Ακολουθήστε μας

Γαλλία

ΗΠΑ και Γαλλία θα κάνουν ασκήσεις στο Αιγαίο προεκλογικά, δια πάν ενδεχόμενον…

Δημοσιεύτηκε

στις

Ασκήσεις – ασπίδα με ΗΠΑ, Γαλλία κατά τη «διπλή» προεκλογική περίοδο

Συζητήσεις για ασκήσεις στο Αιγαίο, κυρίως στην ενδιάμεση περίοδο ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές, βρίσκονται σε εξέλιξη σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο – Μήνυμα στην Αγκυρα να αποφύγει τις εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου.

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα, την Ουάσιγκτον και το Παρίσι σε διπλωματικό επίπεδο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε εξέλιξη, με σκοπό κατά την προεκλογική περίοδο και –κυρίως– στη συνέχεια κατά το χρονικό διάστημα έως τις πιθανές δεύτερες εκλογές –όπου θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση– να βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και αεροπλανοφόρων. Η λογική πίσω από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στοχεύει να δημιουργήσει μια σειρά από παράγοντες αποθάρρυνσης δημιουργίας προβλημάτων από την Τουρκία στο Αιγαίο.

Σε περίπτωση, δηλαδή, παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η Αθήνα επιθυμεί να αποσταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση (και κυρίως προς την Αγκυρα) ότι οι διεθνείς συμμαχίες λειτουργούν προκειμένου να υπενθυμίσουν τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Επισήμως, βεβαίως, οι ασκήσεις αυτές θα είναι ενταγμένες στο ευρύ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων που εξελίσσονται διαρκώς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) και συμμάχους.

Στόχος της Αθήνας, να σταλεί μήνυμα στην Αγκυρα να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένταση στο Αιγαίο.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός πραγματοποιείται με βάση την εξαιρετικά αρνητική –ιστορικά– τακτική των Τούρκων να επιχειρούν παρακινδυνευμένες κινήσεις που οδηγούν σε επεισόδια (όπως π.χ. στα Ιμια) σε περιόδους αβεβαιότητας ή πολιτικής μετάβασης. Επιπλέον, η φετινή πιθανή σύμπτωση των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει επιλέξει συνειδητά την προσφυγή στην εθνικιστική ρητορική και τις απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας, επιτείνει λίγο περισσότερο την ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει συζητηθεί (και κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιηθεί) το ενδεχόμενο οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να παραμείνουν στη θέση τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, στην περίπτωση των ΗΠΑ συζητείται η συμμετοχή του αεροπλανοφόρου που εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου. Στη δε περίπτωση της Γαλλίας, η συζήτηση αφορά το μοναδικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει το γαλλικό Ναυτικό, το «Σαρλ ντε Γκωλ», ενδεχομένως και σε συνδυασμό με κάποιο από τα ελικοπτεροφόρα τύπου «Μιστράλ» που πραγματοποίησαν επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στο Αιγαίο με τις ελληνικές Ε.Δ. και το πρόσφατο παρελθόν. Σε περίπτωση δεύτερων εκλογών, η περίοδος που θα πρέπει να καλυφθεί είναι περίπου 30 ημέρες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι συνεργασίες εάν συμφωνηθούν θα μπορούν να γίνουν κυλιόμενα, αρχικά με τους Αμερικανούς και εν συνεχεία με τους Γάλλους ή και αντιστρόφως.

Και στις δύο περιπτώσεις, με διαφορετικούς τρόπους, με ΗΠΑ και Γαλλία (ιδιαίτερα μετά το σύμφωνο αμοιβαίας συνδρομής που συνόδευσε το πρόγραμμα πρόσκτησης των φρεγατών FDI) υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τη διεξαγωγή διακλαδικών ασκήσεων που μπορεί να εκτείνονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλωστε, σε πρακτικό επίπεδο για παράδειγμα οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκτεταμένη και διαρκή παρουσία στην Ελλάδα, είτε λόγω της ανάγκης να υποστηρίζονται οι μετακινήσεις μέσω της Αλεξανδρούπολης προς την Ανατολική Ευρώπη, είτε διότι το νέο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) επιτρέπει μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων γι’ αυτόν τον σκοπό. Ετσι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις σχεδόν σε όλα τα επίπεδα (τεθωρακισμένα, Αεροπορία, Ναυτικό, Ειδικές Δυνάμεις).

Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή