Ακολουθήστε μας

Εθνική Άμυνα

Διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας υπογράφουν Ελλάδα και Βρετανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Λίο Ντόχερτι, υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου

«Εδώ και 200 χρόνια, από την εποχή του Λόρδου Βύρωνα, η Ελλάδα και η Βρετανία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης ως φίλοι και σύμμαχοι για την υπεράσπιση των κοινών μας αξιών, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει ο κ. Ντόχερτι.

Διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας θα υπογράψουν τους επόμενους μήνες η Ελλάδα και η Βρετανία, λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Λίο Ντόχερτι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Και τονίζει ότι η Βρετανία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

– Ενα χρόνο μετά την υπογραφή του στρατηγικού διμερούς πλαισίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, χρειάζονται αναθεωρήσεις;

– Το κλίμα σήμερα είναι διαφορετικό, αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ενισχύεται η πεποίθηση στην οποία βασίζεται το στρατηγικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, το γεγονός, δηλαδή, ότι η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής και εμπεδωμένης συνεργασίας μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την Ελλάδα και τη Βρετανία. Η ίδια η φύση του πλαισίου επιτρέπει τον δυναμικό διάλογο, την προσαρμογή και τη μετεξέλιξη της συνεργασίας, ώστε να προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Οι πυλώνες του πλαισίου αντιπροσωπεύουν τομείς συνεργασίας που αποτελούν προτεραιότητα για τις χώρες μας: παιδεία, ναυτιλία, άμυνα, μεταναστευτικό, τουρισμός – για παράδειγμα. Εχουμε σημειώσει πρόοδο. Εχουμε εξαιρετική συνεργασία σε θέματα δημόσιας τάξης, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, σε θέματα δικαιοσύνης και συνεργασίας δικαστικών αρχών, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία μας στο μεταναστευτικό. Και θα συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο για την προώθηση της πράσινης ναυτιλίας, για παράδειγμα, για τη στήριξη των ελληνικών και βρετανικών επιχειρήσεων του ναυτιλιακού κλάδου, την κινητικότητα των φοιτητών, τις συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

– Υπάρχει χώρος για στενότερη συνεργασία; Ορισμένες φορές υπάρχει η αίσθηση ότι το Λονδίνο αναλώνεται στις διεργασίες της μετα-Brexit εποχής…

– Η οπτική του Η.Β. ήταν πάντα παγκόσμια, κι αυτό δεν άλλαξε με την αποχώρησή μας από την Ε.Ε. Δεν είμαστε πλέον κράτος-μέλος, παραμένουμε όμως αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη. Η σχέση μας με την Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες στην κοινή μας ιστορία, στις κοινές μας αξίες, στους ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς μας, έχει παράλληλα και μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον. Εδώ και 200 χρόνια, από την εποχή του Λόρδου Βύρωνα, η Ελλάδα και η Βρετανία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης ως φίλοι και σύμμαχοι για την υπεράσπιση των κοινών μας αξιών, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεισφέρουν η μία στην ευημερία της άλλης: το διμερές εμπόριο ξεπερνάει τα 5 δισ. στερλίνες ετησίως, χιλιάδες Ελληνες επιλέγουν τα κορυφαίας ποιότητας βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους και πάνω από 3,5 εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Πολλές βρετανικές εταιρείες και funds επενδύουν ήδη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Λονδίνο εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

– Οι δεσμοί Η.Β. – Ελλάδας μπορούν να ενισχυθούν στον τομέα της άμυνας;

– Σίγουρα. Η Βρετανία και η Ελλάδα στάθηκαν αλληλέγγυες καταδικάζοντας τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι προφανής στις τακτικές επαφές υψηλού επιπέδου. Εχουμε δεσμευθεί να συνεργαστούμε για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και να ενισχύσουμε τις αντοχές της Ευρώπης μπροστά στις απειλές ασφάλειας από κακόβουλους παίκτες. Η διμερής αμυντική συνεργασία έχει επικεντρωθεί σε θέματα εκπαίδευσης και διαλειτουργικότητας. Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συνεχίζουν τη συνεργασία αυτή, να υπογράψουν μια διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας και να εργαστούν για την υποστήριξη και την ενίσχυση της αμοιβαίας αμυντικής ικανότητας.

– Ο πόλεμος στην Ουκρανία επανέφερε το ζήτημα της δυνατότητας της Ευρώπης να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Η «ειδική σχέση» με τις ΗΠΑ είναι αρκετή ή απαιτείται περισσότερος συντονισμός με την ηπειρωτική Ευρώπη;

– Η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία δημιούργησε τεράστιες προκλήσεις στη διεθνή κοινότητα, στην Ευρώπη αλλά και πέρα απ’ αυτήν. Η εισβολή υπονόμευσε το διεθνές δίκαιο, οδήγησε σε αύξηση των τιμών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό. Το Η.Β. είναι αποφασισμένο να εργαστεί από κοινού με τους διεθνείς συμμάχους ώστε το καθεστώς Πούτιν να λογοδοτήσει και να προστατευθεί η ενεργειακή ασφάλεια. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σ’ αυτή την απροκάλυπτη επιθετικότητα και ενωμένοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κυριαρχία των εθνών παντού στον κόσμο.

– Υπάρχει ελπίδα για επιστροφή σε μια διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού;

– Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η λύση θα ευνοήσει την ευημερία της Κύπρου και θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το Η.Β. συνομιλεί ενεργά με όλα τα μέρη προς αυτή την κατεύθυνση.

Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομία

Αποκάλυψη! Ειδικό λογικό ισραηλινής κατασκευής για μαζική αναγνώριση προσώπων αποκτά η ΕΛ.ΑΣ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αστυνομία: Ειδικό λογισμικό, πιθανόν ισραηλινής κατασκευής, για μαζική αναγνώριση προσώπων με βάση τα βιομετρικά στοιχεία και το οποίο θα συνδεθεί με τις 1.000 κάμερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αθήνας μελετά να αποκτήσει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η ΕΛ.ΑΣ.

Χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις

Στο σύστημα αυτό, που χρησιμοποιείται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θα ενταχθούν οι ηλεκτρονικές φωτογραφίες δεκάδων χιλιάδων σεσημασμένων για εγκληματικές επιθέσεις, επεισόδια και άλλες παράνομες πράξεις προκειμένου να αποτελέσουν τη συγκριτική τράπεζα δεδομένων για την ταυτοποίηση των υπόπτων που θα εντοπίζονται στον δρόμο, στις κερκίδες κ.λπ. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν στη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση και τη χρήση του εν λόγω λογισμικού προκειμένου να τεθούν οι σαφείς προδιαγραφές και να προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον θα ζητηθεί ασφαλώς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για ένα σημαντικό ψηφιακό «όπλο» για τον άμεσο εντοπισμό ύποπτων ατόμων σε ανοικτούς χώρους, για την ανίχνευση κινήσεων σεσημασμένων προσώπων σε χώρους εκδήλωσης εγκληματικών επιθέσεων, για εντοπισμό πρωτοστατών επεισοδίων σε γήπεδα ή ακόμη και σε δρόμους, σε συγκρούσεις με την Αστυνομία κ.λπ. Ομως ζητούμενο ασφαλώς είναι, όπως υπογραμμίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., να υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις για την εγκατάσταση σε επιχειρησιακό κέντρο και τη χρήση του εν λόγω συστήματος και να εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοιου είδους σύστημα αναγνώρισης προσώπων σε μικρότερη κλίμακα θα αποκτήσουν σύντομα τουλάχιστον 200-300 αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας που χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές επικοινωνίας ελληνικής εταιρείας. Μέσω αυτού του λογισμικού που θα εγκατασταθεί στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παρέχεται η δυνατότητα σε αστυνομικούς που λαμβάνουν φωτογραφίες – με τις προαναφερόμενες συσκευές – προσώπων κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων ή εποπτείας κερκίδων, να τις αποστέλλουν σε αυτή την ψηφιακή τράπεζα δεδομένων. Κι έτσι να έχουν άμεση απάντηση, από μια λίστα καταχωρισμένων χιλιάδων ατόμων, αν είναι σεσημασμένοι και για ποιον λόγο.

Ανίχνευση μέσω σύγχρονων καμερών

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό σύστημα των 1.000 καμερών, που σχεδιάζουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής – εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών – θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις – και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα – που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Ακόμη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας. Ομως φαίνεται ότι το εν λόγω δίκτυο καμερών θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις εγκληματικών επιθέσεων, όπως συμβαίνει και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου να εντοπίζονται δράστες εγκληματικών επιθέσεων, οι κινήσεις τους κ.λπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Λαθρομετανάστευση

Creta Post: Νέο καραβάνι με… μετανάστες στην Γαύδο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους. Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ 

Νέο καραβάνι με… μετανάστες εντοπίστηκε στην Γαύδο με τις αρχές να σημαίνουν «συναγερμό». Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι δεκάδες μετανάστες έφτασαν με πλοιάριο στο νησί και κατέβηκαν στην παραλία «Ποταμός» και διασκορπίστηκαν.

Άμεσα έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκαν οι αρχές που ξεκίνησαν τον εντοπισμό και την συγκέντρωσή τους.

Οι μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Καραβέ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μεταφερθούν με πλοίο της γραμμής στα Σφακιά ενώ στη συνέχεια με λεωφορεία θα μεταβούν στα Χανιά για την προσωρινή τους φιλοξενία.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή