Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Κίνδυνος από τους βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρωσία-Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό της Ζαπορίζια

Όποιος επιτέθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια «παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά.

Το Παρατηρητήριο ετοιμάζεται να επιθεωρήσει τη Δευτέρα τις ζημιές από τα πλήγματα του Σαββατοκύριακου.

Οι επιθέσεις στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης ήρθαν ενώ μαίνονταν μάχες στα ανατολικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν ουκρανικές θέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια έρχεται μετά τις οπισθοδρομήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή της Χερσώνας, και μια ρωσική απάντηση που περιελάμβανε ένα μπαράζ από πυραυλικές επιδρομές σε όλη τη χώρα, πολλές από τις οποίες αφορούσαν εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι περισσότερες από 12 εκρήξεις συγκλόνισαν το πυρηνικό εργοστάσιο αργά το Σάββατο και την Κυριακή. Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και εντελώς απαράδεκτες. “Όποιος κι αν κρύβεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω είπα πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά!” δήλωσε ο Γκρόσι.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης, όπως έχουν κάνει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες μετά από επιθέσεις εναντίον της ή κοντά της.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία έπληξε με οβίδες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το εργοστάσιο, αλλά η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης, λέγοντας ότι οι Ρώσοι στόχευσαν υποδομές απαραίτητες για την επανεκκίνηση τμημάτων του εργοστασίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν περαιτέρω την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε η διοίκηση του εργοστασίου, υπήρξαν ζημιές σε ορισμένα κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν κρίσιμο για την πυρηνική ασφάλεια και προστασία.

Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του εργοστασίου έχουν προκαλέσει ανησυχία για ένα σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χιλιόμετρα (300 μίλια) από την τοποθεσία του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο, της καταστροφής του Τσόρνομπιλ το 1986.

philenews / in.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή