Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Γ. Σεφέρης, Μ. Ασία-Κύπρος, προσφυγικό κατάστρωμα και τουρκική εισβολή

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα, 48 χρόνια μετά το δράμα της τουρκικής εισβολής, οι φόβοι του ποιητή- διπλωμάτη που αγάπησε σαν άλλη πατρίδα του την Κύπρο, αποδεικνύονται τραγικά προφητικοί αλλά και επίκαιροι, καθώς η τουρκική κατοχή συνεχίζεται απρόσκοπτα

Γράφει η Μαρία Χατζηνικόλα*

Η ποίηση του Γ. Σεφέρη έχει ταυτιστεί με τη διηνεκή περιπλάνηση, τη μονιμότητα του περιπλανώμενου ναυαγού, του αδύνατου νόστου και της τραυματικής Οδύσσειας σε ένα αεικίνητο κατάστρωμα. Η Μικρασιατική Καταστροφή σημάδεψε στην καρδιά και σφράγισε ανεξίτηλα τη γραφή του Μικρασιάτη λογοτέχνη. Ως έμπειρος διπλωμάτης που έζησε από κοντά τα γεγονότα και τις ζυμώσεις για την τύχη της Κύπρου μετά τον εθνικοαπελευθερωτικό της αγώνα (1955-΄59), διέβλεπε μια ανάλογη σύγχρονη τραγωδία να μεθοδεύεται στην περίπτωση της Κύπρου.

Το δράμα της προσφυγιάς κυριαρχεί στους στίχους του, καθώς ομολογεί «δεν ήξερα πού να κοιτάξω μήτε κι εγώ, χωρίς πατρίδα» («Μυθιστόρημα» ΙΣΤ΄). Στις Μέρες Ζ΄ σε εγγραφή του, τον Ιούλη του 1950, παρομοιάζει την τελευταία επίσκεψή του στη Σκάλα Βουρλών –τόπο στενά συνδεδεμένο με τα παιδικά του βιώματα– με κάθοδο στον Άδη. Η μνήμη που κατοικεί δεσποτικά στο έργο του (πβ. «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί…», «Μνήμη α΄»), συνδέεται με την απώλεια της φιλτάτης του πατρίδας, Ιωνίας, αλλά και της Κύπρου.

Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ΙΥΑ), μεταρρυθμίσεις και ανωνυμία
Τον Δεκέμβρη του 1952 θα «ξεμπαρκάρει» από το κατάστρωμα του πλοίου του, στη Λεμεσό για ολιγόωρη επίσκεψη. Η σημαδιακή αυτή άφιξη θα αποδειχθεί μοιραία, αφού τον επόμενο χρόνο (1953) θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, όπου θα μετενσαρκωθεί ως μυθικός Τεύκρος σε μια «άλλη Σαλαμίνα», μια άλλη πατρίδα. Όπως αναφέρει στον Henry Miller: «Το νησί υπήρξε για μένα η αποκάλυψη μιας ευρύτερης Ελλάδας». «Στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη που έταξαν για να [τ]ου θυμίζει την πατρίδα», ο ποιητής θα βιώσει το «θαύμα». Η εντύπωση της βιολογικής-σωματικής παρουσίας του στον χερσαίο χώρο της Κύπρου αποτυπώνεται και ποιητικά, καθώς καταδεικνύει η παράθεση ή και τιτλοφόρηση των ποιημάτων του με χωροτοπικές αναφορές του νησιού («Έγκωμη», «Σαλαμίνα της Κύπρος»…). Τόσο η ημερολογιακή όσο κι η ποιητική του γραφή μαρτυρούν εμφαντικά τη μεταμόρφωσή του.

Το επερχόμενο κυπριακό δράμα δε θ΄ αργήσει, ωστόσο, να γίνει αντιληπτό από την οξυδέρκεια του διπλωμάτη Σεφέρη, ο οποίος όντας ενεργά εμπλεκόμενος στο κυπριακό θα γίνει μάρτυρας των πολιτικών γεγονότων που διαδραματίζονται εις βάρος της Κύπρου και των οδυνηρών εξελίξεων της ιστορίας της. Ο Αλ. Ξύδης, γράφει σχετικά:

[Tον Σεπτέμβρη του 1957] ο Σεφέρης πάει Πρέσβης στο Λονδίνο, αφού πέρασε ένα χρόνο στο Υπουργείο Αρμόδιος για το Κυπριακό. Δεν είχε πάψει ν΄ ανησυχεί για την Κύπρο την οποία είχε γνωρίσει και αγαπήσει στο μεταξύ σε τρία ταξίδια του από τη Βηρυτό. Και τότε υπηρέτησα μαζί του τρία χρόνια (1957-1960) ως Σύμβουλος Τύπου στη Πρεσβεία του Λονδίνου. Τα ημερολόγια και τ΄ άλλα χαρτιά του Σεφέρη εκείνης της εποχής θα δημοσιευτούν με τη σειρά τους […]. («Ο πολιτικός Σεφέρης», Κύκλος Σεφέρη, Αθήνα, 1980)

Ο Μ. Πιερής, επίσης, αναφέρεται στον κίνδυνο του εκτουρκισμού που εύστοχα διείδε ο Σεφέρης και κάνει λόγο για «σύνδρομο τουρκικού φόβου»:

Αρκετά νωρίς, καθώς το δείχνουν σημειώσεις του ήδη σε πρακτικά συζητήσεων το 1956, ο Σεφέρης έχει οσμιστεί τον τουρκικό κίνδυνο, ο οποίος είχε αρχίσει να ξεμυτίζει σιγά σιγά, με μικρές πλάγιες αναφορές στην αρχή, ως ο κυριότερος παράγοντας στο τέλος για τη λύση του κυπριακού [που τότε, βέβαια, σήμαινε για την ελληνική πλευρά, απόδοση της Κύπρου στην Ελλάδα]. Επρόκειτο καθώς φαίνεται, για ένα επικίνδυνο χαρτί […] που η αγγλική πολιτική της εποχής εκείνης, το έπαιζε με σταθερό τρόπο στην αρχή […] («Συμβολή στο θέμα της κυπριακής εμπειρίας του Γιώργου Σεφέρη», Εισαγωγή στην ποίηση του Σεφέρη, επιμ.: Δ. Δασκαλόπουλος, Ηράκλειο, 2007)

Τα οδυνηρά ιστορικοπολιτικά γεγονότα της νέας θαλασσινής πατρίδας θα ωθήσουν τον Σεφέρη να απεκδυθεί το προσωπείο του Τεύκρου κατευθύνοντας τον πίσω στο προσφυγικό κατάστρωμα. Η πλήρης συνάφεια ανθρώπου και περιβάλλοντος, η ζωντάνια των αισθήσεων που αποτυπώνονταν στα γραφόμενά του στα «κυπριακά» του ποιήματα, αντιτίθενται στο τελευταίο του ποίημα, οι «Γάτες τ΄ Αϊ-Νικόλα» (1969), όπου δίνεται η εντύπωση ότι ο ποιητής βρίσκεται πάλι εν πλω για το αέναο ταξίδι του εξόριστου και απάτριδος ταξιδευτή Οδυσσέα.
Ο ποιητής, ωστόσο δεν έπαψε στιγμή να νοιάζεται για τη μοίρα της Κύπρου, καθώς θα πεθάνει με τον καημό της Ρωμιοσύνης (βλ. Σ. Παύλου, ό.π., Σεφέρης και Κύπρος, Λευκωσία, 2000), του ελληνισμού γενικότερα (πβ. «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»), που στη νεότερη ιστορική του περιπλάνηση, συρρικνώνεται διαρκώς.

Το 1962, ενώ «έχει προηγηθεί όλη η εμπειρία της ιστορικής ματαίωσης», μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, τα κυπριακά ποιήματα θα ενταχθούν στη συγκεντρωτική έκδοση όχι με τον τίτλο «…Κύπρον ου μ΄ εθέσπισεν», αλλά με τον «θαλασσινό τίτλο της περιπλάνησης», Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄, του αυτοαποκαλούμενου ποιητή «Στράτη Θαλασσινού». Σε επιστολή του προς τον Κύπριο φίλο του Αδ. Διαμαντή (16.10.1964) γράφει:

[…]Αυτή την ανάγκη της ρίζας που λες, της ριζωμένης ζωής. […] Τώρα τελευταία την ένιωσα πολύ αυτή την ανάγκη, – αλλά τόποι των παππούδων μου και των γονιών μου δεν υπάρχουν πια για μένα, καταποντίστηκαν. […] Ένα περίεργο συναίσθημα, υποσυνείδητο, χαμένου κόσμου.

Όπως έχει επισημάνει Ν. Ορφανίδης με την επιβίβαση του Σεφέρη στο καράβι στις «Γάτες», θα ΄λεγε κανείς ότι επιστρέφουμε στον χώρο της Τραγωδίας χωρίς δικαίωση για την Κύπρο, όπως και για τον ευρύτερο ελληνισμό. Αυτό προκαλεί «δυσκατάπαυστον ἄλγος» και αποτελεί «αἱματόεσσα πλαγά» –κατά τον Αισχύλο τον οποίο επικαλείται ο ποιητής– για τον αέναο ταξιδιώτη Σεφέρη. Η Κύπρος είναι κι αυτή πλέον μια πληγή που τον οδηγεί τανάπαλι στο κατάστρωμα της αέναα κινούμενης θάλασσας, που μοιάζει με την οδυνηρή μνήμη και την ανήσυχη συνείδηση του ποιητή.

Στις 20 του Σεπτέμβρη 1971 ο Γ. Σεφέρης αφήνει την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό. Η Κύπρος, που η επίσκεψη του σε αυτήν «σφράγισε» (Σ. Παύλου, ό.π., σ. 366) τα τελευταία χρόνια της ζωής του, «παρέμεινε η κύρια έγνοια της σκέψης του» (Μ. Πιερής, ό.π., σ. 399). Η αδελφή του Ιωάννα Τσάτσου αναφέρει, την ακατάπαυστη έγνοια του για τον ελληνισμό, καθώς και ότι ο ποιητής ξεψύχησε με τη σκέψη της Κύπρου.

Μόλις συνήλθε από την εγχείριση, η πρώτη του φράση ήταν:

Τι θα γίνει με τον νησί; … Τι θα γίνει με το νησί;

(Σ. Παύλου, ό.π., σ. 366)

Το ταξίδι στην Κύπρο που είχε προγραμματίσει για τον Ιούλιο του 1971 δεν έγινε ποτέ, αφού πέντε μέρες πριν την αναχώρησή του αρρώστησε βαριά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (πβ. Σ. Παύλου, ό.π., Ο Ευάγγελος Λουίζος θυμάται, Εφημερίδα «Κήρυκας», Λευκωσία, 1.1.1983). Η τελευταία εγγραφή του Σεφέρη στο ημερολόγιό του, στις 11 Μαίου 1971 (Μ. Πιερής, ό.π., σ. 399), δύο περίπου μήνες πριν την εισαγωγή του στον Ευαγγελισμό και τέσσερις πριν το θάνατό του, έχει άμεση σχέση με την Κύπρο.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά το δράμα της τουρκικής εισβολής, οι φόβοι του ποιητή- διπλωμάτη που αγάπησε σαν άλλη πατρίδα του την Κύπρο, αποδεικνύονται τραγικά προφητικοί αλλά και επίκαιροι, καθώς η τουρκική κατοχή συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ οι Τούρκοι –προκλητικοί όσο ποτέ– εποφθαλμιούν, επιδιώκουν με κάθε τρόπο και μεθοδεύουν την προσάρτηση ελληνικών εδαφών, καθώς και ολόκληρης της Κύπρου.

*Η κυρία Μαρία Χατζηνικόλα είναι Φιλόλογος, υπ. Διδάκτωρ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν! Αναφορές σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία πέμπτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών της για την ανάπτυξη βάσεων συνεργασίας μέσω της εγκαθίδρυσης μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος και τονίζεται ότι η πιο ορθή επιλογή είναι η συμπεριφορά με κοινή λογική».

Βασικό θέμα στην ατζέντα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και η κατάσταση στο πεδίο όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων των οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, σε Βόρειο Ιράκ και Συρία αντίστοιχα, όπως και η αντιμετώπιση των μελών του δικτύου FETO, των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016..

Συγκεκριμένα, εκτός από την αναφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σημειώνεται:

«1- Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κατά των κάθε είδους απειλών και κινδύνων κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK, PYD/YPG, FETO και Ισλαμικό Κράτος, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

»2- Τονίστηκε ότι οι δραστηριότητες για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων που φωλιάζουν στο συριακό έδαφος θα συνεχιστούν αδιάλειπτα και ότι δεν θα γίνουν ανεκτά οποιαδήποτε σχέδια ή τετελεσμένες προσπάθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική μας ασφάλεια. Θα αυξηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της περιοχής μας και του συριακού λαού.

»3- Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το γειτονικό μας Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως των PKK/KCK και PYD/YPG, που αποτελούν κοινή απειλή για τις χώρες μας, και υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία που αποδίδουμε στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του αδελφού ιρακινού λαού.

»4- Πέραν των αποφασιστικών προσπαθειών της Τουρκίας να σταματήσει η γενοκτονία που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο ο παλαιστινιακός λαός μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αυξανόμενες.

»Προκειμένου να αποτραπούν οι επιθέσεις του Ισραήλ με στόχο την εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέρα από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καλούνται οι οι δρώντες που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβουν δράση το συντομότερο δυνατό.

»Απέναντι στις απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία, ως έθνος και κράτος στο σύνολό της, θα σταθεί στο πλευρό του αδελφού λαού του Λιβάνου και της κυβέρνησής του.

»Η κήρυξη “ανεπιθύμητου προσώπου” του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το Ισραήλ και η απαγόρευση εισόδου του στη χώρα καταδικάζεται ως το τελευταίο παράδειγμα της παρανομίας του Ισραήλ».

 

Τουρκία – Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: «Δεν θα επιτρέψουμε την κατάχρηση της ειλικρινούς προσέγγισης και των προσπαθειών μας για ειρήνη σε Μεσόγειο και Αιγαίο»

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή