Ακολουθήστε μας

Κύπρος

Ο κυπριακός λαός διαφωνεί κάθετα με τη ΔΔΟ! Απελευθέρωση της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι με μεγάλη συγκίνηση και Εθνική ανάταση, που ευρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας και μάλιστα σε εκδήλωση συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη Κύπρο, η οποία να διοργανώνεται από τη ΣΕΥΑΕΚ, Οργάνωση η οποία επάξια τιμά την πρωτοβουλία ΣΑΚ και Αδούλωτης Κερύνειας, πριν πολλά – πολλά χρόνια, να συσταθεί, για να συντονίσει υποστήριξη στον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο.

Του Ιωάννη Σιεκέρσαββα

Σας μεταφέρω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό από τους Αδούλωτους Κερυνειώτες και γενικά από τον Κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος στέκει ακόμη ορθός και αρνούμενος να αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός την εισβολή, την κατοχή και όλα τα παράνομα παράγωγά της. Αρνείται να συνθηκολογήσει.

Χαιρετίζουμε και αυτή την πρωτοβουλία της ΣΕΥΑΕΚ και του ΣΑΚ και επικροτούμε την επιλογή του θέματος της σημερινής Ημερίδας, διότι, υπό το πρίσμα των σημερινών Διεθνών εξελίξεων, 48 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, τη συνεχιζόμενη Τουρκική κατοχή και τις διχοτομικές ενέργειες του Τούρκου κατακτητή, πράγματι ευνοείται μια τέτοια συζήτηση και επιβάλλεται ριζική αξιολόγηση των σημερινών δεδομένων, καθώς και επαναξιολόγηση της όλης πολιτικής διαχείρισης που γίνεται στο Κυπριακό, για να διευκολυνθούμε να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε.

Το Κυπριακό, ως θέμα Διεθνές, ξένης στρατιωτικής εισβολής και βάναυσης παραβίασης της Διεθνούς Νομιμότητας, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, βρίσκεται άλυτο εν μέσω σοβαρών γεωστρατηγικών ανακατατάξεων, εν μέσω ενός νέου ψυχρού πολέμου και βίαιης διαίρεσης του κόσμου σε στρατόπεδα του καλού και του κακού, ερήμην της βούλησης των Λαών, ερήμην της ανάγκης της Ανθρωπότητας για ειρήνη και ευημερία. Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ποιος έχει την ευθύνη γιαυτήν την κατάσταση αλλά ένα, είναι σίγουρο. Η δημιουργούμενη κατάσταση δεν είναι τυχαία αλλά μεθοδευμένη, στοιχείο το οποίο θα πρέπει να βαρύνει τους προβληματισμούς και τις αποφάσεις μιας αξιολόγησης των σημερινών δεδομένων. Εμείς στην Κύπρο έχουμε εμπειρία των μεθοδεύσεων τις οποίες οι Έμποροι των Εθνών μετέρχονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη δημιουργία τεχνητών κρίσεων και εξελίξεων, οι οποίες να εξυπηρετούν ωμά και αποκλειστικά, τα συμφέροντα τους, οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά, ηγεμονίας, γεωστρατηγικά και άλλα πολλά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους Λαούς και τα Δίκαιά τους. Τέτοιες συμπεριφορές τις ζήσαμε και τις ζούμε στο πετσί μας στην Κύπρο, οι γενιές των δεκαετιών του 1950 μέχρι σήμερα.

Ανάφερα στην εισαγωγή μου ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός στέκει ακόμη ορθός και αρνούμενος να αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός τα κατοχικά δεδομένα, δηλαδή την εισβολή, την κατοχή και όλα τα παράνομα παράγωγά της. Αρνείται να συνθηκολογήσει παρά την ενορχηστρωμένη εκ των έξω προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων και μιας επικοινωνιακά εξουθενωτικής πολιτικής η οποία στόχο έχει το ηθικό του Λαού μας.

Θα έχουμε όμως τις αντοχές που απαιτούνται, τόσο ως Κυπριακός Λαός όσο και ο υπόλοιπος Ελληνισμός, να αντισταθούμε και να περάσουμε νικηφόρα μέσα από τις συμπληγάδες των διαμορφούμενων νέων γεωπολιτικών εξελίξεων;

.

Είναι βασικό το ερώτημα όταν στην Κύπρο τουλάχιστον, έχουμε την τραγική πραγματικότητα, ότι τη βούληση του Κυπριακού Λαού για αντίσταση, όπως διαπιστώθηκε στο Δημοψήφισμα του 2004 και όπως διαπιστώνεται μέσα από δημοσκοπήσεις που γίνονται συχνά, αυτή τη βούληση δεν τη συμμερίζονται οι Ηγέτες μας. Ηγέτες τους οποίους δυστυχώς και κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, ο ίδιος ο Κυπριακός Λαός αναδεικνύει ως Ηγέτες του. Όχι μόνο οι Ηγέτες δεν συμμερίζονται την άρνηση του Κυπριακού Λαού να συνθηκολογήσει, αλλά όπως διαπιστώνεται από την πολιτική διαχείριση που κάνουν στο Κυπριακό και τον τρόπο που ενεργούν είναι δεδηλωμένοι υπέρμαχοι και υποστηρικτές της νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων, αντί ανατροπής τους. Έχει στηθεί ένα ανήθικο επικοινωνιακό παιγνίδι ωραιοποίησης της λύσης ΔΔΟ και προβολής της ως η τελευταία ευκαιρία για απελευθέρωση της Κύπρου, ότι θα είναι λύση στη βάση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και θα κατοχυρώνει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ αυτό δεν ισχύει. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και εξαπάτησης του Κυπριακού Λαού για να συνθηκολογήσει. Αποτελεί μια στρατηγική προσπάθεια για τσιμέντωμα του ΝΑΙ και αχρήστευσης του ΟΧΙ του 2004, κάτι που ήταν δεδηλωμένη διαβεβαίωση Ηγετών μας προς τους νονούς της τραγωδίας μας, από την επομένη του Δημοψηφίσματος το 2004. Εκτός από τη διάσταση μεταξύ Ηγεσίας και Λαού, το Κυπριακό ευρίσκεται βυθισμένο κάτω από ένα βουνό υποχωρήσεων που έγιναν επί της ουσίας του, προς όφελος του Τούρκου κατακτητή.

Μήπως στη Μητροπολιτική Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά; Μήπως ο ισχυρότατος θεωρητικά, απόδημος Ελληνισμός παραμένει ανεπηρέαστος από αυτή τη διάσταση μεταξύ Ηγεσιών και Λαού, στα δύο Ελληνικά κυρίαρχα Κράτη, Ελλάδα και Κύπρο;

Για να απαντηθούν τα πιο πάνω ερωτήματα και προτού μπούμε στην ουσία του θέματος που θα πραγματευθεί η σημερινή εκδήλωση επιβάλλεται να λεχθούν ενημερωτικά κάποιες τραγικές αλήθειες τις οποίες δεν ακούμε από τα στόματα όλων όσων γεμίζουν τις καρέκλες εξουσίας, στην Κύπρο και την Ελλάδα. Αλήθειες τις οποίες ζει και βιώνει ο απλός πολίτης. Αλήθειες που αφορούν τη σημερινή πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και μάλιστα σε αυτή τη φάση των Διεθνών εξελίξεων. Επιβάλλεται να είναι ενήμερος ο Ελληνικός Λαός για τις σημερινές πραγματικότητες στο Κυπριακό ώστε να είναι σε θέση να συνεχίζει τη διαχρονική υποστήριξη που προσφέρει και την οποία έχει μεγάλη ανάγκη ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Οι αλήθειες που πρέπει να λεχθούν αφορούν, τις υποχωρήσεις που έγιναν και αποτελούν ένα βουνό το οποίο πρέπει να ανεβούμε για να τις αντιστρέψουμε.

Πρέπει να εξηγηθεί και να γίνει αντιληπτό από όλους μας για ποια κατοχικά δεδομένα αναφερόμαστε, για τα οποία, υπάρχει στην Κύπρο διάσταση μεταξύ Λαού και Ηγεσίας

Κατοχικό δεδομένο 1:

Η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, 37% του συνόλου. Οι Ηγέτες μας αποδέχονται την κατοχή αυτών των εδαφών μας ως τετελεσμένο γεγονός και απλά παζαρεύουν μέσα από τις αδιέξοδες, παράνομες Δικοινοτικές συνομιλίες, όχι την επιστροφή των εδαφών αυτών στην Κυπριακή Κυβέρνηση αλλά τον περιορισμό της έκτασής τους. Μάλιστα σε πρόσφατες προεκλογικές διαμάχες των υποψηφίων Προέδρων στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές της Κύπρου το 2023, οι Αβέρωφ Νεοφύτου , Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης που ήταν άμεσα αναμεμιγμένοι στο Κυπριακό την τελευταία δεκαετία, κόμπαζαν ότι είχαν επιτύχει να δέχεται η Τουρκία να κρατήσει μόνο 29% από το σημερινό 37% κατεχόμενων εδαφών. Αν είναι δυνατόν.

Κατοχικό δεδομένο 2:

Το Εθνικό ξεκαθάρισμα των Ελλήνων αυτοχθόνων κατοίκων των κατεχομένων περιοχών, 200000, ή 33% του πληθυσμού το 1974, 310000 σήμερα 1η, 2η και 3η γενιά εκτοπισμένων και προσφύγων. Όλοι αυτοί οι εκδιωχθέντες από τους Τούρκους, αποτελούσαν τότε το 85% του πληθυσμού εκεί και ήταν ιδιοκτήτες του 85% των περιουσιών. Οι ηγέτες μας αποδέχονται και αυτό το έγκλημα πολέμου ως τετελεσμένο γεγονός και γιαυτό έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επιστροφής μας πίσω στα κατεχόμενα χωριά, πόλεις, σπίτια και περιουσίες και παζαρεύουν ρύθμιση του περιουσιακού με αποζημιώσεις. Αυτό αποτελεί τον ύστατο εξευτελισμό για τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους μας.

Κατοχικό δεδομένο 3:

Η βίαιη μεταφορά των Τουρκοκυπρίων που διέμεναν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας που έγινε με στρατιωτικές απειλές και εκβιασμούς της Τουρκίας, καθώς και τη συμπαιγνία του ΟΗΕ που έδωσε κάλυψη στην ανταλλαγή πληθυσμού με συμφωνία, η οποία ονομάστηκε «προσωρινή ανθρωπιστική συμφωνία για επανένωση οικογενειών». Και σε αυτή τη διχοτομική πράξη συναίνεσαν οι τότε Ηγέτες μας και την αποδέχονται ως τετελεσμένο γεγονός οι σημερινοί. Αποδέχονται οι Ηγέτες μας να αφεθούν να παραμείνουν στα σπίτια και τις περιουσίες μας οι Τουρκοκύπριοι του Νότου.

Κατοχικό δεδομένο 4:

Ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών μας, αρχικά με Τούρκους έποικους και σήμερα και με Ευρωπαίους και άλλους εποίκους. Ακόμη ένα έγκλημα πολέμου το οποίο οι Ηγέτες μας αποδέχονται ως τετελεσμένο γεγονός αφού έχουν αποδεχθεί την παραμονή τους σε περίπτωση λύσης και αυτό εκφράζεται πρακτικά από τώρα, πριν τη λύση, με την έκδοση Κυπριακών Υπηκοοτήτων, ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Μάλιστα η Κυβέρνησή μας, εξετάζει και αιτήματα παραχώρησης υπηκοοτήτων και σε παιδιά μεικτών γάμων και ζήσαμε να δούμε εκδήλωση διαμαρτυρίας με πορεία παρανόμων από τα κατεχόμενα, στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτώντας υλοποίηση του αιτήματος τους.

Κατοχικό δεδομένο 5:

Οι παράνομες αποσχιστικές ενέργειες του Τούρκου κατακτητή με ανακήρυξη των κατεχομένων σε Τουρκική Ομόσπονδη Πολιτεία και μετέπειτα, εφόσον δεν υπήρξαν από μέρος των Ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας οι αντιδράσεις που δικαιολογούσαν τα γεγονότα, προχώρησαν στην παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων σε «Ανεξάρτητη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», με Σύνταγμα, λειτουργία παράνομων υποτελών στην Τουρκία τοπικών Αρχών και Θεσμικών Οργάνων, διεξαγωγή παράνομων εκλογών κλπ.

Αυτά λοιπόν είναι τα πέντε βασικά κατοχικά δεδομένα, τα οποία αποτελούσαν τους βασικούς στόχους της ΒρετανοΤουρκικής συνωμοτικής συμφωνίας του 1956 για διχοτόμηση της Κύπρου και τα οποία ανέλαβε να εξασφαλίσει με τη στρατιωτική της εισβολή και κατοχή το 1974, η Τουρκία και τα οποία, οι Ηγέτες μας, κατευθυνόμενοι από τη Βρετανική Διπλωματία, αυθαίρετα τα αποδέχονται ως τετελεσμένα γεγονότα και θεωρούν μάλιστα ότι αυτά αποτελούν συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, η οποία θα είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Ο Λαός μας διαφωνεί κάθετα με αυτή τη θέση.

Αποδεχόμενοι λοιπόν αυτά τα κατοχικά δεδομένα οι Ηγέτες μας ως βάση λύσης, επιδόθηκαν σε «Διεθνείς σταυροφορίες» διασπαθίζοντας διαχρονικά μπόλικο δημόσιο χρήμα, διαλαλώντας την ετοιμότητα τους να βολέψουν την Τουρκία να απαλλαγεί από τις ευθύνες της κατοχής, και συζητούν ως Κοινοτικοί εκπρόσωποι, Δικοινοτικά προβλήματα αντί να συζητείται η κατοχή. Πρόσφεραν με αυτόν τον τρόπο το άλλοθι στις ξένες χώρες και τον ΟΗΕ, να στηρίζουν και αυτοί την Τουρκική λύση της ΔΔΟ. Μάλιστα έχουν και το θράσος να κλιμακώνουν την πίεση στον Κυπριακό Λαό καλώντας τον να πάψει να αντιστέκεται διότι αυτήν τη λύση είναι που θέλει τόσο η Διεθνής Κοινότητα, όσο και ο ΟΗΕ.

Στην διαχρονική αυτή προσπάθειά τους οι Ηγέτες μας όχι μόνο αποδέχθηκαν ως τετελεσμένο γεγονός τα κατοχικά δεδομένα που έχουμε αναφέρει πιο πάνω, αλλά, συνειδητά, οι πολιτικές πράξεις και ενέργειες τους στα πλαίσια των παράνομων Δικοινοτικών συνομιλιών διαμορφώνουν καταστάσεις που θα βαφτιστούν τετελεσμένα γεγονότα με τα οποία θα μας εκβιάζουν να δεχθούμε ως τελική λύση, τη ΔΔΟ που δεν θέλουμε. Προβάλλεται ήδη η δικαιολογία ότι τάχα θα φανούμε αναξιόπιστοι στη Διεθνή Κοινότητα αν προσπαθήσουμε να απορρίψουμε τώρα τη ΔΔΟ.

Αναφέρουμε μερικές τέτοιες πολιτικές πράξεις και ενέργειες των ηγετών μας:

  • έχουν λειτουργήσει ως πρεσβευτές όχι των Δικαίων του Κυπριακού Λαού αλλά ως πρεσβευτές των Τουρκικών απαιτήσεων και κράχτες της νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων με λύση ΔΔΟ. Μάλιστα, κάτω από Βρετανική μεθόδευση πέρασαν σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την απόφασή τους αυτή να νομιμοποιήσουν τα κατοχικά δεδομένα με λύση ΔΔΟ.

Αυτό μάλιστα έγινε όταν είχαν επιτυχώς εξασφαλισθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επί Σπύρου Κυπριανού, τα Ψηφίσματα 541 και 550 τα οποία κατάγγελλαν την ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών μας σε ανεξάρτητη Τουρκική Δημοκρατία, την οποία καταγράφουν ως παράνομη, ζητούσαν την ανάκλησή της και καλούσαν τις χώρες Μέλη του ΟΗΕ να μην την αναγνωρίσουν και να μην τη βοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο.

  • έχουν προσωπικά δεσμευθεί με κατάλογο συγκλίσεων οι οποίες εξυπηρετούν πλήρως το συμβιβασμό για λύση ΔΔΟ, ικανοποιώντας τους διχοτομικούς όρους του κατακτητή υπέρ του εκκολαπτόμενου Τουρκικού Κράτους και κατά των Δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού. Τέτοιες συγκλίσεις καταγράφονται ως ακολούθως:

  • Σε ότι αφορά τη δομή του νέου Κράτους: Δημιουργούνται δύο Συνιστώτα Κράτη, το καθένα κυρίαρχο στην Ζώνη του όπου θα ασκεί τη διακυβέρνηση εκεί, θα έχει δική του ιθαγένεια, δικό του Σύνταγμα, Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία και Αστυνομία. Το ένα Συνιστών Κράτος δεν θα έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στις υποθέσεις του άλλου. Το κάθε Συνιστών Κράτος θα έχει στη ζώνη του εξασφαλισμένη μόνιμα πληθυσμιακή και περιουσιακή πλειοψηφία.

  • Σε ότι αφορά την «ενότητα» του Κράτους της Νέας Κύπρου (Η οποία σίγουρα δεν θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά, διάλυσή της και παρθενογένεση νέου Κράτους) θα υπάρξει Κεντρική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ΟΧΙ ισχυρή όπως ήταν το ζητούμενο στα πρώτα χρόνια των συνομιλιών, για τη σύνθεσή της οποίας δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτε. Οι δύο Κοινότητες στην Κυβέρνηση αυτή, θα χαίρουν πολιτικής ισότητας. Δηλαδή η κάποτε μειοψηφία των Τούρκων, και οι έποικοι που θα παραμείνουν θα έχουν πολιτική ισότητα σε θέματα διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων στη χαλαρή Κεντρική Κυβέρνηση με την Ελληνική πλειοψηφία αυτόχθονος πληθυσμού, όσο θα παραμένει πλειοψηφία. Προσφέρεται να έχουν οι Τούρκοι μια θετική ψήφο σε κάθε απόφαση που θα πρέπει να παρθεί σε Ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό είναι που αποκαλείται: αποτελεσματική τους συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Θα εκλέγεται Πρόεδρος άτομο από την κάθε Κοινότητα εκ περιτροπής και η πολιτική ισότητα των δύο θα εξασφαλίζεται στην εκλογική διαδικασία με τη σταθμισμένη ψήφο. Η «ενωμένη», ή «επανενωμένη» «Ομόσπονδη» Κύπρος θα έχει και αυτή την Κυριαρχία της η οποία ακόμη δεν έχει καθορισθεί, θα έχει τη δική της ιθαγένεια και υπηκοότητα.

Δηλαδή αν, μήκακον που λέμε, μας φορτωθεί μια τέτοια λύση ο γεωγραφικός χώρος που λέγεται Κύπρος, θα έχει:

  • 3 Κυβερνήσεις

  • 4 Βουλές

  • 3 Δημόσιες Υπηρεσίες

  • 3 Δικαστικές εξουσίες

  • 3 Αστυνομίες

  • 3 Κυριαρχίες

  • 3 ιθαγένειες

Πάνω από όλες αυτές τις εξουσίες θα ευρίσκεται ο μεγάλος κηδεμόνας – Η ΑΓΚΥΡΑ. Αυτό είναι που αποκαλούν τα ηττοπαθή μυαλά των Ηγεσιών μας: λύση, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη.

  • Σε ότι αφορά το προσφυγικό, απέκλεισαν την επιστροφή των προσφύγων και εκτοπισμένων και συζητούν «περιουσιακό» για το οποίο οι συγκλίσεις αναφέρουν ότι θα ρυθμισθεί με θεραπείες άλλες από την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες, με επικρατέστερη θεραπεία, την εξευτελιστική αποζημίωση.

Άλλες αλήθειες οι οποίες δεν λέγονται από τους Ηγέτες μας αλλά ισχύουν και αποτελούν πλήγμα για την υπόθεσή μας είναι οι ακόλουθες:

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντά τον εγκάθετο της Άγκυρας με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο αυτοκίνητό του και ο εγκάθετος της Άγκυρας με τη σημαία του παράνομου καθεστώτος.

  • Η εκάστοτε Κυβέρνηση, οι Κρατικές Υπηρεσίες και τα Κόμματα αποδέχονται τη λειτουργία των παράνομων θεσμών στα κατεχόμενα και συνεργάζονται μαζί τους είτε απευθείας είτε μέσω Δικοινοτικών Επιτροπών των οποίων οι δραστηριότητες καλύπτουν όλο το φάσμα των λειτουργιών του Κράτους και της Κοινωνίας.

  • Η Κυβέρνηση αποδέχεται τον εγκάθετο της Άγκυρας ως εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων ενώ αυτός εγκαθίσταται με την πλειοψηφική ψήφο των εποίκων

  • Η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει τις απευθείας επαφές των παρανόμων εκπροσώπων του παράνομου καθεστώτος με άλλες χώρες.

  • Η Κυβέρνηση έχει επιτρέψει να λειτουργούν, «γραφεία» σε Ευρωπαϊκές και άλλες Πρωτεύουσες, τα οποία αν σήμερα λειτουργούν άτυπα, σίγουρα αποτελούν τον προάγγελο Πρεσβειών.

  • Η Κυβέρνηση παραβλέπει Συνταγματικές πρόνοιες της Δημοκρατίας και επιτρέπει την κυκλοφορία στις ελεύθερες περιοχές παρανόμων προσώπων, παράνομα εισαγομένων προϊόντων, και αυτοκινήτων μέσω των κατεχομένων.

  • Η Κυβέρνηση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και τον Κανονισμό για την πράσινη γραμμή επέτρεψε και αναγνώρισε την άσκηση εξουσίας από το παράνομο καθεστώς επί των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξένων που εισέρχονται νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέροντας του πολιτική αναγνώριση

  • Η Κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συμφωνία της Πράσινης γραμμής μέσω της οποίας διεξάγεται εμπόριο προσφέροντας οικονομική ενίσχυση στο παράνομο καθεστώς.

  • Η Κυβέρνηση σύρεται στην κούρσα της αποδοχής και αναβάθμισης του παράνομου καθεστώτος μέσω των ΜΟΕ (Μέτρων τάχα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) και Επαναπροσεγγιστικών τάχα Δικοινοτικών προγραμμάτων.

  • Η Κυβέρνηση αποδέχθηκε και επιτρέπει να διεξάγονται απευθείας επαφές και διεργασίες εναρμόνισης του παράνομου καθεστώτος με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο ως τρίτη ξεχωριστή χώρα

  • Η Κυβέρνηση αποδέχεται και επιτρέπει να χρηματοδοτεί η Ευρώπη έργα υποδομής στο παράνομο καθεστώς τα οποία γίνονται πάνω στις περιουσίες μας.

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν επί διαδοχικών Κυβερνήσεων ενώ το Κυπριακό δεν έχει ακόμη λυθεί και ενώ οι Ηγέτες μας προσποιούνται ότι διεξάγουν αγώνα για να λυθεί το Κυπριακό και μάλιστα να λυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να δικαιωθεί ο Κυπριακός Λαός στο σύνολό του. Αυτό αγγίζει τα όρια Εθνικής προδοσίας για την οποία θα είναι εσαεί υπόλογοι οι σημερινοί διαχειριστές του Κυπριακού.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι πιο πάνω αλήθειες που αναφέραμε, με όλες τις συνεπαγόμενες υποχωρήσεις που έγιναν στο Κυπριακό, υπέρ της Τουρκικής λύσης ΔΔΟ , με ευθύνη των Ηγετών μας, έγιναν κάτω από την Διπλωματική κατεύθυνση της Δύσης, Βρετανίας, Αμερικής και στη συνέχεια Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί τούτο και να το θυμούμαστε όταν θα εξετάσουμε το Κυπριακό στη συνέχεια, υπό το πρίσμα των σημερινών Διεθνών εξελίξεων.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω δεδομένα σίγουρα πρέπει όλοι να κατανοούμε ότι υπό το πρίσμα των σημερινών Διεθνών εξελίξεων το Κυπριακό ευρίσκεται σε οριακό σταυροδρόμι με σοβαρούς κινδύνους να απειλούν την πορεία του, και τους οποίους πρέπει να εξουδετερώσουμε.

Οι Διεθνείς εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν σήμερα το Κυπριακό, είναι σαφώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαστάσεις της αντίδρασης των Δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας. Το γεγονός ότι η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώθηκε τυφλά να ακολουθήσει τις πολιτικές αποφάσεις των μεγάλων χωρών της Ένωσης, που ταυτόχρονα είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, προκαλεί μεγάλες δυσχέρειες για το Κυπριακό.

Η έκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας , οικονομικών, πολιτικών, Διπλωματικών, στρατιωτικών και άλλων προκάλεσαν Διεθνή κρίση η οποία διαταράζει τις ισχύουσες σχέσεις μεταξύ χωρών Διεθνώς, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων κάθε χώρας. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο με το Κυπριακό άλυτο, ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής για το οποίο ένοχη είναι η Δύση η οποία ορίεται σήμερα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η οποία Δύση για 48 χρόνια προσφέρει Διπλωματικές πλάτες στην Τουρκία και μας πιέζει να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τα κατοχικά δεδομένα.

Χάνουμε άραγε τη Ρωσία από υποστηρικτή της υπόθεσής μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε καίριες Ψηφοφορίες όπως συνέβαινε στο παρελθόν;

Χάνουμε άραγε τη Ρωσία που χαλιναγωγούσε μέχρι τώρα τις Τουρκογενείς χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από του να αναγνωρίσουν το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη μας; Ήδη, πρόσφατα, οι χώρες αυτές πρόσφεραν στο παράνομο καθεστώς τη θέση Παρατηρητή στις συνόδους τους.

Χάσαμε ήδη μήπως τη Ρωσική Εκκλησία με την αναγνώριση από την Εκκλησία μας τη νέα Αρχιεπισκοπή της Ουκρανίας; Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν η Ρωσική Εκκλησία ανταποκρινόταν και μεσολαβούσε επιτυχώς προς τη Ρωσική Κυβέρνηση η οποία μας μας υποστήριζε. Πρέπει τα ερωτήματα αυτά να προβληματίσουν όλους μας και να βρούμε τρόπους να απαντηθούν θετικά για την Κύπρο μας.

Αυτές είναι συνέπειες των Διεθνών εξελίξεων τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και οι οποίες μας προβληματίζουν σοβαρά.

Οι προτάσεις μας

Αφού λοιπόν βρεθήκαμε καθηλωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συρόμαστε να υποστηρίζουμε πολιτικές αποφάσεις χωρίς προβληματισμό και αφού καταλήξαμε σφιχταγκαλιασμένοι με την Αμερική ως στρατηγικοί εταίροι, θα πρέπει να δράσουμε δυναμικά για να εξαργυρώσουμε οφέλη που να αξίζουν αυτή τη σχέση. Υπάρχει φως στην άκρη της σήραγγας, αλλά πρέπει να την περπατήσουμε για να φτάσουμε στο φωτεινό άκρο.

Στο ερώτημα αυτό εμείς λέμε ότι υπάρχει φως όσο αμυδρό και να είναι.

Προτείνουμε να σταθούμε στα όσα δημόσια καταλογίζονται από τη Δύση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα οποία οι Δυτικές χώρες δεν επέτρεπαν στους Ηγέτες μας να καταλογίσουν στην Τουρκία για την εισβολή της στην Κύπρο και μας υποχρέωναν να συρόμαστε στις εξευτελιστικές Δικοινοτικές συνομιλίες για να ξεπουλήσουμε τα Δίκαιά μας. Επικαλούμενοι λοιπόν όλα όσα οι Δυτικοί εταίροι μας, καταλογίζουν και ζητούν από τη Ρωσία να απαιτήσουμε να ισχύσουν και για την Τουρκία στο Κυπριακό. Θεωρούμε ότι στην περίπτωση που αυτό αποτελέσει Εθνική στρατηγική, θα επανατοποθετηθεί αυτόματα το Κυπριακό στη σωστή του βάση, με προοπτική να ανατραπούν όλα όσα αρνητικά έχουν μέχρι σήμερα συσσωρευθεί στο Κυπριακό και τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει.

Σε σχέση με το Ουκρανικό, οι δυτικοί σύμμαχοι:

  1. Λένε χωρίς να ντρέπονται ότι πρώτη φορά μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο συμβαίνει τέτοια εισβολή στην Ευρώπη. Να τους διαψεύδουμε γιαυτό διότι υπάρχει το προηγούμενο της Τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

  2. Λένε ότι παραβιάστηκε η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Να τους θυμίζουμε ότι αυτό συνέβη στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα

  3. Θυμήθηκαν τη Διεθνή Νομιμότητα και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ που παραβιάζονται. Να τους τρίψουμε στη μούρη τις 48χρονες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

  4. Καταγγέλλουν την παραβίαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ουκρανικού Λαού. Να τους θυμίσουμε ότι Ανθρώπινα Δικαιώματα παραβιάστηκαν στην Κύπρο από την Τουρκική εισβολή το 1974 και συνεχίζουν να παραβιάζονται.

  5. Καταγγέλλουν ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και βιαστικά στήνουν Δικαστήρια για να δικάσουν ενόχους. Να τους θυμίσουμε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο η Τουρκία και τα οποία μας ζητούν να ξεχάσουμε.

  6. Δίδουν πακτωλούς χρημάτων και στρατιωτικό υλικό στους Ουκρανούς για να αντιμετωπίσουν την εισβολή. Να τους θυμίσουμε ότι από τη μια οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο με δικά τους φονικά όπλα και από την άλλη εμάς μας επέβαλαν εμπάργκο όπλων.

  7. Επέβαλαν από την πρώτη μέρα του πολέμου πρωτόγνωρες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ανέλαβαν σταυροφορία ανά τον κόσμο να εκβιάσουν διεθνή εφαρμογή τους. Στην περίπτωση της Κύπρου εμποδίζουν με σωρεία προφάσεων την εφαρμογή κυρώσεων κατά της συμμάχου τους Τουρκίας.

Αυτές λοιπόν οι θέσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας μπορούν άνετα να αποτελέσουν δική μας στρατηγική για αναστροφή της μέχρι σήμερα πορείας του Κυπριακού και επανατοποθέτησης του στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής και κατοχής και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει Κύπρος και Ελλάδα να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση της εισήγησης, ως νέας πανεθνικής πλέον στρατηγικής στο Κυπριακό, με την οποία θα διεκδικήσουμε σταθερά και αποφασιστικά από την Ευρώπη και την Αμερική να την αποδεχτούν και να στραφούν κατά της Τουρκίας. Υιοθέτηση ισότιμης μεταχείρισης του Ελληνισμού έναντι της Τουρκίας, θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενος για να συναινέσουν Ελλάδα και Κύπρος να συνεχίζουν να ακολουθούν τις Δυτικές αποφάσεις στο Ουκρανικό.

Συνεπακόλουθο μιας τέτοιας αλλαγής θα πρέπει να είναι και η λήψη απόφασης για πανεθνική αντικατοχική πολιτική σε όλους τους τομείς της ζωής: Οικονομία, ασφάλεια, στρατιωτική προετοιμασία, παιδεία κλπ κλπ.

Έχουμε ευθύνη να υιοθετήσουμε, να προβάλουμε και να προωθήσουμε επανατοποθέτηση στην πιο πάνω γραμμή.

Αν κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται αλλαγές Ηγεσιών σε Κύπρο και Ελλάδα τότε είναι στα χέρια των Ελλαδιτών και των Κυπρίων ψηφοφόρων να το επιδιώξουμε.

Είναι πολύ ανηφορικός ο δρόμος μπροστά μας, τον οποίο επιβάλλεται να ανεβούμε. ΜΠΟΡΟΥΜΕ και έχουμε πίσω μας την ιστορία, τον πολιτισμό, το αίμα ηρώων με τις παρακαταθήκες τους, που μας δείχνουν το δρόμο. Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ λέει το σύνθημα των λοκατζήδων μας. Με σύνεση και αποφασιστικότητα να απαιτήσουμε απλά την αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάστηκε στην Κύπρο και αυτό πρέπει να γίνει τώρα ,παράλληλα με το Ουκρανικό. Αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάστηκε στην Κύπρο το 1974 θα οδηγεί αυτόματα και στην απελευθέρωση της Κύπρου μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία

Το σύνδρομο της ύβρεως

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μακάριος, ψευδαισθήσεις, εν αναμονή εισβολής

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

« Ο Μακάριος άρχισε να επαναφέρει δημαγωγικά και εποχιακά την αξίωση για Ένωση σε μια άχαρη, άγονη και απολίτικη  προσπάθειά του να λυτρωθεί από τις σκληρές κατηγορίες των  πολιτικών αντιπάλων του ότι πρόδωσε την Ένωση για  να γίνει Πρόεδρος του κράτους…την συντήρηση ψευδαισθήσεων, την εποχική συνθηματολόγηση, την πλήρη παραγνώριση της Τουρκίας και των επεκτατικών αλαλαγμών της, την έκαναν δόγμα όλοι οι συνεργάτες του Μακαρίου… Η δημοκρατία δεν λειτουργούσε…με τις πρώτες προεδρικές εκλογές του 1968 και τις πρώτες βουλευτικές του 1970 , άρχισε δειλά δειλά και νοθευμένα να λειτουργεί μια στοιχειώδης δημοκρατική ζωή, αλλά και πάλι κάτω από τη σκιά του Μακαρίου, που έλεγε τα πάντα. «Η Κύπρος είμαι εγώ…». Όποιος διαφωνούσε μαζί του στιγματιζόταν από τους φανατικούς οπαδούς του ως αντιμακαριακός και επικίνδυνος. Όταν ο ίδιος διακήρυττε την Ένωση ήταν πατριώτης και εθνάρχης , ενώ όταν οι αντίπαλοι του διακήρυτταν ακριβώς τα  ίδια με εκείνον ήταν αντιμακαριακοί, ακραίοι, εθνικιστές και επικίνδυνοι…» («7 Προεδρικά Πορτραίτα» Κ. Ν. Χατζηκωστή 2023). 

Αυτό το μικρό απόσπασμα συμπλήρωμα για το Α’ και Β’ μέρος που προηγήθηκαν. 

Το τουρκικό έγγραφο για πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας                                                           

Έγγραφο που αποκάλυψε το προμελετημένο τουρκικό έγκλημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με υπογραφές του αντι-προέδρου της Κύπρου Δρ. Φαζίλ Κουτσουκ   και προέδρου της  Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντενκτάς 13 Σεπτεμβρίου 1963, βρήκαν οι αρχές της ΚΔ στο γραφείο του Τουρκοκύπριου υπουργού Γεωργίας  Φαζίλ Πλουμέρ.  Στην βιασύνη του να το εγκαταλείψει στις 22 Δεκεμβρίου 1963 εγκατέλειψε αριθμό εγγράφων. Το περιεχόμενο του εγγράφου το οποίο προηγήθηκε των προτάσεων Μακαρίου με τα 13 σημεία, κατέγραφε τις τουρκικές εγκληματικές, κακόβουλες και προσχεδιασμένες προθέσεις εναντίον των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Δημοσίευση στο βιβλίο του πρώην Υπ. Άμυνας Χριστόδουλου Βενιαμίν «Τα δύσκολα χρόνια – Αναμνήσεις μιας ζωής» και Φ.Α.  «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»).

Καθώς εξελισσόταν το τουρκικό πραξικόπημα για διάλυση της ΚΔ και αντικατάστασής της με δύο ομόσπονδα κράτη, έγραφε πλέον ο κυπριακός τύπος:

Φιλελεύθερος – 21 Φεβρουαρίου 1964:  « Το σατανικό σχέδιο –Δημιουργία τουρκικής Κυπριακής Δημοκρατίας –ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ- Πλήρης συνεργασία της Τουρκίας δια την εφαρμογή της ανταρσίας προς κατάλυση της Δημοκρατίας  (Αναφερόταν στο έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τουρκοκύπριου υπουργού Plumer). 

Φιλελεύθερος – 23 Φεβρουαρίου 1964: ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑΙ αποκαλύψεις της συνωμοσίας ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΣ η συνενοχή της Τουρκίας – ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΛΕΤΟ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ – Συμφώνησαν μετά του Μεντερές προ της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης επί της «τελικής λύσεως»  (Η αναφορά αυτή καλύπτει την μυστική συμφωνία  Βρετανού υπ. Αποικιών και Τούρκου πρωθυπουργού Menderes στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Δεκεμβρίου 1956).

27 Φεβρουαρίου 1974: Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία ανέφερε στο Λονδίνο ότι τα πράγματα στην Κύπρο χειροτέρευσαν λόγω της διαμάχης για την «ομοσπονδία» και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε τελευταία δήλωσή του σε Βέλγο δημοσιογράφο στις 20 Φεβρουαρίου είπε: « Οι τουρκικές απαιτήσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πολιτική και γεωγραφική διχοτόμηση».  

Ελευθερία – 23 Απριλίου 1964: « Επιβεβαίωσης χθεσινών τηλεγραφημάτων της «Ελευθερίας»  Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ‘ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ’ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ‘ΤΑΙΜΣ’ ΚΑΙ ‘ΝΤΕΙΛΥ ΤΕΛΕΓΚΡΑΦ’ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ – ΔΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΝ ΕΔΡΑΣΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΩΣ Ο ΠΙΚΑΡΝΤ, ΟΠΙΣΘΕΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ …

Φιλελεύθερος 28 Φεβρουαρίου 1964: Κύριο άρθρο  – ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ Η ΚΑΤΟΧΗ.- Αναφέρει «… Οι Άγγλοι σήμερον διεκπεραιώνουν μόνοι των το κοινό σατανικό σχεδόν της στρατιωτικής κατακτήσεως της Κύπρου και του αποικιοκρατικού διαμελισμού της μπροστά στα μάτια μας…» 

Φιλελεύθερος 1 Απριλίου 1964: «Άγγλοι σκανδαλοθήραι ενσπείρουν ανησυχίας όσον αφορά τα καθήκοντα της εις Κύπρο δυνάμεως του ΟΗΕ».

Μάχη, 1 Μαΐου 1964: «Βρετανοί και βρετανίδες ενίσχυαν παντοιοτρόπως τους τρομοκράτες Πενταδακτύλου – 8η σελίδα – Και άλλο επεισόδιο μεταφοράς Τούρκων δι’ αυτοκινήτου της ΡΑΦ»                                              

Ελευθερία 16 Μαΐου 1964: «Ο Αγγλικός Τύπος ενθαρρύνει την Τουρκία να διενεργήσει αποβάσεις εις την Κύπρο».  

Επιστολή Μακαρίου προς τουρκική κυβέρνηση 

Την 1η Απριλίου 1964 ο Αρχιεπίσκοπος  Μακάριος επανήλθε στο θέμα της Συνθήκης Συμμαχίας και έστειλε επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση ενημερώνοντάς την για την απόφασή του να τερματίσει τη Συνθήκη επικαλούμενος τις δραστηριότητες και ανάμιξη της τουρκικής δύναμης στα γεγονότα από τις 25 Δεκεμβρίου 1963 και μετά που αποτελούσαν παραβίαση των όρων εντολής της Συνθήκης. ΄Όμως με κανένα αποτέλεσμα… 

Μεσολάβηση Ντίν Άτσεσον Αύγουστος 1964: Ναυάγησε καθώς τα προτεινόμενα απέρριψαν πρώτοι οι Τούρκοι, ο Μακάριος και τελικά και η Ελληνική Κυβέρνηση με τη χαριστική βολή από το Λονδίνο προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να τερματιστεί η  προσπάθεια. Και πως δίχως την αποδοχή της Τουρκίας  δεν μπορούσε να προχωρήσει. Δεν υπήρχε εν πάση περίπτωση καμία πιθανότητα γνήσιας Ένωσης… 

Κοφίνου

Στο χωριό Κοφίνου στη περιοχή Λάρνακας δημιουργήθηκε ένα  ισχυρό στρατιωτικό προπύργιο των Τουρκοκυπρίων. Ήταν μία διαρκής εστία επεισοδίων. Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αλλά καθυστερούσε και στις 14 Νοεμβρίου 1967 ο πρόεδρος Μακάριος διέταξε τον Γεώργιο Γρίβα να επέμβει με την Εθνική Φρουρά.  Ο Γρίβας, ο οποίος ήταν ο στρατιωτικός διοικητής των κυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων δεν δεχόταν, πίστευε ότι ήταν δουλειά της Αστυνομίας, όμως, η κυβέρνηση Μακαρίου επέμενε να αναλάβει ο στρατός οπόταν και υπάκουσε. Ο Γρίβας έστειλε ισχυρές δυνάμεις, πρώτα επιτέθηκε στο μικτό χωριό Άγιος Θεόδωρος και κατέλαβε σχεδόν χωρίς μάχη την τουρκοκυπριακή συνοικία. Στη συνέχεια προχώρησε στο γειτονικό χωριό Κοφίνου όπου σκοτώθηκαν 24 Τουρκοκύπριοι και 9 τραυματίστηκαν, σκοτώθηκε ένας Ελληνοκύπριος και τραυματίστηκαν 2…

Ο  Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής στην Λευκωσία διαβεβαίωσε το Λονδίνο ότι όντως οι πρώτες εκτιμήσεις για ευθύνες  του Γεωργίου Γρίβα  δεν ευσταθούσαν. Σε συνομιλία του με τον τότε υπ. Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού, επανειλημμένα του έδωσε την ευκαιρία να επιρρίψει την ευθύνη στο Γρίβα αλλά ο Κυπριανού αρνήθηκε τονίζοντας ότι η απόφαση δεν ήταν δική του αλλά της κυπριακής κυβέρνησης. 

Το επεισόδιο  αυτό εκμεταλλεύτηκε άγρια η Τουρκία, μεγαλοποίησε το θέμα και  αντέδρασε απειλώντας με εισβολή και απαιτώντας την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας, του Γεώργιου Γρίβα και διάλυση της Εθνικής Φρουράς (τη διάλυση της τελευταίας υποστήριζαν και οι Βρετανοί καθώς και την αποχώρηση της Ε.Μ).   Κατάφερε τα δύο πρώτα εντός ημερών (η Αθήνα  μαζί με την Μεραρχία απέσυρε και τον Γ. Γρίβα) και το τρίτο,  ο Μακάριος το υποστήριζε το 1974… 

Το Νοέμβριο 1967, η  Μόσχα υποκινούσε με ψίθυρους για πραξικόπημα από την Ελλάδα…Στις 5 Ιουλίου 1967 ο Ρώσος  πρέσβης στο Λονδίνο προέβη σε ένα δριμύ κατηγορητήριο εναντίον  της ελληνικής κυβέρνησης (σε συνάντησή του στο Φόρειν ΄Οφις)… Η Μόσχα με παντιέρα την  υποστήριξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στήριζε το τουρκικό αίτημα για  αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας για τα δικά της συμφέροντα… 

Ο Μακάριος υποστήριζε την αποχώρηση της Μεραρχίας αλλά δεν το έλεγε δημόσια

22 Νοεμβρίου 1967:  Η βρετανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έγραψε προς το Φόρειν ΄Οφις:«… Ο Μακάριος απέρριψε την αμερικανική εισήγηση να ζητούσε ο ίδιος την μείωση των Ελληνικών Δυνάμεων στο νησί. Είπε πως αν ο ίδιος προέβαινε σε τέτοια απαίτηση θα θεωρείτο προδότης προς την Ελλάδα. ΄Ομως, θα ήταν σύμφωνος αν η μείωση των στρατευμάτων ερχόταν ως ελληνική πρωτοβουλία.  Ο Belcher  (Αμερικανός πρέσβης)  πήρε εντολές να δείξει στον Μακάριο αναφορά από την Αθήνα που φέρει τον Βασιλέα Κωνσταντίνο να υποστηρίζει την ιδέα…» 

Το 1967 και πάλι (η πρώτη φορά ήταν το 1964 όταν και η Μόσχα έκανε το ίδιο) ο Αμερικανός πρόεδρος Lyndon B.  Johnson μέσω του απεσταλμένου του Cyrus Vance (αλλά και το ΝΑΤΟ) επενέβησαν και σταμάτησαν την όποια πρόθεση της Τουρκίας για εισβολή.  

7 Δεκεμβρίου 1967: Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον Johnson επιβεβαίωσε την συνδρομή του τελευταίου,  όπως και επιστολή του ΓΓ του ΝΑΤΟ  Manlio Brosio προς τον Τούρκο πρωθυπουργό στις 20 Νοεμβρίου 1967 επιβεβαίωσε  την συνδρομή της συμμαχίας.  

Οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες 1968 – 1974 – Επιστροφή Ντενκτάς διευθετήθηκε από τον Μακάριο

Με την αποχώρηση της  Ελληνικής Μεραρχίας και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και  Τουρκίας,  στις 22 Δεκεμβρίου 1967 ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθέτησε ενδοκοινοτικές τοπικές συνομιλίες. Η ιδέα υποστηριζόταν από τον Αρχ. Μακάριο και την βρετανική κυβέρνηση. 

13 Μαρτίου 1968: Ο Γλαύκος Κληρίδης είπε στον Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή ότι ο Μακάριος είχε εξουσιοδοτήσει τον Γενικό Εισαγγελέα (Κρ. Τορναρίτη) ο οποίος είχε φύγει την προηγούμενη  για Λονδίνο, Στρασβούργο και Βιέννη να  κάνει επαφές με τον Ραούφ Ντενκτάς για απευθείας συνομιλίες  μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  Στόχος,  η διακοπή του ελληνο-τουρκικού διαλόγου. 

8  Απριλίου 1968 : Η βρετανική «Guardian» έγραψε « ο Μακάριος έστειλε νέο διαβατήριο στον Ντενκτάς».  Ο αρχιτρομοκράτης, που η κυβέρνηση Μακαρίου από το 1964 θεωρούσε προδότη της πατρίδας του και πράκτορα ξένων δυνάμεων και ένοχο εγκλημάτων (δηλώσεις Υπεξ Σπ. Κυπριανού 5.8.1965),  δεν θα επέστρεφε παράνομα στην Κύπρο.  Όλες οι κατηγορίες εναντίον του μπήκαν κατά μέρος και αντί να δικαστεί ορίστηκε αντιπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις.  

Ραούφ Ντενκτάς

Ο Ντενκτάς είχε διαφύγει στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 1964 και συνελήφθη από την ελληνοκυπριακή αστυνομία κατά την διάρκεια της μυστικής καθόδου του στην Κύπρο σε ακτή της περιοχής Καρπασίας το 1967. Αντί να δικαστεί βοηθήθηκε από τον Γλ. Κληρίδη και την κυβέρνηση Μακαρίου να διαφύγει στην Τουρκία.  Την διαφυγή του απαίτησε η Τουρκία μέσω των Βρετανών. (Λεπτομέρειες και στο βιβλίο του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη «Ραούφ Ντενκτάς»,  2003) 

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1968 μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς. Όμως καμία προσπάθεια δεν έγινε για λύση του θέματος. Οι Βρετανοί κάθισαν σε  αναμονή και παρακολούθηση,   αφήνοντας τα πράγματα να παίρνουν τον δρόμο τους…Ανταλλαγές προτάσεων. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έλεγε: «΄Οχι κράτος εν κράτει» και οι Τουρκοκύπριοι «αυτονομία στην δική μας περιοχή»…Στις 18 Οκτωβρίου 1971… συνομιλίες με νομικούς ειδικούς συνεχίστηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 1973 όταν ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ  πήρε  πιο σκληρή γραμμή για ομοσπονδιακή προσέγγιση. Οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο στις 2 Απριλίου 1974. Ξανάρχισαν στις 11 Ιουνίου 1974. Οι θέσεις διέφεραν κατά πολύ. Τελευταία συνάντηση πριν το πραξικόπημα,  στις 9 Ιουλίου, 1974.

1972 – Ρωσικές υποσχέσεις προς Μακάριο 

Αρχ. Μακάριος

Φεβρουάριος 1972 εφημερίδα «Εστία» Αθηνών: Ο Μακάριος διευθέτησε τη συμφωνία για εισαγωγή τσεχοσλοβακικών όπλων κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα (περασμένο Ιούνιο), τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί στάλθηκαν στη Κύπρο για να εκπαιδεύσουν ένοπλους του Λυσσαρίδη ενώ άλλοι Κύπριοι στάλθηκαν στη Πράγα…Όταν έκλεισε η συμφωνία οι Ρώσοι είπαν στο Μακάριο ότι η Σοβιετική Ένωση  μπορούσε να επέμβει σε υποστήριξη της κυβέρνησης της Λευκωσίας μόνο αν υπήρχε στρατιωτική επέμβαση από έξω, δηλαδή μια τουρκική απόβαση…Σε περίπτωση εσωτερικών ταραχών ο Μακάριος θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει με τους αντιπάλους του και να απαλλαγεί από την ελληνική επιρροή με τις δικές του προσπάθειες και με την βοήθεια των συνεργατών του…» (Έκθεση Βρετ. Πρεσβείας Αθηνών). 

Η  Μόσχα το 1974 έδωσε, ταυτόχρονα με το Λονδίνο, την συγκατάθεσή της στον Ετσεβίτ να εισβάλει. 

Συνταγματάρχης G. Stocker 

Τον ίδιο χρόνο (1972) στην βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία ο επί Αμυντικών Θεμάτων  Συνταγματάρχης G. Stocker προέβη σε μια περίεργη ενέργεια ενημερώνοντας το ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς) στη Λευκωσία ότι η Τουρκία προτίθετο να εισβάλει στο νησί. 

Στις 27 Μαρτίου 1973 έδωσε λεπτομερέστατες πληροφορίες για το τουρκικό σχέδιο εισβολής το οποίο μεταβιβάστηκε  στον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ στη Λευκωσία Στρατηγό Χαραλαμπόπουλο.

Στις 30 Ιουλίου 1973 ο Stocker  επανήλθε στο ΓΕΕΦ και έδωσε φωτοτυπία Σχεδίου Εισβολής των Τούρκων που εξασφάλισε από τον συνάδελφό του στην Άγκυρα. 

Στις 5 Αυγούστου 1973 ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ στην Λευκωσία ενημέρωσε το υπ. Εσωτερικών και Άμυνας της Κύπρου. Ο Stocker  ζήτησε η επαφή του να κρατηθεί μυστική. Στα συμπεράσματά του ο Stocker  τόνισε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επρόκειτο να επέμβουν προς παρεμπόδιση ενός τοιούτου σχεδίου. Οπόταν τόσο η χουντική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση  Μακαρίου, ήταν  ενήμερες των τουρκικών προθέσεων με τρομερή λεπτομέρεια.

Από την πρώτη σελίδα του 3λιδου υπομνήματος 10.7.1974 από την Υπ. Αρμοστεία της ΚΔ δια χειρός Υπ. Αρμοστή Κ. Ασσιώτη  στο Λονδίνο προς το Φόρειν ΄Οφις  με τίτλο «Ανεφάρμοστη η Ομοσπονδία»

Στις 28 Αυγούστου 1973 και ο Αμερικανός Στρατιωτικός Ακόλουθος στη Λευκωσία Συντ. Whitley, συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου – βάση των Συμφωνιών του 1960) … η Αμερική υποστήριζε μια ανεξάρτητη Κύπρο και ότι οι ενωτικοί Κύπριοι έπρεπε να άλλαζαν το πιστεύω τους αλλιώς θα υπέφεραν.   (Βιβλίο Χρ. Βενιαμίν, «Τα Δύσκολα Χρόνια αναμνήσεις μιας ζωής.») 

Αυτά γράφονται για να τονιστεί ότι ο Μακάριος  τον Ιούλιο του 1974 (βλέπε Δ’ Μέρος τελευταίο που θα ακολουθήσει)   γνώριζε πλήρως πλέον τα τουρκικά σχέδια. Που δεν θα άλλαζαν μέχρι σήμερα. 

 Στις 12 Ιουλίου 1974 ο κ. Goodison Φ.Ο ενημέρωσε σχετικά την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία. 

Ο περίεργος Συνταγματάρχης G. Stocker τέλος Απριλίου 1974 υποστήριξε σε έκθεσή του την αντικατάσταση του Μακαρίου και ότι «θα χρειαστεί μια αποφασιστική αντιμετώπιση από την Αθήνα και πρέπει να αποχωρήσουν τόσο οι Έλληνες διδάσκαλοι όσο και οι Έλληνες αξιωματικοί από την Εθνική Φρουρά…»

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

Τέλος Γ’ Μέρους συνεχίζεται με το τελευταίο. 

(Πηγές Βρετανικό Εθνικό Αρχείο  Φ.Α. « Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»). 

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 6/10/2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο ακόμη 11 Έλληνες με τις οικογένειές τους

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ακόμη 11 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τον Λίβανο και αφίχθησαν στη Λάρνακα με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη συνδρομή των πρεσβειών Ελλάδας και Κύπρου στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Με μέριμνα της Πρεσβείας μας στη Λευκωσία και υπό τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, έξι εξ’ αυτών επαναπατρίστηκαν σήμερα στην Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή