Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Επίσκεψη γαλλικού ενδιαφέροντος στην Αλεξανδρούπολη! Σειρά συναντήσεων του Γάλλου Πρέσβη – Στο επίκεντρο το λιμάνι και η συγκοινωνιακή ανάπτυξη του Νομού

Δημοσιεύτηκε

στις

Επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, με την οποία εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή μας. πραγματοποίησε χθες ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave.

Συνοδευόμενος από την Γαλλίδα Γενική Πρόξενο Sadrine Mouchet, τον Σύμβουλο Πολιτικών Υποθέσεων Cecile Candat,τον Ακόλουθο Άμυνας Olivier Marion,τον Υπεύθυνο  Οικονομικού Τομέα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία François de Ricolfis, την  υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου Irene Hidelis και την επίτιμη πρόξενο  στην Αν. Μακεδονία κ Θράκη Μαρίνα Δουλάμη, είχε σειρά συναντήσεων και συζητήσεων.

Αρχικά η διπλωματική αντιπροσωπεία από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα συναντήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης με τον Πρόεδρο του ΟΛΑ Α.Ε Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, ο οποίος παρουσίασε επί δίωρο τον λιμένα Αλεξανδρούπολης και έγινε συζήτηση εντός του ιστορικού πλαισίου της ισχυρής φιλίαςκαι& αμυντικής, εμπορικής, και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών. Παρών ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΑ  Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.

Στη συνέχεια ο Γάλλος Πρέσβης μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη.  Η συζήτησή τους  επικεντρώθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αλεξανδρούπολης, με τον κ.Maisonnave να εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Έγινε αναφορά σε όλες τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, τα μεγάλα έργα υποδομών και τις ιδιωτικές επενδύσεις που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, για τουρισμό, εκπαίδευση και πράσινη ανάπτυξη.
Ο δήμαρχος κ.Ζαμπούκης κι ο Γάλλος Πρέσβης μίλησαν όμως και για τον Γαλλικό Σταθμό, που αποτελεί τοπόσημο για την Αλεξανδρούπολη και την ανάγκη να διατηρηθεί στον χρόνο και τον χώρο.

Τέλος, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα επισκέφθηκε εθιμοτυπικά και τον Αντιπεριφερειάρχη  Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Πέτροβιτς παρέθεσε τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα του Έβρου και την αναπτυξιακή προοπτική του, όπως διαφαίνεται από τα μεγάλα έργα που συμπεριλαμβάνουν τον Έβρο στον ενεργειακό χάρτη (LNG,TAP), αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών με πρωταγωνιστή το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρθηκε, επίσης, στη βελτίωση των οδικών αξόνων, στην επικείμενη ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ ανέλυσε τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής και μέσω του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε τοπικές επιχειρήσεις, καλώντας τον κ. Maisonnave να συνδράμει στην προσέλκυση γαλλικών φορέων και επιχειρήσεων για επενδύσεις στον ακριτικό Νομό.

Ο κ. Πέτροβιτς δήλωσε σχετικά «Οι ορίζοντες που ανοίγονται για τον Έβρο και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πάρα πολύ σημαντικοί για τον τομέα των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της ενέργειας, της αξιοποίησης του λιμανιού». Και συνέχισε «Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας μέσω των δρόμων της ενέργειας και των συνδυασμένων μεταφορών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα συζητήσαμε με τον κ. Πρέσβη πώς μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μέσα από εποικοδομητική συνεργασία».

ΠΗΓΗ: evros-news.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή