Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Φον ντερ Λάιεν: Οι εταιρείες ενέργειας έχουν έσοδα που δεν είχαν καν ονειρευτεί

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία

«Πρόκειται για ένα κυνικό παιχνίδι του Πούτιν και για εμάς είναι ένα τεστ ενότητας και αλληλεγγύης. Οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα να κερδίσουν αυτό το τεστ αντοχής και να έχουν το πάνω χέρι» τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Παράλληλα, σημειώνει ότι «ο Πούτιν χειραγωγεί τις ενεργειακές αγορές μας και χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες φυσικού αερίου. Η τελευταία μάσκα έπεσε με το τελευταίο του πρόσχημα να διακόψει τις παραδόσεις μέσω του Nordstream1.

Οι πολιτικές μας να διαφοροποιηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα ξεπληρώνονται. Η Νορβηγία για παράδειγμα παραδίδει περισσότερο αέριο στην ΕΕ μέχρι τώρα από ότι η Ρωσία. Εκτός αυτού, οι Ευρωπαίοι αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Τα επίπεδα αποθήκευσης γεμίζουν γρηγορότερα από ότι είχε σχεδιαστεί. Είμαστε προετοιμασμένοι».

Τις δηλώσεις η κ. Φον Ντερ Λάιεεν έκαν σε πολύ μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής

«Χρειάζεται να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια με έξυπνο τρόπο. Θα εστιάσουμε στη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Θα εργαστούμε λοιπόν με τα κράτη μέλη για να στρέψουμε όσο περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, κάποιες αυτοματοποιημένες βιομηχανικές διαδικασίες θα μπορούσαν να στραφούν προς τα Σαββατοκύριακα ή τις νύχτες», υπογραμμίζει.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει ότι: «βρισκόμαστε σε μία παράδοξη κατάσταση: οι εταιρείες ενέργειας έχουν μη αναμενόμενα υψηλά έσοδα που είναι εντελώς άσχετα στα κόστη τους ή τις επενδύσεις. Και οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αστρονομικούς λογαριασμούς. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μας στοχεύουν να φέρουν πίσω την κοινωνική ισορροπία. Προσωρινά, θα προτείνουμε να διοχετεύσουμε τα μη αναμενόμενα έσοδα τα οποία οι εταιρείες ενέργειας δεν είχαν ονειρευτεί, σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό θα διαβεβαιώσει ότι ο κόσμος μπορεί να ωφεληθεί πιο γρήγορα και ξεκάθαρα από τις τεράστιες επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες, καθαρές και εγχώριες.

Την ίδια ώρα, αναμένουμε τον ενεργειακό τομέα να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή του επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας».

Προσέθεσε ότι: «το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών είναι τώρα 9% κάτω από τις εισαγωγές μας φυσικού αερίου στην ΕΕ. Πέρυσι ήταν 41%. Ένα όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών είναι απαραίτητο για να περιοριστούν τα έσοδα του Πούτιν για να χρηματοδοτεί τo φρικτό του πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Είναι σχεδόν αδύνατον για τη Ρωσία να βρει νέους πελάτες για το φυσικό αέριο μέσω αγωγών βραχυπρόθεσμα».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει ότι: «οι εταιρείες ενέργειάς μας είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν τα φώτα ανοιχτά, τα σπίτια ζεστά και η οικονομία σε λειτουργία. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όντας αντιμέτωποι με την αστάθεια της αγοράς που χειραγωγεί ο Πούτιν. Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητά τους. Θα δείξουμε μέγιστη ευελιξία και ταχύτητα στη διευκόλυνση της προσωρινής υποστήριξης των κρατών μελών για αυτές τις κρίσιμες εταιρείες».

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή