Ακολουθήστε μας

Διεθνή

EE: Σουηδική προεδρία με ακροδεξιά “βαρίδια”

Δημοσιεύτηκε στις

Το αίνιγμα των “Σουηδών Δημοκρατών”

Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, αλλά οι ακροδεξιοί “Σουηδοί Δημοκράτες” που μετέχουν στην κυβέρνηση περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών του πρωθυπουργού Κρίστερσον.

Τη χιονισμένη, σκοτεινή πολή Κιρούνα, σε απόσταση μόλις 200 χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Κύκλο διάλεξε η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας για την επίσημη έναρξη της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ. Η πόλη φημίζεται για την υπέροχη θέα στο Βόρειο Σέλας και τις μακραίωνες παραδόσεις των Λαπώνων. Τον τελευταίο καιρό όμως, φημίζεται και για κάτι ακόμη: στην Κιρούνα ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών παγκοσμίως. Πρόκειται για πολύτιμες πρώτες ύλες, απαραίτητες για την κατασκευή ανεογεννητριών και ηλεκτρικών συσκευών.

“Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε την Ευρώπη πιο πράσινη, πιο ασφαλή, πιο ελεύθερη στους επόμενους έξι μήνες”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, εγκαινιάζοντας την εκ περιτροπής προεδρία της χώρας του. Κύρια προτεραιότητά του θα είναι επίσης να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη των “27” στο ζήτημα της Ουκρανίας. “Είναι απολύτως απαραίτητο να νικήσει η Ουκρανία” δηλώνει ο Κρίστερσον, απευθυνόμενος κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και στην ίδια την κυβέρνησή του.

Το αίνιγμα των “Σουηδών Δημοκρατών”

Στη νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας, που προήλθε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μετά από οκτώ χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, συνεργάζονται για πρώτη φορά οι συντηρητικοί “Μετριοπαθείς”, οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και το εθνικιστικό Κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD), το οποίο ίδρυσαν ακροδεξιοί στη δεκαετία του ’80. Όπως εξηγεί στην Deutsche Welle ο Τομπίας Χίμπινετ, καθηγητής Διαπολιτιστικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Κάρλσταντ, οι Σουηδοί Δημοκράτες “έχουν μία μακρά ιστορία εναντίωσης” στην ενωμένη Ευρώπη και μέχρι πρόσφατα ζητούσαν την αποχώρηση από την ΕΕ. Επισήμως, έχουν αλλάξει πλέον θέση. Ωστόσο ο Σουηδός καθηγητής εκτιμά ότι παραμένουν ένα βαθιά ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα, με αποτέλεσμα “η ευρωπαϊκή προεδρία να περιέλθει σε ομηρία” από τους Σουηδούς Δημοκράτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Στοκχόλμη δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι εργάζεται για την υλοποίηση των κλιματικών στόχων. Αυτή την προσήλωση στους στόχους συμβολίζει και η επιλογή της Κιρούνα για τους εορτασμούς της ευρωπαϊκής προεδρίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Χϊμπινετ, οι Σουηδοί Δημοκράτες αμφισβητούν τα πορίσματα της επιστήμης. Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή η εκπρόσωπος του κόμματος για περιβαλλοντικά θέματα, Έλσα Βίντινγκ, έκανε λόγο για απλή “πολιτική συμβολισμών”, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία “κλιματική κρίση”.

“Κόκκινη γραμμή” το προσφυγικό

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αμβλύνει τους ενδοιασμούς και υποστηρίζει ότι η συνεργασία του με τους Σουηδούς Δημοκράτες εξελίσσεται ομαλά, με βάση τα συμπεφωνημένα. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τζέσικα Ρόζβαλ, δηλώνει στην Deutsche Welle για τους Σουηδούς Δημοκράτες ότι “θα συνεργαστούν πολύ καλά. Όπως και στην ΕΕ, όπου συνήθως αναζητείται συμβιβασμός μεταξύ των 27 κρατών-μελών, έτσι κι εμείς πρέπει μερικές φορές να αναζητήσουμε συμβιβασμούς”. Υπηρεσιακοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι η σουηδική προεδρία θα επιτελέσει το έργο της με νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα, “Sweden-style”, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή όμως ο Τσάρλι Βέιμερς, ευρωβουλευτής των Σουηδών Δημοκρατών, δηλώνει στην DW ότι το κόμμα του “ασφαλώς θέλει να ασκήσει επιρροή”. Αναφέρει δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεταναστευτικό ζήτημα. “Δεν θέλουμε κανένα είδος υποχρεωτικού καταμερισμού βαρών στο μεταναστευτικό, ούτε μετεγκατάσταση, ούτε οικονομική συνεισφορά. Δεν θέλουμε καθόλου μετανάστευση”, ξεκαθαρίζει, για να προσθέσει μάλιστα ότι πρόκειται για μία “κόκκινη γραμμή” του κόμματός του και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν “συνέπειες” για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Στοκχόλμη.

Αντιθέτως, στο ζήτημα της Ουκρανίας οι “Μετριοπαθείς” του πρωθυπουργού Κρίστερσον φαίνεται να βρίσκουν κοινό έδαφος με τους ακροδεξιούς συμμάχους τους, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα τηρούσαν μάλλον φιλο-ρωσική στάση. “Οι πολεμικές απόπειρες της Ουκρανίας απέναντι στην παράνομη ρωσική εισβολή” παραμένουν ψηλά στην ατζέντα του κόμματός του, διαβεβαιώνει σήμερα, σε μία πιο διπλωματική διατύπωση, ο ευρωβουλευτής Τσάρλι Βέιμερς.

Αλεξάντρα φον Νάμεν

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Τραμπ για τη σχέση του με Ερντογάν και οι Κούρδοι

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Φλόριντα την Τρίτη (7/1) ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην σχέση του με τον Ερντογάν και στη Συρία, τονίζοντας πως η Τουρκία υπό διαφορετικές μορφές, με άλλο όνομα και υπόσταση, την διεκδικεί επί 2.000 χρόνια και τελικώς της δόθηκε η ευκαιρία, με τη σημερινή της εικόνα, να την ελέγξει.

«Η Τουρκία διεκδικεί τη Συρία με διαφορετικά ονόματα και με διαφορετικούς τρόπους, εδώ και 2.000 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι που μπήκαν μέσα είναι από την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι φίλος μου. Κάποιος που αγαπώ και σέβομαι. Νομίζω ότι και αυτός με σέβεται», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως όταν του ζήτησε «να μην λάβει μέτρα κατά ορισμένων ανθρώπων, δεν το έκανε».

«Ξέρετε για ποιους μιλάω – τους Κούρδους. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό γιατί είναι φυσικοί εχθροί. Μισούν ο ένας τον άλλον. Αλλά αν δείτε τι συνέβη με τη Συρία, η Ρωσία αποδυναμώθηκε, το Ιράν αποδυναμώθηκε. Και είναι ένας πολύ έξυπνος τύπος και έστειλε τους ανθρώπους του εκεί μέσα από διαφορετικές μορφές και διαφορετικά ονόματα, και πήγαν μέσα και ανέλαβαν την εξουσία», είπε ο Τραμπ.

«Πυρά» Τραμπ κατά Μπάιντεν για την Ουκρανία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Τραμπ κατηγόρησε τον απερχόμενο Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι άλλαξε την στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας του ΝΑΤΟ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της Ρωσίας στη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν μπορούσε να συναντήσει τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως είπε, η Ρωσία «για πολλά χρόνια, πολύ πριν από τον Πούτιν, εξηγούσε ότι αποτελούσε κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Κάπου στην πορεία, είπε ο Μπάιντεν ”όχι, μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ”. Έτσι, όμως, η Ρωσία έχει κάποιον (σ.σ. το ΝΑΤΟ) στο κατώφλι της. Μπορώ να κατανοήσω λοιπόν τα αισθήματά τους γι’ αυτό».

Προεκλογικά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί πως θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία «εντός 24 ωρών», προτού ακόμη αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Aπειλές Τραμπ κατά Γροιλανδίας και Παναμά! Πολιτεία των ΗΠΑ ο Καναδάς σε χάρτη που δημοσίευσε – Τί θέλει να πετύχει;

Χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ ως απειλή, ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει σάρκα και οστά στη λογική της εξωτερικής του πολιτικής: κάθε χώρα θα πρέπει να επιδιώκει επιθετικά τους στόχους της μονομερώς με τρόπο που αναπόφευκτα θα ωφελήσει ισχυρά, πλούσια κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οργή έχει προκαλέσει στη πολιτική σκηνή των ΗΠΑ η στάση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία και τον Παναμά. «Μιλάμε για κάτι τρελό», δήλωσε στο CNN ο Τζιμ Χάινς, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, σχολιάζοντας το γεγονός πως ο Τραμπ δηλώνει πρόθυμος να χρησιμοποιήσει οικονομική ή και στρατιωτική ισχύ για να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας και της διώρυγας του Παναμά.

«Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω -μιλάτε για τον Παναμά και τη Γροιλανδία- όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από αυτά τα δύο», απάντησε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε αν θα απέκλειε τη χρήση οικονομικού ή στρατιωτικού καταναγκασμού για να πάρει τον έλεγχο των δύο εδαφών, σύμφωνα με το Politico. 

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ρητορική του Τραμπ περιλαμβάνει ακόμη και σχέδια για εδαφική επέκταση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας την πλούσια σε ορυκτά Γροιλανδία, αλλά και της στρατηγικής σημασίας διώρυγα του Παναμά, την ώρα που προτείνει (ελπίζοντας για πλάκα) ότι ο Καναδάς πρέπει να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ. Όσον αφορά τη Γροιλανδία, απέδωσε τους επεκτατικούς του στόχους στην ανησυχία για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σημειώνει το Politico.

«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας», επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τρίτης. «Ο κόσμος πραγματικά δεν γνωρίζει καν αν η Δανία έχει οποιοδήποτε νομικό δικαίωμα στη Γροιλανδία, αλλά αν έχει, θα πρέπει να την παραδώσει, επειδή την χρειαζόμαστε για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Η Γροιλανδία, η οποία ήταν αποικία της Δανίας προτού ανεξαρτητοποιηθεί το 1979, παραμένει έδαφος της Δανίας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν είχε προηγουμένως απορρίψει τις προτάσεις του Τραμπ για την αγορά του νησιού, λέγοντας ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς». «Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας υποστηρίζουν ότι δεν είναι προς πώληση και δεν θα είναι ούτε στο μέλλον», δήλωσε.

Οι επανειλημμένες απειλές του Τραμπ κατά των συμμάχων των ΗΠΑ από τότε που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έχουν εξοργίσει ορισμένους Δημοκρατικούς βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Χάιμς.

«Η Δανία, στην οποία ανήκει η Γροιλανδία – νομίζω ότι αυτό είναι μάλλον ένα γεγονός που οι περισσότεροι Αμερικανοί μαθαίνουν – είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Οπότε πρόκειται για απόλυτη τρέλα από την άποψη της εθνικής ασφάλειας, και επίσης είναι ανταγωνιστικό», ξεσπάθωσε ο Χάιμς, εκπρόσωπος της 4ης περιφέρειας του Κονέκτικατ στο Κογκρέσο.

«Δεν θα έπρεπε να εκνευρίζουμε χωρίς λόγο αυτούς τους ανθρώπους. Πού είναι το οικονομικό όφελος για τους ανθρώπους που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός είναι μακριά, ξέρετε, λέγοντας ιστορίες για τη Γροιλανδία και μετονομάζοντας τον Κόλπο του Μεξικού;».

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις έγραψε στο X: «Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων επικεντρώνονται στη μείωση του υψηλού κόστους ζωής στην Αμερική. Όχι στην εισβολή στη Γροιλανδία».

Αλλά δεν τάχθηκαν όλοι οι Δημοκρατικοί κατά του επεκτατικού οράματος του Τραμπ για τη Γροιλανδία. Ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, εξέφρασε το άνοιγμά του στο σχέδιο, γράφοντας: «Αν είναι επιλογή του λαού της Γροιλανδίας να ενταχθεί στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, θα τους καλωσόριζα ως την 53η πολιτεία μας, αμέσως μετά την αποδοχή του Πουέρτο Ρίκο και της Ουάσινγκτον ως πολιτείες».

Νωρίτερα την Τρίτη, ο μεγαλύτερος γιος του εκλεγμένου προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, επισκέφθηκε τη Γροιλανδία και πέρασε τη μέρα του συναντώντας τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, υποστήριζαν την κατάληψη της χώρας από τις ΗΠΑ.

«Η Γροιλανδία αγαπάει την Αμερική και τον Τραμπ! Απίστευτοι άνθρωποι με μια εξίσου φοβερή υποδοχή», ήταν η λεζάντα σε μια φωτογραφία με μια ομάδα ανθρώπων με εξοπλισμό MAGA και μια αμερικανική σημαία.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια γεύματος που διοργάνωνε ο γιος του στην πρωτεύουσα του νησιού, Νουούκ, για να επαναλάβει τον ισχυρισμό του ότι η Γροιλανδία «χρειάζεται ασφάλεια για τον εαυτό της και χρειάζεται επίσης πολύ ασφάλεια για τον κόσμο».

Εκπρόσωποι της Δανίας και της Γροιλανδίας δεν απάντησαν σε αιτήματα του Politico για σχολιασμό.

Δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τον Καναδά ως πολιτεία των ΗΠΑ

Την ιδέα μιας «Μεγάλης Αμερικής» συνεχίζει να προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανήρτησε στο Instagram έναν χάρτη του Καναδά στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτήν την κίνηση έχοντας προηγουμένως διατυπώσει σε συνέντευξη Τύπου οικονομικές απειλές κατά της Οττάβας.

 

 

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τη Δευτέρα ότι παραιτείται, ο Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατού στη γειτονική χώρα. Ωστόσο απείλησε να χρησιμοποιήσει την «οικονομική ισχύ», καθώς εξήγησε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να γίνει ο Καναδάς η «51η πολιτεία» τους.

Ο Τραμπ είχε «αστειευτεί» και στη συνάντηση με τον Τζάστιν Τριντό, ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να γίνει η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ.

«Πρώτα η Αμερική» – Τι θέλει να πετύχει ο Τραμπ με τις απειλές

Οι απειλές του Τραμπ που λογοδοτούν στην πολιτική «πρώτα η Αμερική» είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθούν ιδίως όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος. Σύμφωνα με αναλυτές η στρατηγική του στοχεύει στο να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες για τις ΗΠΑ ασκώντας πίεση ακόμα και στους στενούς συμμάχους τους, όπως είναι ο Καναδάς.

Ο Στέφεν Κόλινσον σε ανάλυσή του στο CNN εκτιμά ότι ο Τραμπ εκτοξεύει απειλές για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ο στόχος για καλύτερες συμφωνίες, όπως μία έκπτωση για τα αμερικανικά πλοία που διέρχονται από τη διώρυγα του Παναμά, μία μεγαλύτερη αμερικανική πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά γαιών στη Γροιλανδία και σε θαλάσσιες διαδρομές που αποκαλύπτονται από το λιώσιμο των πολικών πάγων, καθώς και μια νέα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά που θα μπορούσε να ευνοήσει τους αμερικανούς κατασκευαστές.

«Είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα παρουσίαζε οποιοδήποτε από αυτά ως μια τεράστια νίκη που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να έχει επιτύχει, ακόμη και αν καταλήξουν τέτοιες συμφωνίες να είναι απλώς διακοσμητικές», αναφέρει ο Κόλινσον.

Ο δεύτερος στόχος του Τραμπ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ ως απειλή δίνει σάρκα και οστά στη λογική της εξωτερικής του πολιτικής: κάθε χώρα θα πρέπει να επιδιώκει επιθετικά τους στόχους της μονομερώς με τρόπο που αναπόφευκτα θα ωφελήσει ισχυρά, πλούσια κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η προσέγγιση αυτή εξηγεί γιατί ο Τραμπ δεν διακρίνει μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων των ΗΠΑ, μία πολιτική που σύμφωνα με αναλυτές ενέχει μεγάλο ρίσκο ιδίως σε μία ρευστή περίοδο που οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί οξύνονται

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ένοπλη επίθεση στη Βάδη-Βυρτεμβέργη με δύο νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Περιστατικό ένοπλης επίθεσης σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στα νότια της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τις αρχές, ένας μασκοφόρος εισέβαλε σε εταιρεία στο Bad Friedrichshall, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στους χώρους μιας εταιρείας στη Siemensstrasse γύρω στις 17:45. Σύμφωνα με την αστυνομία:

Νεκροί είναι δύο άνδρες, πιθανόν υπάλληλοι της εταιρείας, όπου τραυματίστηκαν θανάσιμα, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Ο δράστης διαφέυγει της σύλληψης. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη.

Οδοφράγματα έχουν στηθεί γύρω από την περιοχή, ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανακρίνονται. Ειδικές επιχειρήσεις της SEK και ελικόπτερο συμμετέχουν στην αναζήτηση. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και αναμένονται περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες ώρες.

Το Bad Friedrichshall, με πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους, βρίσκεται στην περιοχή Heilbronn στα βόρεια της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Πρόκειται για μια ήσυχη περιοχή, γεγονός που καθιστά το περιστατικό σοκαριστικό για την τοπική κοινότητα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις12 λεπτά πριν

Τα 6 πράγματα που καλείται να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση στη Γερμανία!

Τι θα αλλάξει και τι όχι μετά τις γερμανικές εκλογές;

Αναλύσεις42 λεπτά πριν

Θα αφήσουν Ισραηλινοί και Αμερικανοί την Τουρκία να φτάσει μέχρι την Ιερουσαλήμ;

Οι Τούρκοι απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ισορροπία της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι το μεγάλο πρόβλημα. Είναι μια χώρα που...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η Ρωσία παίζει άμυνα! Νέα Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

Ζωντανή εκπομπή με τον Σταύρο Καλεντερίδη

Άμυνα2 ώρες πριν

Επιστρέφει στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα ΥΔΡΑ! Προστέθηκε το anti-drone σύστημα “Κένταυρος”

Το απόγευμα της Τρίτης 7 Ιανουαρίου 2025 απέπλευσε, σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews, η φρεγάτα ΥΔΡΑ για την Ερυθρά θάλασσα...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Έρχεται σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ;

Εκπομπή Direct news με τον Ανδρέα Μουντζουρούλια…

Δημοφιλή