Ακολουθήστε μας

Εκλογές 2015

Πώς γλιτώσαμε το “πραξικόπημα” του 2015…

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 7 χρόνια από την περιπέτεια του 2015. Το δημοψήφισμα έλαβε χώρα στις 5 Ιουλίου και μερικές εβδομάδες αργότερα η περίφημη “κωλοτούμπα” όπου ο μισός ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που υποστήριξαν το ΝΑΙ ψήφισαν το νέο μνημόνιο.

Ποια θα ήταν η κατάσταση της χώρας σήμερα αν το καλοκαίρι του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει να σταθεί συνεπής στις διακηρύξεις του και αντί της “κωλοτούμπας” υλοποιούσε τη βούληση του 60% που ψήφισε όχι στο μνημόνιο;

Τούτο, εκ των υστέρων, δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το δημοψήφισμα ήταν το αποκορύφωμα της  διαπραγματευτικής “μπλόφας” και πως ευθύς εξαρχής η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την πρόθεση να έρθει σε ρήξη.

Κατά την άποψη αυτή υπολόγιζαν πως η αναγγελία του δημοψηφίσματος  και ειδικά του αποτελέσματος  που προμήνυε το Grexit,  θα δημιουργούσε τέτοια αναταραχή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που οι  Ευρωπαίοι έντρομοι θα “παρακαλούσαν να μας δανείσουν” χωρίς όρους.

Την επομένη του δημοψηφίσματος βέβαια οι αγορές ήταν ήρεμες καθώς είχαν προεξοφλήσει πως ακόμη και το χειρότερο σενάριο δεν θα είχε συνέπειες εκτός Ελλάδας…

Όσοι έχουν περάσει από την ελληνική αριστερά γνωρίζουν την ιδεολογική “αφασία” που τη διακρίνει, καθώς γνωρίζουν και τη μαρτυρική μυθοποίηση του “τραύματος” της συντριβής του πραξικοπηματικού εγχειρήματος κατάληψης της εξουσίας το ’45-49…

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν πως η ηγεσία του συνονθυλεύματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ανοιχτή για όλα τα ενδεχόμενα. Η ευκολία με την οποία οι ακροαριστεροί του  ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησαν με τους “ψεκασμένους” και  ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ απέδειξε πως οι ιδεολογικοί μανδύες και οι αντιμνημονιακές “κορώνες” χρησιμεύουν  μόνο ως προκάλυμμα των προθέσεων νομής της εξουσίας.

Αυτή η μερίδα θεωρεί πως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η άρνηση της Κίνας και της Ρωσίας να αναλάβουν τη στήριξη του εγχειρήματος, ερχόμενες σε ρήξη με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Αν ο Πούτιν είχε αναλάβει να τυπώσει δραχμές και εκταμίευε τα 4-5 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για κάποιον μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τότε  δεν θα δίσταζαν να βγάλουν τη χώρα σε δημοπρασία…

Όπως θα θυμάστε, τότε ο πρόεδρος Πούτιν, όταν αντελήφθη πως ο κ. Τσίπρας αναζητούσε τρόπο να αποσκιρτήσει από τη Δύση ψάχνοντας  αλλού “ασφαλή λιμάνια”, είχε ειδοποιήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ να λάβει τα μέτρα του…

Αυτά το 2015, σήμερα ο Πούτιν δεν θα δίσταζε να στηρίξει ανοιχτά τη διάλυση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ οδηγώντας τη χώρα σε νέο εμφύλιο όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες που έχει παρουσία η Ρωσία.  

Για τη συνέχεια Capital

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκλογές 2015

2015. Το ακριβότερο μάθημα ενηλικίωσης στην ιστορία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αυτή η εβδομάδα, 6 χρόνια πριν, ήταν μια από τις δραματικότερες στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η χώρα έφτασε στο χείλος της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθόλου περίεργο που οι νικητές του 62% στο δημοψήφισμα δεν θέλουν καν να αναφέρεται η μέρα εκείνη και τη θυμούνται μόνο οι χαμένοι.

Την ίδια βδομάδα διαπιστώνεται ένα γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί. Στα μέσα της θητείας της, τότε δηλαδή που κάθε κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη φθορά, η διαφορά της από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μεγαλύτερη από εκείνη των εκλογών του 2019. Το τωρινό φαινόμενο έχει την αφετηρία του στο πρώτο, στο 2015.

Με το δημοψήφισμα-παρωδία του 2015, ο τότε πρωθυπουργός μετέτρεψε τους ψηφοφόρους σε συνενόχους. Δεν θα μπορούσαν έκτοτε να τον κατηγορήσουν για την όπως αποδείχθηκε καταστροφική πολιτική του. Με το θριαμβευτικό 62% ο σοφός λαός μίλησε, αυτός αποφάσισε.

Έκανε όμως και κάτι άλλο. Έχοντας μπροστά τις επόμενες κάλπες και την ανάγκη διατήρησης της εξουσίας, δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι η πολιτική του ηττήθηκε, γιατί δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει. Γιατί δεν ήταν σωστή, δεν ήταν δίκαιη. Αντιθέτως, παρόξυνε ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα του προηγούμενου διαστήματος. Οι «προδότες», οι «γερμανοτσολιάδες» και οι «τρόικες εσωτερικού» παρέμειναν τέτοιοι. Η πολιτική ήταν σωστή, πλην οι δυνάμεις του εχθρού ήταν υπέρτερες. Χρησιμοποίησε δηλαδή το οικείο και παρηγορητικό μοτίβο της ελληνικής ιστορίας: Δεν κάνουμε ποτέ λάθος, ο ηρωικός λαός έχει πάντα δίκιο, απλώς οι εχθροί είναι περισσότεροι.

Στην πραγματικότητα η τότε κυβέρνηση, ακόμα και μετά τη μεταστροφή του Όχι σε Ναι, ανανέωσε με το εκλογικό σώμα το υποσχετικό συμβόλαιο: Μπορεί να ηττηθήκαμε, αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος μέχρι τη νίκη. Η διάσωση του μεταπολιτευτικού συστήματος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην Καθημερινή πριν λίγες μέρες, διηγήθηκε τη σκηνή στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν ο Λαφαζάνης διακόπτει τη δραματική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών λέγοντας ότι επιτέλους ο Πούτιν απάντησε στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ενώ το τηλεφώνημα εξελίσσεται σε μια αίθουσα, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με χαρούμενα πρόσωπα ονειρεύονται ήδη τα ρούβλια της Gazprom. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει, πελιδνός ανακοινώνει ότι ο Πούτιν για το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να πει έναν καλό λόγο στη Μέρκελ για μας.

Αυτή ήταν η ιδέα. Ότι με κάποιο τρόπο, κάποτε με δολάρια, μετά με ευρώ, τώρα με ρούβλια ρώσικα, με μπολίβαρ του Μαδούρο, με ιρανικά πετρέλαια, με οτιδήποτε, κάπως, με τρόπο μαγικό, το κράτος θα μπορεί αενάως να δανείζεται 30 δισ. ετησίως για να τα μοιράζει στους πολίτες του. Η νέα μεγάλη ιδέα. (περισσότερα…)

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκλογές 2015

Ακόμη 50 δισ. στην «αποικία χρέους»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια ισορροπημένη Ευρώπη αποτελεί χώρο ειρήνης και ευημερίας, η ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή περιφέρεια προσφέρει έδαφος για τις επενδύσεις και τα προϊόντα των πλούσιων χωρών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει πόρους 30,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί περισσότερο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από το Ταμείο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών είναι επιχορηγήσεις που δεν επιστρέφονται, και το μικρότερο είναι δάνεια.

Για να συγκεντρωθεί το ποσό του Ταμείου η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε για πρώτη φορά σε κοινό δανεισμό. Δηλαδή τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα θα αποπληρωθούν, κατά κύριο λόγο, από τις πλούσιες χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στις κοινοτικές δαπάνες. Με πιο απλά λόγια, η Γερμανία και οι άλλες πλούσιες χώρες δανείζονται για πόρους που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα. Το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει επιχορηγήσεις 21,2 δισ. ευρώ. Τα ποσά που εκταμιευτούν τα επόμενα χρόνια έρχονται να προστεθούν στα περίπου 160 δισ. (τα μισά στον αγροτικό τομέα) που ήρθαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι περιττό να αναφέρουμε τα μεγάλα έργα και εκατοντάδες μικρότερα που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους, αλλά υπάρχει η έρευνα «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» της διαΝΕΟσις (2020) στην οποία έξι στους δέκα Έλληνες απαντούν ότι από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο ωφελημένη βγήκε η Ένωση και λιγότερο εμείς. Οι αγρότες είναι η επαγγελματική ομάδα που το πιστεύει περισσότερο από όλες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Τις μέρες αυτές συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη μεγάλη περιπέτεια του δημοψηφίσματος του 2015.

Εκείνη την εποχή στον δημόσιο διάλογο ήταν πανίσχυρες οι απόψεις που παρουσίαζαν την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους σαν προσπάθεια των ξένων, με πρώτους τους Γερμανούς, να υποδουλώσουν την Ελλάδα. Μέσα στα διάφορα που ακούγονταν τότε ήταν ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα μας «αποικία χρέους».

«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις παρέλαβαν κράτος και θα παραδώσουν μία αποικία χρέους» ανέφερε σε ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας το 2012. «Εφαρμόζετε την ίδια καταστροφική συνταγή που έχει μετατρέψει τη χώρα σε πειραματόζωο και αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους» τόνιζε γεμάτος οργή ο ίδιος το 2013 από το ίδιο βήμα. Ο Νίκος Κοτζιάς κυκλοφόρησε το 2015 βιβλίο με τίτλο «Ελλάδα: Αποικία Χρέους. Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία και Γερμανική Πρωτοκαθεδρία».

Έχω αναφέρει ξανά στα κείμενά μου κάτι αυτονόητο: η αποικιοκρατία είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την αρπαγή του πλούτου της αποικίας και τη μεταφορά του στην αποικιοκρατική μητρόπολη. Στην Ελλάδα είχαμε ακριβώς την αντίθετη διαδρομή. Πόροι από τις χώρες του ευρωπαϊκού «κέντρου» κατευθύνθηκαν συστηματικά προς την «περιφέρεια». Αποτελεί ύβρι για τους λαούς που υπέφεραν από την αποικιοκρατία το να λες την Ελλάδα αποικία, με τον ίδιο τρόπο που αποτελεί ύβρι για όσους έζησαν την πραγματική κατοχή, η εμφάνιση των μνημονίων σαν κατοχή.

 

Για τη συνέχεια AthensVoice

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκλογές 2015

Μεγάλη νίκη για τους πολίτες του Έβρου-Ακυρώθηκε η επέκταση του ΚΥΤ στην Ορεστιάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακυρώθηκε η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο με προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

“Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι  να μην επεκταθεί κα να μην αυξηθεί η χωρητικότητα της δομής στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία”. δήλωσε χαρακτηριστικά πριν λίγα λεπτά η κ.Πελώνη. Δηλαδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρενέβη και ΑΚΥΡΩΣΕ το ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που θα έκανε ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Τι θα γίνει με τη χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου, μετά την απόφαση ματαίωσης της κυβέρνησης

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αύξηση χωρητικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, ανακοίνωσε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των συντακτών. «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ, μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει σχεδιασμός για τις υποδομές του συγκροτήματος. Συγκεκριμένα:

Το ΚΥΤ Φυλακίου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η συνολική εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση.

Στην παρούσα μορφή του λειτουργεί από το 2013, αλλά δομές στην περιοχή προϋπήρχαν από δεκαετίας. Στόχος του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου είναι η καταγραφή όσων μπαίνουν από τον Έβρο. Ως σημείο πρώτης υποδοχής αυτονόητα είναι στα σύνορα. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, οι διαμένοντες μετακινούνται στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας ή στα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικό τμήμα λειτουργεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία παραμένουν μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους σε δομές ανηλίκων. Σήμερα όλες οι διαδικασίες εκτελούνται χωρίς χρονικές καθυστερήσεις. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την πρόθεση της να αναβαθμίσει το ΚΥΤ και ακολούθησε μια περίοδος διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Σε συνεργασία, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης & Ασύλου ανακοινώνουμε ότι:

  • Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο & την Θράκη.
  • Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των ροών, και για αυτό (α) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης (β) προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και (γ) αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινήτές) το ΚΥΤ Φυλακίου.
  • Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013. Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή & ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου
  • Ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει κλειστή (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσίας καθώς το διάστημα που θέτει ο νόμος επαρκεί για την καταγραφή και ταυτοποίηση και την υγειονομική καραντίνα νέων αφίξεων). Δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.
  • Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας. Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού. Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι.
  • Δημιουργία μονάδος επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθορισμός)
  • Δημιουργία μονάδος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.
  • Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων.
  • Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών

Πηγή: newpost.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή