Ακολουθήστε μας

Γαλλία

Γαλλία-ΗΠΑ: Στρατηγικοί σύμμαχοι, οικονομικοί ανταγωνιστές

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Εμανουέλ Μακρόν μόλις ολοκλήρωσε μια επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες για την οποία όλοι, τόσο από την αμερικανική όσο και από τη γαλλική πλευρά, είναι ευχαριστημένοι με την έκβασή της. Στην ακολουθία του Γάλλου προέδρου δίνεται έμφαση ότι επρόκειτο για κρατική επίσκεψη, άρα πρωταρχικής σημασίας στη σειρά του πρωτοκόλλου. Η Γαλλία τονίζει επίσης ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογή του Μπάιντεν, καταδεικνύοντας την καλή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.

Επιμέλεια: Pascal Boniface

Αλλά είναι πάντα ντροπιαστικό να επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες καυχώνται συστηματικά ότι είναι οι αγαπημένες της Ουάσιγκτον, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καυχώνται ποτέ ότι διατηρούν καλές σχέσεις με μια ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό μαρτυρεί την αναγνώριση, εκ μέρους της Ουάσιγκτον, του περιφερειακού καθεστώτος των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πλούσιο δείπνο στους κήπους του Λευκού Οίκου, επιτυχημένη επίσκεψη στη Νέα Ορλεάνη για την ανάδειξη του γαλλόφωνου κόσμου, προβολή ενότητας κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν μερικά δύσκολα θέματα, ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο. Πράγματι, έγινε λόγος για το σχέδιο των ΗΠΑ που ονομάζεται νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τη στήριξη της πράσινης κατεύθυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία, σύμφωνα με τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν, είναι «υπερεπιθετική».

Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευχαριστημένοι που οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρασινίζουν» την οικονομία τους. Επιπλέον, αρχικά, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τις Ηνωμένες Πολιτείες για την έναρξη ενός τέτοιου σχεδίου. Αλλά πολύ γρήγορα, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ευρωπαϊκές χώρες γενικά, συνειδητοποίησαν ότι αυτό το σχέδιο κινδύνευε να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες σε μια ευρωπαϊκή βιομηχανία που ήταν ήδη σε κακή κατάσταση. Πράγματι, οι βιομήχανοι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, μπορούν να ανακτήσουν έως και το 40% της επένδυσής τους εάν επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε χώρες που έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μαζί τους, δηλαδή το Μεξικό και τον Καναδά. Ο μεγάλος φόβος των Ευρωπαίων, που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η ήπειρος βιώνει ήδη μια οικονομική κρίση λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού και μιας βιομηχανίας που γενικά δεν τα πάει πολύ καλά, βασίζεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί βιομήχανοι που είναι παρόντες στην Ευρώπη μπορούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ για να επωφεληθούν από αυτή τη βοήθεια και ακόμη περισσότερο, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι μπορεί να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη για να τους κατευθυνθούν προς τις ΗΠΑ. Ορισμένα μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, έχουν ήδη απειλήσει να το κάνουν, επίσης λόγω του εξαιρετικά ελκυστικού κόστους της ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε πολύ έντονες δηλώσεις για αυτό το θέμα πριν από την επίσκεψή του. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα του επέτρεπε να ακουστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ακούστηκε βέβαια, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι ακούστηκε πραγματικά. Ο Τζο Μπάιντεν έχει όντως πει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζητούν συγγνώμη. Δεν έκανε καμία παραχώρηση στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν επέστρεψε με απτά αποτελέσματα. Στη συνέντευξη που έδωσε στη Le Parisien την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο αεροπλάνο που τον έφερε πίσω στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι του είπαν ότι στόχος τους δεν ήταν να αποδυναμώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Εάν ο στόχος δεν είναι αυτός, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το ταξίδι θα έχει καταστήσει τουλάχιστον δυνατό να αφυπνιστούν οι ευρωπαϊκές συνειδήσεις μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο για τις οικονομίες τους.

Για άλλη μια φορά, οι Ευρωπαίοι κινούνται πίσω από τις αμερικανικές αποφάσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προς το παρόν, δεν έχει υψωθεί ευρωπαϊκή φωνή ενάντια σε αυτόν τον αμερικανικό νόμο. Έχει δίκιο, αλλά πρέπει τώρα να αναλάβουμε δράση και να μην αρκεστούμε σε καλά λόγια, όπως έγινε μετά την υπόθεση AUKUS. Τότε, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης συμφιλίωσης στη Ρώμη, ότι οι Αμερικανοί δεν θα το ξανακάνουν. Η Γαλλία, η οποία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, στη συνέχεια τον έστειλε πίσω. Δεν είχαν γίνει πολλά τότε.

Η Γαλλία και η Ευρώπη δεν μπορούν απλώς να αρκεστούν σε λόγια παρηγοριάς, ακόμη και παραπλανητικά λόγια από τους Αμερικανούς, αν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες χειρονομίες και θετικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα και έχουν δίκιο να το κάνουν. Μη ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, γιατί είναι διχασμένοι και παράλυτοι, οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη. Δεν υπάρχει νόμος «Buy European Act» όπως υπάρχει ο νόμος «Buy American Act». Η Κίνα από τη μια πλευρά και οι Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη υπερασπίζονται πραγματικά τα συμφέροντά τους, η Ευρώπη όχι.

Όταν η Γαλλία προωθεί την ιδέα της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, το Παρίσι κατηγορείται γρήγορα για αντιαμερικανισμό. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατηγορούνται για αντιευρωπαϊσμό όταν υπερασπίζονται το εθνικό τους συμφέρον έναντι της Ευρώπης. Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο δρόμο για να πετύχει αυτό που ήθελε να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το κάνει αργά. Ο Ντόναλντ Τραμπ χτύπησε το χέρι στο στο τραπέζι, απειλούσε και πρόσβαλε, ο Τζο Μπάιντεν μιλάει με απαλή και ήρεμη φωνή και διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους για τη φιλία του.

Έχουμε ακούσει συχνά ότι είναι καιρός να ξεφύγουμε από την αφέλεια για τη Ρωσία ή την Κίνα. Μπορεί επίσης να είναι καιρός να το κάνουμε σε σχέση με τις ΗΠΑ, επειδή μέσω μιας τέτοιας νομοθεσίας δεν αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως σύμμαχο. Εάν η διατλαντική στρατηγική συμμαχία είναι αναμφισβήτητη, ειδικά ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, η σχέση παραμένει, από εμπορική και οικονομική άποψη, ένας ανταγωνισμός. Με αυτό το σχέδιο, αυτός ο ανταγωνισμός δεν είναι πλέον πολύ δίκαιος από την πλευρά των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό στην Ευρώπη.

Από στρατηγικής άποψης, οι Ευρωπαίοι έχουν παραλύσει από τη ρωσική στρατιωτική απειλή, πιστεύουν ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να τους υπερασπιστούν έναντι αυτής της απειλής και ότι αυτό αξίζει κάποιες παραχωρήσεις. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία σημαντική ρωσική στρατιωτική απειλή για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι, η Ρωσία αποδεικνύεται ανίκανη να κατακτήσει το Ντονμπάς στο σύνολό της και αποτυγχάνει να ελέγξει τα εδάφη που έχει προσαρτήσει παράνομα. Αυτό καθιστά δύσκολη την προοπτική μιας επίθεσης στη Δυτική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η ρωσική στρατιωτική απειλή πρέπει ασφαλώς να εξεταστεί. Το θέμα δεν είναι να το κάνουμε αυτό σε σχέση τις επιθετικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά να μετρήσουμε αυτή την απειλή από άποψη στρατιωτικής ικανότητας. Εάν αυτή η στρατιωτική απειλή είναι περισσότερο υποτιθέμενη παρά πραγματική, τότε αυτό δεν συνεπάγεται την παραμέληση των ευρωπαϊκών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων για να επωφεληθούμε από την αμερικανική προστασία. Ως εκ τούτου, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συναγερμού. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, τώρα.

ΠΗΓΗ: goeurope.org

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Στον Λίβανο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Karamallah Daher

Γαλλική παρέμβαση

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή.

«Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία ζήτησε να τερματιστούν αμέσως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη χώρα αυτήν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κάλεσε επίσης τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν: Λάθος του Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνηθεί την πρόταση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, προειδοποίησε

Την άποψη πως θα ήταν «λάθος» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, να «απορρίψει» την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς με αυτή την απόφαση θα θεωρηθεί «υπεύθυνος» για ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θεωρώ πως θα ήταν λάθος από πλευράς του (σ.σ. ισραηλινού) πρωθυπουργού να την αρνηθεί, διότι θα αναλάμβανε την ευθύνη για περιφερειακή κλιμάκωση, προφανώς τα νέα θύματα στις τάξεις των αμάχων στον Λίβανο, καθώς και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση, που δεν θα μπορούσε να περιορίσει κανείς», προειδοποίησε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ.

«Η πρόταση που έγινε είναι καλά εδραιωμένη πρόταση. Δεν έγινε στον αέρα», επισήμανε ο κ. Μακρόν. Όπως ανέφερε, η πρόταση «προετοιμάστηκε» και αποτέλεσε «αντικείμενο διαπραγμάτευσης» με «τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τις ομάδες του», τόσο «από τους Αμερικανούς» όσο και «από εμάς τους ίδιους».

Ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησε πως «είναι απόλυτη ανάγκη να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός αμέσως».

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων αραβικών κρατών, απηύθυναν κοινή έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου για 21 ημέρες, την ώρα που ισραηλινοί καταιγιστικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη λιβανική επικράτεια αυτή την εβδομάδα. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριών εβδομάδων διατυπώθηκε μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Χερτσί Χαλεβί, ζήτησε από τους άνδρες του να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά.

Ο Εμανουέλ Μακρίν είπε ακόμη πως θέλει να πιστεύει ότι οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην πρόταση δεν είναι «οριστικές» κι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, προκειμένου να «αυξηθεί η πίεση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Γαλλία

Μακρόν στον ΟΗΕ: Δεν πρέπει να γίνει πόλεμος στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Mike Segar

Όσα είπε από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει την κλιμάκωση στον Λίβανο», μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο», διακήρυξε από το βήμα του ΟΗΕ. «Ο κύριος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή είναι αυτός της κλιμάκωσης. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ αναλαμβάνει την “ευθύνη” να παρασύρει τον λιβανέζικο λαό σε πόλεμο», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Θα ενεργήσουμε για να επιτύχουμε μια διπλωματική λύση ώστε να γλιτώσουν ζωές αμάχων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πόλεμος στο Λίβανο. Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιδρομές του στο Λίβανο και τη Χεζμπολάχ να σταματήσει τα πλήγματα».

Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κρατήσει πάρα πολύ»
Μίλησε επίσης για τη Γάζα, «όπου η μοίρα του παλαιστινιακού λαού είναι παρούσα και βαραίνει σε κάθε μας συζήτηση». «Θα ήθελα να δηλώσω τη θέση της Γαλλίας: καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και εδώ θρηνούμε τα θύματα, 48 εκ των οποίων ήταν Γάλλοι πολίτες. Ζητάμε και πάλι εμφατικά την απελευθέρωση των ομήρων», είπε.

«Το Ισραήλ έχει το νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει τον λαό του. Ωστόσο, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται πάρα πολύ καιρό (…) Αυτοί οι θάνατοι αποτελούν πηγή μίσους. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης», επέμεινε επίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή