Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Σημερινή: Το τελευταίο αντίο στον δικό μας Λάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένας αποχαιρετισμός αφιερωμένος στον πολύτιμο συνεργάτη της εφημερίδας μας, στον Διεθνολόγο, ομότιμο καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου, Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη

Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης ανήκε στην ακαδημαϊκή και πνευματική ελίτ, αλλά ήταν πάντα απλός και προσιτός, χωρίς ίχνος υπεροψίας. Ήταν ένας από μας. Όλοι μας τον γνωρίζαμε ως τον καλό μας φίλο, τον Λάκη. Toν δικό μας Λάκη. Πάντα με το αφοπλιστικό του χαμόγελο. Και πάντα δοτικός. Έτοιμος να βοηθήσει. Και γνωστούς, ακόμη και αγνώστους. Φτάνει να μπορούσε. Και το έκανε. Δεν γνώριζε τι θα πει υστεροβουλία και εχθρότητα. Ήταν άδολος και άκακος. Κύριος!

Ο ελληνοπρεπής χαρακτήρας του δεν ήταν τυχαίος. Ήταν γιος του λόγιου Γυμνασιάρχη Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη, ο οποίος του εμφύσησε εξ απαλών ονύχων την αγάπη για την πατρίδα. Την Ελλάδα. Τη δημοκρατία. Την Ένωση, που ήταν τότε ο κεντρικός στόχος των Κυπρίων. Στρατός άλκιμων νέων πολέμησαν γι’ αυτήν και αρκετοί έδωσαν χωρίς δισταγμό ακόμη και την ίδια τους ζωή. Για τις αρχές και τις αξίες μας. Ήταν οι πρίγκιπες της αγχόνης. Της ΕΟΚΑ και της Ιστορίας μας. Για τον Λάκη, η θυσία τους ήταν ηθικός δεσμός και ακατάλυτο χρέος για την ελευθερία.

Ο Γιαλλουρίδης ήταν εκφραστής της ελληνοπρεπούς πολιτικής σκέψης από τα μαθητικά του χρόνια και εν συνεχεία στα φοιτητικά, όταν ίδρυσε μαζί με τον Στέλιο Χριστίδη και άλλους, το 1968, κάτω από τις εντολές του Γεωργίου Γρίβα Διγενή, την παράταξη της Δράσης, το γνωστό σήμερα ΔΡΑΣΙΣ – Κ.Ε.Σ.. Όταν η Ελλάδα βρισκόταν στον γύψο της Χούντας, ο Λάκης ως μέλος της ΟΕΦΕΚ, όπως και άλλοι ύψωσαν το ανάστημά τους και ζήτησαν την εκδημοκρατικοποίηση του φοιτητικού κινήματος και τον τερματισμό του διορισμού των διοικητικών συμβουλίων από το δικτατορικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να απελαθούν από την Ελλάδα. Κηρύχθηκαν εχθρικοί έναντι του καθεστώτος οι Ενωτικοί φοιτητές. Είχαν, όμως, γράψει ιστορία. Ήταν το πρώτο καθοριστικό κτύπημα σε βάρος της δικτατορίας, πριν ακόμη ξεσηκωθούν οι φοιτητές στη Νομική και στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973. Είχαν φέρει το πρώτο ρήγμα.

Ο Γιαλλουρίδης δεν επέστρεψε στην Αθήνα. Ήταν ανεπιθύμητος για τη Χούντα και αναγκάστηκε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Εν συνεχεία, μετά την πτώση της δικτατορίας, επέλεξε ως μόνιμο τόπο διαμονής την Αθήνα, όπου ανέπτυξε ακομμάτιστη μεν, αλλά ενεργό πολιτική και ακαδημαϊκή δράση. Ήταν, όμως, πάντα με το ένα πόδι στην Ελλάδα και με το άλλο στην Κύπρο.

Για όσους γνωρίζουν καλά τα πράγματα, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης ήταν ένας από τους κύριους θεμελιωτές και εκφραστές του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Από τη σχέση του με τον Γεράσιμο Αρσένη γεννήθηκε η ιδέα του Δόγματος, που έγινε εν συνεχεία πολιτική πράξη με τη συμφωνία Κληρίδη – Παπανδρέου. Επρόκειτο για τη στρατηγική σύζευξη της Κύπρου με την Ελλάδα. Για τη θωράκιση της πατρίδας μας και τη δημιουργία ανάσχεσης της τουρκικής απειλής. Για τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζωή, την οποία ο Λάκης πάντα πίστευε ότι θα έπρεπε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Ο Γιαλλουρίδης ήταν ακούραστος στρατιώτης των συμφερόντων του Έθνους και δη της Κύπρου στη Μητρόπολη του Ελληνισμού. Είχε αναδείξει το Κυπριακό στις πραγματικές του διαστάσεις ως θέμα εισβολής – κατοχής και είχε δημιουργήσει μαζί με τον Παναγιώτη Ήφαιστο και άλλους σχολή σκέψης. Τη γνήσια ρεαλιστική και πατριωτική πολιτική των ισοζυγίων δυνάμεων, της αξιοπρέπειας και της αποτροπής της διχοτόμησης και της δημιουργίας συνθηκών δημοκρατικής λύσης. Για τον Λάκη δεν υπήρχαν πολιτικά κόμματα, στα οποία όφειλε κάποιος να υποτάσσεται. Υπήρχε η Πατρίδα, την οποία έπρεπε όλοι ανιδιοτελώς να υπηρετούμε, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνισμού και την απελευθέρωση της Κύπρου από την Τουρκία. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, κινητοποιώντας ακαδημαϊκές και πολιτικές δυνάμεις και πάσης φύσεως προσωπικότητες από αριστερά μέχρι δεξιά στην Αθήνα. Ανάλογη δράση ανέπτυξε και στην Κύπρο.

Οι μεγάλες του αδυναμίες ήταν δύο: Ο Κωστής, ο γιος του, και ο Κωνσταντίνος, ο πατέρας του. Οι μεγαλύτερες όμως αγάπες του ήταν η Κύπρος και ο Ελληνισμός.

Κράτησε ψηλά τη σημαία ώς το τέλος, χωρίς να ζητήσει πολιτειακά ή άλλα ανταλλάγματα και άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο, από την αρθρογραφία σε ελλαδικές, κυπριακές και ξένες -κυρίως γερμανικές- εφημερίδες, μέχρι το σπουδαίο ακαδημαϊκό του έργο στον τομέα της Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικής.

Επρόκειτο για μια συγκροτημένη πολιτική προσωπικότητα, με έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ήταν πάντα ευγενής και καλός ακροατής.

Είχε, δε, την ικανότητα να ξετυλίγει το κουβάρι ακόμη και των πιο δυσνόητων εννοιών, θεωριών και πολικών σκέψεων, μεταδίδοντάς τες με κατανοητή απλότητα. Γι’ αυτό όταν μιλούσε ήταν καθηλωτικός και μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν από πρυτάνεις πανεπιστημίων μέχρι τον τελευταίο πολίτη.

Ήταν πηγαίος και ιδιαίτερα χαρισματικός. Πραγματικός δάσκαλος. Απλός. Χωρίς συμπλέγματα. Ήταν διαλεκτικός και φίλος, κολλητός με τους φοιτητές του, τους οποίους αγαπούσε ως να ήταν δικά του παιδιά. Και τους βοηθούσε ακόμη και μετά τις σπουδές τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, διότι πίστευε στη νέα γενιά, στον ανθό του Ελληνικού Έθνους.

Για τον Λάκη θα μπορούσε κάποιος να μιλά ώρες. Καταξιώθηκε κοινωνικά, πολιτικά και άλλως πως μέσα από το αξιοπρεπές πολιτικό και πνευματικό του έργο. Την εντιμότητα και τη φιλοπατρία του. Την καλοσύνη του. Ακόμη και αυτόν τον θάνατο, τον αναπόφευκτο θάνατο, τον αντιμετώπισε γενναία. Με το δικό του μοναδικό χιούμορ. Τον περιφρόνησε ώς την τελευταία στιγμή.

Καλό ταξίδι, Λάκη μας!

Η ομάδα της «Σημερινής»

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή