Ακολουθήστε μας

Ιράν

Amineh Kakabaveh: «Δεν έχω ακούσει καμμία κριτική για τον τύραννο Ερντογάν στο εξωτερικό από την Ελλάδα – Απειλείται από την Τουρκία με τρόπο ωμό και προκλητικό»

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις 30 Νοεμβρίου διοργανώσαμε στην Αθήνα μαζί με το Πολιτιστικό Κέντρο Κούρδων Ελλάδος, το Ίδρυμα Ελευθερία-Azadi (www.azadifreedom.org) και την Εφημερίδα Δημοκρατία, εκδήλωση με θέμα: «Το Κουρδικό ζήτημα, ο εκβιασμός της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ από την Τουρκία».

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης και επίτιμη προσκεκλημένη στη χώρα μας ήταν η π. Βουλεύτρια του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Amineh Kakabeveh.

Η «Φωνή των Κούρδων» συναντήθηκε με την Αμινέ στην Αθήνα και την ρωτήσαμε για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδος, τον αντι-νατοϊκό ρόλο της Άγκυρας και την ελληνοκουρδική φιλία.

Αμινέ καλώς ήρθες στην Ελλάδα. Πώς ήταν η εμπειρία σου και τι μπορείς να μας πεις για την ελληνοκουρδική φιλία;

Καλώς σας βρήκα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Από τη στιγμή που έφτασα στην Αθήνα ο κόσμος με έχει αγκαλιάσει. Και πριν ωστόσο, όταν στοχοποιήθηκα από την Τουρκία, ως μέλος του Σουηδικού κοινοβουλίου, δέχθηκα αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης από τον Ελληνικό λαό. Είναι σαφής η αμοιβαία υποστήριξη, εκτίμηση και ο σεβασμός μεταξύ του Κουρδικού και του Ελληνικού λαού. Και αυτό κατέστη σαφές και κατά την εκδήλωση που είχαμε εδώ στην Αθήνα.

Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, κάποιοι φίλοι μου με προειδοποίησαν πως υπάρχει τουρκική παρουσία εδώ, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα. Ωστόσο δεν συνέβη το παραμικρό, ενώ η αγάπη του Ελληνικού λαού με έκανε να αισθανθώ ιδιαίτερα ασφαλή και ευπρόσδεκτη.

Ποια είναι η αποτίμησή σου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η Τουρκία σαφώς απειλεί την Ελλάδα με τρόπο ωμό και προκλητικό. Επιθυμεί από ότι φαίνεται να προκαλέσει την ελληνική κυβέρνηση σε εξελίξεις που θα στοιχίσουν στους Έλληνες. Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα είναι το τουρκικό καθεστώς. Ο απλός λαός δεν επιθυμεί τον πόλεμο αλλά είναι φοβισμένοι και απειλούνται από το ίδιο το καθεστώς. Αυτό που απαιτείται για να επιλυθούν και οι προκλήσεις και οι ελληνοτουρκικές διενέξεις είναι μια δημοκρατική ηγεσία στην Τουρκία και κατ’ επέκταση μια δημοκρατική Τουρκία.

Ποιος ο ρόλος τελικά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο κρίσης για την συμμαχία, και πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η ανορθόδοξη συμπεριφορά της;

Η Τουρκία κακώς αποτελεί μέλος της νατοϊκής συμμαχίας. Πρόκειται για ένα παραβατικό καθεστώς το οποίο είναι αντιδημοκρατικό και αυταρχικό, κατά παράβαση του ιδρυτικού χάρτη του ΝΑΤΟ. Είναι μια χώρα η οποία απειλεί την Ελλάδα, και διαπράττει εγκλήματα κατά του Κουρδικού λαού, χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον τους, φυλακίζει εκλεγμένους Κούρδους πολιτικούς, δημοσιογράφους. Ήταν όμως ο Κουρδικός λαός αυτός ο οποίος σε συνεργασία με χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ κατανίκησε την μεγαλύτερη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας – το Daesh (σ.: το ISIS). Παράλληλα κρατά πολιτικά όμηρους την Σουηδία και την Φινλανδία για την δική τους ένταξη στην συμμαχία.

Ποια η άποψη σου για την μέχρι τώρα στάση της Ελλάδας απέναντι σε μια αναθεωρητική Τουρκία;

Αυτό που εισέπραξα εδώ στην χώρα και από τον τύπο και τη δημοσιογραφία, φαίνεται πως υπάρχει ένα έντονο κλίμα κατά της Τουρκίας, μετά και τις ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας. Οφείλω να ομολογήσω πως ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να συμμερίζεται αυτές τις απόψεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δεν το δείχνει στα διεθνή φόρα εναντίον της Άγκυρας.

Δυστυχώς, δεν έχω ακούσει καμμία κριτική για τον τύραννο Ερντογάν, είτε από την Ελλάδα ως μεμονωμένη χώρα, είτε από την ΕΕ εν συνόλω. Κάνουν διακρίσεις μεταξύ των δικτατόρων. Όταν ο Ερντογάν χρησιμοποιεί χημικά όπλα και σκοτώνει παιδιά στο Κουρδιστάν του Ιράκ, τη Ροζάβα και την Τουρκία τότε όλα είναι εντάξει, αλλά όταν ο δικτάτορας Πούτιν κάνει το ίδιο, όλη η ΕΕ συνασπίζεται εναντίον του. Αυτή η υποκρισία και η απογοήτευση που προκαλεί είναι προφανής. Οι Κούρδοι που έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης όταν η ΕΕ και ο κόσμος τους χρειαζόταν για να σώσουν τον πλανήτη μας από την χειρότερη μορφή βαρβαρότητας που αποτελούσε το Daesh/(σ.: το ISIS), τώρα βλέπουν τις ίδιες χώρες να τους γυρίζουν την πλάτη.

Συνεπώς η αντίδραση του κόσμου, και εδώ στην Ελλάδα, είναι κατανοητή όχι μόνο για τις γενικότερες και ειδικότερες τουρκικές απειλές αλλά και για την ανευθυνότητα της Τουρκίας όσον αφορά την προσφυγική κρίση. Για την οποία πρέπει να αναφέρω πως δώσαμε 6 δις ευρώ στην Άγκυρα, με σκοπό να παρέχει άσυλο σε αυτούς τους ανθρώπους, και αντιθέτως ο Ερντογάν τους εκμεταλλεύτηκε και τους έθεσε σε κίνδυνο. Και από αυτά τα 6 δις, τα μισά τα παρείχε η Σουηδία.

Παράλληλα, όπως προανέφερα, είναι σαφές ότι ο Ελληνικός λαός αγαπάει τους Κούρδους. Ωστόσο υπάρχει το ζήτημα του ΡΚΚ που αναγνωρίζεται λανθασμένα από τα κράτη της Ε.Ε. ως τρομοκρατική οργάνωση. Και λέω λανθασμένα διότι η ίδια η Τουρκία είχε ξεκινήσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με το ΡΚΚ έτσι ώστε να υπάρξει ειρήνη, αλλά οι Τούρκοι πολιτικοί εγκατέλειψαν δυστυχώς τις συνομιλίες για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.

Γι’ αυτό λέω πως πρέπει να ζητήσουμε, και η Ελλάδα, να αφαιρεθεί η εν λόγω οργάνωση από τις λίστες τρομοκρατίας, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χώρος για διάλογο και πολιτική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Ο Ερντογάν επιδιώκει να καταστρέψει ολοσχερώς τις κουρδικές κοινότητες στο Κουρδιστάν και η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει.

Πολύ ενδιαφέρον. Τι άλλο θα πρότεινες στην ελληνική αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας;

Πρέπει να αναδείξουμε σε διεθνές επίπεδο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωβουλής κτλ., το Κουρδικό ζήτημα. Να αφαιρεθεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν από τις λίστες της Ε.Ε. καθότι αυτό αποτελεί απλώς μια πράξη κατευνασμού της Τουρκίας και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας  η οποία διεξάγει επεκτατικούς πολέμους, καθώς και οικονομικές κυρώσεις, ιδίως όταν η Άγκυρα δεν τηρεί τα συμπεφωνηθέντα.

Η Ευρώπη μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, ωστόσο οφείλει να διατηρήσει ακέραιες τις αρχές και τις αξίες της. Με γνώμονα τη δημοκρατία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, είναι απαράδεκτο να στέλνεις όπλα σε ένα καθεστώς που σκοτώνει και διεξάγει εισβολές και πολέμους.

Σε ευχαριστούμε Αμινέ. Όμως πρέπει να πούμε δυο λόγια και για το βιβλίο σου με τίτλο «Αμινέ – Όχι πιο μεγάλη από ένα Καλάσνικοφ: Μία Πεσμεργκά στη Βουλή», το οποίο να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι θα μεταφραστεί και στα Ελληνικά.

Ναι, σας ευχαριστώ, πράγματι το βιβλίο μου μεταφράζεται στην Ελληνική γλώσσα και ετοιμάζουμε την παρουσίασή του στην Αθήνα, την ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι. Αν και αγάπησα τόσο πολύ την Ελλάδα, που θα επιστρέψω σύντομα και θα συναντηθώ με τους φίλους μας σε ένα συνέδριο αυτόν τον Φεβρουάριο.

Εξαιρετικά νέα Αμινέ, θα χαρούμε λοιπόν να σε δούμε και πάλι σύντομα, και καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο. Είσαι πραγματικά μια ηρωίδα και μια πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Σας ευχαριστώ πολύ. Ωστόσο δεν χρειαζόμαστε και άλλες Αμινέ. Περισσότερους φίλους χρειαζόμαστε. Αυτό ακριβώς δηλαδή που συμβαίνει στη Ροζάβα με το πλήθος ανθρώπων από όλο τον κόσμο που βρίσκεται εκεί για να συνδράμει στην επανάσταση για δημοκρατία και ειρήνη των λαών.

Πέρασα καταπληκτικά στην Ελλάδα, την αγάπησα και ανυπομονώ να επιστρέψω.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Το Ισραήλ χτύπησε τα κέντρα διοίκησης του τμήματος πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κέντρα διοίκησης που ανήκουν στο τμήμα πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους IDF.

Νωρίτερα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ο στρατός είπε ότι στόχευσε αρκετές ακόμη τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων κατασκευής όπλων και θέσεων εκτόξευσης πυραύλων στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Beqaa.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο Λίβανο, περισσότερες από 70 άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν, προσθέτει ο Ισραηλινός Στρατός.

Περιλάμβαναν εκτοξευτές πυραύλων, κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων, λέει ο IDF.

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Times of Israel

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή