Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Ανατροπή με τις κορβέτες! Μπαίνει ξανά μπροστά το πρόγραμμα – Επαφές σε πολιτικό επίπεδο με Γάλλους και Ιταλούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Αθήνα έχει αποφασίσει να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό με κορβέτες ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του Στόλου.

Το πρόγραμμα απόκτησης καινούργιων κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό όχι απλά έχει αναθερμανθεί αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το τρέξει με γρήγορους ρυθμούς ώστε να προκύψουν εξελίξεις έως τα τέλη του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει ήδη  πάρει το ‘’πράσινο φως’’ από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες. Προχωρά σε σειρά επαφών με Γάλλους και Ιταλούς και ξεκαθαρίζει στους δύο «μνηστήρες» ότι αποτελεί ειλλημμένη απόφαση για την κυβέρνηση η υλοποίηση του προγράμματος και μάλιστα στο άμεσο μέλλον. Η Αθήνα έχει αποφασίσει να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό με κορβέτες ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του Στόλου. Με άλλα λόγια θα προχωρήσει τόσο το πρόγραμμα των κορβετών όσο και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ‘’ΥΔΡΑ’’ ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της option για την τέταρτη φρεγάτα FDI.

H Αθήνα «ρίχνει το γάντι» στους δύο μνηστήρες και μεταφέρει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο πάνω από τις δύο εταιρείες, την Γαλλική ‘’Naval Group’’ και την Ιταλική ‘’Fincantieri’’. Συζητά με τις δύο κυβερνήσεις και ζητά δελεαστικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο ‘’deal’’. Το οποίο έχει ως απαράβατο όρο την εμπλοκή Ελληνικών ναυπηγείων. Με επιπλέον αίτημα της Αθήνας για μια συμφωνία με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους σε βάθος χρόνου  η οποία μπορεί να εξελιχθεί  σε στρατηγική συνεργασία αφού οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού δεν σταματούν στις κορβέτες.

Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πετά για την Γαλλία και τα ναυπηγεία στο Lorient προκειμένου να παρακολουθήσει την πρώτη Γαλλική φρεγάτα FDI ‘’Amiral Monarch’’ να βγαίνει από τη δεξαμενή και να πέφτει στη θάλασσα. Με τη θέση της να παίρνει η πρώτη Ελληνική FDI F-601 ‘’ΚΙΜΩΝ’’. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντήσει τον  Γάλλο ομόλογό του Sebastien Lecornu. Πέρα από την δεδομένη άριστη συνεργασία των δύο κρατών σε στρατηγικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το Ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να θέσει στον Γάλλο υπουργό  το ζήτημα των κορβετών, την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα και να ζητήσει την τελική πρόταση των Γάλλων. Η οποία μάλιστα μπορεί να συνδυάζεται και με το πρόγραμμα των φρεγατών FDI και την ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα. Ήδη το Newpost έχει αποκαλύψει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group φέρεται έτοιμη για πρόταση-πακέτο που αφορά την optionγια την τέταρτη FDI με ταυτόχρονη προσφορά κορβετών Gowind. Στις 8 Δεκεμβρίου  ο Sebastien Lecornu αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ΥΕΘΑ. Και τότε είναι πολύ πιθανό να φέρει μαζί του την τελική πρόταση των Γάλλων και να την θέσει υπόψη της Αθήνας και του Πολεμικού Ναυτικού.

«Πρόσω ολοταχώς» ξανά για τις κορβέτες

Ταυτόχρονα όμως η Αθήνα στρέφεται και προς τους Ιταλούς με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον της Fincantieri η οποία προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό κορβέτες ‘’Doha’’. Τόσο οι ‘’Doha’’ όσο και οι ‘’Gowind’’ αποτελούν πλοία τα οποία καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του Στόλου όπως ήδη έχει ενημερωθεί αναλυτικά η πολιτική ηγεσία από το Ναυτικό Επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost ο νέος  υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Meloni, Guido Crosetto  έχει ήδη ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ενώ στα μέσα Νοεμβρίου Νίκος Παναγιωτόπουλος και Guido Crosetto θα συναντηθούν στη Σύνοδο υπουργών άμυνας.Ο Ιταλός υπουργός είναι άριστος γνώστης των εξοπλιστικών αφού προέρχεται από τον επιχειρηματικό χώρο και έχει διατελέσει πρόεδρος των Ιταλικών αμυντικών βιομηχανιών.

Ταυτόχρονα όμως και το Ναυτικό Επιτελείο το οποίο βρίσκεται σε συνεχείς επαφές τόσο με τους Ιταλούς της Fincantieri όσο και με τους Γάλλους της ‘’Naval Group’’ έχει ήδη πιέσει και τους δύο «μνηστήρες» να προχωρήσουν σε τελικές προτάσεις οι οποίες θεωρείται δεδομένο ότι πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις τους.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή