινδύνου.

«Ο κύριος λόγος για την καλή λειτουργία είναι γιατί πρώτον, με τη βοήθεια της WWF. έχουμε την επιβολή του νόμου. Είτε πρόκειται για παράνομη υλοτομία, είτε για θανάτωση ζώων ή λαθροθηρία, αυτές οι πράξεις, μαθαίνουμε πότε και πού συμβαίνουν αυτές οι πράξεις και τις παρακολουθούμε», δήλωσε η Kinga Norbu, Ανώτερη Δασική Υπηρεσία Τμήματος Υπηρεσιών Δασών και Πάρκων.

Το γραφείο της WWF στο Μπουτάν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το σύστημα SMART για περιπολίες το 2013. Ωστόσο, οι δασολόγοι έπρεπε να συλλέγουν δεδομένα και να τα στέλνουν μέσω email στον επικεφαλής του τμήματος και στα γραφεία του πάρκου, κάτι που ήταν χρονοβόρο και απαιτούσε τεράστιους πόρους.

Έτσι, μέσω του SMART Connect θα μπορούν να ενημερώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι εστίες στα αντίστοιχα γραφεία πάρκων και εμβέλειας. Αυτό αναμένεται να διασφαλίσει τη σωστή κατανομή των πόρων και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων.

«Το Μπουτάν είναι μια από τις καλύτερες περιπτωσιολογικές μελέτες αποτελεσματικής εφαρμογής SMART στον κόσμο και τώρα ελπίζουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, μεταβαίνοντας σε κυρίως διαδικτυακό σύστημα μέσω SMART connect. Ενώ τα δεδομένα φτάνουν στο διεθνές επίπεδο πολύ πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να λαμβάνουν αποφάσεις επί τόπου», δήλωσε ο Alexander Wyatt, Συντονιστής του Προγράμματος Εγκλήματος στην Άγρια Ζωή της Καμπότζης.

Αρχικά αναπτύχθηκε ως εργαλείο επιβολής του νόμου και πιλοτικά σε λίγες τοποθεσίες, το SMART δραστηριοποιείται τώρα σε πάνω από 1200 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών και Υπηρεσιών Πάρκων, μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2022, η χώρα ανέφερε πάνω από 380 περιπτώσεις παράνομης αλιείας και σχεδόν 160 περιπτώσεις λαθροθηρίας.

Στα τοπικά Μέσα απ’ όπου αλιεύσαμε τις πληροφορίες δεν γίνεται κάποια αναφορά για το εάν το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη πυρκαγιών μέσω της παρακολούθησης των δασικών εκτάσεων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Oικολογία-Περιβάλλον

Απόβαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη φετινή ΔΕΘ! Προβλέψεις για προσέλευση ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται ήδη η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ξενοδοχεία της πόλης να παρουσιάζουν πληρότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο να τηρεί στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα η τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζουν απόβαση στην Θεσσαλονίκη με 60 εταιρείες να στήνουν τα περίπτερά τους στον χώρο.

Οι υπεύθυνοι της Έκθεσης τονίζουν πως περιμένουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ να ξεπεράσουν τις 250.000 και γιατί όχι να αγγίξουν τις 300.000, που υπήρχαν μόνο τη δεκαετία του ‘90.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΕΛΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή