Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανία RND: Πότε θα ξεκινήσουν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Το προσφυγικό και οι φόβοι της Αθήνας για προσφυγικό κύμα στον Έβρο σε γερμανικό δημοσίευμα

Το πολωνικό αίτημα για επανορθώσεις, η κριτική των Ευρωπαίων στο Βερολίνο για το πακέτο στήριξης 200 δις και οι φόβοι της Αθήνας για προσφυγικό κύμα στον Έβρο συνθέτουν την επισκόπηση.

Οι φόβοι της Αθήνας για προσφυγικό κύμα στον Έβρο

“Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία με έτοιμες αποσκευές περιμένουν το σύνθημα για να ξεκινήσουν το ταξίδι, το οποίο μέσω Ελλάδας θα τους φέρει στην ΕΕ. Τα σχέδια για αυτή τη μαζική έξοδο έχουν ως μότο “Ένα καραβάνι από φωτάκια”, γράφει το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανία RND σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο “Ελληνοτουρκικά σύνορα: Πότε θα ξεκινήσει το μεγάλο καραβάνι προσφύγων;”

Ο ανταποκριτής του RND στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ σημειώνει: “Σύμφωνα με δημοσκόπηση τα δύο τρίτα των Τούρκων θεωρούν τους Σύρους πρόσφυγες “βάρος”. Το 82% επιθυμεί να φύγουν από την Τουρκία. Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι την άνοιξη διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν ‚‘σφίγγει‘ τα λουριά της μεταναστευτικής του πολιτικής. Θέλει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εθελοντικά όπως ισχυρίζεται. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις υποσχόμενη ότι θα στείλει όλους τους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους μέσα σε τρία χρόνια.

Όλο και περισσότεροι Σύροι φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν αντιμέτωποι με απέλαση. Για το λόγο αυτό θέλουν το συντομότερο να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ. Σύροι, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αναφέρουν ότι στην Τουρκία τους ετέθη το δίλημμα: είτε να απελαθούν στη Συρία, είτε να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ερντογάν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Η Αθήνα ανησυχεί τώρα για μια επανάληψη όσων διαδραματίζονταν επί εβδομάδες τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές του Έβρου. Για το λόγο αυτό ο συνοριακός φράχτης ενισχύεται και επιμηκύνεται από 37 σε 140 χιλιόμετρα”.

Η Πολωνία ζητά 1,3 τριισ. ευρώ γερμανικές επανορθώσεις

FAZ: Δώρο στον Πούτιν οι πολωνικές διεκδικήσεις

“Στην επέτειο της γερμανικής Επανένωσης (3/10) ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου υπέγραψε την ρηματική διακοίνωση, με την οποία η Βαρσοβία επισημοποιεί το αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία”, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: “Δώρο στον Πούτιν”. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: “Η Πολωνία έχει πλήρη επίγνωση του ιστορικού συμβολισμού. Δεν μπορεί επομένως να επιλέχθηκε τυχαία η ημερομηνία αυτή. Πρόκειται για εσκεμμένη αγένεια, η οποία χαρακτηρίζει την πολιτική της νυν πολωνικής κυβέρνησης έναντι της Γερμανίας. Καλά θα κάνει η γερμανική κυβέρνηση να αγνοήσει τέτοιες κινήσεις. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να διαχειριστεί και τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων και να μην εμπλακεί σε συζητήσεις.

Για το Βερολίνο το ζητούμενο είναι τώρα να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά που προκαλεί η πολωνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βάλει μια σφήνα μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας, δύο μεγάλων κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σημαντικών υποστηρικτών της Ουκρανίας. Το εγχείρημα αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι δεδομένης της μυωπικής πολιτικής της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία ενώ από τη μια πλευρά στηρίζει με κάθε μέσο την Ουκρανία, από την άλλη προτίθεται να κάνει στον πρόεδρο Πούτιν ένα μεγάλο δώρο. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μίλησε στον πολωνό ομόλογό της με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αναφέρθηκε στις ακόμα ανοιχτές πληγές που προκάλεσε στους Πολωνούς η Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην κοινή ευθύνη Πολωνίας και Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία”.

Δικαιολογημένη η κριτική των Ευρωπαίων στο πακέτο των 200 δισ.

Τις επικρίσεις των ευρωπαίων εταίρων για την απόφαση του Βερολίνου να διαθέσει 200 δις ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο: “Και πάλι, η Γερμανία”. Γράφει η γερμανική εφημερίδα: “Άλλες χώρες δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα, αλλά οι επιχειρήσεις τους θα πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν στην εσωτερική αγορά εταιρίες που έχουν την τύχη να διαθέτουν έδρα στη Γερμανία.

Δικαιολογημένα επικρίνεται η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο από εθνικιστές όπως η πιθανότατα επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Κριτική ασκούν και η Ισπανία και το Λουξεμβούργο, την ώρα που οι ευρωπαίοι Επίτροποι από την Ιταλία και τη Γαλλία προειδοποιούν για ‘κούρσα επιδοτήσεων‘. Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα τέλη της εβδομάδας ο καγκελάριος Σολτς θα πρέπει να υπερασπιστεί το γιγαντιαίο πακέτο στήριξης.

Σε αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως ένα μήνυμα ενότητας. Όσο περισσότερο οι πολίτες ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας και τους λογαριασμούς θέρμανσης, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται να βρεθεί μια κοινή απάντηση και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα που θα τεθούν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη στην ΕΕ. Όταν όμως ασκείται κριτική στη χώρα με την ισχυρότερη οικονομία, τότε η κριτική αυτή έχει διπλάσιο βάρος. Θα ήταν επομένως καλό ο καγκελάριος Σολτς να θυμάται συχνότερα μια φράση της Άγκελας Μέρκελ: Η Γερμανία πάει καλά μόνο αν και η Ευρώπη πηγαίνει καλά”.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή