Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Το οριστικό τέλος της «φινλανδοποίησης»

Δημοσιεύτηκε

στις

Και επίσημα πλέον το Ελσίνκι θα καταθέσει αίτημα ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία

Της Νικόλ Λειβαδάρη
nleivadari@naftemporiki.gr

Καταλύτης που ανεβάζει σε νέο, ακόμη πιο σκληρό και αμφίρροπο, επίπεδο τη σύγκρουση Ρωσίας και Δύσης γίνεται το επίσημο πλέον αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το οριστικό τέλος της «φινλανδοποίησης» κι ενός καθεστώτος ουδετερότητας 75 ετών επισφράγισαν χθες το μεσημέρι ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, ανακοινώνοντας την απόφαση του Ελσίνκι να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, ενώ, αφού δοθεί και η -τυπική- έγκριση της φινλανδικής Βουλής, η επίσημη κατάθεση του αιτήματος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναμένεται πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η ιστορική συνέντευξη Τύπου Νιινίστο – Μάριν δόθηκε την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έστελναν μήνυμα συντριπτικής αποδοχής της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας από τα μέλη της Συμμαχίας – ένα μήνυμα, ωστόσο, που παραμένει υπό την αίρεση των αντιστάσεων της Τουρκίας.

Το παρασκήνιο με Τουρκία Έχει σημασία πάντως το γεγονός ότι με τη λήξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, τόσο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ όσο και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσαν πεπεισμένοι πως η Τουρκία δεν θα παρεμποδίσει τελικά την ένταξη των δύο χωρών.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει τη διαδικασία ένταξης» της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…). Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας επίσης πως μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση. «Δεν θέλω να σχολιάσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη στη Συμμαχία. Είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές διακρίνουν πίσω από τα μηνύματα αυτά νέο «παζάρι» του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα υπέρ της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ πριν πει το «ναι» στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η ελληνική θέση

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες τις οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Υπέρ της ταχείας ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι το Βερολίνο έχει «προετοιμάσει τα πάντα» για μια ταχεία ενσωμάτωση των δύο χωρών. «Θα πρέπει να θεμελιώσουμε την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών», είπε ακόμη, με το βλέμμα και στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν τα δύο υποψήφια νέα μέλη.

Για «σοβαρές συνέπειες» κάνει λόγο η Ρωσία

Η Ρωσία πάντως έχει προειδοποιήσει για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας ότι θα ενισχύσει τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ εγείρει και την απειλή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην περιοχή. Το Σάββατο, στην επικοινωνία του με τον Σάουλι Νιινίστο ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν «λάθος», ενώ ήδη διακόπηκαν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Φινλανδία.

Η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων, ενώ η χερσόνησος Κόλα, στη βορειοδυτική Ρωσία, στην Αρκτική και ανατολικά των συνόρων με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, θεωρείται «στρατηγικό προπύργιο» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θεωρεί την Κόλα «κλειδί» για την εθνική της ασφάλεια, καθώς εκεί βρίσκεται και η βάση του ρωσικού Βόρειου Στόλου.

Ήττες στο μέτωπο

Η κλιμάκωση του μπρα ντε φερ ΝΑΤΟ και Μόσχας έρχεται την ώρα που η Δύση διαπιστώνει ήττες και αποδυνάμωση της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει και πως οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο, αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα. Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει πιθανότατα χάσει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων δυνάμεων που ανέπτυξε στην Ουκρανία και η επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς «έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα».

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Άντονι Μπλίνκεν και δήλωσε πως «περισσότερα όπλα και επιπλέον βοήθεια είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία».

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή