Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Οι Αμερικανοί πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους να δουν το δίκιο: Να μην ζητάνε να μοιράσουμε την ΑΟΖ του Ελληνισμού!

Δημοσιεύτηκε

στις

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Έχει χυθεί πολύ μελάνι γύρω από τις πιθανές ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ως συνήθως οι Έλληνες έχουν γίνει εκτός των άλλων  γεωλόγοι και γεωφυσικοί με διιστάμενες φυσικά απόψεις.

Μια μερίδα από αυτούς πιστεύει ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα, προβάλλοντας αστρονομικούς αριθμούς για να θεμελιώσουν την επιχειρηματολογία τους, και μια άλλη μερίδα βλέπει μόνο μερικές σταγόνες υδρογονανθράκων και σε κάθε περίπτωση πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις έστω και μικρών εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στις θάλασσές μας.

Τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσε εντολή να αρχίσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην δυτική Ελλάδα, ώστε να μην αρχίσει ο Ταγίπ Ερντογάν να ισχυρίζεται  ότι του κλέβουμε τον ορυκτό του πλούτο που βρίσκεται στην δική μας θάλασσα.

  • Μετά την Ουκρανία θα έρθει η απελευθέρωση της Κύπρου

Δυστυχώς ο Ελληνισμός ελπίζει ότι όταν τελειώσει η τραγωδία της Ουκρανίας, η παγκόσμια κοινότητα θα στρέψει την προσοχή της προς το μαρτυρικό νησί απαιτώντας την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Σουλτάνο Ερντογάν.

Ο κύριος λόγος αυτής της ελπίδας πηγάζει από το γεγονός ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι είμαστε ο επιούσιος λαός και η παγκόσμια κοινότητα μας χρωστάει γιατί είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Αρχαίας Αθήνας του Περικλή, του Σωκράτη και του Μακεδόνα Αριστοτέλη και επομένως κάθε φορά που ασχολούνται μαζί μας πρέπει να  λαμβάνουν υπόψη το ανεπανάληπτο ιστορικό παρελθόν της φυλής μας.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της αγανάκτησής μας για τον έρωτα τον ΗΠΑ με την Τουρκία. Να είστε σίγουροι ότι ο φιλέλληνας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το μαρτυρικό νησί,  διότι θα έχει άλλα σχέδια για επέκταση της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

  • Τα σχέδια των Αμερικανών για την Ανατολική Μεσόγειο

Όπως έχω, επανειλημμένα γράψει, το αμερικανικό σχέδιο δεν είναι πλέον καθόλου μυστικό. Οι Αμερικανοί θέλουν με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια. Επιθυμούν, όπως το αποκαλούν, ένα «package deal» που να περιλαμβάνει την συνεκμετάλλευση ή συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το πρόβλημα με αυτή την συνεκμετάλλευση είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα υποχρεωθούν να μοιράσουν τον πλούτο των υδρογονανθράκων τους με μια χώρα που δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες στις θάλασσές της.

Από το 1923 οι Τούρκοι πάντοτε θεωρούσαν ότι είχαν μεγάλες ακτές, αλλά δεν διέθεταν μεγάλη θάλασσα και μετά το 1982 με την UNCLOS συνειδητοποίησαν ότι η θάλασσά τους περιορίστηκε και άλλο. Έτσι άρχισαν έναν επικίνδυνο ρητορικό πόλεμο, εκτός δύο θερμών εξαιρέσεων (1987 και 1996), αλλά από το 2018 προβάλλουν πλέον παρανοϊκές απαιτήσεις,  που σίγουρα θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, γράφοντας από το 2004, ‘οτι ο μόνος τρόπος για να ακυρώσει  η Ελλάδα τα σχέδια αυτά είναι, άμεσα και πριν είναι πολύ αργά, να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτή της Κύπρου βάσει της μέσης γραμμής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UNCLOS, που θα δίνει πλήρη επήρεια στην νήσο Στρογγύλη, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και φυσικά ούτε με την Λιβύη.

Χάρτης  Οριοθετημένη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Πηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη 2014.

Πέρασαν 18 χρόνια από την δημιουργία της κυπριακής ΑΟΖ, από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο και τώρα γίνεται σαφές ότι η μη οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου υπήρξε θύμα αμερικανικών πιέσεων και δεν ήταν  πρωτοβουλία των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι Αμερικανοί από τον Λευκό Οίκο, το State Department και το Πεντάγωνο, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια οριοθέτηση θα προκαλέσει ένα δεύτερο casus belli της Τουρκίας και θέλουν, πάση θυσία, να αποφευχθεί.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και μια τέτοια οριοθέτηση τους χαλάει τα σχέδια για μοιρασιά των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Αμερικανοί, ουσιαστικά, αμφισβητούν έναν δικό τους χάρτη που δείχνει που είναι τα όρια της ΑΟΖ της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χάρτης ΑΟΖ Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Πηγή: Global Marine Boundaries Data Base, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA

Παρατηρώντας προσεκτικά αυτόν τον χάρτη αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι Αμερικανοί θέλουν να μοιράσουμε τον πλούτο των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.

Αξίζει εδώ να διαβάσετε μια εξαιρετική ανάλυση του Κώστα Σταμπολή που δόθηκε στην εκπομπή του εκλεκτού δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 στην οποία σημειώνει:

«Ο μεγάλος παίκτης αυτή τη στιγμή στην περιοχή χωρίς καμία αμφιβολία είναι η Τουρκία και εφόσον το καταλάβουμε γιατί είναι μεγάλος παίκτης στην ενέργεια, γιατί είναι μεγάλος παίκτης στην γεωπολιτική, γιατί είναι το χαϊδεμένο παιδί, γιατί όλοι λένε να μη χάσουμε την Τουρκία και αυτή την στιγμή το αμερικανικό δόγμα είναι θα κάνουμε οτιδήποτε για να μη χάσουμε την Τουρκία. Πολύ ωραία το δέχομαι διότι η γεωγραφία, κακά τα ψέματα, υπέρ της Τουρκίας. Αλλά έχουμε και εμείς μια γεωγραφία σαν Ελλάδα την οποίαν δεν έχουμε αξιοποιήσει και δεν έχουμε καταλάβει που βρισκόμαστε.

Ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος αυτός που εκτείνεται από την Κύπρο και φτάνει στην Ελλάδα και φτάνει μέχρι τους Οθωνούς, είναι πολύ μεγάλος χώρος σε τετραγωνικά χιλιόμετρα, ίσως του ιδίου μεγέθους που είναι η μάζα της Τουρκίας. Δηλαδή έχουμε το land mass της Τουρκίας και έχουμε το water mass της Ελλάδας. Και εάν δούμε ότι το παιγνίδι παίζεται διεθνώς γύρω από τις θάλασσες, η Ελλάδα έχει μια πλεονεκτική θέση την οποίαν δεν την αναδεικνύουμε. Και για να πάμε και λίγο πιο πέρα αναφέρομαι στο ενιαίο αμυντικό δόγμα, έχουμε σαφέστατα γεωπολιτικά προτερήματα, συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία δεν αναδεικνύουμε.

‘Εχουμε δυο ελληνόφωνες χώρες στην ΕΕ, έχουμε μια πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση και έχουμε μια μεγάλη εμπορική ναυτιλία. Αυτά δεν τα έχουμε αναδείξει στον βαθμό που πρέπει και μπορούν να έρθουν σαν ένα αντίβαρο στην γεωπολιτική θεώρηση της Τουρκίας

  • Επίλογος

Τέλος, αξιοπρόσεκτες είναι οι σκέψεις του φίλου μου ακαδημαϊκού Βασίλη Μαρκεζίνη, όπως τις διατύπωσε σε ένα αδημοσίευτο άρθρο του, πριν δύο χρόνια:

«Για να επανέλθουμε όμως στην τρέχουσα γεωπολιτική αρθρογραφία, παρατηρούμε πως, σήμερα, όλο και περισσότεροι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί σχολιαστές προσεγγίζουν την άποψη των στρατιωτικών ειδικών, συμμεριζόμενοι ειδικότερα την ανάγκη άμεσης οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ με την Κύπρο, την Αίγυπτο ή ακόμη και με τη Λιβύη, και ισχυριζόμενοι ότι μια τέτοια κίνηση θα τοποθετούσε την Ελλάδα στη σαφώς προτιμότερη θέση της χώρας που δεν περιορίζεται απλώς να αντιδρά στις περιστασιακές διεκδικήσεις και προκλήσεις της Τουρκίας αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Εν ολίγοις, γενικά και ξεκάθαρα εκφράζεται πλέον η ανάγκη ανάπτυξης μιας ελληνικής στρατηγικής ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα. Και τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα περιορίζεται πλέον να διαμαρτύρεται για τα πολύπλευρα προβλήματα που επιμένει να της προκαλεί η Τουρκία, αλλά, αντιθέτως, θα τα αντιμετωπίζει ως ακριβώς έχουν: ως μονομερή προβλήματα της Τουρκίας.»

Έχουν περάσει 20 χρόνια και τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει από τότε που ο αείμνηστος  Κωνσταντίνος Οικονομίδης, νομικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ,  είχε γράψει:

«Η επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία εμφανώς δεν συνάδει με την σύγχρονη εποχή, στηρίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

  • στην ισχύ έναντι της χώρας μας,
  • στην αδυναμία του διεθνούς συστήματος να επιβάλει την εφαρμογή των διεθνών κανόνων και
  • στην αδιαφορία των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες εξακολουθούν πάντοτε να τοποθετούν το ατομικό τους συμφέρον υπεράνω του γενικού συμφέροντος της διεθνούς κοινότητας ως συνόλου.

Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, δεν μπορεί παρά να ακολουθεί αμυντική πολιτική, πολλές φορές πυροσβεστικού χαρακτήρα. Μόνιμο χαρακτηριστικό της είναι η ατολμία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει νόμιμα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο και μερικές φορές και η υποχωρητικότητα.»

Η προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα τελευταία 70 χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν και παραμένει πρώτα το Ισραήλ, μετά η Τουρκία και ύστερα η Ελλάδα.

Οι πολεμικές βάσεις που μας γέμισαν οι Αμερικανοί στην ελληνική επικράτεια δεν αποσκοπούν στην προστασία μας από τους Τούρκους, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων ασφαλείας με την προστασία του Ισραήλ και την αντιμετώπιση από  το ΝΑΤΟ μιας αναθεωρητικής  Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή