Ακολουθήστε μας

Ιαπωνία

Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας δεν είναι η Πελόζι – αλλά η “ιαπωνοποίηση”

Δημοσιεύτηκε

στις

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κινέζου προέδρου… έρχεται από το Τόκιο

Του William Pesek

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει αρκετούς λόγους να ανησυχεί: κορονοϊός, κραχ στην αγορά ακινήτων, πληθωρισμός, Πελόζι. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κινέζου προέδρου… έρχεται από το Τόκιο.

Κάτι περίεργο συμβαίνει με τις κινεζικές τράπεζες: το ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δανείζει το άλλο. Την προηγούμενη Παρασκευή, οι συναλλαγές στην αγορά Repos (συμφωνίες επαναγοράς) μίας ημέρας έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ ξεπερνώντας τα 900 δισ. δολάρια. Έτσι είναι αμά ξεμένεις από δημιουργικές ιδέες για να διαχειριστείς την αθρόα ροή κεφαλαίων που διοχετεύει η κεντρική τράπεζα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς προειδοποίησε για αυτή την “παγίδα ρευστότητας” πριν από δεκαετίες. Οι αναλυτές της δεκαετίας του 2000 στην Ιαπωνία ξέρουν πώς πιάνεσαι σε αυτή. Και επιπλέον γνωρίζουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν ήθελε να βρίσκεται σε αυτό το σημείο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ή η εθνική του οικονομία το 2022.

Μιλώντας στο Bloomberg ο οικονομολόγος Ming Ming της Citic Securities ανέφερε πως “το πλεονάζον ρευστό συσσωρεύεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αντί να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία”. Η μεγάλη ρευστότητα, που δημιούργησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, λιμνάζει. Έτσι, οι κινεζικές τράπεζες καταφεύγουν στο οικονομικό ισοδύναμο των μεταξύ τους συναλλαγών.

Εδώ και χρόνια, οικονομολόγοι -όπως ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν- διατύπωναν την ανησυχητική εκτίμηση ότι η Κίνα θα μπορούσε να περιέλθει σε “περιδίνηση”, όπως η Ιαπωνία μετά την κρίση της Lehman Brothers το 2008, όταν η υφήλιος ακολούθησε την Τράπεζα της Ιαπωνίας στον δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι λεπτομέρειες του διλήμματος που έχει ενώπιόν της η Κίνα διαφέρουν σε σχέση με ο,τι ανέμεναν οι “Κρούγκμαν του κόσμου”. Ο αποπληθωρισμός δεν φαίνεται να απασχολεί το Πεκίνο. Τουλάχιστον όχι όσο ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτινάσσει τις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιπεδοποιείται τη χειρότερη στιγμή, δεδομένων των πολιτικών στόχων του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εντός του 2022 σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα όνειρό του πολλών ετών: να εξασφαλίσει και τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, “σπάζοντας” τον κανόνα. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, μα οι αναταράξεις στην κινεζική οικονομία ίσως φέρουν και εσωκομματικούς τριγμούς. 

Ο κύριος λόγος που ωθεί τους αναλυτές να βλέπουν ύφεση για την κινεζική οικονομία είναι η πολιτική “μηδενικών μολύνσεων” που εφαρμόζει το Πεκίνο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και το καθεστώς σκληρών lockdown που επιβάλλει σε ολόκληρες μητροπόλεις. Το σύστημα αυτό δούλεψε το 2020, σήμερα όμως μοιάζει μάταια τακτική εν μέσω πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού.  

Από την αρχή του έτους, το Πεκίνο προσπάθησε να στραφεί προς μια πιο ευέλικτη στρατηγική “μηδενικών μολύνσεων”, όπως και αν ερμηνεύεται αυτή. Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν πως η επιβολή lockdown θα είναι η αντίδραση του Πεκίνου σε κάθε νέα έξαρση της πανδημίας.  

Ο Lu Ting, οικονομολόγος της Nomura Holdings, πιστεύει ότι η Κίνα έχει παγιδευτεί στην “οικονομική σπείρα του κορονοϊού”. Ο κίνδυνος είναι το ΑΕΠ της Κίνας να περιδινείται επ’ αόριστον -με αυξομειώσεις- πέριξ των πανδημικών επιπέδων. 

Είναι καιρός ο Σι Τζινπίνγκ να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της Κίνας για περιορισμό της covid-19. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια και οι μαζικές δοκιμές τους. Αυτή η τακτική θα μπορούσε να φέρει την Κίνα πιο κοντά στον φετινό στόχο του 5,5% για το ΑΕΠ. Θα μπορούσε ακόμη και να επιβραδύνει τη μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από το 2014 που δοκιμάζει σήμερα η Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στη Λαϊκή Τράπεζα για να σώσει την κατάσταση. Ούτε μπορεί η κυβέρνησή του να άρει με ασφάλεια τις δημοσιονομικές πύλες, δεδομένου του μεγάλου χρέους του Πεκίνου. Μόνο στο α’ τρίμηνο του έτους, το ακαθάριστο χρέος της Κίνας αυξήθηκε κατά 2,5 τρισ. δολάρια, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αντίστοιχη αύξηση του αμερικανικού ακαθάριστους χρέους κατά 1,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο. 

Αυτή είναι η λογική του Σι Τζινπίνγκ πίσω από το εγχείρημα αναπροσαρμογής της πολιτικής του κατά της πανδημίας – και όχι κάποιο συμβατικό κίνητρο. Βέβαια, ο Σι έχει και άλλους “πονοκεφάλους” αυτή την περίοδο: όπως η προ δύο ημερών επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν. Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν υπερβολική, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η κυβέρνση έχει ενώπιόν της μεγαλύτερες προκλήσεις από τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων. 

Ο οικονομολόγος Michael Pettis του Πανεπιστημίου του Πεκίνου υποστηρίζει ότι η Κίνα θα πρέπει να μελετήσει τα διδάγματα από τις χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας και να τα λάβει σοβαρά υπόψη της.

“Σήμερα, συγκρίνουμε την κατάσταση στην Κίνα με αυτή της Ιαπωνίας, επειδή οι δύο χώρες παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: εισοδηματικές ανισορροπίες, μη παραγωγικές επενδύσεις επί χρόνια, τραπεζικό σύστημα που υποστηρίχθηκε από κυβερνητικές εγγυήσεις, εκτίναξη χρέους κ.ά.”, παρατηρεί ο Pettis.

Αυτές οι ανισορροπίες οδήγησαν στη “φούσκα”, τις συνέπειες της οποίας ακόμα προσπαθεί -δεκαετίες μετά- να τιθασεύσει το Τόκιο. Η Ιαπωνία, λέει ο Pettis, αντιμετώπισε μια “δύσκολη προσαρμογή μετά από ένα αναπτυξιακό θαύμα διάρκειας 40 ετών με άξονα τις επενδύσεις. Τις ίδιες συνθήκες καλείται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε χώρα ακολούθησε αντίστοιχη πορεία ανάπτυξης, και έπειτα επέστρεψε στη… βάναυση οικονομική προσαρμογή”.

Το μοντέλο αυτό αφορά και την Κίνα. Το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα της χώρας χάνει τη νομισματική της “γοητεία”, όπως και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) δεκαετίες πριν, είναι  δυσοίωνη ένδειξη.

Συμπέρασμα: αν το Πεκίνο θέλει να αποφύγει τη μοίρα της Ιαπωνίας, λέει ο Pettis, “πρέπει να καταλάβει τις πραγματικές αιτίες που την προκάλεσαν και να λάβει εξειδικευμένα μέτρα που το Τόκιο δεν θέλησε ή δεν μπορούσε να εφαρμόσει. Ειδάλλως, η αυταπάτη ότι δεν θα πάθει τα ίδια με την Ιαπωνία, σχεδόν εγγυάται ότι θα ακολουθήσει την ίδια πορεία”.

capital.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Απογειώθηκαν καταδιωκτικά λόγω υπερπτήσης ρωσικών βομβαρδιστικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος

H Ιαπωνία απογείωσε εσπευσμένα καταδιωκτικά την Πέμπτη, αφού εντοπίστηκαν βομβαρδιστικά της Ρωσίας να κάνουν κύκλο γύρω από το αρχιπέλαγος, χωρίς πάντως να παραβιάσουν τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Η προηγούμενη υπέρπτηση ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή γύρω από την Ιαπωνία ανάγεται στο 2019, τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ρωσικά βομβαρδιστικά είχαν τότε παρεισφρήσει στον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

Αεροσκάφη Τουπόλεφ Tu-142 πέταξαν χθες Πέμπτη πάνω από τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατευθυνόμενα προς την Οκινάουα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Κατόπιν κινήθηκαν βόρεια, πάνω τον Ειρηνικό Ωκεανό, κινούμενα κοντά στη νήσο Χοκάιντο, ενώ πέταξαν επίσης πάνω από περιοχή όπου βρίσκονται εδάφη διεκδικούμενα από το Τόκιο και τη Μόσχα.

Σε αντίδραση «κινητοποιήσαμε εσπευσμένα καταδιωκτικά» της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας, τόνισε το υπουργείο.

Στην αρχή της εβδομάδας, στοιχεία κυρίως του πολεμικού ναυτικού της Κίνας και της Ρωσίας άρχισαν κοινά γυμνάσια στην Ανατολική Θάλασσα, όπως είναι γνωστή στην κορεατική χερσόνησο, ή Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως αποκαλείται στο Τόκιο· τα γυμνάσια αυτά ευρείας κλίμακας διεξήχθησαν σε αντίδραση για την ενίσχυση των στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και συμμάχων τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

Ιαπωνία: Άρχισε η κούρσα διαδοχής του Κισίντα – 9 «μνηστήρες» για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Δημοσιεύτηκε

στις

(PHILIP FONG/ REUTERS)

Τη 14η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος

Με αριθμό-ρεκόρ εννέα υποψηφίων για την προεδρία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά) αξίωμα το οποίο στην πράξη είναι ταυτισμένο με την ηγεσία της κυβέρνησης, ξεκίνησε σήμερα η κούρσα για τη διαδοχή του Φουμίο Κισίντα, απερχόμενου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν την 27η Σεπτεμβρίου, το κόμμα ανακοίνωσε πως επισήμως έχουν καταθέσει υποψηφιότητα εννέα διεκδικητές του αξιώματος, ανάμεσά τους δυο γυναίκες. Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της ιαπωνικής πολιτικής, ο νικητής ή η νικήτρια της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα διαδεχθεί τον κ. Κισίντα, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει στο ναδίρ.

Τη 14η Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Κισίντα ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία του ΦΔΚ, της παράταξης που έχει στα χέρια της την εξουσία στην Ιαπωνία σχεδόν αδιάλειπτα από το 1945. Με την απόφαση αυτή στην ουσία ανήγγειλε πως αποχωρεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τα φαβορί

Στους κυριότερους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα, 67 ετών, καθώς και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σιντζίρο Κοϊζούμι, γιος του δημοφιλούς άλλοτε πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

Στο αρχιπέλαγος όπου ουδέποτε ανέλαβε γυναίκα την πρωθυπουργία, το αξίωμα διεκδικεί επίσης η υπουργός Οικονομικής Ασφάλειας Σανάε Τακαΐτσι, εκπρόσωπος της πολύ συντηρητικής πτέρυγας του ΦΔΚ, που επισκέπτεται συχνά το Γιασουκούνι, μνημείο αφιερωμένο σε όλους ανεξαιρέτως τους νεκρούς των πολέμων στην Ιαπωνία — συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων εγκληματιών πολέμου. Επίσης υποψήφια είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόκο Καμικάουα, 71 ετών, που παρότι θεωρείται ηγετική μορφή με ικανότητες, δεν έχει παρά περιορισμένη υποστήριξη στην παράταξη.

Ο 67χρονος Κισίντα βρίσκεται στο αξίωμα από τον Οκτώβριο του 2021. Η δημοτικότητά του υπέστη βαριά πλήγματα εξαιτίας του πληθωρισμού, που μείωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, και πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα που έσεισαν την παράταξη.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της και συνέχισε, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, την ενίσχυση της ιαπωνικής άμυνας με φόντο την άνοδο της ισχύος της Κίνας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Στην κατάταξη με βάση το χρονικό διάστημα που παρέμειναν στο αξίωμα οι 35 πρωθυπουργοί που γνώρισε η Ιαπωνία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Κισίντα καταλαμβάνει την όγδοη θέση.

Πρόωρες εκλογές;

Αν και η αλλαγή ηγέτη δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια μείζονα αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης, ιαπωνικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο νέος ή η νέα πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού αναλάβει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζέιμς Μπρέιντι, αντιπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo, βρίσκεται σε εξέλιξη «ποιοτικός πολιτικός διάλογος» στις τάξεις του κόμματος, καθώς το ΦΔΚ «επιδιώκει την ανανέωση».

Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι κάνουν «γενναιόδωρες υποσχέσεις» πως θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ορισμένοι «αντιτίθενται σε προβλεπόμενες αυξήσεις φόρων», πρόσθεσε ο ίδιος σε σημείωμά του.

Η τέταρτη οικονομία του κόσμου δυσκολεύεται να ανακτήσει τον βηματισμό της μετά την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού — το ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 0,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιαπωνία

«Σοβαρή παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας» από την Κίνα καταγγέλει η Ιαπωνία και υπόσχεται «απάντηση»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον ιαπωνικό εναέριο χώρο αποτελεί «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Ιαπωνίας, τόνισε σήμερα ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, την επομένη του συμβάντος, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Η παραβίαση του εναέριου χώρου μας από κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος είναι όχι μόνο σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας, αλλά επίσης απειλή για την ασφάλειά μας και είναι εντελώς απαράδεκτη», τόνισε ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στο Τόκιο.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, «κατασκοπευτικό» αεροσκάφος της Κίνας τύπου Y-9JZ παρεισέφρησε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο χθες Δευτέρα, περί τις 11:29 (τοπική ώρα· 05:29 ώρα Ελλάδας), και παρέμεινε σε αυτόν για περίπου 2 λεπτά.

«Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη και ανακοινωμένη παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο μας αφότου λάβαμε μέτρα» για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, τόνισε ο κ. Χαγιάσι στον Τύπο.

«Επιφυλασσόμαστε να δώσουμε συγκεκριμένη απάντηση ως προς τον σκοπό της ενέργειας του κινεζικού αεροσκάφους. Πάντως, οι πρόσφατες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία τείνουν να εξαπλώνονται και να γίνεται ολοένα πιο ενεργές», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας και θα λάβει όλα τα πιθανά μέτρα για να εξασφαλίσει την άγρυπνη παρακολούθηση» κάθε κινεζικής κίνησης, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή