Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν μια νέα γενιά πολιτικών ηγετών

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ασύγκριτες με αυτές του χθες

Παρακάτω ένα μεταφρασμένο άρθρο του αμερικανικού περιοδικού World Politics Review LLC.
***********
Το περιοδικό World Politics Review LLC δημοσιεύει εμπεριστατωμένες ειδήσεις και αναλύσεις εμπειρογνωμόνων για τις παγκόσμιες υποθέσεις για να βοηθήσει τους αναγνώστες να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα γεγονότα και τις τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Το άρθρο αυτό παρουσιάστηκε στην ενότητα ενημέρωσης της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού World Politics Review LLC, την 10η Μαΐου
************
Στγος εα Μιχαήλ Κωσταράκος, επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ,
Μετάφραση-Επιμέλεια: Ανθστής ΠΑ  Άννα Χλωρού,
**********
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ασύγκριτες με αυτές του χθες. Περισσότερο από ποτέ, αντιμετωπίζουμε απειλές που περιορίζονται όχι μόνο σε ξεχωριστά μέρη του κόσμου ή σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, αλλά και στη συλλογική ύπαρξη του πλανήτη. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θερμαίνει τον πλανήτη –το κοινό μας σπίτι– σε επικίνδυνα επίπεδα. ο αποκαλυπτικός πυρηνικός πόλεμος έχει γίνει μια διαρκώς διαφαινόμενη πιθανότητα· και οι νέες τεχνολογίες, όπως η κλωνοποίηση φωνής με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα να ανατρέψουν τη ζωή όπως την γνωρίζουμε.
Οι πρωτοφανείς προκλήσεις απαιτούν πρωτοφανή ηγεσία. Ο κόσμος χρειάζεται υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ηγέτες που μπορούν να είναι ευέλικτοι, ενσωματώνοντας τη νέα έρευνα και όντας προσαρμοσμένοι σε νέες κρίσεις καθώς αυτές αναδύονται· Όποιοι είναι άτακτοι και πρόθυμοι να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξες, αν όχι λιγότερο δοκιμασμένες, λύσεις σε προβλήματα πολιτικής· και όποιοι προσεγγίζουν διεπιστημονικά τις δύσκολες προκλήσεις, συνδυάζοντας μεθόδους και γνώσεις από διάφορους τομείς για να προσδιορίσουν τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουν. Και επειδή οι προκλήσεις του 21ου αιώνα δεν είναι μόνο παγκόσμιες, αλλά και διαγενεακές, αυτοί οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι εξαιρετικά διορατικοί. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις τους είναι πιθανό να επηρεάσουν τους ανθρώπους όχι μόνο στο χώρο, αλλά και στο χρόνο.
Αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Σε τελική ανάλυση, πολλοί από εμάς θα εκπλαγούμε ευχάριστα εάν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας κατορθώνανε να περάσουν μια θητεία στην εξουσία χωρίς να εμπλακούν σε σκάνδαλο. Γιατί να περιμένουμε από τους ηγέτες μας να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές υπαρξιακές προκλήσεις στον κόσμο; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει στην πραγματικότητα ένα αυξανόμενο κίνημα νέων πολιτικών που αντιμετωπίζουν διαγενεακές προκλήσεις. 
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin, ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Carlos Alvarado Quesada και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern είναι μεταξύ των πιο γνωστών παραδειγμάτων ηγετών που έχουν εργαστεί θαρραλέα και σθεναρά για να ξεμπερδέψουν αρχαϊκές δομές και πολιτισμούς, και κατασκευάζουν νέες, μελλοντοστραφής.* Αλλά υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι νέοι σε τοπικά και εθνικά γραφεία σε όλο τον κόσμο που εργάζονται ενεργά για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Επομένως, πώς μπορούμε να κάνουμε τους πολιτικούς ηγέτες σαν αυτούς τον κανόνα και όχι την εξαίρεση; Προτείνω μια τριπλή προσέγγιση.
Πρώτον, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να άρουν τα εμπόδια εισόδου που εμποδίζουν ή περιορίζουν επί του παρόντος την ικανότητα ικανών, αποφασισμένων νέων να αναζητήσουν αξιώματα. Όπως συζήτησα σε προηγούμενη στήλη, οι απαιτήσεις ελάχιστου ορίου ηλικίας για την εγγραφή ως υποψήφιος, σε συνδυασμό με το οικονομικό βάρος της πολιτικής καμπάνιας, μπορούν να αποτρέψουν ή να καταπνίξουν ελπιδοφόρες πολιτικές καμπάνιες. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διερευνήσουν επιχορηγήσεις για τη στήριξη των νέων υποψηφίων και να μειώσουν τις απαιτήσεις ελάχιστου ορίου ηλικίας για την υποψηφιότητα. Αυτό θα αύξανε τη δεξαμενή των μελλοντικών υποψηφίων, γεγονός που μπορεί μόνο να βελτιώσει την ποιότητά τους.
Δεύτερον, οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων και του ενθουσιασμού για την επίσημη πολιτική. Οι νέοι, όπως έχω υποστηρίξει και στο παρελθόν, δεν είναι απαθείς. Νοιάζονται βαθιά για το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά αισθάνονται απογοητευμένοι από τους παραδοσιακούς πολιτικούς θεσμούς, οι οποίοι αγνοούν επίμονα τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Πολλοί έχουν στραφεί, επομένως, προς εναλλακτικές οδούς έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της διαμαρτυρίας. Για όσους επέλεξαν να συνεργαστούν με επίσημους πολιτικούς θεσμούς, οι ανταμοιβές ήταν περιορισμένες: Οι περισσότεροι διαβρώθηκαν σιγά-σιγά από ιεραρχικές δομές που καταστέλλουν την ικανότητά τους να δημιουργούν αλλαγές ή να αναπτύσσονται ως άτομα.
Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας όλα τα πολιτικά θεσμικά όργανα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο να ανανεώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους νέους τόσο με ουσιαστική διαβούλευση μαζί τους εκτός επίσημων διαδικασιών όσο και παρέχοντάς τους μεγαλύτερες ευκαιρίες να λάμψουν στο πλαίσιο του συστήματος.
Ο προετοιμασία μιας νέας γενιάς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα και του αύριο θα απαιτήσει από κάθε πόλη και χώρα να άρει τα εμπόδια, να ανανεώσει την αλληλεγγύη και να επενδύσει στην εκπαίδευση και την υποστήριξη νέων πολιτικών.
Τρίτον, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για να εκπαιδεύσουν μια νέα γενιά ενεργητικών, αποτελεσματικών και ηθικών πολιτικών ηγετών. Σε μια πρόσφατη έκθεση, το Apolitical Foundation, μια παγκόσμια πλατφόρμα μάθησης για δημόσιους υπαλλήλους και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ερεύνησε υπάρχοντα προγράμματα σε όλο τον κόσμο που στοχεύουν να κάνουν ακριβώς αυτό. Διαμορφώνοντας το μυαλό των πολιτικών ηγετών, αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σημαντικό – αν και έμμεσο – αντίκτυπο στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα. Η ύπαρξή τους, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, αποτελεί “πηγή ελπίδας για όποιον πιστεύει ότι οι καλύτεροι πολιτικοί αποτελούν ουσιαστικό μέρος της βελτίωσης των αποτελεσμάτων σε όλο τον κόσμο”.
Ειδικότερα, η έκθεση τονίζει την αξία των θερμοκοιτίδων πολιτικής ηγεσίας (political leadership incubators), ή PLIs, ανεξάρτητων οργανώσεων που όχι μόνο εκπαιδεύουν επίδοξους και υπηρετούν πολιτικούς, αλλά και «καλλιεργούν και υποστηρίζουν ηθικούς πολιτικούς». Πρόκειται για ομάδες που εξοπλίζουν τους ηγέτες με τις θεμελιώδεις ʺδεξιότητες αυτο-προβληματισμού που χρειάζονται για να μεταστραφούν σε πολιτικούς που υπηρετούν καλά τους ψηφοφόρους.”
Η μαζική ανάπτυξη των PLIs σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη φύση της πολιτικής ηγεσίας. Το Απολίτικο Ίδρυμα (Apolitical  Foundation) προτείνει ότι τα ΝΠΔΔ πρέπει να συνεργάζονται με πολιτικά κόμματα, έτσι ώστε τα εκπαιδευτικά προγράμματα να μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να παράγουν πολιτικούς περισσότερο ικανούς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτικών κομμάτων και να επιφέρουν αλλαγές σε όλο το ευρύτερο πολιτικό σύστημα. Πρότεινε επίσης στις PLIs να συνεργαστούν με αποφοίτους για να επιμεληθεί τις ευκαιρίες εργασιακής εμπειρίας για υποψήφιους δημόσιους υπαλλήλους και πολιτικούς.
Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι ευκαιρίες κατάρτισης και η υποστήριξη δεν πρέπει να σταματήσουν μόλις ένας επίδοξος πολιτικός εισέλθει στο αξίωμα. Οι PLIs θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ανεκτίμητο ρόλο βοηθώντας νέους πολιτικούς να πλοηγηθούν σε πολύπλοκα συστήματα, καθώς και παρέχοντάς τους πρόσβαση σε καινοτόμες ιδέες πολιτικής, υποστηρίζοντας την ψυχική τους υγεία και κρατώντας τους υπόλογους.
Ως εκ τούτου, η επένδυση στις PLIs είναι ένας έξυπνος τρόπος για να επενδύσουμε στο μέλλον. Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν μόνο 46.000 μέλη του κοινοβουλίου παγκοσμίως – λιγότερο από τον αριθμό των εδρών σε ένα μέσο γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως επισημαίνει το Απολίτικο Ίδρυμα. Ωστόσο, αυτοί οι 46.000 άνθρωποι αποφασίζουν για τις υποθέσεις ενός τεράστιου ποσοστού του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εάν οι PLIs είχαν την εξουσία να βοηθήσουν αυτούς τους 46.000 νομοθέτες να δαπανήσουν αυτά τα χρήματα με τρόπους που είναι ηθικοί και βιώσιμοι, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πραγματοποίηση πραγματικού μετασχηματισμού. Όπως αναφέρει η έκθεση του ιδρύματος, οι “καλύτεροι πολιτικοί” μπορεί να μην είναι μια “μαγική λύση”, αλλά αποτελούν “κρίσιμο μοχλό για την αλλαγή των συστημάτων”.
Η προετοιμασία μιας νέας γενιάς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα και του αύριο θα απαιτήσει από κάθε πόλη και χώρα να άρει τα εμπόδια, να ανανεώσει την αλληλεγγύη και να επενδύσει στην εκπαίδευση και την υποστήριξη νέων πολιτικών. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι μια από τις καλύτερες ελπίδες μας για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και δίκαιου μέλλοντος για όλους.
Ταυτότητα του άρθρου: worldpoliticsreview.com
*Σημείωση του συντάκτη: Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου αναφερόταν στον Carlos Alvarado Quesada ως πρόεδρο της Κόστα Ρίκα. Η θητεία του έληξε τρεις ημέρες πριν από τη δημοσίευσή του. Το WPR λυπάται για το λάθος.
Η Aishwarya Machani είναι συνεργάτης του Ιδρύματος Foundation Next Generation Fellow του ΟΗΕ. Ηγήθηκε μιας συμβουλευτικής διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι από όλο τον κόσμο για να συμβάλουν στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ “Η Κοινή Μας Ατζέντα”. Συνέγραψε επίσης το “Our Future Agenda”, ένα συνοδευτικό όραμα και σχέδιο για τις επόμενες και τις μελλοντικές γενιές. Πρόσφατα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η εβδομαδιαία στήλη του WPR εμφανίζεται κάθε Τρίτη.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Analysis: How Iran’s Ballistic Missiles Strike Israel?

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The U.S. traced the launch location to a valley south of the Iranian city of Shiraz.
Eran has launched its largest-ever attack on Israel, firing 180 ballistic missiles
These missiles travelled more than 1000 Miles from this Valley to reach Israel most populated city and military sights.

Fattah-2, the successor to the Fattah-1, It was used for the first time and is one of Iran’s advanced missile systems.
This missile is equipped with a —inside it is the warhead—which detaches and allows the missile to maneuver and glide at speeds between Mach 5 and 10.
The missile has a range of around 1,500 km, only slightly more than its predecessor, the Fattah-1.
What sets it apart from other ballistic missiles is its ability to accelerate outside the Earth’s atmosphere, while its aerodynamic control surfaces enable steering to evades the famous Arrow Missiles Defense system made by Israel.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τούρκος διπλωμάτης: «Η σιωπηλή συμφωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ό,τι και να συμβεί στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν πρέπει να επηρεαστούν αρνητικά, γράφει σήμερα ο Τούρκος, πρώην διπλωμάτης, Χασάν Γκιογκούς στο T24.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι τουρκοελληνικές σχέσεις στη νέα εποχή που επικεντρώνονται σε θετική ατζέντα πέρασαν από σοβαρές δοκιμασίες τον τελευταίο μήνα.

Παρακολουθήσαμε ελληνικά σκάφη εφόδου να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρώτα στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και μετά με διαφορά μίας εβδομάδας στη Ντάτσα και στο Τουργκούτ Ρέις.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι κυνηγούσαν βάρκες που μετέφεραν λαθρομετανάστες.

Αυτό που συνέβη με το αλιευτικό Barbaros κοντά στο Turgut Reis ήταν ένας τύπος που συναντάμε συχνά στο Αιγαίο, λόγω της έλλειψης καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, και μπορεί πλέον να θεωρείται συνηθισμένη περίπτωση.

Για κάποιο λόγο, περιστατικά παρενόχλησης συμβαίνουν είτε στον αέρα είτε στο έδαφος πριν συναντηθούν οι ηγέτες και των δύο χωρών.

Υπάρχουν εκείνοι που ευδοκιμούν στο περιβάλλον κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Τα προκλητικά δημοσιεύματα μιας εφημερίδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην όξυνση της κρίσης των Ιμίων το 1996.

Αυτή τη φορά, είχαμε τηλεοπτικά κανάλια που για μέρες έκαναν φασαρία για το πώς «οι μπότες του Έλληνα στρατιώτη άγγιξαν τουρκικά εδάφη».

Θα νομίζατε ότι η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία αποβιβάζοντας έναν από τους στρατιώτες της με ένα μόνο σκάφος εφόδου.

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι ‘Παλικαράδες’ (Palikaryanın) είναι ο πιο πειθαρχημένος στρατιώτης στον κόσμο.

Στα χρόνια που ήμουν πρέσβης στην Αθήνα, είδα μια ομάδα στρατιωτών κομάντο να φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια μιας επίσημης παρέλασης σε μια ελληνική εθνική εορτή.

Επειδή δεν ξέρω ελληνικά, στην αρχή νόμιζα ότι φώναζαν κάτι σαν «δώσε μου τη χαρά».

Η αλήθεια του θέματος φάνηκε όταν είδα την είδηση ​​στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας ότι κάποιοι στρατιώτες φώναζαν συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας στην εκδήλωση.

Αυτό που θα πω είναι ότι είναι πολύ πιθανό οι παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων να προκλήθηκαν από την ευρηματικότητα λίγων συνειδητοποιημένων Ελλήνων στρατιωτών που δεν έδρασαν με οδηγίες.

Τι σημαίνουν οι ομιλίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ;

Το θετικό κλίμα στις τουρκοελληνικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στις ομιλίες των ηγετών των δύο χωρών στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης φρόντισαν να μην κάνουν δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον στις ομιλίες τους.

Μαθαίνουμε από τον ελληνικό Τύπο ότι αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί κατά κάποιο τρόπο, με βήματα όπως η επανέναρξη των συζητήσεων για τα προβλήματα στο Αιγαίο και η έναρξη λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

Εξελίξεις στην Κύπρο

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Κύπρο, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα και βαθιές διαφορές απόψεων.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκλεισε εντελώς την πόρτα περί ομοσπονδίας για μόνιμη λύση στην Κύπρο στη Νέα Υόρκη.

Ακολούθησε μάλιστα μια πιο επιθετική γραμμή από τον Πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ , ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι θα μπορούσε να καθίσει ξανά στο τραπέζι εάν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της «άμεσης επαφής, απευθείας εμπορίου και άμεσης μεταφοράς» που συνοψίζονται σε τρεις λέξεις…

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, χαρακτήρισε κατοχή ως συνήθως τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και είπε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα είναι λύση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τρεις λέξεις με εντελώς διαφορετικό θέμα, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα, η οποία θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για 2 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου, βασίζεται στις αρχές του «διαλόγου, διπλωματίας και δημοκρατίας» (3D), που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Δήλωσε ότι θα ενεργούσε με βάση αυτές.

Συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες

Ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι δυνατή μόνο με την αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές στη βάση της ομοσπονδίας για μισό αιώνα ήταν ασαφές γιατί η ελληνική πλευρά είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα.

Στη δήλωση μιας φράσης που έγινε από τον ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ και ότι στη συνάντηση συζητήθηκε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κυπριακό στο μέλλον.

Ο Γκουτέρες δέχθηκε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από 21 χώρες την ίδια ημέρα. Είναι προφανές ότι η συνάντηση Τατάρ-Γκουτέρες δεν είχε μεγάλο περιεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, πριν φύγει από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Τατάρ είπε σε ιδιωτική συνέντευξη σε εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κατεχόμενη Κύπρος ότι εάν η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά και η ομοσπονδία δεν τεθεί στην ημερήσια διάταξη, μια συνάντηση στο 4+1 μορφή με τη συμμετοχή των μερών και του ΓΓ δηλώνει ότι μετέφερε στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να παραβρεθεί σε τριπλό δείπνο που θα παραθέσει.

Αν και εκ πρώτης όψεως η επιστροφή στο τραπέζι με ορισμένες προϋποθέσεις μοιάζει με πρωτοβουλία, δεν πρέπει να περιμένουμε από τους Έλληνες να αποδεχτούν εύκολα τους όρους που θέτει ο Τατάρ, που σημαίνει παραίτηση από την ομοσπονδία.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ορισμένες διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, αν όχι γύρω από το τραπέζι.

Το τριπλό δείπνο, το οποίο δέχτηκε ο Τατάρ, αναμένεται να γίνει ανεπίσημα στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου. Πιθανώς, ο Γενικός Γραμματέας θα θέλει να ενημερώσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ηγέτες για τον νέο οδικό χάρτη που επεξεργάζεται για την Κύπρο και να πάρει τις απόψεις τους σε αυτό το δείπνο.

Πού θα οδηγήσει αυτό;

Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς. Σε μια εποχή που έχει αρχίσει να ρέει αίμα στον Λίβανο μετά τη Γάζα και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια, ο Γενικός Γραμματέας, που φαίνεται βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί ποτέ, θέλει να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο; Αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα.

Ό,τι και να γίνει στην Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν αρνητικά.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή