Ακολουθήστε μας

Οικονομία & Αγορές

Η πολυεθνική από το Βασιλικό της Εύβοιας που κάνει ρεκόρ τζίρου το 2022

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Sabo αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσχιδείς ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, με παρουσία σε 55 και πλέον χώρες. Το 2022 πέτυχε ιστορικά υψηλά μεγέθη με τζίρο 80 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη περίπου 30% σε όλες τις θυγατρικές της.

Χρονιά – ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα, τόσο από πλευράς ομίλου όσο και σε επίπεδο θυγατρικών, ήταν το 2022 για την εταιρεία Sabo, η οποία εδρεύει στα Βασιλικό Ευβοίας, απασχολεί συνολικά 400 άτομα, ενώ κάνει δουλειές ή εξάγει προϊόντα της σε περισσότερες από 55 χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών από τα 50 εκατ. ευρώ το 2021 θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ όλες οι επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου κινούνται έντονα ανοδικά και με ρυθμούς άνω του 30%.

Ο όμιλος μέσα στην πανδημία συνέχισε να ανοίγει την αναπτυξιακή βεντάλια των δραστηριοτήτων του, πετυχαίνοντας ιστορικά υψηλά μεγέθη το 2021 με αύξηση κατά 33% έναντι του 2020, ενώ παρόμοια ή και μεγαλύτερη είναι η φετινή επίδοση. Η μητρική Sabo S.A. από τα 36 εκατ. ευρώ πέρυσι φέτος θα κλείσει με τζίρο 45 εκατ. ευρώ, ενώ ο κατασκευαστικός βραχίονας Sicap AΤE θα κάνει φέτος κύκλο εργασιών 26 εκατ. ευρώ από 13,5 εκατ. πέρυσι, πετυχαίνοντας διπλασιασμό.

Η εταιρεία από την Εύβοια ολοκληρώνει αυτή την περίοδο επενδυτικό πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ που αφορούσε επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων, μηχανολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό γραμμών παραγωγής. Επίσης, ένα τμήμα αυτών των κεφαλαίων θα δοθεί για την αγορά κτηρίου στον Πειραιά που θα γίνει το κέντρο επιχειρήσεων της SABO Marine Services.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Sabo εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Ανακύκλωσης Αποβλήτων στο Καζακστάν, παραδίδοντάς τη «με το κλειδί στο χέρι» στο δήμο Ust-Kamenogorsk της χώρας. Πρόκειται για το δεύτερο “turnkey plant”, μετά τη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, που η εταιρεία ολοκλήρωσε εντός του τρέχοντος έτους, όπου τα εγκαίνια έκανε ο πρωθυπουργός προ μηνών.

Σε ότι αφορά το project στο Καζακστάν, το εργοστάσιο διαλογής διαθέτει δυναμικότητα επεξεργασίας 100.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως επιτυγχάνοντας ανάκτηση 2/3 από τα εισερχόμενα στην εγκατάσταση ανακυκλώσιμα υλικά. Το νέο εργοστάσιο αποτελεί μια συνέχεια της ισχυρής «πράσινης» δραστηριότητας της Sabo στη περιοχή, στην οποία η εταιρεία ήδη κατασκευάζει άλλες δύο ολοκληρωμένες Μονάδες Διαλογής Απορριμμάτων προς εξυπηρέτηση των λοιπών Δήμων. Πρόκειται για ένα έργο σπουδαίας περιβαλλοντικής σημασίας για το Καζακστάν που αναμένεται να δώσει πνοή στην κυκλική οικονομία της χώρας.

Έξι κύριοι τομείς δραστηριοποίησης, δυναμικό άνοιγμα στη ναυτιλία

Ο όμιλος παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό σε εξειδικευμένους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η κεραμοποιία, η ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, οι ρομποτικές εφαρμογές, οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και αυτοματισμοί, συστήματα logistics σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα, η κατασκευή έργων υποδομής και βιομηχανικών κτιρίων, η βαριά βιομηχανία, ενώ τελευταίο μεγάλο άνοιγμα είναι στη ναυτιλία όπου εισήλθε το 2021.

Ο όμιλος αποτελείται από την Sabo S.A., την κατασκευαστική Sicap Α.Τ.Ε., τη Sabo Filiere S.A. και τις υπόλοιπες θυγατρικές σε Βραζιλία, Ρουμανία και Ιταλία.

Οι κατασκευές παρουσιάζουν ιδιαίτερο momentum, κάτι που φαίνεται από τον διπλασιασμό του τζίρου συγκριτικά με το 2021 με το ανεκτέλεστο να αυξάνεται διαρκώς έχοντας φτάσει στα 40 εκατ. ευρώ, ήτοι τρεις φορές τον κύκλο εργασιών του 2021. Η εταιρεία έχει εδώ και μια πενταετία στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Τέρνα αναλαμβάνοντας για τον ενεργειακό όμιλο τα κατασκευαστικά μέρη για τον κεντρικό υποσταθμό ανεμογεννητριών στην Κάρυστο, τη διάνοιξη των δρόμων και τα υπόλοιπα κατασκευαστικά μέρη.

Η Sicap ATE διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 4ης Τάξης. Δραστηριοποιείται στο τομέα των Έργων Υποδομής (Λιμενικά, Οδοποιίας, Υδραυλικά), των Έργων που αφορούν Περιβάλλον – Ενέργεια, καθώς και στην παραγωγή και εμπορία Ασφαλτομίγματος. Παράλληλα, εξειδικεύεται στην ανέγερση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, καθώς και Οικοδομικών Έργων.

Στη ναυτιλία, η SABO Marine Services ιδρύθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2021 και ήδη έχει υλοποιήσει περίπου 40 έργα στο χώρο της ναυτιλίας και των ναυπηγείων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εταιρεία ετοιμάζει επένδυση με την εξαγορά κτηρίου στον Πειραιά ώστε να στεγάσει τις ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Το 2021 η εταιρεία προσέλαβε μια ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών με την οποία έστησε μαζί το νεοσύστατο τμήμα ναυτιλίας. Παρέχει λύσεις τεχνικής υποστήριξης στο χώρο της ναυπηγό-επισκευής και στην επίλυση των τεχνικών ζητημάτων για ολόκληρο τον τεχνολογικό εξοπλισμό του μηχανοστασίου και του καταστρώματος. Υποστηρίζει ηλεκτρολογικές λύσεις, ηλεκτρονικούς πίνακες στα μηχανουργία ενώ βοηθάει στην «επικοινωνία» διαφόρων μηχανολογικών τμημάτων των βαποριών.

Η Sabo Filiere, δραστηριοποιείται στην κατασκευή ανταλλακτικών για την κεραμοποιία είχε κύκλο εργασιών 2 εκατ. ευρώ το 2021. Η κατασκευή μηχανημάτων κεραμοποιίας – τουβλοποιίας αποτελεί την καρδιά του ομίλου, με την ελληνική εταιρεία να είναι μια εκ των τριών κορυφαίων του είδους στον κόσμο. Στον τομέα αυτό, έχει ολοκληρώσει έργα κατασκευής εργοστασίων σε δεκάδες χώρες σε βόρεια και νότια Αμερική (ΗΠΑ, Μεξικό, Κολομβία, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Αργεντινή), καθώς και σε όλη την Ευρώπη αλλά και χώρες όπως Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Υεμένη, Ουζμπεκιστάν, Κίνα, Μαλαισία κ.α.

Στον τομέα ανακύκλωση απορριμμάτων (Environmental) έχει ολοκληρώσει σημαντικά έργα στην Ελλάδα σε συνεργασία με εταιρείες όπως ΗΛΕΚΤΩΡ, Τέρνα, Μεσόγειος, Intrakat, Θαλής κ.α., ενώ έχει παραδώσει σημαντικά έργα και στο Καζακστάν.

Επίσης διαθέτει τμήμα βαριάς βιομηχανίας (Heavy Industry), δηλαδή το στήσιμο γραμμών παραγωγής για τρίτους, μεταφορές γραμμών παραγωγής στο εσωτερικό και εξωτερικό, και το πιο σημαντικό, συντηρήσεις βαρέων μηχανημάτων. Παράλληλα εξειδικεύεται στην κατασκευή αυτοματισμών και ρομποτικών συστημάτων για τη διακίνηση και συσκευασία προϊόντων όλων των κλάδων. Το πρώτο ρομπότ στην Ελλάδα το εγκατέστησε το 1995 και μέσα σε αυτά τα 27 χρόνια έχει εγκαταστήσει περισσότερα από 600 ρομποτικά συστήματα, σε Ελλάδα αλλά κυρίως εξωτερικό.

Διατηρεί σταθερή συνεργασία με τη ΦΑΓΕ όπου έχει εγκαταστήσει περισσότερα από 15 ρομπότ, επίσης με την Τέρνα, με τη Barilla, τη Unilever και πολλές άλλες εταιρείες ποτών, τροφίμων, βαριάς βιομηχανίας όπως Αλουμίνιο (ΕΤΕΜ) κ.λπ.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1984 από τον κ. Δημήτρη Κοίλιαρη, ο οποίος ξεκίνησε σαν μηχανολόγος μηχανικός και εμπορικός εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας Sabo στην Ελλάδα. Με τα χρόνια προέκυψε η καθετοποίηση και η εξαγωγική δραστηριότητα και επέκταση δραστηριοτήτων.

Διατηρεί την έδρα και την παραγωγή στην Ελλάδα, εξού και η συμμετοχή της στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ενώ απασχολεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της στη χώρα μας.

Η μεγάλη άνοδος του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα της ναυτιλίας αλλά και τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης (απορρίμματα κ.α.) έχουν αλλάξει το μείγμα αποτελεσμάτων του ομίλου SABO, καθώς μεγάλωσαν πολύ οι εργασίες στην Ελλάδα. Έτσι, παρ’ ότι έως προ δύο – τριών ετών έφερνε άνω του 90% του κύκλου εργασιών και των κερδών από το εξωτερικό, πλέον το επίπεδο του διεθνούς τζίρου έχει πέσει στο 60%, καθώς αυξήθηκαν τα κατασκευαστικά έργα και τα έργα κυκλικής οικονομίας (στερεά απόβλητα).

Για τη Sabo, όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος κα Ματίνα Κοίλιαρη, δυσκολότερη χώρα από τις 55 και πλέον που έχει δραστηριότητα ήταν η Γερμανία, λόγω της πολύ μεγάλης και εξελιγμένης βιομηχανικής παράδοσης. Κατάφερε και εισήλθε στη γερμανική αγορά με αξιώσεις, ενώ πλέον παραμένει αμετάκλητη η στρατηγική στόχευση του management για άπλωμα σε όλο τον κόσμο με επόμενο μεγάλο στόχο την αγορά της Αυστραλίας.

ΠΗΓΗ: Businessdaily.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελαιοπαραγωγή

Προσδοκίες για μειωμένη τιμή στο ελαιόλαδο λόγω της βελτίωσης της παραγωγής⁸

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Καλύτερη σε σχέση με την περυσινή αναμένεται – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις – η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, καλλιεργώντας προσδοκίες για μειωμένη τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ, μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ανέφερε πως «σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα ανέλθει μεταξύ 220-230.000 τόνων», κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι.

«Πράσινος χρυσός»

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα και παρέσυρε και το ελαιόλαδο, όσο και οι έντονες κλιματικές συνθήκες που μείωσαν σε ιστορικά χαμηλά τις παραγωγές ελαιολάδου σε όλη τη «Λεκάνη της Μεσογείου», εκτόξευσε τις τιμές για τον καταναλωτή, καθιστώντας τον «πράσινο χρυσό» είδος πολυτελείας. Όπως υπογράμμισεο κ. Οικονόμου, αυτή η εικόνα πρόκειται να αλλάξει, μιας και οι παραγωγές σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες επανέρχονται σε «φυσιολογικά» επίπεδα.

«Θα υποχωρήσουν οι τιμές»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. «Όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι» εξηγούν. Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.

«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή, ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ. Και συνεχίζει: «πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».

Υποχώρηση της κατανάλωσης λόγω της εκτόξευσης των τιμών

Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω της εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κ.α. Αυτό μάλιστα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε, όπως και στη χώρα μας, κοντά στο 18% με 20%.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών» και πρόσθεσε «θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».

Πώς θα αποκτήσει πάλι αξία το ελαιόλαδο

Προκειμένου να δοθεί επιπλέον αξία στο προϊόν, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του» Οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να ενταθούν και ο «πράσινος χρυσός» να πωλείται τυποποιημένος και όχι χύμα και ανώνυμα το οποίο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ «είναι συχνά και νοθευμένο». «Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι όροι του ανταγωνισμού και η αγορά θα δουλέψουν από μόνοι τους» σημείωσε.

«Σίγουρα χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, κυρίως για τις εξαγωγές και της ενίσχυσης των δράσεων, προβολής και προώθησης του προϊόντος» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Όλοι πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Ρεκόρ πωλήσεων και υπερτριπλασιασμός κερδών για γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα απ’τις αρχαιότερες στη Βόρειο Ελλάδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων αλλά και των καθαρών κερδών κατέγραψε το 2023 η ΝΕΟΓΑΛ, με τη γαλακτοβιομηχανία από τη Δράμα που γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας της, να επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, η ΝΕΟΓΑΛ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων έχει σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά καθώς οι εξαγωγές της σε Ευρώπη ξεπέρασαν τις εγχώριες πωλήσεις, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 126,18% σε σύγκριση με το 2022. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της ΝΕΟΓΑΛ ανήλθε σε ποσό 31,208 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 39,74% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Με βάση τις γεωγραφικές αγορές, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά διαμορφώθηκαν στα 13,767 εκατ. ευρώ έναντι 14,260 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά -3,46%. Ωστόσο, η διεθνής αγορά έδωσε ώθηση στις πωλήσεις της ΝΕΟΓΑΛ αφού το 2023 ανήλθαν στα 16,626 εκατ. ευρώ έναντι 7,351 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης του 2022. Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις και προς τις αγορές Τρίτων Χωρών, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 814.919,52 ευρώ, αυξημένες κατά 13,03% σε σχέση με το 2022. Οι εξαγωγές μάλιστα της γαλακτοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 55,88% του κύκλου εργασιών της.

Παράλληλα, και τα καθαρά της κέρδη εμφάνισαν εκρηκτική άνοδο την περασμένη χρονιά έναντι 552.292 ευρώ το 2022, σύμφωνα με τα οικονομικά της στοιχεία. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στο 1,954 εκατ. ευρώ με άνοδο 253,91% σε σχέση με το 2023. Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι η ΝΕΟΓΑΛ προχώρησε και στην αύξηση του προσωπικού της κατά 10%, το οποίο ανέρχεται πλέον στους 164 εργαζόμενους έναντι 149 το 2022.

Για την τρέχουσα χρονιά κατά την οποία η ΝΕΟΓΑΛ γιορτάζει τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ημέρα ίδρυσης της (1964), επιδιώκει την είσοδό της σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, τη βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών της υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων της, καθώς την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Στόχος ακόμη της βιομηχανίας γάλακτος είναι η μείωση κατά 1% της κατανάλωσης νερού, ηλεκτρικής ενέργειας υγραερίου ανά τόνο παραγόμενων προϊόντων αλλά και η αύξηση κατά 1% του ποσοστού συσκευασιών από χαρτί/χαρτόνι που ανακυκλώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε με διακριτικό τίτλο «ΝΕΟΓΑΛ» ιδρύθηκε το 1964 στην Δράμα και αποτελεί μία από τις πρώτες γαλακτοβιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος. Η εταιρία δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με σημαντική παρουσία στην τοπική αγορά και όχι μόνο, ενώ κατέχει το 4,5% περίπου του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος πανελλαδικά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Κατέχει ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα στη Δράμα, 10.354,82 m2 συνολικής επιφάνειας κτισμάτων καθώς επίσης και ακίνητα στη Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Το τίμημα του πολέμου! Υποβάθμιση Ισραήλ από Moody’s

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το ψαλίδισμα κατά δυο βαθμίδες της πιστοληπτικής αξιολόγησης αφήνει τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια». Το κόστος των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 66 δισ. δολ. έως το τέλος του 2025.

Το Ισραήλ υποβαθμίστηκε για δεύτερη φορά φέτος από τη Moody’s Ratings καθώς το οικονομικό κόστος αυξάνεται εδώ και 12 μήνες πολέμου στη Γάζα στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ.

Ο πόλεμος στη Γάζα αποδυναμώνει την οικονομία του Ισραήλ. Η Moody’s μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ κατά δύο βαθμίδες σε Baa1 από το A2, ανέφερε ο οίκος, αφήνοντας τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, κατηγορία «σκουπίδια».

Οι προοπτικές παραμένουν «αρνητικές».

Γεωπολιτικός κίνδυνος

Ο «γεωπολιτικός κίνδυνος έχει ενταθεί σημαντικά περαιτέρω, σε πολύ υψηλά επίπεδα, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε η Moody’s σε απρογραμμάτιστη ανακοίνωση. «Η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες».

Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς φτάνει στο τέλος του, ακόμα κι αν η ένταση των μαχών έχει εκτονωθεί. Το Ισραήλ έχει εντείνει σημαντικά τις εχθροπραξίες κατά της Χεζμπολάχ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες και εντείνονται οι φόβοι για πιθανή χερσαία εισβολή και περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα αραβικά κράτη εντείνουν μανιωδώς τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφύγουν αυτό το σενάριο.

Ο Γιάλι Ρότενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε την υποβάθμιση «υπερβολική και αδικαιολόγητη».

«Η ένταση της δράσης αξιολόγησης που ελήφθη δεν ταιριάζει με τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ισραηλινής οικονομίας», είπε. «Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στα διάφορα μέτωπα έχει τίμημα στην ισραηλινή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόφαση της εταιρείας αξιολόγησης».

Η απόφαση του Moody’s ελήφθη ακόμη και πριν το Ισραήλ χτυπήσει την έδρα της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή, στη σκληρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Η εξέλιξη, μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη μαινόμενη πολυμέτωπη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι συγκρούσεις αποδείχθηκαν οικονομικά δαπανηρές για το Ισραήλ. Οι κρατικές δαπάνες και το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ κλάδοι όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι το κόστος των συγκρούσεων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε περίπου 66 δισ. δολ., ή περισσότερο από το 12% του ΑΕΠ. Αυτός ο αριθμός βασίστηκε στο ότι οι μάχες με τη Χεζμπολάχ δεν κλιμακώθηκαν σε μια πλήρη σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή