Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Η ουκρανική κρίση φέρνει κοντά Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανατροπές στην Κασπία με προσέγγιση Μόσχας – Μπακού

Του Κώστα Ράπτη

Όταν τη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του για αναγνώριση των “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ οι δύο ξένοι ηγέτες που φρόντισε να ειδοποιήσει τηλεφωνικά ήταν αυτοί της Γερμανίας και της Γαλλίας, προφανώς ως των χωρών συνεγγυητριών των Συμφωνιών του Μινσκ.

Στο δικό του απαντητικό διάγγελμα, όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε γνωστό ότι απευθύνθηκε και στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν – καταδεικνύοντας τη σημασία που έχει αποκτήσει για τη χώρα του η τουρκική στήριξη. Άλλωστε αυτό έγινε ακόμη σαφέστερο με το αίτημα που απηύθυνε στην Τουρκία (χωρίς να βρει ανταπόκριση), μόλις ξέσπασε την Πέμπτη η ρωσική επίθεση για κλείσιμο των Στενών στα ρωσικά πολεμικά πλοία, που ήδη έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλους αριθμούς στην Μαύρη Θάλασσα και πρωταγωνιστούν στις επιχειρήσεις για έλεγχο των ουκρανικών ακτών.

Ενδιαμέσως, η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν κατέδειξε την ανάγκη και των δύο πλευρών να διατηρήσουν δίαυλο επικοινωνίας, μολονότι η στάση της Τουρκίας απέναντι στην ρωσική εισβολή είναι απερίφραστα καταδικαστική.

Είχε, ωστόσο, προηγηθεί μία εξέλιξη, η οποία καίτοι φαντάζει δευτερεύουσα μέσα στην ένταση των ημερών είναι αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η ουκρανική κρίση αλλάζει ευρύτερες ισορροπίες.

Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η αναγνώριση των “Λαϊκών Δημοκρατιών” κατέφθανε στη Μόσχα ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, η κυβέρνηση του οποίου έμεινε επιδεικτικά βουβή σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση. Και την επομένη, μετά την προβλεπόμενη κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη του Κρεμλίνου, ο Αλίγιεφ συνυπέγραφε με τον Πούτιν συμφωνία συνεργασίας της Ρωσίας με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία αποτελείται από 43 άρθρα, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι καλύπτει και το σκέλος της ασφάλειας, με προβλέψεις για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και αντιτρομοκρατικές δράσεις, και ότι, σύμφωνα με το ρωσικό ανακοινωθέν, αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις στο επίπεδο της συμμαχίας.

Αναλυτές και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν υπογραμμίζουν (λ.χ. στην αζερική εκδοχή της Φωνής της Αμερικής) ότι ο Αλίγιεφ, κινούμενος με γνώμονα αποκλειστικά τη διαφύλαξη της αυταρχικής εξουσίας του, υιοθέτησε την ρωσική εξωτερική πολιτική, διευκολύνοντας τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι δεν είναι απομονωμένη διεθνώς. (Αλλά ως προς το τελευταίο, η επίσκεψη του Πακιστανού ηγέτη Ιμράν Χαν αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα και του Βραζιλιάνου προέδρου Ζάιρ Μπολσονάρο την προηγούμενη δείχνει ότι η “απομόνωση” είναι πολύ σχετική έννοια, για να μη μιλήσει κανείς για την πολιτική στήριξη της Κίνας στη Ρωσία και την προσεκτική ουδετερότητα της Ινδίας).

Η συνυπογραφή της ρωσο-αζερικής συμφωνίας αποτέλεσε ένα σοκ για την Αρμενία, ο πρωθυπουργός της οποίας (και πρόεδρος για φέτος του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) έχει επίσης λάβει πρόσκληση από τον Πούτιν να μεταβεί στη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αζερική νίκη (με τουρκική βοήθεια) στον περσινό πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ρωσικές δυνάμεις είναι αυτές που ανέλαβαν να εγγυηθούν την ασφάλειας της περιοχής που απέμεινε υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών, ενώ το Ερεβάν έχει δρομολογήσει διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών του με την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πριν έρθουν στο προσκήνιο οι “Λαϊκές Δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είχε κληροδοτήσει στον Καύκασο τρία αντίστοιχα μορφώματα: την Αμπχαζία, την Νότια Οσετία (αμφότερες αποσχισθείσες από τη Γεωργία και αναγνωρισμένες από τη Ρωσία και ελάχιστους διεθνείς συμμάχους τους) και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αλλά αυτός ο οποίος έχει πραγματικά κάθε λόγο να αισθάνεται δυσάρεστα με την ρωσο-αζερική συμφωνία είναι βέβαια ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και αν ο Αλίγιεφ τον κολακεύει διαρκώς (λ.χ. με την ευκαιρία των σημερινών γενεθλίων του) ως “φωτισμένο ηγέτη” του “αδελφού έθνους”. Παρά τον ρόλο του προστάτη των τουρανικών εθνών στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία που διεκδικεί η Τουρκία, τοπικοί ηγέτες όπως ο (κατά τα λοιπά “προσανατολισμένος προς τη Δύση”) Αλίγιεφ ή προηγουμένως ο Τοκάγιεφ του Καζαχστάν δείχνουν στα δύσκολα να έχουν ακόμη τη Μόσχα ως σημείο αναφοράς.

Πόσω μάλλον που η ρωσοαζερική συνεργασία είναι στην πραγματικότητα τριμερής, εμπλέκοντας και το Ιράν, με κύρια “συγκολλητική ύλη” την ενεργειακή πολιτική. Μόλις την Τρίτη, οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας, του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν συνάντηση στο περιθώριο του Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου (GECF) στο Κατάρ, όπου συζητήθηκε η τριμερής συνεργασία στον τομέα της διασύνδεσης και ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας. Την δε Πέμπτη ο Αλίγιεφ δήλωσε προς ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα του και η Ρωσία συντονίζονται σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο κατά τρόπο που να οδηγήσει σε εκτόνωση των τιμών χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα οποιασδήποτε από τις δύο πλευρές.

Η Κασπία Θάλασσα μοιάζει λοιπόν να βρίσκεται πολύ πιο μακριά από όσο φτάνει το χέρι του Ταγίπ Ερντογάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή