Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα-Μόνοι κερδισμένοι οι Αμερικανοί

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη του Σταύρου Καλεντερίδη στον Μάνο Χατζηγιάννη (ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ)

“Η βιαστική κίνηση αποστολής όπλων, η οποία πιθανότητα θα έπρεπε να περάσει από το κοινοβούλιο, εξέθεσε τη χώρα μας η οποία θα μπορούσε να είχε εντάξει τις κινήσεις της στα πλαίσια μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αποστολής, και όχι να επιχειρεί επιδεικτικά να πρωτοστατήσει” αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο γνωστός διεθνολόγος κ. Σταύρος Καλεντερίδης. 

Αρχικά εκτιμάει πως “οι Ρώσοι υπερεκτίμησαν των δυνατοτήτων τους και υποτίμησαν την ουκρανική αντίσταση”, υποστηρίζει όμως πως οι επόμενοι στόχοι της Ρωσίας στα νότια θα είναι η Οδησσός και ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τον Εύξεινο Πόντο” .

Σχολιάζοντας τις δυτικές κυρώσεις πιστεύει πως θα πονέσουν την Ρωσία ωστόσο δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη Μόσχα να αλλάξει τη στάση της στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που η ίδια θεωρεί ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας”. 

Κάνει επίσης την δική του εκτίμηση για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας ως “επιτήδειου ουδέτερου” και τονίζει πως “τα σχόλια του Λαβρόφ για το ψευδοκράτος στρέφονταν περισσότερο κατά της Ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως λόγω της άστοχης και βιαστικής πρωτοβουλίας που έλαβε η Αθήνα εναντίον της Ρωσίας”

Ιδιαίτερα καυστικός είναι εναντίον της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνοντας πως “διεξάγει μια τυχοδιωκτική πολιτική στην κρίση της Ουκρανίας, θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα”.

Τέλος μιλάει για την προοπτική των συγκρούσεων, τον “νικητή” και την επόμενη μέρα. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 

-Τελικά λύστε μας την απορία, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν βαλτώσει για τους Ρώσους ή οι στόχοι επιτυγχάνονται, καθότι τα μηνύματα από τα διεθνή ΜΜΕ είναι διφορούμενα

Όπως όλα δείχνουν οι Ρώσοι υπερεκτίμησαν των δυνατοτήτων τους και υποτίμησαν την ουκρανική αντίσταση. Πιθανότατα ο αρχικός του σχεδιασμός περιλάμβανε την ξαφνική μαζική καταστροφή στρατηγικών στόχων σε σύντομο χρονικό διάστημα και την άμεση παράδοση των ουκρανικών στρατευμάτων, κάτι που προφανώς δεν συνέβη.

Ωστόσο φαίνεται ότι η στρατιωτική τους πίεση στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζεται μεθοδικά και αυξάνεται. Την στιγμή αυτή η Χερσώνα πιθανώς να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, με τον Ουκρανό δήμαρχο να δηλώνει πως μόνο εκ θαύματος θα σωθεί η πόλη. Οι επόμενοι στόχοι της Ρωσίας στα νότια θα είναι η Οδησσός και ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τον Εύξεινο Πόντο. Αν μάλιστα καταλάβουν και άλλες περιοχές κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, πλέον θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την ουκρανική κυβέρνηση να συνεχίσει να εξοπλίζει τις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται στα ανατολικά της χώρας.

-Πόσο σοβαρά αντίποινα αποτελούν οι δυτικές κυρώσεις για την ρωσική οικονομία ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως είχαν οκτώ χρόνια, από την εποχή της Κριμαίας, για να δημιουργήσουν εναλλακτικούς μηχανισμούς και πως την ίδια στιγμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα συνεχίσουν να ρέουν ελεύθερα στον υπόλοιπο κόσμο και τα χρήματα θα συνεχίσουν να εισρέουν στα ρωσικά ταμεία;

Σίγουρα οι κυρώσεις θα πονέσουν την ρωσική οικονομία κάτι που μάλιστα έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Η Ρωσία είχε προφανώς προετοιμαστεί γι’ αυτές, πράγμα όμως που δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει εν τέλει να τις αντέξει. Σε κάθε περίπτωση οι κυρώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη Μόσχα να αλλάξει τη στάση της στην Ουκρανία, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που η ίδια θεωρεί ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Όσον αφορά την πλευρά των δυτικών, οι μόνοι κερδισμένοι από τις εξελίξεις είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τη Ρωσία ως βασικός πάροχος της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Εκ των ανωτέρω συνάγεται βέβαια ότι μεγάλος χαμένος είναι η Ευρώπη και οι πολίτες της.

-Πιστεύετε πως οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας υπό το άγρυπνο μάτι των ΗΠΑ θα έχουν αποτέλεσμα; Και αν ναι σε ποιο βάθος χρόνου;

Όχι, δεν νομίζω πως ακόμα έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Οι Ρώσοι επιθυμούν να καταλάβουν περισσότερα εδάφη έτσι ώστε να ασκήσουν την μέγιστη δυνατή πίεση στον Ζελένσκι για να συνθηκολογήσει. Πρόκειται για έναν αγώνα αντοχής και μένει να δούμε αν αυτοί που θα υποκύψουν πρώτοι θα είναι οι Ουκρανοί που βρίσκονται υπό πολιορκία, ή ο Ρωσικός στρατός ο οποίος επιβαρύνει με τις επιχειρήσεις του την ρωσική οικονομία που ήδη δοκιμάζεται.

-Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας σε όλη αυτήν την κατάσταση; Από την Συνθήκη Μοντρέ και το καθεστώς των Στενών μέχρι τις πληροφορίες περί νέας παρτίδας Bayraktar στους Ουκρανούς, αλλά και την αναφορά Λαβρόφ για “Βόρεια Κύπρο” είναι παντού πρωταγωνίστρια….

Η Τουρκία φαίνεται για ακόμα μια φορά να παίζει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πόλων αλλά βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί να φανεί εχθρική προς τη Ρωσία με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Οι δεσμοί των δύο χωρών είναι οικονομικοί (τουρισμός, εξαγωγές τουρκικών προϊόντων), ενεργειακοί (αγωγοί φυσικού αερίου Bluestream – Turkstream), κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία από την ρωσική Rosatom, κ.ά. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι οι στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών, ιδίως στη Συρία.

Εκεί, ο Ερντογάν διεξάγει έναν διαρκή πόλεμο στη Ροζάβα κατά των Κούρδων, με την άδεια της Ρωσίας, κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να διακινδυνέψει. Όσον αφορά τα σχόλια του Λαβρόφ για το ψευδοκράτος, αυτά στρέφονταν περισσότερο κατά της Ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως λόγω της άστοχης και βιαστικής πρωτοβουλίας που έλαβε η Αθήνα εναντίον της Ρωσίας.

-Πως κρίνετε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την αποστολή οπλισμού την Ουκρανία; Ο πρωθυπουργός στη Βουλή απάντησε πως “Στείλαμε όπλα γιατί μας δεσμεύει ευρωπαϊκή απόφαση”, αλλά και πως θα στέλναμε ούτως ή άλλως γιατί “ρωσικοί πύραυλοι σκότωσαν Έλληνες ομογενείς”.

Η Ελληνική κυβέρνηση διεξάγει μια τυχοδιωκτική πολιτική στην κρίση της Ουκρανίας, θέτοντας σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Η απόφαση για παροχή στρατιωτικού οπλισμού, αμφιβόλου αξίας για τους Ουκρανούς, πιθανώς να αναδεικνύει την χώρα μας σε προβλέψιμο και πρόθυμο σύμμαχο των ΗΠΑ. Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει να γίνει μέρος του προβλήματος στην Ουκρανία, και να επιμείνει για την επίλυση της κρίσης με γνώμονα την ειρήνη. Η βιαστική κίνηση αποστολής όπλων, η οποία πιθανότητα θα έπρεπε να περάσει από το κοινοβούλιο, εξέθεσε τη χώρα μας η οποία θα μπορούσε να είχε εντάξει τις κινήσεις της στα πλαίσια μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αποστολής, και όχι να επιχειρεί επιδεικτικά να πρωτοστατήσει.

Παράλληλα, οι λανθασμένες και άστοχες δηλώσεις του πρωθυπουργού ομολογούν αδυναμία αντίληψης της γεωπολιτικής κατάστασης. Η χώρα μας δεν είναι το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η Ελλάδα γειτνιάζει με τη Ρωσία και διατηρεί ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μαζί της. Επίσης εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει ομογενείς της στην Ουκρανία, σε περιοχές που την επομένη του πολέμου θα ελέγχονται από τις ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις. Χρέος του ελληνικού κράτους είναι να προστατεύει τα συμφέροντα και την ασφάλεια του απανταχού Ελληνισμού, και όχι να γίνεται εθελοντής προώθησης αλλότριων συμφερόντων.

-Πως βλέπετε να τελειώνει όλη αυτή η τραγωδία και ποια η επόμενη μέρα σε γεωπολιτικό επίπεδο και επίπεδο ισχύος;

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα θολή προς το παρόν. Ωστόσο, με την εκπεφρασμένη και έμπρακτη εγκατάλειψη της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, το πιθανότερο σενάριο είναι η επικράτηση των Ρώσων. Αν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός και η πολιορκία των Ουκρανικών πόλεων, το Κίεβο πιθανότητα να αναγκαστεί σε συνθηκολόγηση. Τα ζητήματα όμως που έχουν τεθεί είναι πολύ μεγαλύτερα και έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης η οποία πλέον απειλείται ευθέως, με μία νέα επικείμενη οικονομική κρίση που μπορεί να μας θυμίσει αυτήν του 2008 και την οποία θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι απλοί πολίτες, καθώς και με μία νέα παγκόσμια πυρηνική απειλή.

Τέλος, θα δούμε σίγουρα την επανεργοποίηση της Ε.Ε., αλλά δυστυχώς ως μία στρατιωτική δύναμη, σε ένα πλέον επισφαλές και ασταθές διεθνές σύστημα.

Πηγή: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Σκιές στην προεκλογκή εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις: Απανωτά σκάνδαλα με τον σύζυγό της

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα απανωτά σκάνδαλα μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις

Οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, τις πιο σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ με τους δύο υποψήφιους να προειδοποιούν ότι η τύχη ενός πολωμένου έθνους εξαρτάται από το εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα.

Στο φως της δημοσιότητας όμως, έρχονται απανωτά σκάνδαλα που με κάποιο τρόπο μπορεί να πλήξουν την εικόνα της Κάμαλα Χάρις.

Ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη είναι για την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Κάμαλα Χάρις, οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανάρμοστη και κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, Ντάγκλας Έμχοφ, σε παλαιότερες σχέσεις του.

Γεγονός είναι ότι οι νέες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σπιλώνουν την εικόνα της Χάρις, επισημαίνουν η γερμανική εφημερίδα Bild και η βρετανική Daily Mail. Oι καταγγελίες σε βάρος του 59χρονου Έμχοφ είναι συγκλονιστικές και φέρνουν τη νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σε δεινή θέση, υποστηρίζει η εφημερίδα Daily Mail.

Πρόκειται για το πρώτο σκάνδαλο που αμαυρώνει την εικόνα της Κάμαλα και βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες πριν από την κάλπη (5 Νοεμβρίου), αποτελώντας «βούτυρο στο ψωμί» για τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Περιστατικό σε φιλανθρωπικό γκαλά στις Κάννες

Ο Έμχοφ, άλλοτε μεγαλοδικηγόρος, καθώς από τότε που εξελέγη η σύζυγός του στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εργασία του, φέρεται να χτύπησε βάναυσα την τότε κοπέλα του στο πρόσωπο στις 24 Μαΐου του 2012, μετά από ένα φιλανθρωπικό γκαλά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο γκαλά αυτό είχαν παραβρεθεί πολλές διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Αντόνιο Μπαντέρας, Άλεκ Μπάλντουιν, ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ και η Πάρις Χίλτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαστούκι που δέχτηκε η σύντροφος του Έμχοφ μπροστά από το Hotel du Cap ήταν τόσο δυνατό που το θύμα έκανε στροφή 180 μοιρών. Ο λόγος που τη χτύπησε ήταν η ζήλια, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες.

Το ζευγάρι περίμενε ένα ταξί όταν η κοπέλα άνοιξε την τσάντα της και έδωσε χρήματα σε έναν υπάλληλο της εκδήλωσης για να εξυπηρετηθεί άμεσα. Μόνο που, εκτός από τα χρήματα που του έδωσε, ακούμπησε για λίγο το χέρι της στον ώμο του. Ο Έμχοφ νόμιζε ότι τον φλέρταρε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ.

Γνωστός του τότε ζευγαριού δήλωσε στη Daily Mail ότι το θύμα τηλεφώνησε από το ταξί κλαίγοντας μετά το περιστατικό και περιέγραψε λεπτομερώς τη φρίκη που βίωσε. Η γυναίκα, με το κωδικό όνομα «Τζέιν», είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Δύο άλλοι φίλοι της επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους την προσωπική σχέση που είχε με τον Έμχοφ επί τρεις μήνες. Εξάλλου, υπάρχουν και φωτογραφίες που τους δείχνουν δίπλα-δίπλα.

Η «Τζέιν» δεν σχολίασε μετά τις αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, ο Έμχοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε σχέση με την νταντά της κόρης του, Ναγιέν Νέιλορ, κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου, το 2008.

Η «Τζέιν» δήλωσε ότι ο Έμχοφ της είχε πει πως η νταντά είχε μείνει έγκυος αλλά στη συνέχεια απέβαλε. Τότε αυτή τον είχε κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την αποβολή. Η νταντά πάντως ισχυρίζεται ότι ο μεγαλοδικηγόρος τακτοποίησε την υπόθεση καταβάλλοντας αποζημίωση ύψους 80.000 δολαρίων.

Την ίδια ώρα, ο Ντάγκλας Έμχοφ εμφανίζεται χαμογελαστός στο πλευρό της συζύγου του, στηρίζοντάς την με όλες του τις δυνάμεις, όπως ισχυρίζεται. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικό στούντιο ως υποστηρικτής των γυναικών απέναντι στην «ανδρική τοξικότητα».

protothema.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν παραγκωνίζεται ενώ ο Νετανιάχου αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή – Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ με ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Είναι σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία γνώση για το τι θα κάνει το Ισραήλ απέναντι στο Ιράν – και μοιάζει να μην έχει ούτε τρόπο να επηρεάσει τις αποφάσεις του

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ ετοιμάζουν τα αντίποινα στο Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει ολοένα και περισσότερο με απλό παρατηρητή: χωρίς γνώση του τι σχεδιάζει ο πιο στενός σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή και με περιορισμένη επιρροή επί των αποφάσεών του.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε δημοσίως πως συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς ομολόγους του και εκφράζουν την ελπίδα ο Νετανιάχου να προβεί σε μία «συγκρατημένη» απάντηση στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε η χώρα του από το Ιράν. Σύμφωνα με τη WSJ, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ισραηλινοί έχουν πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να χτυπήσουν άμεσα ή με μαζικό τρόπο.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν συζητήσει πιθανούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν θα στήριζε ένα πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά την Πέμπτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σε μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ένας αιφνιδιασμός μετά τον άλλο

Ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες αιφνιδιαστεί. Ο Νετανιάχου έδωσε τη εντολή για την αεροπορική επιδρομή με την οποία δολοφονήθηκε ο Χασάν Νασράλα από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πάλευαν λίγα τετράγωνα παραπέρα να αποτρέψουν μία κλιμάκωση της κατάστασης με διπλωματικά μέσα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να εγκρίνει την επίθεση της 27ης Σεπτεμβρίου από αμερικανικό έδαφος, χωρίς να ειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο εκ των προτέρων, και στη συνέχεια να δημοσιεύσει φωτογραφία με τη στιγμή που έδινε την εντολή, υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει η WSJ.

Βραχυπρόθεσμα οι μονομερείς αποφάσεις του Ισραήλ για τα πλήγματα έναντι του Ιράν μπορεί να εμπλέξουν την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ακόμη μία μη δημοφιλή περιφερειακή σύρραξη. Μακροπρόθεσμα θα ενισχύονταν οι φωνές της κριτικής, που τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι υπερβολικά υποχωρητικές έναντι του Ισραήλ και δεν χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να συγκρατήσουν τον σύμμαχό τους.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο καταφύγιο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ για να τους παροτρύνει να μην ξεκινήσουν επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Τους παρακάλεσε να καταβάλουν προσπάθειες για μια συμφωνία που θα απωθούσε τη Χεζμπολάχ πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Χόχσταϊν με τον Νετανιάχου, χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους. Την επόμενη μέρα, βόμβες σε γουόκι-τόκι πυροδότησαν ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Ακολούθησε ένα μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, στις οποίες έπεσαν νεκροί πάνω από 500 άνθρωποι στην πιο θανατηφόρα ημέρα στον Λίβανο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Οι νεκροί στον Λίβανο έχουν προσεγγίσει πλέον τους 2.000.

Δεν έχουν μιλήσει από τον Αύγουστο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίθεση.

Με τις προεδρικές εκλογές να έρχονται σε έναν μήνα «ο Μπάιντεν και η ομάδα του συχνά μοιάζουν με παρευρισκόμενους, απρόθυμους ή ανίκανους να χαλιναγωγήσουν έναν σύμμαχο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πολιτικά και να του παρέχουν κρίσιμη στρατιωτική υποστήριξη», σημειώνει η WSJ και προσθέτει: «Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον δεσμό ΗΠΑ – Ισραήλ άθραυστο. Αλλά η σχεδόν 50ετής σχέση του με τον Νετανιάχου επιδεινώνεται σταθερά. Ο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει προσωπικά με τον Νετανιάχου από τις 21 Αυγούστου».

«Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου έχουν μετρήσει ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου και ο Νετανιάχου φαίνεται να κρίνει σταθερά ότι έχει περισσότερο χώρο από ό,τι πιστεύει ο Μπάιντεν», δήλωσε στη WSJ ο Τζον Άλτερμαν, διευθυντής προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Οι ΗΠΑ «φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από την ισραηλινή ηγεσία είτε ως κάποιος γκρινιάρης είτε ως επιβάτης στο πίσω κάθισμα που δεν κατανοεί τις απαιτήσεις αυτή τη στιγμή».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσουν το Ισραήλ στη Γάζα απέδωσαν μόνο περιορισμένα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές. Στον Λίβανο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε ακόμη λιγότερο περιορισμένος. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είναι δυσαρεστημένοι με τα χτυπήματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, μια τρομοκρατική ομάδα που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Ούτε επιθυμούν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές να δώσουν την εντύπωση ότι χαλιναγωγούν μια επίθεση κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο έχουν αποτύχει να αποτρέψουν την επέκταση του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και να σταματήσουν μία αιματοχυσία χωρίς τέλος.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή