Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Iσχυρό μέτωπο Αθήνας με Κάιρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Δένδιας στη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Μάλτας Ιαν Μποργκ για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλών χωρών (Κύπρος, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτος) να αποκηρύξουν την πρόσφατη υπογραφή του «μνημονίου» μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας. [INTIME NEWS]

Επίσκεψη Δένδια στη Μάλτα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις κινήσεις της Αγκυρας

Βασίλης Νέδος

Στη Μάλτα συνέχισε χθες τις επαφές του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενημερώσει τις χώρες της περιοχής για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις επιπτώσεις του στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η στάση του κ. Δένδια στη Μάλτα έρχεται μετά την κυριακάτικη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο, όπου επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων.

Ο κ. Δένδιας αναχώρησε από το Κάιρο με την πεποίθηση ότι η Αίγυπτος παραμένει αρνητική στις προσπάθειες της Τουρκίας. Οι ανησυχίες των Αιγυπτίων στο ενδεχόμενο να «αποκτήσουν» μια Λιβύη όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα διαθέτουν σημαντική ισχύ υπερτερούν των όποιων ανταλλαγμάτων δίνουν οι Τούρκοι στον τομέα των θαλάσσιων ζωνών. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι στη Λιβύη παραμένει ανοιχτό, δίχως ορατό ορίζοντα κάποιας διευθέτησης. Το επόμενο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση της Τρίπολης θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή την παραχώρηση, στην ΤΡΑΟ, αδειών για έρευνες εντός της λιβυκής ΑΟΖ, με βάση τη χάραξη του τουρκολιβυκού μνημονίου. Παράλληλα, πάντως, Ελλάδα και Αίγυπτος συνεχίζουν να συσφίγγουν και τις αμυντικές σχέσεις τους. Στα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 12η «Μέδουσα», με έδρα την Αλεξάνδρεια και ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή βόρεια και βορειοδυτικά της Αιγύπτου. Παράλληλα συνεχίζονται και οι ανταλλαγές αξιωματικών οι οποίοι εκπαιδεύονται στην Ελλάδα ή την Αίγυπτο. Τελευταίο παράδειγμα η εκπαίδευση Αιγυπτίων και Κυπρίων στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΓΕΣ.

Από τη Βαλέτα όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ιαν Μποργκ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου επιθετική ρητορική από την Τουρκία σχεδόν σε καθημερινή βάση». Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, «η Ε.Ε., η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και πολλές άλλες χώρες έχουν τοποθετηθεί δημόσια και έχουν αποκηρύξει την πρόσφατη υπογραφή του “μνημονίου” μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας». Ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε ακόμα στην πρόσφατη τοποθέτηση του Μαλτέζου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου τονίστηκε η θέση της Βαλέτας για ανάγκη μετάβασης της Λιβύης σε περίοδο μεγαλύτερης σταθερότητας «χωρίς παρεμβάσεις από ξένους παράγοντες».

Οι ανησυχίες των Αιγυπτίων στο ενδεχόμενο να «αποκτήσουν» μια Λιβύη όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα διαθέτουν σημαντική ισχύ υπερτερούν των όποιων ανταλλαγμάτων δίνουν οι Τούρκοι στον τομέα των θαλάσσιων ζωνών.

Κοινές προκλήσεις

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, ακόμα, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα και τη Μάλτα αλλά και των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος «αναφέρεται στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των χωρών και την απαγόρευση της βίας, της χρήσης βίας και της απειλής χρήσης βίας». Αυτές οι αρχές απειλούνται και καταπατούνται, είπε ο κ. Δένδιας παραπέμποντας και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τη Μάλτα για την ανάδειξή της σε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2023-24, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο διεκδικεί η Ελλάδα για την περίοδο 2025-26. Ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε ως μία από τις κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Μάλτας τη μετανάστευση και τις επιπτώσεις της. Ενώ υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες διαθέτουν αρκετά συμφέροντα τα οποία συγκλίνουν τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενότερα.\

Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή