Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Και πάλι λάθος «διαβάζουμε» την Τουρκία. Γιατί άραγε;

Δημοσιεύτηκε στις

Είπε, μεταξύ άλλων: «Στο σύνολό τους οι δημοκρατίες βρίσκονται απέναντι στον αναθεωρητισμό. Και επίσης με πολύ καθαρή θέση και καθαρό λόγο, ανεξαρτήτως θυσιών και πέραν εκβιασμών, αυτό είναι κάτι που για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό σαν κεκτημένο και γι’ αυτό, πέρα από τις αρχές μας, είναι και κάτι το οποίο στηρίζουμε ολόθερμα».

Λειτουργεί, όπως υπογράμμισε, «σαν μια οιονεί ασπίδα για τα δικά μας συμφέροντα, για το δικό μας μέλλον και για το σκαλί δημιουργίας μιας Ευρώπης πολύ πιο συνεκτικής απ’ ό,τι μέχρι τώρα».

Επίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφερόμενος στη διεθνή αντίδραση κατά της ρωσικής εισβολής, υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός διεθνώς εις βάρος των συνθηκών και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών υπέστη ένα βαρύτατο πλήγμα, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία εξ αυτού του γεγονότος θα υποχρεωθεί από τη διεθνή ατμόσφαιρα να περιορίσει τον λεκτικό αναθεωρητισμό της και στην πράξη.

Συνεχίζοντας τις εκτιμήσεις του, οι οποίες προφανώς απηχούν τις υπηρεσιακές απόψεις και εκτιμήσεις που κυριαρχούν στην ελληνική διπλωματία, υπογράμμισε ότι το τουρκικό αναθεωρητικό αφήγημα, ως συνολική παρουσίαση θέσεως, υπέστη ένα βαρύ πλήγμα και εκτίμησε πως η Τουρκία θα υποχρεωθεί από τη διεθνή ατμόσφαιρα να ρίξει τους τόνους του αναθεωρητισμού της και εν τη πράξει να ακυρώσει τον οποιονδήποτε πραγματικό αναθεωρητισμό στο ορατό μέλλον. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι, με τη διαμορφούμενη άποψη της διεθνούς κοινότητας πως τέτοιου είδους επεμβάσεις διά της ισχύος των όπλων δεν είναι αποδεκτές, αυτό θα γίνει επαρκώς αντιληπτό από το τουρκικό σύστημα.

Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο υπάρχει η ρήση του Ιησού «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με», που αναφέρεται στον απόστολο Πέτρο. Στην περίπτωσή μας, πριν περάσουν τρεις εβδομάδες, η Τουρκία διέψευσε τρις τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας και του επικεφαλής της.

Πρώτον, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία αποτελεί εφαρμογή υπό μορφήν ασκήσεως του ομώνυμου δόγματος, το οποίο προβλέπει την ιδιοποίηση της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και της ανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας έτσι λειτουργικό και αλά τούρκα νόμιμο το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας αναφέρει τα εξής για την εν λόγω άσκηση:

1. Η άσκηση «MAVI VATAN-2022» θα πραγματοποιηθεί από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο Πέλαγος και ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 11-21 Απριλίου 2022.

2. Στο πλαίσιο της άσκησης «MAVI VATAN-2022» θα γίνουν ενέργειες που αποσκοπούν στην αύξηση των επιπέδων πολεμικής ετοιμότητας των στοιχείων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση ως εξής:

α. Τηρώντας την αποτελεσματικότητα αποστολής και διοίκησης των αρχηγείων και κέντρων επιχειρήσεων των υφισταμένων διοικήσεων της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

β. Με αξιολόγηση της συλλογιστικής, της προνοητικότητας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων του προσωπικού του αρχηγείου και των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

γ. Θα αναπτυχθούν διαδικασίες διαλειτουργικότητας με άλλες διοικήσεις δυνάμεων και δημόσιους φορείς.

3. Στην άσκηση «MAVI VATAN-2022» θα συμμετάσχουν:

α. Από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων: 122 πλοία, 41 αερομεταφερόμενες μονάδες, αμφίβιο σώμα πεζοναυτών και ομάδες αμφίβιας επίθεσης, ομάδες δράσης SAT και SAS και παράκτιες μονάδες.

β. Επιθετικά ελικόπτερα και γενικής χρήσης από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων.

γ. Από τη διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας: ένα αεροσκάφος προειδοποίησης και ελέγχου, ένα αεροσκάφος ρυμούλκησης στόχου, αεροσκάφος επίθεσης σε σχέση με την εθνική άσκηση «Αετός της Ανατολίας» και μία ομάδα χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών.

δ. Ομάδα έρευνας και διάσωσης και ελικόπτερο από τη Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής.

ε. Προβλέπεται η συμμετοχή στην άσκηση σκαφών της ακτοφυλακής από τη διοίκηση του Σώματος της ακτοφυλακής.

4. Η άσκηση θα ξεκινήσει στις 11 Απριλίου 2022, με μετακινήσεις στρατευμάτων και πλοίων από βάσεις και λιμάνια:

α. Βασική εκπαίδευση ναυτικού πολέμου και πραγματικοί πυροβολισμοί κατά τη φάση της «προετοιμασίας για επιχείρηση».

β. Η εκπαίδευση διαχείρισης κρίσεων θα διεξαχθεί με βάση ένα σενάριο σχεδιασμένο στη φάση «λειτουργία σε περιβάλλον υψηλής απειλής».

5. Στην τελευταία φάση της άσκησης, μεταξύ 18-21 Απριλίου 2022, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε λιμάνια από 72 πλοία, που θα καλύπτουν τις ακτές του Ευξείνου Πόντου, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε, θέλω να πιστεύω, για να αντιληφθούν οι διπλωμάτες και οι σύμβουλοι που συμβούλευσαν τον κ. Δένδια ότι η άσκηση αυτή είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ έκφραση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Δεύτερον, η Τουρκία όλες αυτές τις ημέρες δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να βομβαρδίζει αμάχους σε χριστιανικά και μουσουλμανικά χωριά της Συρίας, υποκρινόμενη ότι βομβαρδίζει «τρομοκράτες», δηλαδή τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στα πεδία των μαχών εναντίον του ISIS.

Τρίτον, η Τουρκία από τις νυχτερινές ώρες της 18ης Απριλίου έχει εισβάλει με στρατεύματα στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, του Ιράκ, και βομβαρδίζει με αεροσκάφη θέσεις Κούρδων ανταρτών.

Να βάλουμε και ως κερασάκι στην τούρτα τις πρόσφατες δηλώσεις του Ακάρ στην εφημερίδα «Milliyet», όπου, μεταξύ άλλων, είπε: «Εμείς λέμε ας ιδρύσουμε ένα ειλικρινές, διαφανές και ανοιχτό σύστημα διαλόγου. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας και επιθυμούμε κοινό και δίκαιο μοίρασμα κάθε πλούτου. Πέραν αυτών, θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, και το υπογραμμίζουμε έντονα», ενώ η σαντιγί στην… τούρτα είναι η δήλωση της μαριονέτας του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, του Ερσίν Τατάρ, ο οποίος λέει ότι η τουρκική κατοχή είναι καλή, υπογραμμίζοντας ότι «εμμένουμε στη λύση των δύο κρατών…»

Δεν ξέρω αν γίνεται λόγω άγνοιας ή αν γίνεται για να αποκοιμίσουν τον ελληνικό λαό, αλλά διάφοροι κομματικοί παπαγάλοι που δρουν στις τηλεοράσεις και στα ΜΜΕ με την προβιά του δημοσιογράφου έβαλαν τα δυνατά τους για να μας πείσουν ότι εμείς οι Ελληνες της Ελλάδας και της Κύπρου έχουμε υποχρέωση, ακόμα και στους ήρωες του 1821, να κάνουμε τα πάντα για να απελευθερωθεί η Ουκρανία, ακόμα και να αποδυναμώσουμε την εθνική μας άμυνα, και τώρα θέλουν, επιπλέον, να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται από τον Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση!

Δηλαδή, λιοντάρια στην Ουκρανία, κωφοί αλλά όχι άλαλοι, κοινώς κότες στις απειλές που προέρχονται από την Τουρκία.

Κύριε Δένδια, φρόντισε να ενημερώνεσαι σωστά. Στο χωριό μου λένε «άλλαξε πλευρό», για να μην ξυπνήσεις ένα πρωί και βρεθείς αντιμέτωπος με τη σκληρή κρίση της Ιστορίας.

Και πάλι λάθος «διαβάζουμε» την Τουρκία

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Αν θέλετε να μάθετε πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα διαβάστε το έργο του Θουκυδίδη!

Η ερμηνεία της γεωπολιτικής έντασης Ισραήλ–ΗΠΑ εναντίον Ιράν υπό το πρίσμα του Θουκυδίδη και του έργου του «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» (431 π.Χ.) μπορεί να αποδώσει ένα διαχρονικό (ες αεί) και ρεαλιστικό πλαίσιο ανάλυσης, βασισμένο στη φύση της ισχύος, στον φόβο, τη φιλοδοξία και το συμφέρον – τους τρεις βασικούς παράγοντες που, κατά τον Θουκυδίδη, καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ δρώντων.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Νίκος Χατζόβουλος

«Ο Θουκυδίδης παρακολουθεί τη σύγκρουση Ισραήλ/ΗΠΑ–Ιράν από τον Άδη, πίνει κρασί με τον Περικλή και μουρμουράει: “Τα ‘γραψα εγώ πρώτος, κι ούτε καν με taggάρατε παῖδες.”»

Η ερμηνεία της γεωπολιτικής έντασης Ισραήλ–ΗΠΑ εναντίον Ιράν υπό το πρίσμα του Θουκυδίδη και του έργου του «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» (431 π.Χ.) μπορεί να αποδώσει ένα διαχρονικό (ες αεί) και ρεαλιστικό πλαίσιο ανάλυσης, βασισμένο στη φύση της ισχύος, στον φόβο, τη φιλοδοξία και το συμφέρον – τους τρεις βασικούς παράγοντες που, κατά τον Θουκυδίδη, καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ δρώντων.

1. Ο φόβος ως κινητήριος δύναμη σύγκρουσης – Το Παράδειγμα της Σπάρτης
Θουκυδίδης έγραψε ότι ο πραγματικός λόγος για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ήταν «ο φόβος των Λακεδαιμονίων για την αυξανόμενη δύναμη των Αθηναίων» (Θουκυδίδης, 1.23).

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βλέπουν το Ιράν –και ιδιαίτερα το πυρηνικό του πρόγραμμα και την περιφερειακή του επιρροή μέσω proxy δικτύων όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι– ως αυξανόμενη απειλή στην ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο φόβος αυτός οδηγεί σε προληπτική πολιτική και επιθετικές ενέργειες, όπως κυβερνοεπιθέσεις, στοχευμένες δολοφονίες επιστημόνων (π.χ. Φαχριζαντέχ), οικονομικές κυρώσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως η Σπάρτη ένιωσε υποχρεωμένη να δράσει πριν η Αθήνα γίνει πολύ ισχυρή, έτσι και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιχειρούν να περιορίσουν την αναδυόμενη ισχύ του Ιράν.

2. Η ρητορική της ηθικής – Ο Διαλεκτικός Κυνισμός των Μηλίων
Στον διάλογο Αθηναίων–Μηλίων (Βιβλίο 5), οι Αθηναίοι διακηρύσσουν:

«Το δίκαιο υπάρχει μόνο μεταξύ ίσων σε δύναμη. Όταν ο ισχυρός μπορεί, και ο αδύναμος πρέπει να υποκύψει»(Θουκυδίδης, 5.89).

Αυτή η διατύπωση αντανακλά την πραγματιστική λογική ισχύος της σημερινής ισραηλινο-αμερικανικής στάσης: η έννοια του διεθνούς δικαίου ή της κυριαρχίας του Ιράν παραμερίζεται όταν θεωρείται ότι έρχεται σε σύγκρουση με την «ασφάλεια» ή τα «εθνικά συμφέροντα» των ισχυρών.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ να ορίσουν τη νομιμότητα βάσει ισχύος και ασφάλειας, όχι βάσει αμοιβαίων αρχών, καθρεφτίζει τη θουκυδίδεια πρόβλεψη για τον ρόλο της ηθικής στον πόλεμο. Λειτουργεί μόνο όταν δεν συγκρούεται με συμφέροντα.

3. Η Δυναμική της Συμμαχίας και ο Κύκλος της Ισορροπίας
Ο Θουκυδίδης καταγράφει πως η Αθήνα και η Σπάρτη επιδίωκαν να αυξήσουν την ισχύ τους μέσω συμμάχων, με το Δηλιακό Συμμαχικό και την Πελοποννησιακή Συμμαχία αντίστοιχα.

Παρόμοια, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στηρίζονται σε πολυεπίπεδες στρατηγικές συμμαχίες – με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, αλλά και με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κράτη της ΝΑ Μεσογείου, για να περικυκλώσουν ή να απομονώσουν το Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν ακολουθεί κυρίως μια στρατηγική άτυπων συμμαχιών με μη κρατικούς (τρομοκρατικούς) δρώντες, όπως οι Χεζμπολάχ, Χούθι και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, ακολουθώντας έναν ασύμμετρο τρόπο ενίσχυσης επιρροής που με κάποια φαντασία θυμίζει τις επιμέρους στρατηγικές σύγκρουσης των Πελοποννησιακών συμμάχων.

4. Η παγίδα του Θουκυδίδη (Thucydides Trap)
Ο σύγχρονος όρος «παγίδα του Θουκυδίδη», που ανέδειξε ο Graham Allison, αναφέρεται στον κίνδυνο πολέμου όταν μια αναδυόμενη δύναμη απειλεί να εκτοπίσει μια κατεστημένη ηγεμονία.

Αν και αρχικά αφορά τη σχέση Κίνας–ΗΠΑ, εφαρμόζεται και εδώ:
* Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ λειτουργούν ως κατεστημένοι δρώντες στην περιφερειακή ηγεμονία της Μέσης Ανατολής.
* Το Ιράν εμφανίζεται ως αναθεωρητική δύναμη, που επιδιώκει αλλαγή του status quo, ενισχύοντας τη θέση του σε Λίβανο, Συρία, Υεμένη και Ιράκ και ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.

Αυτή η δομική ένταση αυξάνει τις πιθανότητες σύγκρουσης όχι από πρόθεση, αλλά από ανασφάλεια και καχυποψία – όπως μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης.

ΥΓ: Ο ανυπέρβλητος Θουκυδίδης, μέσα από τον ρεαλιστικό του φακό, μας διδάσκει εδώ και 2.500 χρόνια ότι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις δεν προκύπτουν κυρίως από ηθικά ή ιδεολογικά ζητήματα, αλλά από την ανασφάλεια που προκαλεί η αυξανόμενη ισχύς των άλλων και τη λογική της επιβίωσης των κρατών.

Η κατάσταση Ισραήλ–ΗΠΑ vs Ιράν μπορεί να ιδωθεί ως ένα ακόμα επεισόδιο αυτής της διαχρονικής δυναμικής ισχύος και φόβου.

Αντίστοιχα γεγονότα θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται μέχρι να διαψευστεί ο Θουκυδίδης και να αλλάξει η ανθρώπινη φύση….!

Αν θέλετε να μάθετε πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα διαβάστε το έργο του Θουκυδίδη!

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Πυρηνικός εφιάλτης και πόλεμος εμπορικών δρόμων

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων στην τηλεόραση Σίγμα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Υπό την σκιά των κτυπημάτων του Ισραήλ σε βάρος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν την περασμένη Παρασκευή, φθάνει στην Κύπρο για επίσκεψη σήμερα και αύριο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Πρόκειται για μια επίσκεψη, η οποία έχει συνδεθεί με τον «Ινδικό δρόμο» ή «Τόξο», που δεν είναι συναφές μόνο με την Κύπρο, αλλά και με το περιφερειακό και διεθνές σύστημα, στη λογική μιας νεο-αποικιοκρατικής τάσης, που αποτυπώνεται στον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στον οποίο εμπλέκονται και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η ΕΕ, καθώς και τα αραβικά κράτη, η Τουρκία, το Ιράν, καθώς και το Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Σκηνικό «Γάζας» στο Τελ Αβίβ – Ανεπαρκείς οι αεράμυνες

Ο πόλεμος Ισραήλ – Ιράν κλιμακώνεται σε ενεργειακές και πολιτικές εγκαταστάσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πόλεμος Ισραήλ – Ιράν κλιμακώνεται σε ενεργειακές και πολιτικές εγκαταστάσεις

👉 Πώς «τρύπησαν» οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι τον ισραηλινό θόλο
👉 Η Τουρκία φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος
👉 Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή

Μαζί μας η Ζωή Βελέντζα

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις11 λεπτά πριν

Αν θέλετε να μάθετε πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα διαβάστε το έργο του Θουκυδίδη!

Η ερμηνεία της γεωπολιτικής έντασης Ισραήλ–ΗΠΑ εναντίον Ιράν υπό το πρίσμα του Θουκυδίδη και του έργου του «Ιστορία του Πελοποννησιακού...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Πυρηνικός εφιάλτης και πόλεμος εμπορικών δρόμων

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων στην τηλεόραση Σίγμα

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Σκηνικό «Γάζας» στο Τελ Αβίβ – Ανεπαρκείς οι αεράμυνες

Ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν κλιμακώνεται σε ενεργειακές και πολιτικές εγκαταστάσεις

Αθλητικά3 ώρες πριν

Ο Τέλης Μυστακίδης συμφώνησε με τον ΑΣ ΠΑΟΚ και θα κατασκευάσει τη νέα Τούμπα – Προάγγελος εισόδου του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ;

o Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας αναλαμβάνει με δικά του κεφάλαια την κατασκευή της Νέας Τούμπας.

Οικονομία3 ώρες πριν

Κρυπτοχάος: Η κρίση της μη ρυθμιζόμενης ψηφιακής χρηματοδότησης στο Πακιστάν Περισσότερες λεπτομέρειες απατών Ρυθμιστικό πλαίσιο άλλων χωρών

Σημαντικοί κίνδυνοι για τους επενδυτές, ιδιαίτερα λόγω της ρυθμιστικής αβεβαιότητας που περιβάλλει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στο Πακιστάν.

Δημοφιλή