Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

«Μια νέα εποχή κινδύνων»

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύννεφα πάνω από τον πλανήτη

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Κλιματική αλλαγή, πανδημία κορωνοϊού και πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ινστιτούτο Sipri προειδοποιεί για μια νέα «εποχή κινδύνων», για την οποία οι χώρες του κόσμου δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες.

Το ερευνητικό ινστιτούτο που εδρεύει στη Σουηδία, προειδοποιεί για ένα επικίνδυνο μείγμα κρίσεων στους τομείς του περιβάλλοντος και της ασφάλειας, που εγκυμονεί περίπλοκους κινδύνους για την ειρήνη στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ένοπλων συγκρούσεων που αφορούσαν τουλάχιστον ένα κράτος και ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις, διπλασιάστηκαν τη δεκαετία του 2010. Το ίδιο και ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων ανθρώπων,σε όλον τον κόσμο.

Ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών -μετά από χρόνια μείωσης-αυξήθηκε ξανά το 2020. Πέρυσι, οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες κορυφώθηκαν, ξεπερνώντας τα δυο τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Το μείγμα είναι τοξικό, διάχυτο και επιβλαβές. Και οι θεσμοί που έχουν τη δύναμη να βρίσκουν λύσεις, ξυπνούν πολύ αργά»,τονίζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Μάργκοτ Βάλστρομ, που προλογίζει την έκθεση του Sipri.

Το ινστιτούτο προειδοποιεί πώς οι περιβαλλοντικές κρίσεις – κλιματική αλλαγή, έλλειψη πόρων, εξαφάνιση ειδών – μπορούν να αλληλεπιδράσουν με κρίσεις ασφαλείας και άλλες απειλές όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Στη Σομαλία, για παράδειγμα, η επίμονη ξηρασία και άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τη φτώχεια και την αδύναμη κυβέρνηση, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στην αγκαλιά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής πολιτοφυλακής Αλ-Σαμπάαμπ.

Στην Κεντρική Αμερική, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη συγκομιδή σιτηρών, σε συνδυασμό με τη βία και τη διαφθορά, αύξησαν τη μετανάστευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα άσχημα νέα είναι ότι αυτή η εξαιρετικά σημαντική στιγμή έρχεται σε μια εποχή που η διεθνής πολιτική βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση»,αναφέρει η έκθεση. Οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι «τοξικές και επικίνδυνες», ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός αυξάνονται.

Παράλληλα, η έκθεση περιγράφει ανησυχητικές εξελίξεις στο περιβάλλον. Περίπου το ένα τέταρτο όλων των ειδών απειλούνται με εξαφάνιση. Ο αριθμός των εντόμων που επικονιάζουν μειώνεται δραματικά.

«Η κλιματική αλλαγή κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες και τα κύματα καύσωνα πιο συχνά και πιο έντονα, μειώνοντας τις αποδόσεις σημαντικών καλλιεργειών τροφίμων και αυξάνοντας τον κίνδυνο καταστροφής σε μεγάλη κλίμακα των καλλιεργειών». Οι πολιτικοί πρέπει να αξιολογούν καλύτερα τους κινδύνους και να αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές κρίσεις με αποφασιστικότητα. Οι ερευνητές του Sipri ζητούν  μια ταχεία μετάβαση σε μια «πράσινη οικονομία», η οποία πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί δίκαια και ειρηνικά. «Σε μια τόσο μεγάλη οικονομική αλλαγή, υπάρχουν πάντα νικητές και ηττημένοι, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των ανθρώπων που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή. Διαφορετικά, θα προκύψουν νέοι κίνδυνοι σύγκρουσης».

Οι ερευνητές του Sipri θέλουν πάντως να δώσουν και ελπίδες:«Η ανθρωπότητα έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να ξεφύγει από το πρόβλημα που βρισκόμαστε. Όμως πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα. Κάθε μέρα που το αναβάλλουμε, το έργο γίνεται όλο και πιο δύσκολο». Ακούει κανείς;
Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή