Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

NZZ: Στο ναδίρ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ελβετική εφημερίδα ΝZZ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε μία κρίσιμη πολιτική στιγμή, αποκλειστικές συνεντεύξεις με δύο κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς στον Τύπο. Επίσης η ελβετική ΝZZ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι απειλές και οι δηλώσεις Ερντογάν απασχόλησαν ιδιαίτερα τις γερμανικές εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες – ωστόσο δεν έμειναν ασχολίαστες και από τον ελβετικό Τύπο. Συγκεκριμένα η Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει πως “ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του έφερε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα νέο σημείο ναδίρ”. Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στα ελληνοτουρκικά με φόντο την Βορειοατλαντική Συμμαχία: “Τουρκία και Ελλάδα είναι σύμμαχοι στρατιωτικά εδώ και ακριβώς 70 χρόνια. Ωστόσο, από την ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το 1952, ελάχιστες φορές συμπεριφέρθηκαν ως τέτοιοι. Και το δραματικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ελάχιστα άλλαξε τα δεδομένα: Η σχέση Άγκυρας-Αθήνας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί εδώ και πολύ καιρό”.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης, ο συντάκτης της ΝΖΖ σχολιάζει ότι “για την αποξένωση ανάμεσα σε Τουρκία και Δύση ευθύνεται πρωτίστως ο Ερντογάν. Η ελπίδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατηγική σημασία της Τουρκίας θα έφερναν αλλαγές εξανεμίστηκε μετά την διαμάχη που προέκυψε αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, η Τουρκία θα συνεχίσει να θεωρείται ως ένας ρυθμιστής που προκαλεί ανασφάλεια στη δυτική συμμαχία. Μάλιστα, πρόκειται για μία κατάσταση από την οποία η Ελλάδα έχει επωφεληθεί εδώ και πολύ καιρό. Ήδη υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα εξελίχθηκε για την Ουάσιγκτον στον εκλεκτό εταίρο σε θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Τουρκίας”, παρατηρεί το δημοσίευμα.

Σολτς: Ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν “λαϊκές εξεγέρσεις” στη Γερμανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης τους ερχόμενους μήνες. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η Γερμανία είναι ισχυρή και η δημοκρατία στη χώρα σταθερή, ενώ τονίζει ότι “αν μείνουμε ενωμένοι ως χώρα και ως έθνος θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα”. Επιπλέον, ο Όλαφ Σολτς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Μονάχου υπερασπίστηκε την έκτακτη εισφορά φυσικού αερίου, καθώς “με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι το οικονομικό βάρος κατανέμεται σε όλους και δεν επιβαρύνει μόνο τους πελάτες των εταιρειών που έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ρωσικό όμιλο Gazprom”.

Κρίστιαν Λίντνερ: “Ultima Ratio” η αναστολή του χειρόφρενου για το χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του δανεισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: “Αν κριθεί αναγκαίο και εφόσον το Σύνταγμα το επιτρέπει, τότε επιφυλάσσομαι για αυτό το τελευταίο μέσο”, δήλωσε ο πολιτικός των Φιλελευθέρων σε συνέντευξή στη Süddeutsche Zeitung σχετικά με το ενδεχόμενο να αναστείλει το χειρόφρενο του χρέους για μια ακόμη φορά, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τη στάση του απέναντι στο πρώτο προσχέδιό του για τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας μετά την εκλογή του.   Ωστόσο, “μονάχα εφόσον αυτό είναι όντως αναπόφευκτο”, συμπληρώνει στη συνέντευξη. Αναφορικά με τις συζητήσεις που ξεκίνησαν για τον προϋπολογισμό, ο Λίντνερ θεωρεί ότι ο συνασπισμός πρέπει να βρει τη δύναμη “να δημιουργήσει χώρο για τις δημοσιονομικές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν εν μέσω της κρίσης”.

Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή