Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Brandy Sour: Το «εθνικό» κοκτέιλ της Κύπρου και η ιδιαίτερη ιστορία που το ενέπνευσε

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ιστορία του δημοφιλέστερου κοκτέιλ του νησιού, με κονιάκ, λεμονάδα και σταγόνες αγκοστούρα.

Αν βρεθείτε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές στην Κύπρο, δοκιμάστε στην έξοδό σας το εθνικό κοκτέιλ του νησιού. Το Brandy Sour, κονιάκ, λεμονάδα, σταγόνες αγκοστούρα, με ιστορία που φτάνει στη δεκαετία του 1940 και τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου.

Οι fans του Brandy Sour λένε πως το κοκτέιλ είναι ιδανικό για το τέλος μιας κουραστικής μέρας δίπλα στη θάλασσα ή μετά από πεζοπορία μέσα στα πλούσια δάση του νησιού με τα οργανωμένα μονοπάτια.

Για την ιστορία, το αγαπημένο κοκτέιλ της Κύπρου δεν «γεννήθηκε» σε κάποια δημοφιλή παραλία, αλλά σε υψόμετρο 1.200 μ. στην «καρδιά» του φημισμένου δάσους των Πλατρών στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους.

Ήταν η εποχή που οι Πλάτρες μεσουρανούσαν ως κορυφαίο κοσμοπολίτικο ορεινό θέρετρο με κορωνίδα των ξενοδοχείων το θρυλικό Forest Park, το πρώτο ξενοδοχείο διεθνών προδιαγραφών που λειτούργησε στο νησί και φέτος συμπληρώνει 85 χρόνια λειτουργίας.

«Πνιγμένο» στα πεύκα του πυκνού δάσους, στο δυτικό άκρο των Πλατρών, το Forest Park αποτελεί έως σήμερα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικού Μοντερνισμού της δεκαετίας του 1930, εντυπωσιάζοντας με τις ημικυλινδρικές απολήξεις του.

Ανάμεσα σε αυτούς που απόλαυσαν τα δωμάτια και τις ανέσεις του, ήταν ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, που στο μπαλκόνι του κυκλικού δωμάτιου του δεύτερου ορόφου εμπνεύστηκε την «Ελένη» και τον στίχο : «Τα αηδόνια δεν θα σε αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες», η πριγκίπισσα Μαίρη -θεία της βασίλισσας Ελισάβετ- η συγγραφέας Δάφνη Ντι Μωριέ -εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε την «Ρεβέκκα» που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ- αλλά και ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ.

Brandy Sour/Photo : Παν.Σαββίδης

Στον Φαρούκ οφείλει η Κύπρος το εθνικό της κοκτέιλ. Ή πιο σωστά στον τότε μπάρμαν του Forest Park Στέλιο Σουρμελή, ο οποίος παρασκεύασε το Brandy Sour προκειμένου να απολαμβάνει ο διάδοχος του αιγυπτιακού θρόνου, ένα αλκοολούχο δροσιστικό ποτό που όμως η εικόνα του θα έμοιαζε σε Ice Tea, λόγω των μουσουλμανικών χρηστών ηθών.

Ο Φαρούκ Α΄ της Αιγύπτου (1920-1965) ήταν ο δέκατος μονάρχης της Δυναστείας του Μοχάμεντ Άλι και ο προτελευταίος Βασιλιάς της Αιγύπτου και του Σουδάν. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Φουάντ τον Α΄, το 1936. Πέθανε εξόριστος στην Ιταλία. Ο ακριβής τίτλος του ήταν «Υψηλή Μεγαλειότητα Φαρούκ Α΄, υπό τη χάρη του Θεού, Βασιλέας της Αιγύπτου και του Σουδάν, Ηγεμόνας της Νούμπια, του Κορντοφάν και του Νταρφούρ». Με την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952, ο Φαρούκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το βασιλικό του αξίωμα για χάρη του ανήλικου γιου του, Αχμέντ Φουάντ, ο οποίος τον διαδέχθηκε ως Βασιλιάς Φουάντ Β΄, σε νηπιακή ηλικία αλλά καθαιρέθηκε το 1953 βάζοντας τέλος στη δυναστεία του Μοχάμεντ Άλι.

Τη δεκαετία του 1940 και μετά το τέλος του Β΄ Π.Π. ο μοιραίος -όπως αποδείχθηκε- διάδοχος του αιγυπτιακού θρόνου, επισκεπτόταν συχνά την Κύπρο για ολιγοήμερες διακοπές, επιλέγοντας το Forest Park για τη διαμονή του. Ο Φαρούκ και η συνοδεία του, επέλεγαν πάντα τις σουίτες 177 και 176 του ξενοδοχείου, που υπάρχουν έως τις μέρες μας.

Λέγεται πως το 1946 σε μία επίσκεψη του Φαρούκ στις Πλάτρες, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία επιφανών Κυπρίων και ξένων αξιωματούχων, «γεννήθηκε» το Brandy Sour, όταν ο βοηθός του διαδόχου ζήτησε από τον μπάρμαν του ξενοδοχείου να του φτιάξει διακριτικά ένα κοκτέιλ που εμφανισιακά θα έδινε την εντύπωση πως πρόκειται για κρύο τσάι, αλλά ουσιαστικά θα ήταν αλκοολούχο.

Ο Φαρούκ ήταν κοσμοπολίτης, είχε λάβει δυτική εκπαίδευση, και ενίοτε τα … «έτσουζε». Ωστόσο ήταν και διάδοχος του αιγυπτιακού θρόνου και ως πιστός μουσουλμάνος δεν θα μπορούσε να καταναλώνει δημόσια αλκοόλ, προκειμένου να μην δημιουργηθεί σκάνδαλο. Τη λύση την έδωσε ο νεαρός τότε Σουρμελής, μπάρμαν του Forest Park που χτύπησε αρχικά στο σέικέρ -σε πλήρη συγχρονισμό- δύο μεζούρες του καλύτερου κυπριακού μπράντι με μία μεζούρα λεμονάδα. Στη συνέχεια πρόσθεσε δύο σταγόνες αγκαστούρα, γέμισε με παγάκια το σέικερ και έριξε αρκετή σόδα στο μείγμα του. Μια φέτα λεμονιού συμπλήρωσε την ψευδαίσθηση πως δεν πρόκειται για κοκτέιλ αλλά για δροσιστικό παγωμένο τσάι. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Brandy Sour, που έμελλε στη συνέχεια να συνδεθεί με την Κύπρο. To bar του Forest Park, με τα αυθεντικά σκαμπό της δεκαετίας του 1950 σε κόκκινο χρώμα, διατηρείται ακόμη όπως ήταν την εποχή που ο Φαρούκ απολάμβανε το -χωρίς τύψεις- το παγωμένο Brandy Sour του.

Πολύ γρήγορα το κυπριακό κοκτέιλ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές όχι μόνο στα ορεινά θέρετρα αλλά και στα παράλια του νησιού, μαζί με την άνθηση του μαζικού τουρισμού.

Όταν ο Σουρμελής εργάστηκε στο Ledra Palace της Λευκωσίας, είχε καταφέρει να μετατρέψει το bar του ξενοδοχείου, σε ένα από τα πέντε πιο δημοφιλή μπαρ της Ευρώπης. Ο βρετανός δημοσιογράφος π, ο Βρετανός Σάντι Γκάλ, που είχε μείνει στο ξενοδοχείο είχε γράψει: «Έμεινα στο περίφημο Λήδρα Πάλας, όπου ο μπάρμαν έφτιαχνε τα καλύτερα Brandy Sour». Αργότερα ο Στέλιος Σουρμελής «καταχωρήθηκε» και στο βιβλίο Guinnes, αφού κατάφερε να ετοιμάσει 400 Brandy Sour σε χρόνο ρεκόρ.

Υλικά (για 1 κοκτέϊλ)

  • 50 ml κονιάκ
  • 2-3 σταγόνες αγκοστούρα
  • 60 ml λεμονάδα
  • Σόδα για να συμπληρώσουμε
  • Παγάκια
  • ½ φέτα λεμόνι
  • 1 κεράσι γλασέ περασμένο σε οδοντογλυφίδα

Εκτέλεση

  • Σε δύο μικρά πιατάκια τοποθετούμε στο ένα λίγο νερό και στο άλλο λίγο αλάτι. Γυρίζουμε ένα ψιλό και μεγάλο ποτήρι σωλήνα και βουτάμε το στόμιο του πρώτα στο νερό και μετά στο αλάτι για να διακοσμήσουμε το ποτήρι.
  • Ρίχνουμε στο ποτήρι το κονιάκ, την αγκοστούρα, τη λεμονάδα, τη σόδα και τα παγάκια. Ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην χαλάσουμε τη διακόσμηση του στόμιου του ποτηριού.
  • Διακοσμούμε με το λεμόνι, το κεράσι και το απολαμβάνουμε.

ΠΗΓΗ: travel.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή