Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Σε εφαρμογή το τελικό στάδιο της εθνοκάθαρσης στο Αρτσάχ! Οι Αζέροι απέκλεισαν τον διάδρομο του Λατσίν!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αξιωματικοί των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν και υποστηρικτές των Γκρίζων λύκων, μεταμφιεσμένοι σε «περιβαλλοντικούς ακτιβιστές» με τη βοήθεια του στρατού του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταλάβει τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία, σταματώντας κάθε κυκλοφορία και απειλώντας να λιμοκτονήσουν τον τοπικό πληθυσμό

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, για περισσότερες από 26 ώρες, το καθεστώς Αλίεφ έχει αποκλείσει τον διάδρομο του Λατσίν, στερώντας έτσι από ολόκληρο τον πληθυσμό του Αρτσάχ την πρόσβαση στην Αρμενία και στον έξω κόσμο. Αυτή είναι ουσιαστικά η έναρξη του τελικού σταδίου της εθνοκάθαρσης του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως και στην περίπτωση της διακοπής του μοναδικού αγωγού παροχής φυσικού αερίου από την Αρμενία προς το Αρτσάχ, νωρίτερα φέτος, ο στόχος αυτής της ενέργειας που συμβαίνει τώρα είναι ο ίδιος – να δημιουργηθούν αφόρητες ανθρωπιστικές κρίσεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους.

 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αξιωματικοί των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν και υποστηρικτές των Γκρίζων λύκων, μεταμφιεσμένοι σε «περιβαλλοντικούς ακτιβιστές» με τη βοήθεια του στρατού του Αζερμπαϊτζάν έχουν καταλάβει τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία, σταματώντας κάθε κυκλοφορία και απειλώντας να λιμοκτονήσουν τον τοπικό πληθυσμό. Περισσότερα από 1500 άτομα έχουν αποκλειστεί και στις δύο πλευρές του διαδρόμου ζωής από και προς το Αρτσάχ, μεταξύ των οποίων 270 παιδιά.

Ο αποκλεισμός της μοναδικής πρόσβασης στο Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν σημαίνει ξεκάθαρα ότι απειλεί περισσότερους από 120.000 άμαχους. Αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και έρχεται σε άμεση αντίθεση με όλες τις πιθανές διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς δεσμεύσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας σχετικά με την προκλητικότητα της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στον διάδρομο του Λατσίν:

Το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου του 2022, μια ομάδα ανθρώπων από την Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, παριστάνοντας τους εαυτούς τους ως περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, έστησε σκηνές κοντά στο Σουσί, εμποδίζοντας την κανονική και απρόσκοπτη κίνηση στο διάδρομο του Λατσίν, ο οποίος δημιουργήθηκε με την Τριμερή δήλωση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 9 Νοεμβρίου του 2020, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Αρμενίας.

Οι προπαγανδιστικές προετοιμασίες για το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν ξεκίνησαν πριν από μήνες και είναι οφθαλμοφανές, ότι αυτή η πρόκληση οργανώθηκε από τις κρατικές αρχές του Αζερμπαϊτζάν, με στόχο την αποκοπή του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και συνεπώς από τον έξω κόσμο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ στερήθηκαν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αντιμετωπίζει την επικείμενη απειλή μιας επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Η δημιουργηθείσα κατάσταση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σημείο 6 της Τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου του 2020, σύμφωνα με την οποία:

α) Ο διάδρομος του Λατσίν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων που είναι αναπτυγμένες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,

β) Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την ασφάλεια της κυκλοφορίας πολιτών, οχημάτων και εμπορευμάτων μέσω του διαδρόμου του Λατσίν.

Ως εκ τούτου, το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή υποχρέωση που έχει αναλάβει.

Αυτή η συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο δείχνει την έλλειψη πρόθεσής του να αντιμετωπίσει το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να κάνει διάλογο με το Στεπανακέρτ για το σκοπό αυτό, αλλά για άλλη μια φορά μαρτυρεί τη συνέχιση της πολιτικής του επίσημου Μπακού το να υποβάλλει το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε εθνοκάθαρση.

Ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν είναι η έκφραση πολλών προειδοποιητικών μηνυμάτων, δηλαδή, ότι το Αζερμπαϊτζάν υιοθέτησε μια πολιτική γενοκτονίας κατά των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι τακτικές παραβιάσεις και προκλήσεις του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθιστούν πιο αντικειμενικό τον οντολογικό κίνδυνο για τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπογραμμίζουμε, ότι η σταθερή εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων που πάρθηκαν με Τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου του 2020, όπως η παραίτηση από τη χρήση βίας ή απειλής χρήσης βίας, η αυστηρή τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, η αδιάλειπτη κίνηση στο διάδρομο του Λατσίν που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, είναι το κλειδί για την πολιτική επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι το κλειδί για την εγκαθίδρυση μακροπρόθεσμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Καλούμε την επείγουσα προσοχή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της Συμπροεδρίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και των κρατών μελών, ότι οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή. Υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα για την έναρξη ή επανεκκίνησης των διεθνών μηχανισμών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις με διεθνείς εταίρους στο εγγύς μέλλον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή