Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ χάνουν ξανά από την Κίνα το τρένο των ηλεκτρικών οχημάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κίνα πρωτοπορεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Της Anjani Trivedi

Η αμερικανική απόπειρα για μια βιομηχανική πολιτική για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και μπαταριών, για άλλη μια φορά, έχει αποτύχει. Η πρόσφατα δημοσιευμένη λίστα των εταιρειών που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνει ανάγλυφα το αποτελέσμα. Μοιάζουν περισσότερο με έργα έρευνας και ανάπτυξης σε τελευταίο στάδιο παρά με εταιρείες έτοιμες να επεκταθούν κλιμακώνοντας τη δραστηριότητά τους.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρώτη σειρά πρότζεκτ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τον διακομματικής στήριξης Νόμο για τις Υποδομές του προέδρου των ΗΠΑ για την επέκταση της εγχώριας παραγωγής μπαταριών EV και “υλικών και εξαρτημάτων τα οποία εισάγονται αυτήν τη στιγμή από άλλες χώρες”. Αντί να επικεντρωθεί στην μεταποίηση – τη μεγαλύτερη αδυναμία του – το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ υποστηρίζει εταιρείες οι οποίες θα επεξεργάζονται λίθιο, θα “επιδεικνύουν νέες προσεγγίσεις” και θα ανακυκλώνουν μπαταρίες.

Προσέγγιση

Πρόκειται για λανθασμένη προσέγγιση – και δεν θα φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά στο “βάρος” της οικονομίας μπαταριών της Κίνας. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι οι δαπάνες οι οποίες στοχεύουν τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που είτε δεν είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθούν και να κλιμακωθούν, είτε βρίσκονται πιο χαμηλά στην κλίμακα αξίας, όπως η επεξεργασία λιθίου, γραφίτη και άλλων υλικών. Δεν εστιάζει αρκετά στην κατασκευή κυψελών και καθόδου, των πιο σημαντικών στοιχείων. Η επένδυση της κυβέρνησης αναμένεται να αντιστοιχιστεί από τους αποδέκτες για να φθάσει συνολικά σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τις 20 εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν, οι περισσότερες είτε θα διαχωρίζουν και θα επεξεργάζονται υλικά είτε θα κατασκευάζουν εξαρτήματα όπως ανόδους και διαχωριστές. Καμία δεν επικεντρώνεται στην κατασκευή κυψελών και συσκευασιών μπαταριών ή στην εξαγωγή ακατέργαστων μετάλλων και στοιχείων – βασικές διαδικασίες-“κλειδιά” στην αρχή και στο τέλος της διαδικασίας παραγωγής.

Η παραγωγή κυψελών είναι δύσκολη στην αρχή λόγω των συνεχώς εξελισσόμενων πρακτικών παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του αυτοματισμού. Επιπλέον, το μεγάλο τους μέγεθος και το ηλεκτρικό τους φορτίο, μαζί με στοιχεία όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο, καθιστούν δύσκολο τον χειρισμό και τον έλεγχο ποιότητας. Η αναζήτηση έμπειρων μηχανικών μπαταριών γίνεται επίσης πιο δύσκολη.

Δεν είναι σαφές από πού θα προέλθουν οι προμήθειες νικελίου, λιθίου και κοβαλτίου ή πώς θα κλιμακωθούν τα εργοστάσια των ΗΠΑ, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης έχει διατεθεί σε μια ακόμη όχι πλήρως αποδεδειγμένα λειτουργική τεχνολογία μπαταριών, η οποία δεν είναι ακόμη εμπορικά βιώσιμη. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλοι κατασκευαστές μπαταριών έχουν ανακοινώσει μεγάλα σχέδια – και θα απαιτήσουν επίσης προμήθειες.

Συνονθύλευμα

Αυτή η προσέγγιση-συνονθύλευμα δεν θα λειτουργήσει. Χώρες όπως η Ινδονησία, για παράδειγμα, αναλαμβάνουν την επεξεργασία πρώτων υλών επειδή διαθέτουν τεράστιους πόρους νικελίου. Η Τζακάρτα τις χρησιμοποίησε για να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla, η LG Energy Solution και η Contemporary Amperex Technology και στη συνέχεια θα τις αξιοποιήσει για να δημιουργήσει μια εγχώρια αλυσίδα εφοδιασμού, διατηρώντας παράλληλα μεγάλο μερίδιο στην παγκόσμια αλυσίδα.

Αν κοιτάξει λοιπόν κανείς δι’ αυτής της οπτικής γωνίας, δεν έχει νόημα για τις ΗΠΑ να επικεντρώνονται σε διαφορετικά μέρη της κλίμακας αξίας. Εν τω μεταξύ, μέρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης Μπάιντεν προοριζόταν να βοηθήσει στη δημιουργία “καλοπληρωμένων” θέσεων εργασίας καθώς αυτοί οι τομείς θα αναπτύσσονται – θεωρητικά. Εάν αυτά τα πρότζεκτ δεν είναι επεκτάσιμα ή εμπορικά βιώσιμα, πώς θα ενισχύσουν την απασχόληση;

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο στο παρελθόν. Η κατάσταση θυμίζει τον Νόμο για την Ανάκαμψη και την Επανεπένδυση του 2009, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα διέθεσε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια για καθαρή ενέργεια. Υποτίθεται ότι θα γινόταν πρωτοπόρος στην καινοτομία, θα εκσυγχρόνιζε το δίκτυο και θα ενίσχυε την παραγωγή. Εταιρείες όπως η κατασκευάστρια βιομηχανικών μπαταριών A123 Systems, μαζί με πολλές άλλες ενεργειακές εταιρείες οι οποίες είχαν λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων και είχαν υποσχεθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, τελικά κήρυξαν πτώχευση.

Δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για μπαταρίες ιόντων λιθίου, ανακύκλωση, εξαρτήματα EV και σταθμούς φόρτισης. Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, οι ΗΠΑ δεν ήταν ακόμη σε θέση να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους οι οποίοι περιελάμβαναν την κυριαρχία σε πράσινους τομείς και τεχνολογίες, ούτε κατάφεραν να ξεπεράσουν την Κίνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν έβαλαν σε τάξη το συνονθύλευμα πολιτικής τους και απέτυχαν να στοχεύσουν βασικούς τομείς – “κλειδιά” στους οποίους θα μπορούσαν να είχαν αρπάξει γερά το πηδάλιο.

Το παράδειγμα της Κίνας

Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν περίπου την ίδια εποχή κατά την οποία η Κίνα είχε στρέψει την προσοχή της στις μπαταρίες – σε μια αλλαγή όλου του παγκόσμιου “παιχνιδιού” για τα EV και την αποθήκευση ενέργειας.

Το 2012, όταν η A123 κατέρρεε, το Πεκίνο όριζε τον κλάδο ως βασική στρατηγική βιομηχανία. Η εστιασμένη πολιτική της χώρας γύρω από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και τη βαθιά αλυσίδα εφοδιασμού την έχει εκτοξεύσει στην παγκόσμια σκηνή, επιτρέποντας σε κατασκευαστές όπως η Tesla να μειώσουν τις τιμές και να παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα.

Σε άλλα σημεία του κόσμου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τις αδιάκοπες αυξήσεις των τιμών χωρίς να διαβρώσουν τα περιθώρια κέρδους τους ή να παράγουν αρκετά ηλεκτρικά οχήματα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους και τις υποσχέσεις τους περί των εκπομπών ρύπων.

Στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, δεν έχουμε πραγματικά να κάνουμε με έναν ανταγωνισμό μεταξύ Αμερικής και Κίνας, της μεγαλύτερης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και του μεγαλύτερου κατασκευαστή μπαταριών. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια βιομηχανική πολιτική των ΗΠΑ ενάντια – ω, ναι – στον εαυτό τους.

Πηγή: BloombergOpinion

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

The American Conservative: Απέτυχε ο πόλεμος των ΗΠΑ στην Ουκρανία! Εξαντλήθηκαν τα αποθέματα όπλων

Η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι προσπάθειες της Αμερικής να διεξαγάγει έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία πλησιάζουν αργά αλλά σταθερά σε αποτυχία» τόνισε ο αρθρογράφος του περιοδικού The American Conservative Zachary Yost.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η πολιτική της αμερικανικής ηγεσίας σχετικά με την ουκρανική κρίση οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνέβαλε στην απόκτηση «πλούσιας εμπειρίας από τη Ρωσία στην καταστροφή πολυάριθμων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από άρματα μάχης Abrams έως βλήματα πυροβολικού ακριβείας Excalibur.»

Ο αναλυτής πιστεύει ότι με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ξεχνά τα δικά της προβλήματα ασφαλείας.
«Ο στρατός των ΗΠΑ περιορίζεται όχι μόνο από την έλλειψη εξοπλισμού, αλλά και από την έλλειψη ανθρώπων».

«Η στρατολόγηση έχει καταρρεύσει, με τεράστια ελλείμματα εδώ και αρκετά χρόνια και η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα”
Από το 2022, η Ουάσιγκτον δηλώνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Κίεβο, μεταξύ άλλων με όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν συνεχώς το φάσμα των προμηθειών για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων στον κατάλογο όπλων βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις από ΗΠΑ που στοχεύουν τη Χαμάς ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου! Μία ΜΚΟ και ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία χρηματοδοτούσαν την οργάνωση

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε διεθνές δίκτυο συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς, κατηγορώντας το ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εξωτερική συγκέντρωση χρημάτων για την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα, σε δράση για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από τις φρικαλεότητες της τρομοκρατικής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε τρία άτομα και αυτό που αποκαλεί «ψευδή φιλανθρωπική οργάνωση», την οποία κατηγορεί ότι είναι εξέχοντες διεθνείς οικονομικοί υποστηρικτές της Χαμάς, καθώς και στην τράπεζα Al-Intaj στη Γάζα που λέει ότι είναι ελέγχεται από την ομάδα.

Στο στόχαστρο είναι επίσης ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής της Χαμάς, ένας υπήκοος Υεμένης που ζει στην Τουρκία, και εννέα από τις επιχειρήσεις του, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

«Καθώς συμπληρώνουμε έναν χρόνο από τη βάναυση τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να υποβιβάζει αμείλικτα την ικανότητα της Χαμάς και άλλων αποσταθεροποιητικών ιρανών πληρεξούσιων να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους και να πραγματοποιούν πρόσθετες βίαιες ενέργειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στη δήλωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να λογοδοτήσει η Χαμάς και οι φορείς της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν πρόσθετες πηγές εσόδων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή