Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Bloomberg: Η Κίνα έχει αποκτήσει τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα από τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κίνα μπορεί να μην πολεμά στην Ουκρανία. Ωστόσο υφίσταται απώλειες.

Του Minxin Pei

Πριν από έναν χρόνο, η “χωρίς όρια φιλία” την οποία διακήρυξε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έμοιαζε σε πολλούς στο Πεκίνο σαν διπλωματικό αριστούργημα. Ενωμένοι στον φόβο και τη δυσαρέσκεια τους για την αμερικανική ισχύ, οι ηγέτες Κίνας και Ρωσίας φαίνονταν να είχαν συνάψει μια εταιρική σχέση η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Σι, ωστόσο, μάλλον δεν περίμενε ο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία προτού στεγνώσει το μελάνι της “Κοινής Δήλωσης για τις Διεθνείς Σχέσεις”. Η γεωπολιτική δυναμική την οποία πυροδότησε ο πόλεμος έχει έκτοτε ανατρέψει τους στρατηγικούς υπολογισμούς του Κινέζου ηγέτη, ενώ τα αναμενόμενα οφέλη από μια σινο-ρωσική ευθυγράμμιση μπορεί να μην υλοποιηθούν ποτέ.

Απώλειες

Η Κίνα μπορεί να μην πολεμά στην Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, υφίσταται απώλειες.

Εξετάστε τα επιχειρήματα, μεταξύ άλλων από εξέχοντες Ρώσους αναλυτές, τα οποία υποστηρίζουν ότι η Κίνα έχει αποκτήσει τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα από τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν. Σημειώνουν, πρώτον, ότι μια Ρωσία αποδυναμωμένη από τον πόλεμο και τις δυτικές κυρώσεις εξαρτάται πλέον περισσότερο από ποτέ από την Κίνα.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι η σύγκρουση έχει αποδειχθεί δαπανηρή απόσπαση της προσοχής για τις ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά την προσοχή όσο και τη βοήθεια (η οποία έχει ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια). Η κατάσταση θυμίζει τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου είχε επίσης πρόθεση να αντιμετωπίσει την Κίνα, την οποία είχε χαρακτηρίσει “στρατηγικό ανταγωνιστή”. Στη συνέχεια, η ατυχής εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και το τέλμα στο Αφγανιστάν κατανάλωσαν όλη την ενέργεια των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Η Κίνα απόλαυσε έτσι ένα στρατηγικό παράθυρο ευκαιριών που διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Και τα δύο επιχειρήματα είναι εσφαλμένα. Είναι αλήθεια ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα πιθανότατα θα αυξηθεί εάν ο Πούτιν παραμείνει στην εξουσία. Κανείς όμως δεν πρέπει να περιμένει ότι η σινο-ρωσική στρατηγική ευθυγράμμιση θα αντέξει μετά την αποχώρηση του Πούτιν, 70 ετών σήμερα, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα συμβεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, εάν όχι πολύ νωρίτερα.

Επιπλέον, μια αποδυναμωμένη Ρωσία είναι απίθανο να αντέξει έναν μακροχρόνιο πόλεμο, επομένως η ικανότητά της να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ μπορεί να είναι βραχύβια. Και, σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν το ίδιο στρατηγικό λάθος δύο φορές.

Εκ των υστέρων, η κυβέρνηση Μπους έκανε λάθος λόγω των υπερβολικά αισιόδοξων υποθέσεων της. Ως η μόνη υπερδύναμη του κόσμου, η Αμερική θα μπορούσε να κάνει υποτίθεται στο Ιράκ έναν “περίπατο” και στη συνέχεια να επιστρέψει γρήγορα στην ημιτελή δουλειά του περιορισμού της Κίνας, η οποία τότε είχε ΑΕΠ περίπου το ένα όγδοο της οικονομικής παραγωγής της Αμερικής.

Σήμερα, με την οικονομία της Κίνας στα τρία τέταρτα της οικονομίας των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ηγέτες δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να αγνοούν τον κύριο αντίπαλό τους. Οι κραυγές αγανάκτησης Δημοκρατικών, αλλά και Ρεπουμπλικανών, για την πτήση ενός κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ, είναι απόδειξη του πόσο στοχοπροσηλωμένο παραμένει το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ.

Τίμημα

Εάν τα κέρδη από τον πόλεμο του Πούτιν είναι δύσκολο να εντοπιστούν, το τίμημα το οποίο έχει πληρώσει η Κίνα για τη στάση της είναι πραγματικό και ουσιαστικό.

Σε στρατηγικό επίπεδο, η σινο-ρωσική εταιρική σχέση έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους δεσμούς της Κίνας με την Ευρώπη. Πριν από τον πόλεμο, η Κίνα μπορεί να είχε μια ρεαλιστική πιθανότητα να κρατήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ουδέτερες στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ. Όμως, μόλις η Ρωσία έριξε τον πρώτο πυροβολισμό, οι ευρωπαϊκές χώρες εύλογα είδαν την Κίνα ως συνένοχο στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, η ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία απέδειξε για άλλη μια φορά τον απαραίτητο ρόλο της όσον αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ο πόλεμος οδήγησε την ΕΕ πιο κοντά στις ΗΠΑ και πιο μακριά από την Κίνα.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει επίσης υπονομεύσει τη θέση της Κίνας στην Ταϊβάν. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, λίγοι θεωρούσαν πιθανή μια απρόκλητη κινεζική επίθεση στο νησί. Η επιθετικότητα του Πούτιν κλιμάκωσε τους φόβους ότι η ίδια αδιανόητη καταστροφή θα μπορούσε να συμβεί στην Ταϊβάν.

Το πόσο ρεαλιστικές είναι τέτοιες ανησυχίες δεν έχει σημασία. Η επακόλουθη προσοχή στη μοίρα της Ταϊβάν ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τα συμφέροντα της Κίνας. Οι Δυτικοί, πρόθυμοι να επιδείξουν την υποστήριξή τους, έχουν ανυψώσει τη διεθνή προβολή και το στάτους της Ταϊβάν, κάτι που η Κίνα είχε εργαστεί ακούραστα για να αποφύγει. Ακόμη χειρότερα, η προοπτική ενός πολέμου στα στενά της Ταϊβάν έχει ενεργοποιήσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενισχύσουν την Ταϊβάν στρατιωτικά και διπλωματικά, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την “πολιτική της μιας και ενιαίας Κίνας”.

Οι φόβοι για πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν ώθησαν επίσης την Ιαπωνία να διπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια – μια αλλαγή πολιτικής που κανένας λογικός Κινέζος ηγέτης δεν ήθελε να δει.

Αποσύνδεση

Σωρευτικά, η αλλαγή στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα και η προοπτική ενός πολέμου μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, ο οποίος σίγουρα θα κατέστρεφε το παγκόσμιο εμπόριο, έχουν εισφέρει μια επείγουσα και ισχυρή ώθηση στην “οικονομική αποσύνδεση” της Δύσης με την Κίνα. Ανήσυχα στελέχη επιχειρήσεων δε χρειάζονται πλέον ενθάρρυνση από τα “γεράκια” της Ουάσιγκτον για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις αλυσίδες εφοδιασμού της ηπειρωτικής Κίνας.

Το στρατηγικό και οικονομικό κόστος για την Κίνα πρόκειται να αυξηθεί. Ο Σι δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να παραμείνει δίπλα στον Πούτιν. Η εγκατάλειψή του τώρα θα θεωρούνταν ασυγχώρητη προδοσία από πλευράς Μόσχας, ενώ θα είχε οριακή θετική επίδραση στη διόρθωση των δεσμών με την Ευρώπη. Η απόσυρση της κινεζικής υποστήριξης προς τον Πούτιν θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την ήττα του τελευταίου στην Ουκρανία, κάτι που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να επικεντρώσουν την αμέριστη προσοχή τους στην Κίνα μια ώρα αρχύτερα.

Ο Σι βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα στρατηγικό δίλημμα, στο έλεος των γεγονότων. Το άλλοτε αριστούργημά του μοιάζει όλο και περισσότερο με χαμένο στοίχημα.

BloombergOpinion

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή