Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Ο Ερντογάν “βοήθησε” να καταλάβει η Δύση ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα επεισόδια με το κάψιμο του Κορανίου από δυο εξτρεμιστές σε Σουηδία και Ολλανδία  έδωσαν την ευκαιρία στην Άγκυρα να αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο  και να ξεκινήσει μια εκτός ορίων επίθεση εναντίον κοινωνιών που τουλάχιστον φημίζονται για την ανεκτικότητα τους και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Όμως η αντίδραση της Άγκυρας πήρε ευρύτερες διαστάσεις καθώς όχι μόνο έδωσε την αφορμή στον κ. Ερντογάν να επιστρατεύσει αυτά τα επεισόδια προκειμένου να διακόψει την ενοχλητική για τον ίδιο διαδικασία  έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά για να αναδειχθεί η σαφής αντιδυτική στροφή του τούρκου ηγέτη.

Μια στροφή η οποία σηματοδοτεί όμως όχι απλώς κινήσεις τακτικής αλλά τον νέο προσανατολισμό που θέλει να δώσει ο τούρκος ηγέτης με μια τρίτη θητεία του στο Προεδρικό αξίωμα, στην ίδια την Τουρκία γιορτάζοντας τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού και σαφώς προσανατολισμένου μέχρι τώρα προς την Δύση, τουρκικού κράτους.

Ο κ. Ερντογάν και όλο το καθεστώς στράφηκαν με μένος εναντίον των Δυτικών τους οποίους κατηγορούν συλλήβδην για ισλαμοφοβία και ανέλαβαν να σηκώσουν ψηλά τη σημαία για λογαριασμό όλου του μουσουλμανικού κόσμου, που διαμαρτυρήθηκε μεν για τα συγκεκριμένα επεισόδια αλλά απέφυγε να κλιμακώσει τις αντιδράσεις σε διπλωματικό διακρατικό επίπεδο.

Οι συνήθως ψύχραιμοι Σουηδοί και Ολλανδοί βρέθηκαν ξαφνικά αμήχανοι να δέχονται επιθέσεις πρωτοφανούς οξύτητας, ενώ ιδιαίτερα η Σουηδία είδε την Τουρκία απλώς να βρίσκει αφορμή για να παγώσει τις συνομιλίες για έγκριση της ένταξης της στο ΝΑΤΟ  που είχε κολλήσει λόγω της απαίτησης του κ. Ερντογάν να εκδοθούν τουλάχιστον 150 πολιτικοί αντίπαλοι του που βαφτίζονται  τρομοκράτες και διαβιούν στο σουηδικό έδαφος.

Έτσι κολλάει επ’ αόριστον το μεγάλο σχέδιο της διεύρυνσης της Συμμαχίας προς τις δυο σκανδιναβικές χώρες  και κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι κινήσεις του κ. Ερντογάν δεν περιορίζονται μόνο στις δικές του επιδιώξεις και επίδειξη δύναμης εναντίον των Συμμάχων αλλά εξυπηρετούν τελικά τις επιδιώξεις του ίδιου του Ρώσου προέδρου και στενού συμμάχου του, Β. Πούτιν. Η Ρωσία είχε αντιταχθεί σφόδρα στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απειλώντας μάλιστα με αντίμετρα και τελικά ο κ. Ερντογάν έχει αναλάβει με προσχηματικές αφορμές να καθυστερήσει όσο μπορεί αυτή τη διεύρυνση.

Σουηδοί και Ολλανδοί όσο κι αν επιθυμούν να κρύψουν το κεφάλι στην άμμο, δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι γι αυτή την επίθεση που δέχονται από τον κ.Ερντογάν, το καθεστώς του οποίου συστηματικά «χαϊδεύουν» για σειρά ετών. Οι δυο χώρες είναι  από εκείνες που μόνιμα ακολουθούν πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας  και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι  πάντα οι λιγότερο πρόθυμες για λήψη μέτρων ή κοινή αντίδραση  στις εξόφθαλμες παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά και την αναθεωρητική πολιτική εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας που έχει φθάσει στο σημείο της απευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Τώρα γεύονται από την καλή, την «περιποίηση» που τους επεφύλασσε ο κ. Ερντογάν.

Όμως και η ίδια η Γερμανία σταθερός  υποστηρικτής της Άγκυρας προσπαθεί να αποφύγει τις συγκρούσεις με την Τουρκική κυβέρνηση αλλά και η ίδια γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα θα απαιτηθούν  πολύ λεπτές ισορροπίες εάν ο κ. Ερντογάν επιβεβαιώσει τις ενδείξεις ότι θέλει να μεταφέρει το κλίμα της εσωτερικής πόλωσης και αντιπαλότητας  και στην πολυπληθή τουρκική κοινότητα των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Γερμανικό έδαφος. Ήδη η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κ. Μπερμποκ έστειλε τα μηνύματα της στην Άγκυρα, ενώ ματαιώθηκε η επίσκεψη που προγραμμάτιζε ο κ. Ερντογάν στο πλαίσιο και της προεκλογικής  του καμπάνιας στην Γερμανία, καθώς δεν έγιναν δεκτοί από την Άγκυρα οι όροι που έθεσε το Βερολίνο.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και χώρες που φιλοξενούν μεγάλες τουρκικές κοινότητες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γαλλία καθώς φυσικά δεν θα ήθελαν  να υπάρξουν στο έδαφος τους αντιπαραθέσεις μεταξύ αντιπάλων  πολιτικά τουρκικών  ομάδων άλλα και δημιουργία συγκρουσιακής κατάστασης μεταξύ τούρκων και κούρδων μεταναστών.

Συγχρόνως το πάγωμα από την Τουρκία της ένταξης Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, ερεθίζει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις εκείνες τόσο στην αμερικανική διοίκηση όσο και στο Κογκρέσο που υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι πρέπει να υπάρξει επαναξιολόγηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όσο πάντως  παραμένει παγωμένη η ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ, (κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι  τις προεδρικές εκλογές) δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η απόφαση για έγκριση πώλησης  και αναβάθμισης των F-16 τροφοδοτώντας έτσι ένα κύκλο αντιπαράθεσης και καχυποψίας.

Το αντιδυτικό κλίμα που καλλιεργεί ο Ερντογάν και οι ευθείες επιθέσεις  του εναντίον της Δύσης, παρακολουθούνται με προσοχή από την Αθήνα, που αποφεύγει να εμπλακεί, καθώς αρκεί από μόνος του ο κ. Ερντογάν για να εκθέτει την Τουρκία και να δυσκολεύει τη συνεννόηση της  με την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον.

Και βλέπει με σιωπηρή ικανοποίηση, χώρες που αποτελούν σταθερούς συνηγόρους  των επιλογών Ερντογάν να υφίστανται τώρα τις ύβρεις και απειλές του, που πάντως δεν φθάνουν ούτε καν στο «νυχάκι» των απειλών που αντιμετωπίζει καθημερινά η Ελλάδα…  

Πηγή: liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή