Ακολουθήστε μας

Γαλλία

ΒLOOMBERG: Πρόγραμμα-μαμούθ για νέα πυρηνικά ετοιμάζει ο Μακρόν

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει επενδύσεις δεκάδων δισ. για την κατασκευή έως και 14 πυρηνικών αντιδραστήρων, εκ των οποίων 6 σε πρώτη φάση.

Μεγαλόπνοα είναι τα σχέδια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει ο κρατικός όμιλος κοινής ωφελείας της Electricite de France να κατασκευάσει έως και 14 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες, εκ των οποίων 6 σε πρώτη φάση, υποσχόμενος ταυτόχρονα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική βοήθεια.

Οι εν λόγω επενδύσεις θα δοθούν, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε ορίζοντα τριάντα ετών, ώστε να τονωθεί η χειμαζόμενη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας. Μιλώντας στο Μπελφόρ της ανατολικής Γαλλίας, ο πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι «σε μακροπρόθεσμη βάση η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές θα προμηθεύουν φθηνότερη ενέργεια, χωρίς να επηρεάζονται από την αναταραχή στις διεθνείς αγορές».

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν σε εγκαταστάσεις της αμερικανικής General Electric, όπου κατασκευάζονται τουρμπίνες για χρήση από πυρηνικούς σταθμούς και θα αγοραστούν από την Electricite de France (EDF). Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει μαζικά την ηλιακή ενέργεια και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, εφόσον η απομάκρυνση από την εποχή των ορυκτών καυσίμων θα ενισχύσει τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των θερμαντλιών και άλλου συναφούς εξοπλισμού, αλλά και τη λειτουργία εργοστασίων με τη χρήση ήπιας ενέργειας.

Μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάζει εαυτόν ως πρωτοπόρο σε έναν δημοφιλή βιομηχανικό κλάδο. Η Γαλλία καυχάται ότι έχει σχετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε κατά κεφαλήν βάση, ακριβώς χάρις στην εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια, η οποία καλύπτει τα δύο τρίτα από την παραγωγή της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Συν τοις άλλοις, αποπειράται να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά του ως υπερασπιστή της ανεξαρτησίας της γαλλικής βιομηχανίας και να απαντήσει σε όσους τον επικρίνουν πως επέτρεψε στην αμερικανική ανταγωνίστρια εταιρεία General Electric να αποσπάσει από την Αlstom περιουσιακά στοιχεία στην πυρηνική ενέργεια με κομβική σημασία, όταν εκείνος διατελούσε υπουργός Οικονομίας. Η Γαλλία θα πρέπει να προγραμματίσει την κατασκευή έξι νέων μεγάλων αντιδραστήρων, εκ των οποίων ο πρώτος θα τεθεί σε λειτουργία το 2035, όπως αναμένεται, ενώ θα εξετάσει και να προσθέσει οκτώ επιπλέον. Το νέο πρόγραμμα δυνητικά θα αντιστοιχεί σε παραγωγική ικανότητα 25 γιγαβάτ έως το 2050, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου. Και προσέθεσε πως θα δεσμευθούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσια κονδύλια για να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα των αντιδραστήρων, επιτρέποντας να διατηρηθεί η οικονομική κατάσταση της EDF. Παράλληλα, η χώρα θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των 56 αντιδραστήρων της τελευταίας, εκτός εάν οι Αρχές τούς κηρύξουν επισφαλείς.

Η Γαλλία θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των 56 αντιδραστήρων της, εκτός εάν οι Αρχές τούς κηρύξουν επισφαλείς.

Με τη χρήση των αντιδραστήρων θα βοηθηθεί η Γαλλία να μηδενίσει τους ρύπους έως το 2050 και να περιορίσει την εξάρτησή της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ακριβώς τη στιγμή που οι τιμές ορυκτών καυσίμων αυξάνονται, θυμίζοντας στους Ευρωπαίους καταναλωτές ότι η ενεργειακή τους ασφάλεια σχετίζεται με εισαγόμενες προμήθειες.

Οι βασικοί αντίπαλοι του Εμανουέλ Μακρόν στην εκλογική αναμέτρηση τάσσονται και αυτοί υπέρ των μεγαλόπνοων επενδύσεων στα πυρηνικά, αν και τον επικρίνουν για έλλειψη συνάφειας, επειδή αρχικά στη θητεία του είχε δεσμευθεί να περιστείλει την εξάρτηση από αυτά και μετά ανάγκασε την ΕDF να κλείσει τους δύο παλαιότερους αντιδραστήρες. Πάντως, τώρα ανοίγει τον δρόμο για να μπορέσει ο εν λόγω όμιλος να εγκαινιάσει μακράς διαρκείας διαδικασίες, με στόχο την κατασκευή των έξι αντιδραστήρων των οποίων το κόστος ίσως και να φθάσει τα 50 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο ίδιος.
Τέλος, τόσο η EDF, η οποία έχει χρέη, όσο και η χώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το επαχθές καθήκον να αντικαταστήσουν σταδιακά τους παλαιότερους αντιδραστήρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι τέθηκαν σε λειτουργία τη δεκαετία του 1980 και του 1990, ενώ ο τελευταίος άρχισε την παραγωγή το 2002.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή