Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Λευτέρης Χριστοφόρου: Η Κύπρος μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για όλη την Ευρώπη – Όπως απαντήσαμε στη Ρωσία πρέπει να απαντήσουμε και σε ένα εισβολέα όπως η Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

Για την πρόσφατη πρωτοβουλία του να στείλει επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας να καταστεί ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης με δεδομένες και τις νέες διαμορφούμενες συνθήκες, μίλησε στο Euronews ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου.

Αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας, που εμποδίζουν την πρόοδο στον Eastmed, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα και γιατί δεν επιβάλει κυρώσεις η Ε.Ε. στην Τουρκία.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στο Euronews:

Μαρία Ψαρά, Euronews: Βρίσκομαι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Λευτέρης Χριστοφόρου. Είναι ένας από τους πιο έμπειρους ευρωβουλευτές όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γενικότερα. Πριν από λίγες μέρες απηύθυνε ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την ανάδειξη της Κύπρου ως ο πολιτικός γεωστρατηγικός κόμβος για τα ενεργειακά. Θέλω λοιπόν να τον ρωτήσω πώς θα γίνει αυτό;

Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής ΕΛΚ: Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαίτησα ιδιαίτερα από τον προηγούμενο Επίτροπο να αναδείξουν την Κύπρο σε ενεργειακό κόμβο.

Αυτό που δεν μπορούσαν να δουν τότε εξαιτίας του ότι δεν συνέβαιναν όλα αυτά τα ενεργειακά προβλήματα και ενεργειακή κρίση, δηλαδή ότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερα και ειδικά χαρακτηριστικά:

καταρχήν βρίσκεται σε μια -όπως πολύ ορθά αναφέρατε- γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση με ενεργειακά αποθέματα πέριξ της Κύπρου από διάφορες άλλες χώρες όχι μόνο από την Κύπρο από το Ισραήλ, από την Αίγυπτο και από άλλες χώρες που μαζί με τα δικά της ενεργειακά αποθέματα στην ΑΟΖ θα μπορούσε πραγματικά να αναδειχθεί ένας ενεργειακός κόμβος και να τροφοδοτήσει την υπόλοιπη Ευρώπη φυσικό αέριο και πετρέλαιο και οποιαδήποτε άλλα ουσιαστικά ενεργειακά αποθέματα έχει η περιοχή δίνοντας έτσι ουσιαστικά διέξοδο και εναλλακτική λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέραν τούτου η Κύπρος από μόνη της και λόγω του ότι έχει το ιδιαίτερο και ειδικό. Χαρακτηριστικό να έχει ηλιοφάνεια τριακόσιες τόσες μέρες τον χρόνο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα κέντρο πρότυπο μοντέλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δηλαδή όπου εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να έχει επενδύσει και να αναδείξει την Κύπρο στο πρότυπο προς αυτή την κατεύθυνση και να μπορεί μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη να διοχετεύσει και με αυτόν τον τρόπο ενέργεια.

Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις όπως είναι οι από υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό και η εμπορική πορεία από μόνη της να το αναλάβει αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τους αγωγούς.

Για μας ο EastMed ήταν είναι και παραμένει μια στρατηγική επιλογή την οποία πρέπει να αγκαλιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα του τι λένε άλλοι παράγοντες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκύψει και να αναδείξει αυτή το φυσικό πλούτο που διαθέτει η Κύπρος και η περιοχή να τον αναδείξει και να τον διοχετεύσει για να τον αξιοποιήσει για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Euronews: Για τον EastMed, πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι δεν προχωρούν δεν προχωράει στην πραγματικότητα διότι υπάρχουν παρενοχλήσεις από την Τουρκία στο πλοίο που διενεργεί περιβαλλοντικές έρευνες. Το ξέρετε αυτό και τι μπορείτε να πείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Βρυξέλλες για να ξεκολλήσει;

Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής ΕΛΚ: Πολύ εύστοχα ο υπουργός Εξωτερικών μας Γιαννάκης Κασουλίδης έθεσε το ζήτημα των παρενοχλήσεων. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με την ανάδειξη της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και οφείλει είτε είναι η Κύπρος ενεργειακός κόμβος είτε όχι να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας μέλους της να προστατεύσει το διεθνές δίκαιο η ΑΟΖ της Κύπρου και τα ενεργειακά της αποθέματα που υπάρχουν πάρα πολλές φορές και το υποδεικνύουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θεωρεί αυτονόητο και φυσιολογικό δεν είναι κυπριακά αποθέματα είναι και ευρωπαϊκά.

Η κυπριακή ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή ως οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον να μπει στην Τουρκία. Ως εδώ και μη παρέκει. Αυτά τα οποία θεωρεί στην Κύπρο ότι μπορεί να παρενοχλήσει λόγω της δύναμης δεν ισχύουν πλέον τα θέτουμε κάτω από την ομπρέλα προστασίας μας και κάτω από την αιγίδα μας αποτελούν ευρωπαϊκή ευρωπαϊκά συμφέροντα και με αυτόν τον τρόπο.

Ουσιαστικά απελευθερώνονται οι δυνάμεις και οι δυνατότητες για αξιοποίηση του φυσικού αερίου για αξιοποίηση του EastMed, αυτού του μεγαλεπήβολου μεγαλόπνοο ιστορικού έργου που μπορεί να γίνει γιατί πρέπει να βλέπουμε σε βάθος εικοσαετίας και 50ετίας. Αν δημιουργηθεί αυτός ο πραγματικά σημαντικός στρατηγικός αγωγός πρέπει να το δεις σε βάθος χρόνου. Δεν μπορεί μόνο να αξιοποιήσει τα αποθέματα της Κύπρου είναι το Ισραήλ είναι Αίγυπτος είναι και άλλες χώρες.

Οι έρευνες δεν σταματούν, φτάνει η Τουρκία να περιοριστεί σε αυτά τα οποία δικαιούται με το διεθνές δίκαιο και να παύσει πέραν από κατοχική δύναμη που είναι να συνεχίζει να προκαλεί και να συνεχίζει ουσιαστικά να διεκδικεί μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και να παραβιάζει όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προβεί σε δύο σημαντικές ενέργειες άμεσα. Πρώτον να αναδείξει την Κύπρο ως ενεργειακό κόμβο πραγματικά αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις και πλαίσιο ενεργειακές θα πρέπει να επενδύσει σημαντικά κονδύλια τα οποία θα αποφέρουν πάρα πολλά έσοδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά το σημαντικότερο θα δώσει και εναλλακτικές λύσεις στην ενεργειακή κρίση. Και δεύτερον πλέον πρέπει να περιορίσει την Τουρκία και έχει τη δύναμη να το πράξει είτε σταματώντας τη χρηματοδότηση είτε παγώνοντας, είτε σταματώντας σε χώρες μέλη να την ενισχύουν με όπλα.

Και το πιο σημαντικό είναι αν η Τουρκία συνεχίζει να είναι παραβάτης και συμπεριφορά της είναι όχι αυτή που είναι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά κάτι περισσότερο ακόμα οφείλουν να της επιβάλλουν και αυστηρές κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθεί.

Άρα ουσιαστικά αυτό που κάνω μέσα από την ερώτησή μου είναι υποδεικνύοντας τα αυτονόητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένω από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την πρότασή μου και να προχωρήσει άμεσα. Όχι για το συμφέρον της Κύπρου για το συμφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν μάλιστα βλέπεται και βλέπουμε ότι απεγνωσμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί αυτή τη στιγμή να λύσει τα ενεργειακά ζητήματα και η Κύπρος είναι εκεί προσφέρεται ποικιλοτρόπως και Ποικιλόμορφα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει την επιβεβλημένη κίνηση προς όφελός της και προς όφελος και της Κύπρου αλλά και της περιοχής.

Euronews: Η Κομισιόν δεν έχει απαντήσει ακόμα διότι είναι πολύ πρόσφατη η ερώτησή σας. Ωστόσο για τον EastMed υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτικό; Υπάρχει κινητικότητα τώρα πλέον που είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα;

Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής ΕΛΚ: Εγώ πιστεύω ότι είναι ένα έργο που θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της να χρηματοδοτήσει δηλαδή όπως έκανε αυτό το τεράστιο άλμα και πήρε δάνειο βγήκε στις αγορές και δανείστηκε για να διοχετεύσει 800 δισεκατομμύρια με το Ταμείο Ανάκαμψης τις χώρες μέλη. Θα μπορούσε να κάνει και ξεχωριστούς δανεισμούς η Ευρωπαϊκή Ένωση η ίδια και να αναλάβει εξ ολοκλήρου το νησί μετά αυτή τη σημαντική επένδυση για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να την αναλάβει εξολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αναλαμβάνει τεράστια και μάλιστα ίδια προανήγγειλε και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας δηλαδή μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια που θα χρειαστεί να βγει στις αγορές ξανά και ξανά. Άρα θα μπορούσε μέσα στα πλαίσια των μεγάλων έργων για απεξάρτηση από τη Ρωσία από το φυσικό αέριο για ενεργειακή αυτονομία να εντάξει και το νησί της Κύπρου καθώς και τις άλλες μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις που μπορούσε να πραγματοποιήσει στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας την Κύπρο.

Euronews: Θέλω να σας ρωτήσω για ακόμα ένα πρότζεκτ «EuroAsia Interconnector», τις συνδέσεις δηλαδή που είναι μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ. Πού βρισκόμαστε;

Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής ΕΛΚ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό και εγώ χαίρομαι γιατί το υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσε την πρώτη χρηματοδότηση για να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Είναι εδώ που η παραγόμενη ενέργεια όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις χώρες της γύρω περιοχής που μπορούν να ενταχθούν και άλλες στην πορεία που έχουμε. Αυτό το φυσικό πλούτο που λέμε τον ήλιο την ηλιοφάνεια εκεί και όπου θα υπάρχει περίσσευμα ενέργειας θα μπορεί να προωθείται με ηλεκτρική διασύνδεση.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι πλέον ωρίμασε ο χρόνος και αρχίζουν να γίνονται συζητήσεις πώς μπορούν να αναπτύξουν την Αίγυπτο την Αφρική ουσιαστικά που διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αυτή η ενέργεια θα μπορεί να διοχετεύεται με την ηλεκτρική διασύνδεση ολόκληρης της περιοχής. Άρα και εδώ η Κύπρος πρωτοπορεί και πρωτοπόρησε.

Δείχνει το δρόμο και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει άμεσα να στηρίξει όσο γίνεται πιο γρήγορα και δίδει χρήματα χωρίς τα χρήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα μεγάλα έργα. Πρέπει να μη γελιόμαστε για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρηματοδοτεί χρηματοδότηση και αυτά τα έργα και άλλα ενεργειακά έργα. Μόνο έτσι θα μπορέσει πραγματικά ουσιαστικά να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά και να απεξαρτηθεί από εξαρτώμενες πηγές ενέργειας που βλέπουμε ότι την οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση.

Και θα πω και κάτι το οποίο ήταν προφητικό πολλές φορές παρενέβη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τα προηγούμενα χρόνια και επεσήμανα το γεγονός ότι εφησυχάζουμε για την ενεργειακή απεξάρτηση και δεν προχωρούμε τάχιστα με αποτέλεσμα σήμερα βρεθήκαμε τετελεσμένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το στόχο της απεξάρτηση εδώ και χρόνια μπορεί και δεκαετία ουσιαστικά δεν έκανε σωστά βήματα προς σωστές κατευθύνσεις και βρεθήκαμε στο και 5 να προσπαθούμε να βρούμε άμεσες λύσεις για ένα πρόβλημα το οποίο θα το αντιμετωπίσει κάθε Ευρωπαίος πολίτης ή κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πολύ σκληρό αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι θεωρητικό η ενεργειακή κρίση. Η ενεργειακή φτώχεια και το ενεργειακό πρόβλημα.

Euronews: Bλέπουμε πολύ ξεκάθαρα πλέον ότι μπροστά μας είναι ένας δύσκολος χειμώνας που έρχεται…

Τώρα η Τουρκία απειλεί ότι θα ξαναβγάλει το γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο και πολύ πιθανόν και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένετε θερμό καλοκαίρι κύριε Χριστοφόρου;

Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής ΕΛΚ: Έχουμε μια Τουρκία η οποία ουσιαστικά εφαρμόζει μια επιθετική επεκτατική προκλητική και προσβλητική πολιτική προς όλες τις χώρες της περιοχής και αυτή τη στιγμή είναι εισβολέας σε τρεις χώρες στην Κύπρο από το 1974 στη Λιβύη και στη Συρία και ταυτόχρονα παρεμβαίνει και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και όπου υπάρχει σύγκρουση ή υπάρχει ζήτημα συμφερόντων.

Η Τουρκία είναι παρούσα και ουσιαστικά χωρίς να της επιτρέπουν να σκεφτεί το διεθνές δίκαιο. Παρεμβαίνει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια χώρα η οποία ουσιαστικά βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που χτυπά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γίνει χώρα μέλος. Μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη δράση της Τουρκίας.

Όπως είπα και προηγουμένως εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αύριο σταματήσει την πρωταρχική βοήθεια θα παγώσει την Τελωνειακή Ένωση και ταυτόχρονα στείλει το μήνυμα ότι οι χώρες μέλη της δεν μπορούν να διοχετεύουν με όπλα την Τουρκία και λάβει και κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Δεν νομίζω καμία προκλητική Τουρκία να θέλει να εφαρμόσει αυτές τις πρακτικές και πολιτικές όπως είναι η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για ανεύρεση υδρογονανθράκων όχι στη δική της ΑΟΖ αλλά στην ΑΟΖ μιας κυρίαρχης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κύπρου.

Euronews: Βλέπετε όμως ότι υπάρχει μεγάλη δυστοκία ακόμα και στην υιοθέτηση απλών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Πόσο κοντά είμαστε σε όλα αυτά που λέτε;

Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής ΕΛΚ: Η πρακτική και τακτική της Τουρκίας είναι μία εκβιάζοντας απειλώντας και παίζοντας επιτήδειων ουδέτερο ρόλο. Την βλέπουμε να αναδεικνύεται αυτός ο ρόλος της στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την είδαμε με τους S-400 τη βλέπουμε στη γύρω περιοχή πως η Τουρκία ουσιαστικά προσπαθεί να κερδίζει μόνο χωρίς ουσιαστικά να έχει ξεκάθαρη πολιτική απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές που έχει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση μια Τουρκία που εκβιάζει για το προσφυγικό μια Τουρκία που ουσιαστικά χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους ικανοποιεί το βιώσαμε στην Ελλάδα με τον πιο αισχρό και άδικο τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αλλά ευτυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο πλευρό μας.

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους να φανεί για μια φορά Προμηθέας και όχι επιμηθέας να φανεί και μια φορά ότι προηγείται των γεγονότων και δεν τα ακολουθεί. Εάν δεν προλάβει την Τουρκία με όλη αυτήν την προκλητική επεκτατική πολιτική. Δυστυχώς θα βρεθεί προ απρόβλεπτων καταστάσεων.

Γι αυτό καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την Τουρκία τώρα πριν να είναι αργά. Η Τουρκία δεν μπορεί να ξαναβγάλει τα όποια γεωτρύπανα της είτε στην ΑΟΖ της Ελλάδος είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου είτε να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πλέον ότι εάν σήμερα αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία ως εισβολέας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντηση και το στηρίξαμε με ισχυρό τρόπο απέναντι στη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο πρέπει να απαντήσει σε έναν άλλον εισβολέα χειρίστου είδους εισβολέα από το 1974 στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την περιοχή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για έναν που δεν εφαρμόζει το κράτος δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει σκληρές πολιτικές για τις χώρες μέλη της για όσους δεν εφαρμόζουν το κράτος δικαίου επιβάλλει κυρώσεις και δεν επιβάλλει στην Τουρκία που δεν εφαρμόζει το κράτος δικαίου που είναι υπό ένταξη χώρα μέλος. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κρύβεται. Για τα θέματα της Τουρκίας.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα των εκβιασμών που δημιουργεί η Τουρκία με το προσφυγικό και τα άλλα ζητήματα. Όμως πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα εδώ και γιορτάζει 65 τόσα χρόνια παρουσίας που εγώ είμαι υπερήφανος γιατί είμαι ευρωπαίος και γιατί είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει να τιμήσει αυτή την ιστορία της και να φανεί ότι είναι η μόνη ένωση χωρών που στέκεται σε αρχές και αξίες. Άλλωστε γι αυτό είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε γι αυτό υπάρχει και Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε γι αυτό δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Euronews: Ανησυχείτε για αυτό που μπορεί να ανακοινώσει να γίνει με την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα το καλοκαίρι;

Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής ΕΛΚ: Ο Ερντογάν προκαλεί χρησιμοποιώντας την Κύπρο που ξέρει ότι είναι αδύναμη και δεν μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της με άλλον τρόπο.

Εμείς επιμένουμε και επιμένουμε και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία φαίνεται ότι η Τουρκία προκαλεί τη διεθνή κοινότητα όπου γυρίζει την πλάτη και δεν δείχνει καθόλου καλή θέληση για επίλυση του προβλήματος αλλά το ότι παραβιάζει συλλήβδην τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το Συμβούλιο Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι η έκφραση των 500 εκατομμυρίων των Δημοκρατών Ευρωπαίων Πολιτών που μας έδωσαν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να αποφασίζουμε έχουμε ισχυρά ψηφίσματα που καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το καθεστώς των Βαρωσίων και να αποδώσει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της.

Όλα τα παραβιάζει όλα τα ευτελίζει και όλα τα ποδοπάτησε. Είναι η ώρα η Τουρκία να καταλάβει ότι αν θέλει να είναι ένας διεθνής απατεώνας πειρατής εισβολέας όπως χαρακτηρίζεται με τις πράξεις της δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με αυτό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό που λέγεται πολιτισμένος κόσμος. Και πρέπει να βρει την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι της.

Ο Ερντογάν απροκάλυπτα προχώρησε με τον άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων και συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί γιατί ακόμα μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανένα σταματήσει. Πρωτίστως είναι ευθύνη του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά οπωσδήποτε είναι και απεριόριστη ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πόλη της Αμμοχώστου δεν είναι μόνον η πόλη σύμβολο για μας σύμβολο είναι ευρωπαϊκή πόλη. Είναι πόλη της Ευρώπης η Αμμοχώστου.

Και οι Αμμοχωστιανοί πολίτες είναι, Ευρωπαίοι πολίτες και δεν τους υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πολύ ορθά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι μπορεί να υπερασπίζεται το δίκαιο και στην Ουκρανία και σε κάθε σημείο του πλανήτη και να υπερασπίζεται τον κάθε δημοκράτη σε κάθε σημείο του πλανήτη. Εδώ παραβιάζονται τα δικαιώματα Ευρωπαίων Πολιτών και μέχρι σήμερα δεν τα υπερασπίστηκε με τον τρόπο που εμείς προσδοκούμε να υπερασπιστούν.

Και λέγοντας αυτά θέλω να πω ότι για εμάς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευλογία. Ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας είναι που απλώς θέλουμε να βελτιώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να την κάνουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα τυγχάνει του σεβασμού της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας όλων των Ευρωπαίων πολιτών και όλων των χωρών μελών. Μόνο έτσι θα μεγαλουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά μια μεγάλη δύναμη που ενώνει δυνάμεις και συμφέροντα αλλά είναι δύναμη αρχών και αξιών που υπερασπίζεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πόσω μάλλον δε μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Euronews: Για το τέλος έχω μια ακόμα πληγή ένα νέο ανοικτό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί και δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό. Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και αν δεν κάνω λάθος το εργαλειολοποιεί και μέσω της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο. Θα ήθελα να μου πείτε σε ποια φάση είμαστε και εξακολουθούν οι πιέσεις οι μεταναστευτικές στην Κύπρο γιατί σύμφωνα με τα δεδομένα η Κύπρος δέχεται πιο πολλούς μετανάστες από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη φάση.

Λευτέρης Χριστοφόρου, ευρωβουλευτής ΕΛΚ: Χαίρομαι που το Επισημαίνετε και εύστοχα το αναφέρετε αλλά είναι τόσες πολλές οι απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας που δεν προλαβαίνουμε να τις καλύψουμε όλες. Αυτό και αν είναι ακόμα μια πρόκληση όχι στην Κύπρο αλλά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κάθε μετανάστης οποίος εργαλείο που ο κάθε πρόσφυγας έβγαλε σπίτι για να μπει από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ουσιαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόκληση για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία μετέρχεται όλων των παράνομων μεθόδων και μεθοδεύσεων για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Κύπρο και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απερίγραπτες οι συνθήκες σήμερα στην Κύπρο όσον αφορά το μεταναστευτικό και τον τρόπο με το οποίο η Τουρκία υλοποιεί όπως έργα υλοποίησε στον Έβρο τους πρόσφυγες για να πιέσει και να εκβιάσει. Και αυτό το κάνει με πολύ εύκολο τρόπο μέσω της πράσινης γραμμής στέλνοντας τους μετανάστες. Και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι έρχονται και με πτήσεις μέσω Κωνσταντινούπολης. Δηλαδή ουσιαστικά είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι εκεί όχι για να προστατεύσει τους πρόσφυγες και να δώσει μια προσφυγική αλληλεγγύη αλλά ουσιαστικά για να υλοποιήσει τους πρόσφυγες και να δημιουργήσει προβλήματα σε όποια χώρα θέλει στην περιοχή. Εμείς το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία.

Παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για να προστατεύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Κύπρο η οποία κάτω από αυτές τις ευαίσθητες συνθήκες δεν μπορεί να αντέξει άλλους πρόσφυγες και δεν μπορεί να αντέξει άλλους μετανάστες ιδιαίτερα τους παράνομους μετανάστες. Ήδη έχουμε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με τον πληθυσμό όσον αφορά την αναλογία προσφύγων μεταναστών που πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινητοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που κινητοποιείται και στον Έβρο για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο αισχρό φαινόμενο που δημιουργεί η Τουρκία και μόνο η Τουρκία και η Τουρκία είναι υπόλογη και ένοχη. Και αυτό το οποίο δημιουργείται σήμερα στην Κύπρο μέσω της πράσινης γραμμής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία

Το σύνδρομο της ύβρεως

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μακάριος, ψευδαισθήσεις, εν αναμονή εισβολής

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

« Ο Μακάριος άρχισε να επαναφέρει δημαγωγικά και εποχιακά την αξίωση για Ένωση σε μια άχαρη, άγονη και απολίτικη  προσπάθειά του να λυτρωθεί από τις σκληρές κατηγορίες των  πολιτικών αντιπάλων του ότι πρόδωσε την Ένωση για  να γίνει Πρόεδρος του κράτους…την συντήρηση ψευδαισθήσεων, την εποχική συνθηματολόγηση, την πλήρη παραγνώριση της Τουρκίας και των επεκτατικών αλαλαγμών της, την έκαναν δόγμα όλοι οι συνεργάτες του Μακαρίου… Η δημοκρατία δεν λειτουργούσε…με τις πρώτες προεδρικές εκλογές του 1968 και τις πρώτες βουλευτικές του 1970 , άρχισε δειλά δειλά και νοθευμένα να λειτουργεί μια στοιχειώδης δημοκρατική ζωή, αλλά και πάλι κάτω από τη σκιά του Μακαρίου, που έλεγε τα πάντα. «Η Κύπρος είμαι εγώ…». Όποιος διαφωνούσε μαζί του στιγματιζόταν από τους φανατικούς οπαδούς του ως αντιμακαριακός και επικίνδυνος. Όταν ο ίδιος διακήρυττε την Ένωση ήταν πατριώτης και εθνάρχης , ενώ όταν οι αντίπαλοι του διακήρυτταν ακριβώς τα  ίδια με εκείνον ήταν αντιμακαριακοί, ακραίοι, εθνικιστές και επικίνδυνοι…» («7 Προεδρικά Πορτραίτα» Κ. Ν. Χατζηκωστή 2023). 

Αυτό το μικρό απόσπασμα συμπλήρωμα για το Α’ και Β’ μέρος που προηγήθηκαν. 

Το τουρκικό έγγραφο για πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας                                                           

Έγγραφο που αποκάλυψε το προμελετημένο τουρκικό έγκλημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με υπογραφές του αντι-προέδρου της Κύπρου Δρ. Φαζίλ Κουτσουκ   και προέδρου της  Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντενκτάς 13 Σεπτεμβρίου 1963, βρήκαν οι αρχές της ΚΔ στο γραφείο του Τουρκοκύπριου υπουργού Γεωργίας  Φαζίλ Πλουμέρ.  Στην βιασύνη του να το εγκαταλείψει στις 22 Δεκεμβρίου 1963 εγκατέλειψε αριθμό εγγράφων. Το περιεχόμενο του εγγράφου το οποίο προηγήθηκε των προτάσεων Μακαρίου με τα 13 σημεία, κατέγραφε τις τουρκικές εγκληματικές, κακόβουλες και προσχεδιασμένες προθέσεις εναντίον των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Δημοσίευση στο βιβλίο του πρώην Υπ. Άμυνας Χριστόδουλου Βενιαμίν «Τα δύσκολα χρόνια – Αναμνήσεις μιας ζωής» και Φ.Α.  «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»).

Καθώς εξελισσόταν το τουρκικό πραξικόπημα για διάλυση της ΚΔ και αντικατάστασής της με δύο ομόσπονδα κράτη, έγραφε πλέον ο κυπριακός τύπος:

Φιλελεύθερος – 21 Φεβρουαρίου 1964:  « Το σατανικό σχέδιο –Δημιουργία τουρκικής Κυπριακής Δημοκρατίας –ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ- Πλήρης συνεργασία της Τουρκίας δια την εφαρμογή της ανταρσίας προς κατάλυση της Δημοκρατίας  (Αναφερόταν στο έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τουρκοκύπριου υπουργού Plumer). 

Φιλελεύθερος – 23 Φεβρουαρίου 1964: ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑΙ αποκαλύψεις της συνωμοσίας ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΣ η συνενοχή της Τουρκίας – ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΛΕΤΟ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ – Συμφώνησαν μετά του Μεντερές προ της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης επί της «τελικής λύσεως»  (Η αναφορά αυτή καλύπτει την μυστική συμφωνία  Βρετανού υπ. Αποικιών και Τούρκου πρωθυπουργού Menderes στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Δεκεμβρίου 1956).

27 Φεβρουαρίου 1974: Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία ανέφερε στο Λονδίνο ότι τα πράγματα στην Κύπρο χειροτέρευσαν λόγω της διαμάχης για την «ομοσπονδία» και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε τελευταία δήλωσή του σε Βέλγο δημοσιογράφο στις 20 Φεβρουαρίου είπε: « Οι τουρκικές απαιτήσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πολιτική και γεωγραφική διχοτόμηση».  

Ελευθερία – 23 Απριλίου 1964: « Επιβεβαίωσης χθεσινών τηλεγραφημάτων της «Ελευθερίας»  Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ‘ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ’ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ‘ΤΑΙΜΣ’ ΚΑΙ ‘ΝΤΕΙΛΥ ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ’ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΔΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΝ ΕΔΡΑΣΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΩΣ Ο ΠΙΚΑΡΝΤ, ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ …

Φιλελεύθερος 28 Φεβρουαρίου 1964: Κύριο άρθρο  – ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ Η ΚΑΤΟΧΗ.- Αναφέρει «… Οι Άγγλοι σήμερον διεκπεραιώνουν μόνοι των το κοινό σατανικό σχεδόν της στρατιωτικής κατακτήσεως της Κύπρου και του αποικιοκρατικού διαμελισμού της μπροστά στα μάτια μας…» 

Φιλελεύθερος 1 Απριλίου 1964: «Άγγλοι σκανδαλοθήραι ενσπείρουν ανησυχίας όσον αφορά τα καθήκοντα της εις Κύπρο δυνάμεως του ΟΗΕ».

Μάχη, 1 Μαΐου 1964: «Βρετανοί και βρετανίδες ενίσχυαν παντοιοτρόπως τους τρομοκράτες Πενταδακτύλου – 8η σελίδα – Και άλλο επεισόδιο μεταφοράς Τούρκων δι’ αυτοκινήτου της ΡΑΦ»                                              

Ελευθερία 16 Μαΐου 1964: «Ο Αγγλικός Τύπος ενθαρρύνει την Τουρκία να διενεργήσει αποβάσεις εις την Κύπρο».  

Επιστολή Μακαρίου προς τουρκική κυβέρνηση 

Την 1η Απριλίου 1964 ο Αρχιεπίσκοπος  Μακάριος επανήλθε στο θέμα της Συνθήκης Συμμαχίας και έστειλε επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση ενημερώνοντάς την για την απόφασή του να τερματίσει τη Συνθήκη επικαλούμενος τις δραστηριότητες και ανάμιξη της τουρκικής δύναμης στα γεγονότα από τις 25 Δεκεμβρίου 1963 και μετά που αποτελούσαν παραβίαση των όρων εντολής της Συνθήκης. ΄Όμως με κανένα αποτέλεσμα… 

Μεσολάβηση Ντίν Άτσεσον Αύγουστος 1964: Ναυάγησε καθώς τα προτεινόμενα απέρριψαν πρώτοι οι Τούρκοι, ο Μακάριος και τελικά και η Ελληνική Κυβέρνηση με τη χαριστική βολή από το Λονδίνο προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να τερματιστεί η  προσπάθεια. Και πως δίχως την αποδοχή της Τουρκίας  δεν μπορούσε να προχωρήσει. Δεν υπήρχε εν πάση περίπτωση καμία πιθανότητα γνήσιας Ένωσης… 

Κοφίνου

Στο χωριό Κοφίνου στη περιοχή Λάρνακας δημιουργήθηκε ένα  ισχυρό στρατιωτικό προπύργιο των Τουρκοκυπρίων. Ήταν μία διαρκής εστία επεισοδίων. Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αλλά καθυστερούσε και στις 14 Νοεμβρίου 1967 ο πρόεδρος Μακάριος διέταξε τον Γεώργιο Γρίβα να επέμβει με την Εθνική Φρουρά.  Ο Γρίβας, ο οποίος ήταν ο στρατιωτικός διοικητής των κυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων δεν δεχόταν, πίστευε ότι ήταν δουλειά της Αστυνομίας, όμως, η κυβέρνηση Μακαρίου επέμενε να αναλάβει ο στρατός οπόταν και υπάκουσε. Ο Γρίβας έστειλε ισχυρές δυνάμεις, πρώτα επιτέθηκε στο μικτό χωριό Άγιος Θεόδωρος και κατέλαβε σχεδόν χωρίς μάχη την τουρκοκυπριακή συνοικία. Στη συνέχεια προχώρησε στο γειτονικό χωριό Κοφίνου όπου σκοτώθηκαν 24 Τουρκοκύπριοι και 9 τραυματίστηκαν, σκοτώθηκε ένας Ελληνοκύπριος και τραυματίστηκαν 2…

Ο  Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής στην Λευκωσία διαβεβαίωσε το Λονδίνο ότι όντως οι πρώτες εκτιμήσεις για ευθύνες  του Γεωργίου Γρίβα  δεν ευσταθούσαν. Σε συνομιλία του με τον τότε υπ. Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού, επανειλημμένα του έδωσε την ευκαιρία να επιρρίψει την ευθύνη στο Γρίβα αλλά ο Κυπριανού αρνήθηκε τονίζοντας ότι η απόφαση δεν ήταν δική του αλλά της κυπριακής κυβέρνησης. 

Το επεισόδιο  αυτό εκμεταλλεύτηκε άγρια η Τουρκία, μεγαλοποίησε το θέμα και  αντέδρασε απειλώντας με εισβολή και απαιτώντας την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας, του Γεώργιου Γρίβα και διάλυση της Εθνικής Φρουράς (τη διάλυση της τελευταίας υποστήριζαν και οι Βρετανοί καθώς και την αποχώρηση της Ε.Μ).   Κατάφερε τα δύο πρώτα εντός ημερών (η Αθήνα  μαζί με την Μεραρχία απέσυρε και τον Γ. Γρίβα) και το τρίτο,  ο Μακάριος το υποστήριζε το 1974… 

Το Νοέμβριο 1967, η  Μόσχα υποκινούσε με ψίθυρους για πραξικόπημα από την Ελλάδα…Στις 5 Ιουλίου 1967 ο Ρώσος  πρέσβης στο Λονδίνο προέβη σε ένα δριμύ κατηγορητήριο εναντίον  της ελληνικής κυβέρνησης (σε συνάντησή του στο Φόρειν ΄Οφις)… Η Μόσχα με παντιέρα την  υποστήριξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στήριζε το τουρκικό αίτημα για  αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας για τα δικά της συμφέροντα… 

Ο Μακάριος υποστήριζε την αποχώρηση της Μεραρχίας αλλά δεν το έλεγε δημόσια

22 Νοεμβρίου 1967:  Η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έγραψε προς το Φόρειν ΄Οφις:«… Ο Μακάριος απέρριψε την αμερικανική εισήγηση να ζητούσε ο ίδιος την μείωση των Ελληνικών Δυνάμεων στο νησί. Είπε πως αν ο ίδιος προέβαινε σε τέτοια απαίτηση θα θεωρείτο προδότης προς την Ελλάδα. ΄Ομως, θα ήταν σύμφωνος αν η μείωση των στρατευμάτων ερχόταν ως ελληνική πρωτοβουλία.  Ο Belcher  (Αμερικανός πρέσβης)  πήρε εντολές να δείξει στον Μακάριο αναφορά από την Αθήνα που φέρει τον Βασιλέα Κωνσταντίνο να υποστηρίζει την ιδέα…» 

Το 1967 και πάλι (η πρώτη φορά ήταν το 1964 όταν και η Μόσχα έκανε το ίδιο) ο Αμερικανός πρόεδρος Lyndon B.  Johnson μέσω του απεσταλμένου του Cyrus Vance (αλλά και το ΝΑΤΟ) επενέβησαν και σταμάτησαν την όποια πρόθεση της Τουρκίας για εισβολή.  

7 Δεκεμβρίου 1967: Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον Johnson επιβεβαίωσε την συνδρομή του τελευταίου,  όπως και επιστολή του ΓΓ του ΝΑΤΟ  Manlio Brosio προς τον Τούρκο πρωθυπουργό στις 20 Νοεμβρίου 1967 επιβεβαίωσε  την συνδρομή της συμμαχίας.  

Οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες 1968 – 1974 – Επιστροφή Ντενκτάς διευθετήθηκε από τον Μακάριο

Με την αποχώρηση της  Ελληνικής Μεραρχίας και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και  Τουρκίας,  στις 22 Δεκεμβρίου 1967 ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθέτησε ενδοκοινοτικές τοπικές συνομιλίες. Η ιδέα υποστηριζόταν από τον Αρχ. Μακάριο και την βρετανική κυβέρνηση. 

13 Μαρτίου 1968: Ο Γλαύκος Κληρίδης είπε στον Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή ότι ο Μακάριος είχε εξουσιοδοτήσει τον Γενικό Εισαγγελέα (Κρ. Τορναρίτη) ο οποίος είχε φύγει την προηγούμενη  για Λονδίνο, Στρασβούργο και Βιέννη να  κάνει επαφές με τον Ραούφ Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες  μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  Στόχος,  η διακοπή του ελληνο-τουρκικού διαλόγου. 

8  Απριλίου 1968 : Η βρετανική «Guardian» έγραψε « ο Μακάριος έστειλε νέο διαβατήριο στον Ντενκτάς».  Ο αρχιτρομοκράτης, που η κυβέρνηση Μακαρίου από το 1964 θεωρούσε προδότη της πατρίδας του και πράκτορα ξένων δυνάμεων και ένοχο εγκλημάτων (δηλώσεις Υπεξ Σπ. Κυπριανού 5.8.1965),  δεν θα επέστρεφε παράνομα στην Κύπρο.  Όλες οι κατηγορίες εναντίον του μπήκαν κατά μέρος και αντί να δικαστεί ορίστηκε αντιπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις.  

Ραούφ Ντενκτάς

Ο Ντενκτάς είχε διαφύγει στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 1964 και συνελήφθη από την ελληνοκυπριακή αστυνομία κατά την διάρκεια της μυστικής καθόδου του στην Κύπρο σε ακτή της περιοχής Καρπασίας το 1967. Αντί να δικαστεί βοηθήθηκε από τον Γλ. Κληρίδη και την κυβέρνηση Μακαρίου να διαφύγει στην Τουρκία.  Την διαφυγή του απαίτησε η Τουρκία μέσω των Βρετανών. (Λεπτομέρειες και στο βιβλίο του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη «Ραούφ Ντενκτάς»,  2003) 

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1968 μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς. Όμως καμία προσπάθεια δεν έγινε για λύση του θέματος. Οι Βρετανοί κάθισαν σε  αναμονή και παρακολούθηση,   αφήνοντας τα πράγματα να παίρνουν τον δρόμο τους…Ανταλλαγές προτάσεων. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έλεγε: «΄Οχι κράτος εν κράτει» και οι Τουρκοκύπριοι «αυτονομία στην δική μας περιοχή»…Στις 18 Οκτωβρίου 1971… συνομιλίες με νομικούς ειδικούς συνεχίστηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 1973 όταν ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ  πήρε  πιο σκληρή γραμμή για ομοσπονδιακή προσέγγιση. Οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο στις 2 Απριλίου 1974. Ξανάρχισαν στις 11 Ιουνίου 1974. Οι θέσεις διέφεραν κατά πολύ. Τελευταία συνάντηση πριν το πραξικόπημα,  στις 9 Ιουλίου, 1974.

1972 – Ρωσικές υποσχέσεις προς Μακάριο 

Αρχ. Μακάριος

Φεβρουάριος 1972 εφημερίδα «Εστία» Αθηνών: Ο Μακάριος διευθέτησε τη συμφωνία για εισαγωγή τσεχοσλοβακικών όπλων κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα (περασμένο Ιούνιο), τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί στάλθηκαν στη Κύπρο για να εκπαιδεύσουν ένοπλους του Λυσσαρίδη ενώ άλλοι Κύπριοι στάλθηκαν στη Πράγα…Όταν έκλεισε η συμφωνία οι Ρώσοι είπαν στο Μακάριο ότι η Σοβιετική Ένωση  μπορούσε να επέμβει σε υποστήριξη της κυβέρνησης της Λευκωσίας μόνο αν υπήρχε στρατιωτική επέμβαση από έξω, δηλαδή μια τουρκική απόβαση…Σε περίπτωση εσωτερικών ταραχών ο Μακάριος θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει με τους αντιπάλους του και να απαλλαγεί από την ελληνική επιρροή με τις δικές του προσπάθειες και με την βοήθεια των συνεργατών του…» (Έκθεση Βρετ. Πρεσβείας Αθηνών). 

Η  Μόσχα το 1974 έδωσε, ταυτόχρονα με το Λονδίνο, την συγκατάθεσή της στον Ετσεβίτ να εισβάλει. 

Συνταγματάρχης G. Stocker 

Τον ίδιο χρόνο (1972) στην βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία ο επί Αμυντικών Θεμάτων  Συνταγματάρχης G. Stocker προέβη σε μια περίεργη ενέργεια ενημερώνοντας το ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς) στη Λευκωσία ότι η Τουρκία προτίθετο να εισβάλει στο νησί. 

Στις 27 Μαρτίου 1973 έδωσε λεπτομερέστατες πληροφορίες για το τουρκικό σχέδιο εισβολής το οποίο μεταβιβάστηκε  στον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ στη Λευκωσία Στρατηγό Χαραλαμπόπουλο.

Στις 30 Ιουλίου 1973 ο Stocker  επανήλθε στο ΓΕΕΦ και έδωσε φωτοτυπία Σχεδίου Εισβολής των Τούρκων που εξασφάλισε από τον συνάδελφό του στην Άγκυρα. 

Στις 5 Αυγούστου 1973 ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ στην Λευκωσία ενημέρωσε το υπ. Εσωτερικών και Άμυνας της Κύπρου. Ο Stocker  ζήτησε η επαφή του να κρατηθεί μυστική. Στα συμπεράσματά του ο Stocker  τόνισε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επρόκειτο να επέμβουν προς παρεμπόδιση ενός τοιούτου σχεδίου. Οπόταν τόσο η χουντική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση  Μακαρίου, ήταν  ενήμερες των τουρκικών προθέσεων με τρομερή λεπτομέρεια.

Από την πρώτη σελίδα του 3λιδου υπομνήματος 10.7.1974 από την Υπ. Αρμοστεία της ΚΔ δια χειρός Υπ. Αρμοστή Κ. Ασσιώτη  στο Λονδίνο προς το Φόρειν ΄Οφις  με τίτλο «Ανεφάρμοστη η Ομοσπονδία»

Στις 28 Αυγούστου 1973 και ο Αμερικανός Στρατιωτικός Ακόλουθος στη Λευκωσία Συντ. Whitley, συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου – βάση των Συμφωνιών του 1960) … η Αμερική υποστήριζε μια ανεξάρτητη Κύπρο και ότι οι ενωτικοί Κύπριοι έπρεπε να άλλαζαν το πιστεύω τους αλλιώς θα υπέφεραν.   (Βιβλίο Χρ. Βενιαμίν, «Τα Δύσκολα Χρόνια αναμνήσεις μιας ζωής.») 

Αυτά γράφονται για να τονιστεί ότι ο Μακάριος  τον Ιούλιο του 1974 (βλέπε Δ’ Μέρος τελευταίο που θα ακολουθήσει)   γνώριζε πλήρως πλέον τα τουρκικά σχέδια. Που δεν θα άλλαζαν μέχρι σήμερα. 

 Στις 12 Ιουλίου 1974 ο κ. Goodison Φ.Ο ενημέρωσε σχετικά την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία. 

Ο περίεργος Συνταγματάρχης G. Stocker τέλος Απριλίου 1974 υποστήριξε σε έκθεσή του την αντικατάσταση του Μακαρίου και ότι «θα χρειαστεί μια αποφασιστική αντιμετώπιση από την Αθήνα και πρέπει να αποχωρήσουν τόσο οι Έλληνες διδάσκαλοι όσο και οι Έλληνες αξιωματικοί από την Εθνική Φρουρά…»

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

Τέλος Γ’ Μέρους συνεχίζεται με το τελευταίο. 

(Πηγές Βρετανικό Εθνικό Αρχείο  Φ.Α. « Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»). 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 6/10/2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή