Ακολουθήστε μας

Βουλγαρία

Βουλγαρία – Σκόπια: Ένα φυτίλι που δύσκολα θα σβήσει

Δημοσιεύτηκε

στις

Η φωτιά που άναψε ο Τίτο με την ψευδομακεδονία, δεν λέει να σβήσει

Πριν λίγες ημέρες, στις 4 Ιουνίου 2022, ένας μασκοφόρος ποδηλάτης σταμάτησε μπροστά από το βουλγαρικό πολιτιστικό σύλλογο «Βάνκο Μιχαΐλοφ» στο Μοναστήρι της πΓΔΜ. Έριξε στην πόρτα εύφλεκτο υγρό, έβαλε φωτιά και έφυγε. Το περιστατικό καταγράφηκε σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Αν και υπήρξαν μικρές ζημιές στο κτίριο εκτός από την πόρτα, η πυρκαγιά που ακολούθησε αναζωπύρωσε την πολιτική σύγκρουση που σιγοκαίει και αφορά στις σχέσεις Σκοπίων και Βουλγαρίας τα τελευταία χρόνια.

Παρά τη άμεση σύλληψη του δράστη πολιτικοί και στις δύο πλευρές των συνόρων θεώρησαν σκόπιμο να ανάψουν τις δικές τους «φλόγες». Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ισχυρίστηκε ότι η εμπρηστική επίθεση «ήταν άλλη μια πρόκληση, μέρος της μακροχρόνιας αντιβουλγαρικής εκστρατείας στη Βόρεια Μακεδονία».

Η κυβέρνηση στα Σκόπια καταδίκασε το περιστατικό,  ωστόσο, υπήρξαν εκκλήσεις από τουλάχιστον ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διαδηλώσεις υπέρ του δράστη.

Όλο προβλήματα…

 Το άνοιγμα της λέσχης με το όνομα Βάνκο Μιχαΐλοφ, συνεργάτη των Βουλγάρων ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που προωθήθηκε από Βουλγάρους πολιτικούς , πυροδότησε θύελλα οργής στην πΓΔΜ.

Ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι καταδίκασε την επιλογή του ονόματος από τη Σόφια ως πρόκληση που «δεν συμβάλλει στην προσέγγιση των δύο λαών».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γερμανός καγκελάριος επισκέπτεται τη χώρα. Στόχος του είναι να βρεθεί συμβιβασμός για να ξεκινήσει η διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ που μπλοκάρει η Σόφια. Υπό το πρίσμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία η διεύρυνση της ΕΕ είναι πιο σημαντική παρά ποτέ.

 Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ βλέπει την επίσκεψη Σολτς ως «αποκορύφωμα των γερμανικών διπλωματικών προσπαθειών να εξασφαλίσει μια σημαντική πρόοδο όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία», όπως είπε στη Deutsche Welle. «Αυτό το πρόβλημα» καθιστά την ΕΕ γεωπολιτικά ανίκανη στην ίδια την περιοχή της».

Η ΕΕ επιθυμεί να επιδείξει ικανότητα να διαμεσολαβεί σε προβλήματα μέσα στην ευρωπαϊκή γειτονιά, αποτρέποντας ταυτόχρονα τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους περιφερειακούς παράγοντες από το να εισβάλουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Δύο από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ελπίζουν να γίνουν υποψήφιες, ενώ το βέτο της Βουλγαρίας έχει μπλοκάρει τις εξελίξεις στην πΓΔΜ και την Αλβανία τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Σολτς δεν είναι μόνος στις διπλωματικές προσπάθειες. Στις 6 Ιουνίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε στους ομολόγους του στην πΓΔΜ και τη Βουλγαρία το Παρίσι ως τόπο για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας, «όταν έρθει η ώρα». Το Παρίσι πιέζει για μια λύση μέχρι τέλος Ιουνίου 2022, όταν θα λήξει η γαλλική προεδρία στην ΕΕ. Το Βερολίνο από την πλευρά του βλέπει τη διεύρυνση της ΕΕ ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής του πολιτικής, κάτι που κατοχυρώνεται επίσης στην κυβερνητική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης Σολτς.

Η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η πιθανότητα έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο μέσα στον Ιούνιο συνιστά πρόβλημα για τις Βρυξέλλες. Άλλωστε, αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων περίμεναν εδώ και χρόνια για να έρθει η ώρα ένταξής τους. Στις 9 Μαΐου, όταν ρωτήθηκε επ΄αυτού, ο Σολτς αναφέρθηκε ευθέως σε αυτήν την κατάσταση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Μακρόν στο Βερολίνο. «Πολλοί έχουν ήδη κάνει μεγάλες προετοιμασίες και έχουν πάρει θαρραλέες αποφάσεις. Κάποια στιγμή, τέτοιο θάρρος πρέπει να ανταμειφθεί. Πάρτε την πΓΔΜ, για παράδειγμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος.

Παράθυρο ευκαιρίας

 Η διαμάχη για το θέμα της γλώσσας και της ιστορίας ανάμεσα σε πΓΔΜ και Βουλγαρία είναι γνωστή. Οι διμερείς συνομιλίες επικεντρώνονται τώρα στο θέμα της κατοχύρωσης της βουλγαρικής μειονότητας στο σύνταγμα της πΓΔΜ. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση στα Σκόπια δεν διαθέτει τις ψήφους για να περάσει μια τέτοια πρόταση. Η εθνικιστική αντιπολίτευση της χώρας θεωρεί «εθνική προδοσία» οποιαδήποτε προσέγγιση με τη Βουλγαρία.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Η κυβέρνηση στη Σόφια έχασε προχθές την ισχνή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, τρεις ημέρες πριν από την άφιξη Σολτς στη Σόφια με την αποχώρηση του λαϊκιστικού κόμματος ΙΤΝ (Υπάρχει και τέτοιος λαός).

Ο πρόεδρός του Σλάβι Τριφονόφ κατηγόρησε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κιρίλ Πετκόφ ότι προσπαθεί να άρει το βέτο κατά της πΓΔΜ για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ αδιαφορώντας για τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας. Πάντως ο Ντάνιελ Σμίλοφ, Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, πιστεύει ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. «Μια πιθανή συμφωνία», είπε στην DW, «θα μπορούσε να βασίζεται σε δέσμευση ότι θα γίνει αναφορά στους Βούλγαρους στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας και στην ενσωμάτωση στοιχείων από τις υπάρχουσες συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει βουλγαρική κυβέρνηση που να προχωρήσει ένα τέτοιο ντιλ».

Λαϊκισμός

Ακόμα κι αν, όπως ανακοινώθηκε στις 9 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ συνεχίσει να ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, ο πρόεδρος της χώρας Ράντεφ παραμένει το κύριο εμπόδιο. «Ο Ράντεφ έχει τοποθετηθεί ως ο κύριος σκληροπυρηνικός επί του θέματος» λέει ο Σμίλοφ. «Οι λόγοι αυτής της πολιτικής έχουν να κάνουν περισσότερο με την εσωτερική πολιτική και αναζητούνται στον σύγχρονο λαϊκισμό και την πολύ πιο αποτελεσματική κινητοποίηση πίσω από ισχυρισμούς ότι `ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει στην ξένη πίεση`».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απεχθάνονται το να επιτρέψουν την είσοδο διμερών διαφορών στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, αλλά είναι πρόθυμα να συμβιβαστούν, εφόσον Σκόπια και Σόφια βρουν κάποιου είδους συμφωνία. Ωστόσο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Ντιμιτρόφ προειδοποιεί ότι μια τέτοια διπλωματική λύση θα αναβάλλει μόνο το πρόβλημα στο διηνεκές επιτρέποντας στη Σόφια να μπλοκάρει περαιτέρω την πΓΔΜ κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτή την επιδίωξη της επιτυχίας. Θα μπορούσε εύκολα να γίνει βραχύβια και επιφανειακή».

Πηγή: DW

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Απέρριψε την πρόταση του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Ανταπόκριση- Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί  σφόδρα το νυν δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επέκρινε χθες την απόφαση της Ε.Ε. για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Daily Mail: Νορβηγός που συνδέεται με την προμήθεια τηλεειδοποιητών, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των  εκρήξεών  στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Yossi άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήστε μαζί του.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών.

Ο Χοσέ, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο , φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύεται ότι ο Γιόσι γνώριζε τυχόν επιχειρήσεις εγκατάστασης εκρηκτικών σε τηλεειδοποιητές.

Νωρίτερα, η ουγγρική ιστοσελίδα «Telex» ανέφερε το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία «Norta Global Ltd» να αγοράσει τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, από την ταϊβανέζικη εταιρεία «Gold Apollo».

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρεία «BAC Consulting», εγγεγραμμένη στη Βουδαπέστη, ενήργησε μόνο ως μεσάζων και συνήψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν, ενώ βουλγαρική εταιρεία από τη Σόφια πραγματοποίησε απευθείας την αγορά των προαναφερθέντων τηλεειδοποιητών.

Ο ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία που «κανόνισε την παράδοση και την πώληση» τηλεειδοποιητών σε εκπροσώπους της HZ. Η ZB.L.L., ιδρύθηκε το 2022 και ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.

Πηγή: Daily Mail

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Σκοπίων-Σόφιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Σιλιάνοφσκα

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή