Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Απάντηση στην Τουρκία με το «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία» και F-16 Viper

Δημοσιεύτηκε

στις

Με δυο ισχυρά μηνύματα απαντά η Ελλάδα στην υστερική επίθεση της τουρκικής ηγεσίας

Νίκος Μελέτης

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν στο Ελιζέ και η ένταξη των δυο πρώτων αναβαθμισμένων F-16Viper (από τα συνολικά 83 που θα ενταχθούν μέχρι το 2027) στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, παρουσία και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζ. Τσούνη, είναι δυο ισχυρά μηνύματα με τα οποία απαντά η Ελλάδα στην υστερική επίθεση της Τουρκικής ηγεσίας εναντίον της χώρας μας.

Ο Κ. Μητσοτάκης για δεύτερη φορά σε ένα 24ωρο πρώτα από την Θεσσαλονίκη και μετά από το Παρίσι, καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τις απειλές και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα, θέλοντας να εκθέσει την επιθετικότητα του Ερντογάν και να προλάβει τους καλοθελητές που θα σπεύσουν να μεσολαβήσουν προτείνοντας διάλογο την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας μας.

Η Αγκυρα επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό σύγκρουσης όπου η Τουρκία θα εμφανίζεται ως …«αμυνόμενη» και η Ελλάδα ως το υποχείριο των Μεγάλων Δυνάμεων που υποτίθεται την χρησιμοποιούν για να εμποδίσουν την ολοκλήρωση του σχεδίου του Τ.Ερντογάν για ανάδειξη της Τουρκίας σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να νομιμοποιήσει εκ των προτέρων την όποια εκτροπή στο Αιγαίο η στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιρρίψει την ευθύνη εκ προοιμίου στην «επιτιθέμενη» Ελλάδα. Και συγχρόνως με αυτήν την τακτική θέλει να απονομιμοποιήσει την χώρα μας προβάλλοντας την εικόνα μιας χώρας που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες .

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι όσο περισσότερο απομακρύνεται από την Δύση και προβάλει την αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της ,τόσο η Ελλάδα μπορεί πιο εύκολα να πείσει τους συμμάχους και εταίρους για την απειλή την οποία αντιμετωπίζει και έτσι να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους ,που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για μια ενδεχομένη αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αυτές τις συμμαχικές σχέσεις με την Γαλλία ,τις ΗΠΑ ακόμη και με τα ΗΑΕ ,την Αίγυπτο ,το Ισραήλ προσπαθεί να υπονομεύσει με αυτή την τακτική.

Είναι δεδομένο ότι η Δύση δυσκολεύεται σε αυτή την συγκυρία να γυρίσει εντελώς την πλάτη στην Τουρκία, όμως κάθε άλλο παρά είναι διατεθειμένες χώρες όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ να αποδεχθούν αβίαστα τον τουρκικό εκβιασμό.

Χθές στο Παρίσι ο πρόεδρος Μακρόν προσέφερε για μια ακόμη φορά την καθαρή στήριξη του στην Ελλάδα ,ενώ πριν λίγες μόνο ημέρες η υπουργός των εξωτερικών του , Κ.Κολονα μετά την συνάντηση της με τον Ν.Δένδια είχε επαναβεβαιώσει την δέσμευση της Γαλλίας στην Ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που προβλέπει και την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης.

Ο Κ. Μητσοτάκης ενώπιον του Γάλλου προέδρου δήλωσε ότι «σε αυτούς που απειλούν ότι θα έρθουν νύχτα ,τους περιμένουμε με το φως της ημέρας .. …Κλείνουμε τις πόρτες σε προκλήσεις και έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα διαλόγου. Και ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ,με τον κ.Μακρον να συναινεί ότι «Μαζί είμαστε πιο ισχυροί».

ΟΙ συμβολισμοί ήταν ακόμη πιο ισχυροί καθώς εδώ και λίγες ημέρες τα πρώτα ελληνικά Rafale δίνουν το στίγμα τους στον ουρανό του Αιγαίου ,οι φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται στα γαλλικά Ναυπηγεία εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών .Εξάλλου και τα στρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι συμβατά αν δεν ταυτίζονται κιόλας με εκείνα της Ελλάδας και το Παρίσι είναι απέναντι σε αναθεωρητισμούς και νεοθοωμανικά οράματα σαν αυτά που επιχειρεί να επιβάλει στην περιοχή ο Τ.Ερντογάν .

Όμως και στην Τανάγρα λίγες ώρες νωρίτερα είχε γραφτεί μια ακόμη πράξη αυτού του «έργου» που στέλνει μηνύματα στην Τουρκία.

Την ώρα που η Άγκυρα έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 και δίνει μάχη για να μπορέσει να εξασφαλίσει την έγκριση της αναβάθμισης των παλιών και αγοράς νέων F-16 η Ελλάδα υποδέχθηκε επίσημα και ενέταξε στην Πολεμική Αεροπορία τα δυο πρώτα F-16 Viper που με την ολοκλήρωση του προγράμματος της αναβάθμισης των 83 F16 θα προσφέρουν ένα σημαντικό προβάδισμα στην χώρα μας για την εξασφάλιση υπεροπλίας στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν ετοιμάζει μεθοδικά και συστηματικά την αντεπίθεση του θεωρώντας ότι ο χρόνος μετράει εις βάρος της Τουρκίας που θα πρέπει να βιαστεί προτού η Ελλάδα ενισχύσει περαιτέρω την διπλωματική και στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ της. Συκοφαντεί την Ελλάδα επειδή φοβάται τις συμμαχίες της .Η επίθεση αυτή θα εξελιχθεί πλήρως στη Νεα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Μέχρι τότε όμως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από την τουρκική πλευρά σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις εξελίξεις και να επιβάλει τετελεσμένα .

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή