Ακολουθήστε μας

Σουηδία

Σουηδία: Άνοδος της ακροδεξιάς στη δεύτερη θέση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Τζίμι Άκεσον, αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών (SD), ακροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος.

Δεύτερο κόμμα η ακροδεξιά στη Σουηδία, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου

Το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» βρίσκεται στη δεύτερη θέση- πίσω από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες- στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στη Σουηδία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της SVT/Novus.

Το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 21,5% των ψηφοφόρων, ενώ  το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης-το κεντροδεξιό κόμμα των Μετριοπαθών, ακολουθεί με 17,4%.

 Η δημοσκόπηση της Novus έδειξε επίσης ότι οι σουηδικές εκλογές θα είναι απίστευτα αμφίρροπες, καθώς η διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού μπλοκ είναι μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς και το Κόμμα του Κέντρου συγκεντρώνουν μαζί 49,6%, ενώ οι δεξιοί Μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες , ακολουθούν οριακά με 49,3%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μόνο μία έδρα από τις 349 της Σουηδικής Βουλής, χωρίζει τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Η νέα δημοσκόπηση σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκενσον να γίνει ο επόμενος  πρωθυπουργός της χώρας. Ο Άκενσον, σε συνέντευξή του στη Σουηδική Ραδιοφωνία, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει καμία ανακοίνωση πριν από τις εκλογές, ούτε για το αν θα διεκδικήσει τον ρόλο του πρωθυπουργού αν η παράταξή του βγει πρώτη, ούτε για το αν το SD θα διεκδικήσει μια θέση σε μια μελλοντική δεξιά κυβέρνηση.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να καθίσω και να χαράξω κόκκινες γραμμές για το πώς θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουμε μετά τις εκλογές. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήμουν σε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό μόνος μου», δήλωσε ο Ακενσον στο σουηδικό ραδιόφωνο .

 Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης και των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, έκλεισε πάντως την πόρτα στο να επιτραπεί στο ακροδεξιό κόμμα να συμμετάσχει σε μια πιθανή δεξιά κυβέρνηση, αλλά άνοιξε την περασμένη εβδομάδα το δρόμο για την επιρροή της SD στην πολιτική. «Θέλω να τους δώσω μια σοβαρή προοπτική για την οποία θα συμφωνήσουμε πριν από την εκλογή της κυβέρνησης. Ότι έχουμε ένα κοινό όραμα για το τι θέλουμε να πετύχουμε και ότι έχουμε συγκεκριμένους στόχους», δήλωσε ο Κρίστενσον στη σουηδική εφημερίδα DN.

naftemporiki.gr 

Συνέχεια ανάγνωσης

Σουηδία

Σουηδία: Η Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ νέα υπουργός Εξωτερικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Jessica Gow/TT News Agency/via REUTERS

Μετά την παραίτηση Μπίλστρομ

Η Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ είναι η νέα υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, που θα διαδεχτεί τον Τομπίας Μπίλστρομ.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστή η παραίτηση του Μπίλστρομ.

Ποια είναι η νέα υπουργός

Η Στένεργκαρντ, 43 ετών, είναι μέλος του κυβερνώντος συντηρητικού Κόμματος Μετριοπαθών του Κρίστερσον. Το προηγούμενο πόστο της ήταν υπουργός Μετανάστευσης.

Η νεοδιορισθείσα ΥΠΕΞ καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών διπλωματικών καθηκόντων από την υποστήριξη της Σουηδίας στην Ουκρανία έως το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Στοκχόλμη στη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, είχε υπογραμμίσει ο Μπίλστρομ στην επιστολή παραίτησής του στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η παραίτηση του Μπίλστρομ μετά από λιγότερο από δύο χρόνια στο πόστο του ήρθε ως έκπληξη μόλις έξι μήνες αφότου συνέδραμε να εξασφαλίσει την ένταξη της παραδοσιακά αδέσμευτης Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο 50χρονος Μπίλστρομ δήλωσε ότι σκεφτόταν εδώ και αρκετό καιρό να παραιτηθεί και ότι τώρα θα αποχωρήσει από την πολιτική.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Δανία

Γιατί η μαφία της Δανίας προτιμά νεαρούς Σουηδούς γκάνγκστερ;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια νέα τάση καταγράφεται στον σκανδιναβικό «κόσμο των γκάνγκστερ». Σουηδοί έφηβοι, μέλη συμμοριών, στέλνονται με συμβόλαια στη Δανία για να εκτελέσουν παράνομα «πρότζεκτ». Γιατί;

Πυροβολισμοί στην περιοχή Νόρεμπρο της Κοπεγχάγης. Ένας άνδρας πυροβολήθηκε στο πόδι στο Κόλντινγκ, 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γερμανία. Ένα πρωί Δευτέρας, νεαρός δέχθηκε σφαίρες σε κοσμηματοπωλείο. Μια χειροβομβίδα εξερράγη σε περίπτερο. Όλα  αυτά συνέβησαν πρόσφατα, μέσα σε μία εβδομάδα, στη Δανία. Οι φερόμενοι δράστες σε όλες τις περιπτώσεις είναι έφηβοι Σουηδοί, κάποιοι μόλις 16 ετών. Ο υπ. Δικαιοσύνης της Δανίας Πέτερ Χούμελγκααρντ αποκάλεσε τους νεαρούς Σουηδούς «παιδιά-στρατιώτες» που «προσλαμβάνονται» από Δανούς εγκληματίες. Για το θέμα είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Mετά τα τελευταία περιστατικά βίας εκ Σουηδίας, η Δανία έχει αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σουηδία και έχει στείλει αστυνομικούς στη γειτονική χώρα. Ο Δανός υπ. Δικαιοσύνης προειδοποίησε για «συνθήκες Σουηδίας» στη Δανία σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο DR. Πράγματι, εδώ και δεκαετίες, δραστηριοποιούνται στη Σουηδία συμμορίες, στις οποίες ολοένα συχνότερα θύτες και θύματα είναι ανήλικοι, κάποιοι 14 ετών.

Από την εγκληματικότητα νέων στο οργανωμένο έγκλημα

Γκανγκστερική επίθεση στη Στοκχόλμη
Μετά από γκανγκστερική επίθεση στη Στοκχόλμη το 2023 με θύμα 18χρονοΕικόνα: Nils Petter Nilsson/TT/picture alliance/dpa

Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Μάνε Γκέρελ από το Πανεπιστήμιο του Μάλμε στη Σουηδία, πολλές σουηδικές συμμορίες έχουν τις βάσεις τους σε υποβαθμισμένες περιοχές, με μεγάλο αριθμό κατοίκων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. «Στην αρχή γινόταν λόγος για νεανική εγκληματικότητα. Αργότερα αυτοί οι νέοι μεγάλωσαν και άρχισαν με στρατηγική να χτίζουν ισχυρά εγκληματικά δίκτυα» αναφέρει ο Σουηδός ειδικός στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Mέσα σε μια δεκαετία η Σουηδία απέκτησε έτσι σοβαρότατο πρόβλημα βίας.

Πλέον Δανοί γκάνγκστερ απευθύνονται στους Σουηδούς «συναδέλφους» τους για βοήθεια. Για τον Σουηδό εγκληματολόγο δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Το νέο στοιχείο είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Παλιά, ακόμη και στη Δανία, επρόκειτο για συμπλοκές μεταξύ εχθρικών εγκληματικών ομάδων. Το νέο στοιχείο είναι ότι γκάνγκστερ από τη Δανία «αγοράζουν υπηρεσίες» από Σουηδούς γκάνγκστερ.

Το «σουηδικό μοντέλο»

Νέος που κρατά μαχαίρι
«Φθηνοί και αναλώσιμοι» οι νέοι δράστεςΕικόνα: Emil Umdorf/imago

Όπως εξηγεί ο Γκέρελ, στη Σουηδία έχει αναπτυχθεί ένα «επιχειρησιακό μοντέλο», σύμφωνα με το οποίο οι εγκληματίες ενώνονται για τη διεκπεραίωση «πρότζεκτ». Υπάρχει μάλιστα και «πρότζεκτ μάνατζερ», ο οποίος λέει: «θα βάλουμε εδώ βόμβα» ή «θα πυροβολήσουμε αυτόν». Μετά οργανώνεται η εκτέλεση του «πρότζεκτ», συνήθως με δύο πρόσωπα-κλειδιά. Ένας οργανώνει τα διαδικαστικά π.χ. βρίσκει πιστόλια και ο άλλος οδηγεί τους εκτελεστές στον τόπο του εγκλήματος. Όταν τελειώσει το «πρότζεκτ», η ομάδα διαλύεται. Αυτό το μοντέλο έχουν εξάγει σουηδικές εγκληματικές οργανώσεις στη Δανία.

Όσο για τη στρατολόγηση εφήβων, ο λόγος είναι απλός κατά τον Γκέρελ: «είναι φθηνοί και αναλώσιμοι».Δεν έχουν αξία για τα αφεντικά, δεν τους ενδιαφέρει αν οι νέοι συλληφθούν. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι νέοι που μπαίνουν σε συμμορίες το κάνουν για τα χρήματα, το «στάτους» και την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου.

Γιατί οι Δανοί προτιμούν τους Σουηδούς γκάνγκστερ

Κεντρική πλατεία στην Κοπεγχάγη
Προβληματίζουν τελευταία τα περιστατικά εισαγόμενης οργανωμένης βίας στην ήσυχη ΚοπεγχάγηΕικόνα: Jochen Tack/picture alliance

Ο κοινωνιολόγος Αϊντίν Σοέι αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στη Δανία αρκετοί νέοι «στρατιώτες», όπως τους αποκαλούν, που είναι ενταγμένοι σε εγκληματικές οργανώσεις. Η εγκληματικότητα μεταξύ των νέων στη Δανία αγγίζει τα πιο χαμηλά ρεκόρ ιστορικά κι αυτό γιατί ήδη από το 2000 ελήφθησαν μέτρα πρόληψης, μέσω της στήριξης πολλών νέων στα σχολικά τους καθήκοντα, επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και μέσα από εθελοντισμό σε κοινωφελείς ομάδες. «Προσπαθούν να εντάξουν τους νέους σε υγιείς κοινωνικές ομάδες, ώστε να μην χρειάζονται την αναγνώριση περιθωριακών ομάδων και να μην αναζητούν την ένταξη σε εγκληματικές οργανώσεις» εξηγεί ο ειδικός στο dpa.

Στη Δανία υπάρχει επίσης ένας «άγραφος κανόνας» μεταξύ των συμμοριών: να μην στρατολογούν παιδιά για σοβαρά εγκλήματα. Γι’ αυτό στρέφονται στη Σουηδία. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι στρέφονται στη Σουηδία δείχνει ότι και στη Δανία το περιβάλλον των συμμοριών έχει γίνει πιο βίαιο.

Την ίδια ώρα και η Σουηδία έχει δεσμευθεί να πράξει περισσότερα κατά των εγκληματικών ομάδων που στρατολογούν νέους. «Η Σουηδία πρέπει να κάνει περισσότερα, ώστε να εμποδίσει τα παιδιά να μπουν σε αυτόν τον κόσμο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι αρχές στη Δανία» εκτιμά ο Γκέρελ. Για τον ίδιο σημαντική είναι η συνεργασία των αρμόδιων αρχών στις δύο χώρες. Αυτό τουλάχιστον έχουν εξαγγείλει ήδη οι υπ. Δικαιοσύνης Δανίας και Σουηδίας και αναμένεται συνάντησή τους στην Κοπεγχάγη.

ΠΗΓΗ: DW

Σχόλιο Infognomon Politics: Είναι ξεκάθαρο, ότι το άρθρο γράφτηκε με αφορμή τις επιθέσεις με πυροβολισμούς από έφηβους Σουηδούς. Αυτό που δεν αναφέρεται στο άρθρο είναι, ότι πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι νεαροί εγκληματίες είναι παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Σουηδία. Γι’αυτό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δημιουργούν κανάλια επικοινωνίας σε επίπεδο πληροφόρησης των αστυνομικών αρχών ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα. Η σχετική πληροφόρηση δόθηκε σε κείμενο του Αλέξανδρου Νίκλαν από το Geopolitics.iisca.eu και μπορείτε να το διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο.

Κλείνουν τα σύνορα Σουηδία και Δανία!

Επειδή όμως στην Ελλάδα οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανησυχίες που εγείρονται γύρω από το μεταναστευτικό θέμα δαιμονοποιείται και χαρακτηρίζεται, σας καλούμε να διαβάσετε το άρθρο του “European Conservative” για το θέμα με τίτλο: “Η Δανία λέει ότι η αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της Σουηδίας ευθύνεται για το εξαγόμενο έγκλημα

Οι Δανοί πολιτικοί έχουν βαρεθεί τη βία των συμμοριών που διαχέεται από τη Σουηδία—και είναι ξεκάθαροι σε αυτό που βλέπουν ως αιτία.

Δέκα χρόνια αφότου ο τότε πρωθυπουργός Fredrik Reinfelt (Μετριοπαθείς) σε μια ομιλία του είπε στους Σουηδούς να «ανοίξουν τις καρδιές σας» στους μετανάστες, η Δανία υφίσταται τις συνέπειες των φιλελεύθερων μεταναστευτικών πολιτικών της γειτονικής χώρας. Πριν από μια εβδομάδα, η Δανία εφάρμοσε συνοριακούς ελέγχους σε τρένα που περνούσαν από τη γέφυρα Øresund μετά από δύο πυροβολισμούς και μια βομβιστική επίθεση με δράστες από τη Σουηδία. Την Τετάρτη, ένας άλλος Σουηδός υπήκοος συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Δανίας, ο οποίος έφερε δύο χειροβομβίδες.

«Η Σουηδία είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν δίνεται πολύ λίγη προσοχή στη μετανάστευση και τις πολιτικές επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Δανός βουλευτής Preben Bang Henriksen στο Aftonbladet . «Ούτε οι συντηρητικές ούτε οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

«Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι όχι μόνο η Δανία, αλλά μεγάλα τμήματα των Σκανδιναβικών χωρών αισθάνονται τις συνέπειες των μακροχρόνιων αποτυχημένων μεταναστευτικών και νομικών πολιτικών στη Σουηδία, και το λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Peter Hummelgaard. .

Για δεκαετίες, η Σουηδία είχε τις πιο γενναιόδωρες μεταναστευτικές πολιτικές της Δυτικής Ευρώπης—κάτι που άλλαξε μόνο αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τους Σουηδούς Δημοκρατικούς, ανέλαβε την εξουσία το 2022. Η χώρα έχει δεχθεί πάνω από 2 εκατομμύρια μετανάστες από την αλλαγή του αιώνα . Από τα 10 εκατομμύρια κατοίκους της Σουηδίας, το 20% γεννήθηκε στο εξωτερικό. Ενώ η παλίρροια φαίνεται να έχει αλλάξει , με τη χώρα να εμφανίζει πλέον καθαρή μετανάστευση, το εισαγόμενο οργανωμένο έγκλημα παραμένει.

Η αποτυχία ελέγχου της μετανάστευσης είχε ως αποτέλεσμα μια συγκλονιστική αύξηση του βίαιου εγκλήματος στην προηγουμένως ομοιογενή και ειρηνική σκανδιναβική χώρα. Όπως αναφέραμε προηγουμένως , η Σουηδία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό ένοπλης βίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 363 θανατηφόρους πυροβολισμούς πέρυσι—σε σύγκριση με έξι στις άλλες τρεις σκανδιναβικές χώρες μαζί.

Οι εγκληματικές συγκρούσεις που εξαπλώνονται στη Δανία δεν είναι κάτι καινούργιο. Πίσω στη δεκαετία του 1990, εγκληματικές συμμορίες μοτοσυκλετών διέσχιζαν τα στενά σε βίαιους πολέμους χλοοτάπητα. Αλλά η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική, τονίζουν οι Δανοί πολιτικοί: «Το ότι Σουηδοί παιδιά στρατιώτες έρχονται τώρα στη Δανία και πυροβολούν στους δρόμους μας είναι ένα εντελώς νέο πρόβλημα που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Δανός βουλευτής Bjørn Brandenborg.

«Εγκληματικές ομάδες στη Δανία έχουν προσλάβει παιδιά-στρατιώτες Σουηδούς-έτσι τους αποκαλώ-για να διεξάγουν εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Hummelgaard σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Η Δανία έχει χειριστεί 25 τέτοιες υποθέσεις από τον Απρίλιο, είπε.

Ο Hummelgaard απευθύνθηκε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης για να περάσει ένα άλλο μήνυμα – όχι σε πολιτικούς αλλά σε επίδοξους εγκληματίες: Το δικαστικό σύστημα της Δανίας έχει σκληρότερες ποινές και υψηλότερο ποσοστό καταδίκων από το σουηδικό.

«Και δεν θα ξεφύγεις εύκολα μόνο και μόνο επειδή είσαι ανήλικος», είπε.

Πέρυσι, η Σουηδία ποινικοποίησε τη συμμετοχή ατόμων κάτω των 18 ετών σε εγκληματικές δραστηριότητες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα από τη δικαστική πλευρά, λέει ο Hummelgaard. Για παράδειγμα, η Σουηδία δεν έχει ισοδύναμο με το bandepakke (πακέτο συμμοριών) της Δανίας — έναν αυτόματο διπλασιασμό των ποινών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε σχέση με συμμορία.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητες σκληρές ποινές όταν κάποιος διαπράττει σοβαρά εγκλήματα, ακόμη και σε νεαρή ηλικία», είπε ο Hummelgard .

Η Δανία έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των νέων μεταναστών. Η καταδίκη για έγκλημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απέλαση ολόκληρης της οικογένειας ενός μετανάστη. «Πρόκειται να κάνουμε τη ζωή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη για τους εγκληματίες», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Gunnar Strömmer ρίχνει μέρος της ευθύνης στις δανικές συμμορίες που προσλαμβάνουν νέους συμβασιούχους δολοφόνους, αλλά παραδέχεται ότι η χώρα του πρέπει να επωμιστεί μέρος του βάρους.

“Αυτός είναι επίσης ο λόγος που αλλάζουμε τώρα την πολιτική μας με μια ευρύτερη έννοια, και το κάνουμε σε μεγάλο βαθμό με τη Δανία ως πρότυπο”, είπε . «Στην πράξη, τώρα εφαρμόζουμε τα πακέτα συμμοριών της Δανίας».

Ο Στρόμερ θα συναντηθεί με τον Δανό ομόλογό του στην Κοπεγχάγη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των δύο χωρών. Μια κοινή δύναμη συνεργασίας στη Στοκχόλμη, συμπεριλαμβανομένων των φινλανδικών και νορβηγικών αρχών επιβολής του νόμου, βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

«Γνωρίζω ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να συμβαίνουν στη Σουηδία και σέβομαι ότι έχουν μια μακρύτερη δημοκρατική διαδικασία», είπε ο Hummelgaard . «Αλλά δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι η Σουηδία έχει προειδοποιηθεί για αυτό εδώ και πολλά χρόνια».

Συνέχεια ανάγνωσης

Λαθρομετανάστευση

Σουηδία: Αντιδράσεις για το «νομοσχέδιο καταγγελίας» στις αρχές των παράνομων μεταναστών

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Shannon Stapleton

Δημόσιοι υπαλλήλοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν στις αρχές παράτυπους μετανάστες

Ορισμένοι μιλούν για ένα «νομοσχέδιο χαφιέδων» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, η οποία έχει καταδικαστεί από εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, βιβλιοθηκάριους ως «εντελώς απάνθρωπη».

Συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο στον σχηματισμό κυβέρνησης

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι μεταξύ των πολλών μέτρων που συμπεριλήφθησαν σε μια συμφωνία το 2022 που συνήφθη μεταξύ τεσσάρων δεξιών κομμάτων, μια συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν τρία κεντροδεξιά κόμματα με κοινοβουλευτική υποστήριξη από βουλευτές του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος, Σουηδοί Δημοκράτες (SD).

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το SD, ένα κόμμα του οποίου το μανιφέστο επιδιώκει να δημιουργήσει στη χώρα ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη για μη Ευρωπαίους, έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας, και το μέτρο αυτό άρχισε να επεξεργάζεται για να γίνει νόμος.

Μια κοινοβουλευτική επιτροπή έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιου νόμου, με στόχο να παρουσιάσει τα ευρήματά της στην κυβέρνηση έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, η ιδέα, ότι έως και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, από οδοντιάτρους μέχρι δασκάλους, θα αναγκαστούν να αναφέρουν στις αρχή οποιαδήποτε επαφή έχουν με ασθενείς, φοιτητές που δεν έχουν έγγραφα παραμονής στην χώρα, έχει βρει αντίθεση από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, από υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων μέχρι επαγγελματικές ενώσεις.

«Εντελώς απάνθρωπη»

«Αυτή η πρόταση είναι εντελώς απάνθρωπη», δήλωσε η Μισέλ Λεβόϊ από την Πλατφόρμα για τη Διεθνή Συνεργασία για τους Μετανάστες χωρίς Έγγραφα. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εκτεταμένες, με ανθρώπους να διστάζουν ενδεχομένως να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να είναι απρόθυμοι να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ή να μην αναφέρουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους.

Επαγγελματικές ενώσεις τόνισαν ότι το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη για την οποία εργάστηκαν τόσο πολύ να οικοδομήσουν και αντ ‘αυτού να τροφοδοτήσει τον ρατσισμό και να ενισχύσει τον στιγματισμό.

Ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

Η Λεβόϊ περιέγραψε τα μέτρα ως μέρος μιας αυξανόμενης τάσης σε όλη την Ευρώπη για ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα. Η φινλανδική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις υποχρεώσεις αναφοράς ατόμων χωρίς έγγραφα.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, περισσότερες από 150 σουηδικές περιφέρειες, δήμοι, συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν ταχθεί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Μεταξύ των κλάδων που έχουν εκφραστεί δημόσια για το θέμα είναι ο Σουηδικός Ιατρικός Σύλλογος (SMA). «Έγινα γιατρός για να βοηθάω ανθρώπους, όχι να τους παρακολουθώ και να τους καταδίδω», είπε η Σοφία Ρίντγκρεν Στάλε, πρόεδρος της SMA.

Για μήνες, η SMA υποστηρίζει ότι η υποχρέωση να καταδίδεις ανθρώπους, εναντιώνεται στους κανόνες και τις αρχές επαγγελματικής δεοντολογίας που ορίζουν ότι η περίθαλψη πρέπει να παρέχεται σε όποιον έχει ανάγκη και ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις. «Θεωρούμε πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει ανθρώπους να μην τολμούν να αναζητήσουν φροντίδα υπό τον φόβο μήπως τους καταδώσουν», πρόσθεσε η Στάλε.

Η σουηδική κυβέρνηση τονίζει ότι η επιτροπή που προετοιμάζει το σχέδιο νόμου, εξετάζει παράλληλα αν η υποχρέωση παροχής πληροφοριών έρχεται σε σύγκρουση με επαγγελματικές αξίες, όπως στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι απαιτήσεις υποβολής αναφορών διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη της νόμιμης μετανάστευσης, επιτρέποντας στο κράτος να απελαύνει πιο αποτελεσματικά άτομα στα οποία αρνείται το άσυλο, υποστήριξε η δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης, Μαρία Μάλμερ Στένεγραντ

Ωστόσο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει τις ανησυχίες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Τον Μάιο, το συμβούλιο επαγγελματικής δεοντολογίας που ιδρύθηκε από δύο σουηδικά σωματεία που εκπροσωπούν εκπαιδευτικούς δήλωσε ότι η υποχρέωση αναφοράς ανθρώπων, θα τους έθετε σε μια αδύνατη κατάσταση. «Εάν το σχέδιο γίνεται πραγματικότητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τόσο σοβαρά προβλήματα δεοντολογίας για τους εκπαιδευτικούς που το συμπέρασμά μας είναι ότι η πολιτική ανυπακοή θα ήταν πιθανώς η μόνη λογική διέξοδος», ανέφερε στον ιστότοπό της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή