Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Αυξανόμενα αντιρωσικά αισθήματα στην Αρμενία

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρώην μέλη της οργάνωσης «Sasna Tsrer», που σχημάτισαν το Παναρμενικό Κόμμα το 2018, πραγματοποίησαν συγκέντρωση κοντά στην 102η ρωσική στρατιωτική βάση την περασμένη Κυριακή για δεύτερη φορά. 

Απαίτησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα οι Ρώσοι στρατιώτες, που χαρακτηρίστηκαν «στρατεύματα κατοχής».

 Η δράση αυτή τη φορά πέρασε χωρίς επεισόδια και συλλήψεις. Το Παναρμενικό Κόμμα  Sasna Tsrer αναφέρει ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Οι διαμαρτυρίες κατά της λειτουργίας της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αρμενία ξεκίνησαν με φόντο το αυξανόμενο αντιρωσικό αίσθημα στη χώρα. 

Το κύριο ερέθισμα ήταν ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του Αρτσάχ.

Οι Αρμένιοι ριζοσπάστες χαρακτήρισαν τη ρωσική στρατιωτική βάση στο Γκιουμρί «κατοχική» και απαίτησαν να εγκαταλείψουν οι Ρώσοι την Αρμενία.

Ο ίδιος ο Πασινιάν και η ομάδα του, προφανώς, δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις ενέργειες των ριζοσπαστών. 

Το Παναρμενικό Κόμμα  Sasna Tsrer, με τη σειρά του, αποκαλεί την ομάδα Πασινιάν «φιλορωσική» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν είναι αρκετά σκληρός απέναντι στη Μόσχα.

Παρόλα αυτά, οι πρώην μαχητές των Sasna Tsrer είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν κατά καιρούς οι αρμενικές αρχές κατά της Ρωσίας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο Πούτιν επισκέφτηκε το Ερεβάν για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του CSTO, ήταν τα μέλη των Sasna Tsrer που βγήκαν στους δρόμους με αφίσες «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος!». και «CSTO, φύγε από την Αρμενία!» 

Αργότερα, ο ίδιος ο Πασινιάν επέκρινε δριμεία τη Ρωσία και τον CSTO και  αρνήθηκε επίσης να υπογράψει την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής.

Σε γενικές γραμμές, είναι σαφές ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος συντονισμός μεταξύ του Πασινιάν και του Παναρμενικού Κόμματος Sasna Tsrer.

 Μετά την πρώτη διαμαρτυρία των ριζοσπαστών κοντά στην 102η βάση, ο Πασινιάν χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία απειλή για τη χώρα σε συνέντευξη Τύπου. 

Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτή τη δήλωση ως εξής: λένε ότι το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να σχηματίσει άποψη στη Δύση ότι η Αρμενία προετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επίθεση μαζί με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Στη Μόσχα, η δήλωση Πασινιάν χαρακτηρίστηκε «παράλογη».

Ο Πασινιάν και η ομάδα του δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις ενέργειες των ριζοσπαστών, ωστόσο, οι πρώην μαχητές Sasna Tsrer είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αρμενικές αρχές κατά της Ρωσίας κατά καιρούς.

 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Πασινιάν κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας. 

Η φιλορωσική αντιπολίτευση τον κατηγόρησε αμέσως για το γεγονός ότι τώρα οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν γίνει ακόμη χειρότερες, ότι ο Πασινιάν προσπαθεί να πραγματοποιήσει μια άλλη μυστική αποστολή που ανέλαβε όταν ανέβηκε στην εξουσία  – να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τη χώρα.

Τις προάλλες, μετά από μια άλλη ενέργεια ριζοσπαστών στο Γκιουμρί, ο βουλευτής Γκούργκεν Αρσενιάν, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Πολιτικό Συμβόλαιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία «δεν είναι αιώνια». 

Σημείωσε ότι είναι αποτέλεσμα «πολιτιστικών απόψεων των πρώτων χρόνων της δημιουργίας του κράτους», αλλά δεν θα γίνει «το νούμερο ένα φράγμα απέναντι στις απειλές».

Ο Αρσενιάν τόνισε επίσης ότι η Αρμενία προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τους γείτονές της και αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ως εκ τούτου, η ρωσική στρατιωτική παρουσία ως εγγύηση ασφάλειας κάποια στιγμή «γίνεται ασήμαντη».

Ο βουλευτής Γκούργκεν Αρσενιάν, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Πολιτικού Συμβολαίου, πιστεύει ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία «δεν είναι για πάντα».

Όπως είναι γνωστό, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, μαζί με τον CSTO, ζήτησαν επίσης υποστήριξη από τη Ρωσία στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της διμερούς στρατιωτικής συμμαχίας. 

Ωστόσο, η υποστήριξη από τη Μόσχα στο Ερεβάν δεν ήρθε, με αποτέλεσμα οι αρμενικές αρχές να αρχίσουν να σχηματίζουν την άποψη ότι η Ρωσία  είναι αναξιόπιστος σύμμαχος. 

Η πλειοψηφία στην Αρμενία άρχισε να το σκέφτεται, ενώ οι θέσεις των φιλορωσικών δυνάμεων αποδυναμώθηκαν απότομα. 

Επομένως, τώρα η ομάδα Πασινιάν, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια ριζοσπαστικών στοιχείων, προσπαθεί να βάλει το ερώτημα με την ακόλουθη μορφή: εάν η Ρωσία  είναι αναξιόπιστος σύμμαχος και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, τότε σε τι χρησιμεύει η 102η βάση που λειτουργεί στο Αρμενία;

 

Αρμενικά Media

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή