Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Ο τελευταίος χυμός

Δημοσιεύτηκε στις

Τελεσίδικος χρόνος, αυτός των τελευταίων ηρώων. Μετά από πέντε μέρες, οι δρόμοι μας σχεδόν καθαρίστηκαν και καταφέραμε να…  βγούμε επιτέλους από το σπίτι μας. Οι πυροσβέστες έκοψαν τα πεσμένα δέντρα, οπότε η επιστροφή στο φυσιολογικό ανακοινώνεται… γι’ αυτή την Κυριακή. Εξ ου και η μετατόπιση της προπαγάνδας, που είναι ήδη αντιληπτή από τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος και όχι μόνο. Ο κοβιντισμός, οι θάνατοι και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν σοβαρά. Εν τω μεταξύ στην Αργολίδα τα πορτοκάλια έχουν παγώσει κατά χιλιάδες, και η χώρα κινδυνεύει να χάσει… τον τελευταίο αληθινό χυμό της. Η Ελλάδα στέγνωσε, συμπεριλαμβανομένης της Επιδαύρου.

Πεσμένα δέντρα. Αθήνα, Ιανουάριος 2022

Εγκαταστημένο Χάος, κατά τα άλλα υπό τη μορφή γενικευμένης εκποίησης καθώς και προκεκλημένης κατάρρευσης, αυτό είναι το νέο Καθεστώς μας του νέου Τρόμου· πρέπει να ειπωθεί ευρέως εσωτερικεύμενο από τόσα πολλά ανθρώπινα πρόβατα έτοιμα να σφαγιαστούν, μετά την τελική τους αποσύνδεση. Στην Αθήνα, σε κάποια νοσοκομεία κόπηκε το ρεύμα, οι γεννήτριες δεν λειτούργησαν, κανείς δεν είχε προβλέψει αυτά που χρειαζόνταν για να καθαρίσουν το χιόνι… ή τη ζωή, και ούτε η τροφοδοσία δεν ήρθε .

Οι γλώσσες απελευθερώνονται τώρα σε ορισμένους νοσοκομειακούς για να μας διδάξουν, για παράδειγμα, “ότι οι ασθενείς με COVID παρέμειναν χωρίς θέρμανση και φαγητό, όπως και οι νοσηλευτές“. Και όταν το καθεστώς εφαρμόσει τη Μεγάλη Μετα-Ιατρική Επαναφορά μέχρι τέλους, μερικές χιλιάδες νοσοκομειακοί θα αποκλειστούν από το σύστημα από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς δεν επιθυμούν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Παγομένα πορτοκάλια. Αργολίδα, Ιανουάριος 2022 (τοπικός Τύπος)

Ένας ορισμένος Τύπος… αντισυμβατικός, θυμάται με τη σειρά του πόσο η ιστορική φυσιογνωμία του Claus Schwab περνάει από τις ειδήσεις μας για σχεδόν πενήντα χρόνια, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του προκειμένου πρόσωπου, καμιά φορά δίπλα στον Κίσινγκερ, καμιά φορά με πολιτικούς μαριονέτες , ή μαριονετισμένους του παρελθόντος και του πάντα.

Ο Σβαμπ, ο Μητσοτάκης και ο Σαμάρας. δεκαετία του 1990

Μας ανακαλύπτουν εκείνον τον Schwab ως συλλέκτη παραγγελιών στην υπηρεσία της κάστας των μυημένων Σατανιστών, με τον Μητσοτάκη το παλιό παράσιτο και πρωθυπουργό τη δεκαετία του 1990, με τον Σαμάρα τον μακάββριο, πιόνι στην ίδια θέση τα πρώτα χρόνια της αιώνιας Τρόικας, καθώς και τέλος, στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε σοσιαλίζοντα πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ, όταν, για παράδειγμα, ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Turgut Özal, η συνάντησή τους διοργανώθηκε ακριβώς από τον Schwab.

Σβαμπ, Κίσινγκερ και Χιθ. Νταβός, 1980
Σβαμπ, Παπανδρέου και Οζάλ. Νταβός, 1988

Η κάστα των προπαρασκευαστών, προετοίμαζε τότε… τους νέους που θα ενσαρκώσουν την πολιτική βιτρίνα είκοσι με τριάντα χρόνια αργότερα, παιδιά πρώτα από την υπο-κάστα των αριβιστικών οικογενειών της χαζαρικής μαφίας ή στρατολογημένους στους “εθνικούς”, εις δυνατόν λίγο μπάσταρδισμενους, και αν χρειαστεί τελετουργικά σοδομισμένους, ως εκ τούτου βιασμένους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Χάρβαρντ, για να μπούνε καλά  στον εγκέφαλο σπουργιτιού τους, οι παλιές οδηγίες χρήσης των ψυχοπαθών εκτελεστών… ενώπιον των λαών των ταπεινών και των εθνικών. Έτσι, περάσαμε από την καταστροφή, αυτή του ήδη μετασταμένου καπιταλισμού… στον σοσιαλίζοντα  μετα-καπιταλισμό, οδηγώντας κατευθείαν στην καταστροφή για όλους εκτός από την κάστα.

Πριν από… τον θάνατο. Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2022 (εθνικός Τύπος)

Έτσι, όπως αποκαλύπτεται από αυτή τη φωτογραφία ενός γέρου που νοσηλεύεται και ο οποίος στην πραγματικότητα εγκαταλείφθηκε, η οποία αποκαλύφθηκε από τον Τύπο και που τραβήχτηκε από έναν νοσηλευτή λίγα λεπτά πριν από το θάνατο του· αντιλαμβανόμαστε ότι στην Ελλάδα, η ίδια η τελευταία αξιοπρέπεια είναι επίσης νεκρή υπό το σημερινό Καθεστώς.

Ή αν όχι, όπως υποδηλώνει ένα καρτούν στον Τύπο, “δεν πεθαίνουμε από κρύο αλλά από φτώχεια“. Την ίδια στιγμή, επειδή είναι της εποχής, η διακυβέρνηση των παρασίτων ανακοινώνει την επικείμενη κατάργηση πολλών περιφερειακών νοσοκομείων, ακόμη και στην Αθήνα. Επιστροφή λοιπόν στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950… περιμένοντας τις επόμενες συνέχειες στην νατοϊκή ζομπιποιήση της Ευρώπης από την Ουκρανία στη δεκαετία του 2020. Μετά από όλα, ο χρόνος είναι μόνο μια ψευδαίσθηση, και πρώτα για τους αιώνιους ασύγχρονους μάρτυρες.

Πεθαίνουμε… από τη φτώχεια. Ιανουάριος 2022 (εθνικός Τύπος)

Μάλιστα, η Μεγάλη Επαναφορά υφίσταται παντού, όταν, για παράδειγμα, τα αρπακτικά funds που ανακτήσαν το προκαλούμενο πτώμα της Αγροτικής Τράπεζας, που ξεπουλήθηκε για 90 εκατομμύρια ευρώ, αυτά τα παμφάγα αρπακτικά που εισήχθησαν στον ελληνικό καρπό από τα καθάρματα Τσίπρα, Μητσοτάκη, Σαμαρά και Παπανδρέου, για να αναφέρουμε μόνο τους μαφιόζους των οποίων τα κεφάλια προεξέχουν πιο πολύ, απειλούν για κατασχέσεις, από τώρα και στο εξής σε όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας, δεδομένου ότι η αύξηση του κόστους που υφίστανται οι τελευταίοι εδώ και τρία χρόνια, καθιστούν να μη μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, και αυτό με έναν τρόπο όπως λένε … οριστικό.

Ο Ερμής ανακαλύπτει το χιόνι. Αθήνα, Ιανουάριος 2022

Προειδοποιούμε ότι εάν δεν ληφθούν ορισμένα ελάχιστα μέτρα, οι φάρμες μας που μας έχουν κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια, που κατασκευάστηκαν με το αίμα μας και την εργασία μας θα γίνουν φέρετρα, χιλιάδες επιπλέον αγρότες θα ξεριζωθούν, η μεγάλες μονάδες παραγωγής γάλακτος και κρέατος θα αντικατασταθούν από εισαγωγές και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας θα επιδεινωθεί“.

Χαμένος χρόνος, γιατί αυτός είναι ο σκοπός του ελιγμού. Και στο έδαφος, οι γενοκτονίες οπλίζονται με υπομονή… “αντί να οπλίζονται σκέτα“, όπως μου λέει ο αγρότης ξάδερφός μου από την πατρίδα μας τη Θεσσαλία.

Ο Γιώργος Τρομάρας, λαϊκός ήρωας, 1947-2022

Περασμένος χρόνος, χιονισμένο επεισόδιο και ο θάνατος, όχι μόνο στην ψυχή. Ωστόσο, εκείνοι οι Έλληνες που οι μυημένοι θέλουν να εξοντώσουν μέχρι τελευταίο, δεν θα έχουν πει την τελευταία τους λέξη, ή σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο τους λαϊκό τραγούδι.

Αυτή την εβδομάδα, ό, τι απέμεινε από την πραγματική χώρα, θρήνησε τον Γιώργο Τρομάρα, τον τελευταίο λαϊκό ήρωα της… κακής σωματικής δύναμης, καθώς και πάνω απ’ όλα της ηθικής ακεραιότητας. Παρασυρμένος από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 75 ετών, οι φίλοι του Τρομάρα συνέθεσαν ένα τραγούδι, που μουρμούριζαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του· ένα αυθεντικό ρεμπέτικο τραγούδι προς τιμή του δικού μας Πάτροκλου.

Ύστατος χρόνος, αυτός των τελευταίων ηρώων. Στο σπίτι μας, ο Ερμής έμαθε για το χιόνι, όταν δεν ασχολείται με τα κουτιά, ενώ η Μίμι πήγε στον ήλιο, πίσω από το παράθυρο, μπροστά από τα κουτιά.

Η τροχιά του νέου χιτλερισμού είναι από μόνη της σαφής και παράλογη· η Αθήνα που πρόκειται να αφήσουμε είναι ήδη συνώνυμη ενός κενού κοίλου.

Στην Αργολίδα τα πορτοκάλια έχουν παγώσει κατά χιλιάδες, όπως τα νοσοκομεία. Η Ελλάδα χάνει τον τελευταίο της χυμό, γεγονός το οποίο οι μελλοντικοί και υποθετικοί τουρίστες μας θα πρέπει ίσως να έχουν κατά νου όταν επισκέπτονται αυτή τη χώρα… του Δαμοκλή και των τύραννων, κατά προτίμηση όπως γνωρίζουμε κάτω από τον ήλιο και μόνο.

Μάλιστα, ο τελευταίος χυμός.

πηγή: http://www.greekcrisis.fr/

Dernier jus (reseauinternational.net)

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Οι Αλώσεις του Ελληνισμού!

Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως την 29η Μαΐου του έτους 1453 μ.Χ. αποτελεί αναμφισβήτητα ιδιαίτερο σταθμό στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής, καθώς και γεγονός που σημάδεψε σημαντικά την παγκόσμια ιστορία επί τέσσερις τουλάχιστον αιώνες.

Γράφει ο Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Ερευνώντας τα βασικά αίτια της πτώσης, αν ταξιδέψουμε στο άλλοτε κραταιό Βυζάντιο στις παραμονές της αλώσεως, διαπιστώνουμε ότι οι τελευταίοι αυτοκράτορες Παλαιολόγοι, εκτός του αγώνα εναντίον των εξωτερικών εχθρών Τούρκων, έδιναν συγχρόνως και έναν άλλο ιδιότυπο εσωτερικό αγώνα, πολύ πιο σημαντικό ίσως για την άμυνα της Πόλης. Ένα αγώνα εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», των «πρόθυμων ηλιθίων», που δούλευαν συνειδητά υπέρ του εαυτού τους και των εχθρών της αυτοκρατορίας και εναντίον της ενότητας και της ανάκτησης της ισχύος της.

Ακόμη και εκείνη την εποχή που προηγήθηκε της αλώσεως, η λατρεία της εξουσίας και του χρήματος, η ατολμία στις αποφάσεις, η λεγόμενη πολιτική του «κατευνασμού», καθώς και η λανθασμένη επιλογή συμμαχιών από ανίκανους και δουλοπρεπείς «ηγέτες», έκριναν κατά πολύ τα μετέπειτα θλιβερά γεγονότα.

Υπενθυμίζουμε βέβαια ως σημαντικό γεγονός, ότι είχε προηγηθεί η Άλωση της Πόλης το 1204 από τους Φράγκους, τους δυτικούς «σταυροφόρους», η οποία σήμανε ουσιαστικά το τέλος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής του ζωτικού αυτού κέντρου επικοινωνίας του τότε πολιτισμένου κόσμου.

Η σοβαρά «τραυματισμένη» αυτοκρατορία όμως είχε ακόμη δυνάμεις. Έτσι πέτυχε την ανακατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως το 1261, αλλά το κακό είχε ήδη συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό ήταν η καταστροφικά αμφιταλαντευόμενη πολιτική των κέντρων εξουσίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γεγονός που διαδραμάτισε κρισιμότατο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της. Από την μια πλευρά η πιεστική επιλογή της «ένωσης των εκκλησιών» και της παράδοσης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προνομίων της Αυτοκρατορίας σε «δυτικούς συμμάχους» και από την άλλη οι πιέσεις από τους ανατολίτες κατακτητές, οδήγησαν στην σταδιακή κατάρρευση, κυρίως από λανθασμένες στρατηγικές επιλογές.

Μοιραίως λοιπόν φτάσαμε στο βράδυ της αποφράδας εκείνης ημέρας, όταν ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, θυσιαζόμενος, διατράνωνε την διαχρονικά μνημειώδη και ιστορική απάντηση των υπερηφάνων Ελλήνων όταν καλούνται να παραδώσουν «γην και ύδωρ»: «Τό δέ τήν Πόλιν σοί δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστί οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινή γάρ γνώμη πᾶντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν»!

Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους, και η θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα αποτέλεσαν την τελική φάση μιας, επί δύο και πλέον αιώνες, καθοδικής πορείας του σπουδαιότερου ανθρώπινου πολιτισμού προς την παρακμή.

Ερχόμενοι τώρα στην σημερινή εποχή και στην σύγχρονη Ελλάδα, διαβλέπουμε καθαρά να επικρατεί ακριβώς η ίδια καταστροφική νοοτροπία. Οι ίδιες και χειρότερες πολιτικές, καθώς και ο εσωτερικός κίνδυνος. Δουλοπρεπείς, ραγιάδες πολιτικοί καταστρέφουν, κατά το πλείστον συνειδητά, τις εθνικές, πνευματικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές της πατρίδας μας και επιτρέπουν τον καταστροφικό εποικισμό της χώρας από αμέτρητους αλλοεθνείς και αλλόθρησκους. Ουσιαστικά, γυαλίζουν από τη μια πλευρά τα σκαρπίνια των γραβατωμένων δανειστών της Δύσης και από την άλλη τις μπότες των πασάδων της Ανατολής.

Η ιστορική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και μας διδάσκει πως, ως Ελληνισμός, εάν και αυτή τη φορά, δεν καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε μια για πάντα τους εσωτερικούς αυτούς εχθρούς, τους δήθεν ανοιχτόμυαλους, τους πολιτικά «ορθούς» και τους δήθεν ρεαλιστές, μοιραίως θα θυσιάζουμε «Παλαιολόγους» και θα υφιστάμεθα «Αλώσεις»!

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Casus Belli και ελληνική κυριαρχία

Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα από τα πλέον εκρηκτικά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανήλθε στο προσκήνιο των στρατηγικών αναλύσεων του κανονισμού SAFE, με αιχμή το casus belli, την απειλή πολέμου που διατηρεί επισήμως η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας από το 1995, σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982).

Μια απειλή πολέμου εντός του ΝΑΤΟ

Η διατήρηση ενός τέτοιου δόγματος από πλευράς Άγκυρας συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Για πρώτη φορά στα χρονικά του διεθνούς συστήματος ασφαλείας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με στρατιωτική επέμβαση ένα άλλο μέλος της ίδιας Συμμαχίας, επειδή αυτό επιθυμεί να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Η Τουρκία, επικαλούμενη «εθνικά ζωτικά συμφέροντα», υποστηρίζει πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα την “εγκλωβίσει”, υπονομεύοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και στρατηγική της επιρροή. Πρόκειται για επιχειρήματα που δεν αντέχουν στη νομική ή γεωστρατηγική εξέταση, καθώς η Τουρκία έχει ήδη επεκτείνει τα δικά της χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, αποδεχόμενη την ίδια συνθήκη που απορρίπτει στο Αιγαίο.

Η θέση της Ελλάδας και η ευρωπαϊκή διάσταση

Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ξεκάθαρη θέση: Το casus belli είναι απαράδεκτο και αντίκειται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Μια ενδεχόμενη επέκταση στα 12 ν.μ. αποτελεί νόμιμη, κυριαρχική επιλογή, όχι πρόκληση. Το να παραμένει αυτή η απειλή ενεργή, δημιουργεί συνθήκες μόνιμης έντασης και αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία να άρει το casus belli, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. αποτελεί δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους σύμφωνα με το διεθνές νομικό πλαίσιο.

SAFE Forum: Η πολιτικο-στρατηγική διάσταση του casus belli

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεδριάσεων του Strategic Analysis and Forecasting for Europe (SAFE), επισημάνθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, τόσο στρατιωτικούς όσο και διπλωματικούς αναλυτές, ότι το casus belli δεν είναι απλώς μια ρητορική απειλή, αλλά αποτελεί κεντρικό εργαλείο στρατηγικής αποτροπής της Τουρκίας, ενταγμένο στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού της.

Η Άγκυρα, μέσω του δόγματος αυτού, προσπαθεί να επιβάλει ένα πλαίσιο «συνεκμετάλλευσης» και αναθεώρησης των διεθνώς κατοχυρωμένων συνόρων και δικαιωμάτων, μετατρέποντας μια κυρίαρχη πράξη της Ελλάδας σε «αιτία πολέμου». Η ρητορική αυτή συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας” και των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η απάντηση: Διεθνής πίεση και στρατηγική ψυχραιμία

Στο πλαίσιο του SAFE, τονίστηκε ότι η απάντηση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Απαιτείται ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, προσεκτικός διπλωματικός σχεδιασμός, αλλά και διεθνοποίηση του ζητήματος. Το casus belli δεν είναι μόνο ελληνοτουρκική διαφορά· είναι πρόβλημα του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου.

Εξωτερική πολιτική σε κρίση: Η Ελλάδα “πυροβολεί τα πόδια της” έναντι της Τουρκίας

Η παγίδα της “φιλίας” και το ευρωπαϊκό άλλοθι για την Άγκυρα

Η πρόσφατη πολιτική προσέγγιση Ελλάδας–Τουρκίας, όπως αυτή επισφραγίστηκε με τις δημόσιες δηλώσεις για «ελληνοτουρκική φιλία», φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ για την Αθήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις εντάσεις και να ενισχύσει το προφίλ της ως δύναμη σταθερότητας, φαίνεται να έχει υποτιμήσει τις συνέπειες της εικόνας που εκπέμπει προς την Ευρώπη.

Η εντύπωση που δημιουργείται στο εξωτερικό, και ιδίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πως δεν υπάρχει πλέον ουσιαστικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η ψευδής εικόνα «ομαλότητας» έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να επανέρχονται με μεγαλύτερη ζέση στην ιδέα ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, μια εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό, αν όχι ανησυχία.

Ξεχνώντας το casus belli και την Κύπρο

Η ουσία, ωστόσο, δεν αλλάζει: η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί ενεργό το casus belli κατά της Ελλάδας για τρεις δεκαετίες και συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 51 χρόνια. Αυτές οι πραγματικότητες φαίνεται να παραγνωρίζονται από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που επιλέγει την προσέγγιση της Άγκυρας στο όνομα της γεωστρατηγικής ισορροπίας, παραμερίζοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η κριτική για την ελληνική στρατηγική

Πολλοί αναλυτές μιλούν πλέον ανοιχτά για σοβαρά στρατηγικά λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας και έχουν επιτρέψει στην Άγκυρα να επανεμφανίζεται ως “συνεργάτης ασφαλείας” της Δύσης, χωρίς να έχει κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις.

Η τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, περί του SAFE και της πιθανής ενσωμάτωσης της Τουρκίας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής άμυνας, είχε σαφώς πιο επιθετικό και αιχμηρό ύφος, υπενθυμίζοντας εμμέσως τις χρόνιες προκλήσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η στάση αυτή δεν αρκεί να αναστρέψει την ήδη παγιωμένη εντύπωση, ιδιαίτερα όταν η ευρύτερη κυβερνητική γραμμή κινείται προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης και της σιωπηρής αποδοχής της “νέας πραγματικότητας”.

Το εσωκομματικό στοιχείο

Δεν περνά απαρατήρητο και το πολιτικό υπόβαθρο της παρέμβασης Δένδια. Πέρα από τον θεσμικό του ρόλο, η στάση του αποτυπώνει και μια διαφορετική φωνή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που φλερτάρει, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, με μια πιο ανεξάρτητη και εθνικά αιχμηρή τοποθέτηση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Το αν αυτή η στάση θα εξελιχθεί σε εσωκομματική διαφοροποίηση ή θα αποτελέσει εργαλείο πίεσης προς την κυβέρνηση, μένει να φανεί.

Συμπερασματικά

Η ελληνική διπλωματία φαίνεται να έχει υποπέσει σε ένα στρατηγικό λάθος: επένδυσε υπερβολικά στην εικόνα της “καλής γειτονίας”, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και χωρίς να επιβάλει την αναγνώριση των θεμελιωδών ζητημάτων ασφάλειας. Η «καλή εικόνα» που παρουσιάζεται προς τα έξω έχει οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Το τίμημα αυτής της πολιτικής, κατά πολλούς “αυτογκόλ”, ενδέχεται να το πληρώσει η Ελλάδα σε κρίσιμα πεδία, με πρώτο και κυριότερο το ευρωπαϊκό σύστημα άμυνας, στο οποίο η Τουρκία επιδιώκει να εισχωρήσει χωρίς να αλλάξει στάση ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Κύπρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Με τόσο κακά Αγγλικά θα επιλύσει το Κυπριακό;

Ακατάλληλη η Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Φανούλα Αργυρού, Σημερινή

Γράψαμε χθές για τις απαράδεκτες δηλώσεις της κας απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία σε δηλώσεις της στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΚΔ Νίκο Χριστοδουλίδη ως «Ηγέτη της Ελληνικής Κύπρου» και στον εγκάθετο της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ ως « Εξοχότατο». Και παραθέσαμε αυτούσια τις δηλώσεις της.

Ένας αναγνώστης μάς έστειλε την εξής εύλογη απορία την οποία μεταφέρω αυτούσια:

«Απορώ πώς με τόσο κακά Αγγλικά, η κυρία θα επιλύσει ένα τέτοιο πρόβλημα!!».

Αντιλαμβάνονται τη σημασία άραγε αυτής της απορίας ή πέρασε καθόλου από το νου των κυβερνώντων στην Κυπριακή Δημοκρατία;

(Θυμίζουμε εδώ παρεμπιπτόντως ότι όταν ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του ΗΒ Τζακ Στρο επισκεπτόμενος την Κύπρο και παρόλο που είχε προειδοποιηθεί από τις κυπριακές αρχές να μην πάει, πήγε στο «προεδρικό» και συνάντησε τον Ταλάτ. Ως αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος της ΚΔ, Τ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί).

«Δεν είναι με κανένα δικαιολογητικό Γκάφα Ολγκίν! Είναι καθρέφτης!!!»

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις1 λεπτό πριν

Βγάλαμε τα μάτια μας με το Σινά!

Ο νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, Οθωμανολόγος-τουρκολόγος, συγγραφέας αρκετών σχετικών βιβλίων, διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών...

Διεθνή17 λεπτά πριν

Η Ρωσία απέκλεισε το ενδεχόμενο επίλυσης της σύγκρουσης με την Ουκρανία στο άμεσο μέλλον

Η Μόσχα δεν αναμένει γρήγορες «προόδους» στις συνομιλίες για τη διευθέτηση της σύγκρουση

Πολιτική34 λεπτά πριν

Στο Θρυλόριο η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα!

Η Αυστραλιανή διπλωμάτισσα έμενε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε και έφυγε με την υπόσχεση ότι θα το...

Άμυνα1 ώρα πριν

Η καρδιά της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης “DEFENDER EUROPE 25″ χτυπάει δυνατά στη Θράκη (Βίντεο+Φώτο)

Περισσότερα από 324 στελέχη από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, βρίσκονται ήδη επί ποδός για...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Νικόλαος Χατζόβουλος: Όταν οι πράκτoρες της EYΠ παρακολουθούν πoινικoύς, κάτι δεν πάει καλά

Ο έμπειρος σύμβουλος ασφάλειας έκανε και μια αναδρομή στη λειτουργία της ΕΥΠ, επισημαίνοντας τις φάσεις στελέχωσης της υπηρεσίας, από την...

Δημοφιλή