Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Ο ενεργειακός “εφιάλτης” της Ευρώπης γίνεται πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε

στις

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης στο αποκορύφωμά του

Του Dan Runkevicius

Το ενεργειακό φιάσκο της Ευρώπης φτάνει στο αποκορύφωμά του. Πριν από λίγες μέρες η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι κλείνει επ’ αόριστον τον Nord Stream. Ακολούθησε η απειλή του Πούτιν πως οι στρόφιγγες θα παραμείνουν κλειστές εωσότου η Δύση άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα. Οι ειδήσεις αυτές εκτόξευσαν και πάλι τις ενεργειακές τιμές. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) επέστρεψε κοντά στο ιστορικό υψηλό του με ράλι 35%, με την τιμή του να είναι 6πλάσια σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. 

Τα νοικοκυριά αισθάνονται την πίεση. Ακόμη και πριν από την τελευταία αύξηση, οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2021. Και οι Βρετανοί –που πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα– βλέπουν τους λογαριασμούς ενέργειας να τριπλασιάζονται σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εγκρίνει έκτακτες δαπάνες ύψους 375 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να δαπανήσει το ιλιγγιώδες ποσό των 150 δισ. δολαρίων μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ένα πακέτο ύψους 1 τρισ. δολαρίων για μια οικονομία του μεγέθους των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη εισάγει πάνω από τα 2/3 της ενέργειάς της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία – το 40% αυτής της ποσότητας διοχετεύεται μέσω του Nord Stream. Η εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου είναι πολύ μεγάλη από τη Μόσχα, ενώ για ορισμένες χώρες –όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία– αποτελεί τη μοναδική πηγή φυσικού αερίου.

Το Κρεμλίνο παίζει με την ενεργειακή ανεπάρκεια της Ευρώπης προκειμένου να εκβιάσει τη Δύση και να άρει τις κυρώσεις.

Τον Ιούνιο, ο Nord Stream μείωσε τη ροή φυσικού αερίου στο 40% της χωρητικότητάς του. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας τακτικής συντήρησης του αγωγού, η ροή διακόπηκε εντελώς για δέκα ημέρες. Στις 21 Ιουλίου, ξεκίνησε εκ νέου, αλλά στο 40% των επιπέδων που ίσχυαν πριν από τη συντήρηση. Και πριν από περίπου 10 μέρες, η Gazprom έκλεισε τον αγωγό “επ’ αόριστον”.

Δεν μπορεί η Ευρώπη να προμηθεύεται αέριο από αλλού; Μπορεί, αλλά είναι αδύνατο να το κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή η εναλλακτική λύση είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω τερματικών σταθμών LNG, για την οποία απαιτούνται εντελώς διαφορετικές υποδομές.

Ο Jacob Kirkegaard, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά, έγραψε πρόσφατα: “Πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές των αγωγών. Το έργο αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί φέτος – είναι πολύ αργά για να αποτελέσει το LNG σημαντική πηγή εφοδιασμού για τη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο τον επόμενο”.

Εξάλλου, δεν υπάρχει αρκετό LNG στην αγορά για να αναπληρώσει το ρωσικό αέριο που έχασε η Ευρώπη. Και η αναπλήρωση θα πάρει χρόνο.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream δεν ήταν και έκπληξη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στην πραγματικότητα προετοιμάζονταν για αυτό το σενάριο εδώ και μήνες.

Από τις αρχές του καλοκαιριού, η Ευρώπη εφαρμόζει την εθελοντική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ενισχύει τα αποθέματά της ενόψει χειμώνα.

Δυστυχώς, τα παραπάνω μέτρα δεν αρκούν.

Για παράδειγμα, τα εθνικά αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας βρίσκονται σήμερα σε πληρότητα 85%. Αλλά ο Klaus Mueller, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι ακόμη και αν τα αποθέματα έφταναν στο 95% θα κάλυπταν τη ζήτηση μόνο για δύο μήνες.

Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ευρώπη να προχωρήσει από την εθελοντική στην υποχρεωτική μείωση χρήσης του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, στο χειρότερο σενάριο “η Γερμανία δεν θα είχε πολλές επιλογές και εκτιμούμε ότι αν η ροή φυσικού αερίου σταματούσε εντελώς, θα μπορούσε να περικοπεί η βιομηχανική δραστηριότητα κατά 65%”.

Εν ολίγοις, αυτό το ενεργειακό φιάσκο θα μπορούσε να “γονατίσει” την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το χειρότερο είναι πως ακόμη και το δημοσιονομικό πακέτο των 375 δισ. δολαρίων, που έχει εγκρίνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση, μπορεί να μην τη σώσει. Αφού δεν μπορείς να αγοράσεις φυσικό αέριο που δεν υπάρχει.

Πηγή: Forbes

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή