Ακολουθήστε μας

Cyberwar

ChatGTP: Ενα «Καλάσνικοφ» της παραπληροφόρησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Εφαρμογές όπως η ChatGTP φέρνουν ξαφνικά μια μικρή επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Αναμφίβολα, όμως, θα γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο και στα χέρια επιτηδείων στον πόλεμο της προπαγάνδας

«Μέχρι σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να διαβάζει και να γράφει, αλλά δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει το περιεχόμενο. Οι νέες εφαρμογές, όπως η ChatGPT, θα καταστήσει πολλές θέσεις εργασίας γραφείου πιο αποτελεσματικές, βοηθώντας στη σύνταξη τιμολογίων ή επιστολών. Είναι κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο μας». Αυτά είπε, μιλώντας στην γερμανική «Handelsblatt», ο συνιδρυτής της Microsoft και τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη (στη λίστα «Forbes») Μπιλ Γκέιτς.  Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ ισχυρίστηκε μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη στο Ντουμπάι ότι «σε δέκα χρόνια οι ζωές μας θα είναι εντελώς διαφορετικές», προσθέτοντας πως «όποιος ελέγχει τις τεχνολογίες, ελέγχει όλον τον κόσμο». Αμφότεροι περιέγραψαν έτσι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τη σημασία του νέου λογισμικού της OpenAI, που μοιάζει να φέρνει μια μικρή επανάσταση, εγκαθιστώντας την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως αποδεικνύει και ο εκθετικά αυξανόμενος αριθμός των χρηστών του και η σπουδή των ανταγωνιστών να παρουσιάσουν κάτι ανάλογο.

Το μέγεθος της αλλαγής που έχει συντελεστεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο αποτυπώνεται και στο εξής απόσπασμα σχετικού άρθρου στη γνωστή, στον χώρο της τεχνολογίας, ιστοσελίδα wired.com: «Στην περίπτωση που ζούσατε στο διάστημα για τους προηγούμενους μήνες, θα γνωρίζετε πλέον ότι οι άνθρωποι κοντεύουν να χάσουν το μυαλό τους με την ικανότητα της ChatGPT να απαντά ερωτήσεις με εξαιρετικά συνεκτικό, φαινομενικά ολοκληρωμένο και δημιουργικό τρόπο». Πρόκειται, όπως λένε οι ειδικοί, για μια ριζική τομή σε όλα τα επίπεδα, καθώς δίνεται πλέον η δυνατότητα στα «ρομπότ» να επικοινωνούν με τους ανθρώπους όχι παραπέμποντάς τους σε αναρίθμητες πηγές ή προσφέροντάς τους τυποποιημένες φόρμουλες, αλλά θέτοντας στη διάθεσή τους συγκροτημένα κείμενα – γραπτά ή προφορικά – σχεδόν σε κάθε ζήτημα που μπορεί να τους απασχολεί.

Τα chatbots δεν έχουν ηθική, αλλά…Ταυτόχρονα, ωστόσο, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ηθικής – έστω κι αν η συγκεκριμένη εφαρμογή και συνολικά η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι εστί ηθική και δεν λειτουργούν ως άνθρωποι. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι δημιουργοί της ChatGPT φρόντισαν ώστε να της θέσουν όρια και δικλίδες ασφαλείας, με σκοπό να αποφεύγει τις… κακοτοπιές. Κάτι που έχουν ήδη διαπιστώσει πολλοί από όσους έχουν επιχειρήσει μέχρι σήμερα να στήσουν «παγίδες» στην εφαρμογή, ώστε να την εκθέσουν.

Ανάμεσά τους είναι και η γαλλική «Le Monde», συντάκτες της οποίας την κάλεσαν να τους απαριθμήσει δέκα καλά πράγματα που έχουν άμεση σχέση με τη Γαλλία – αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε χωρίς δυσκολία ή ενδοιασμό: γαστρονομία, κρασί, τουριστικά αξιοθέατα, σύστημα εκπαίδευσης και υγείας, κινηματογράφος και άλλα. Οταν, όμως, της ζήτησαν και δέκα κακά πράγματα για τη χώρα τους, έλαβαν την ευγενική απάντηση ότι δεν διαθέτει εξουσιοδότηση να εκφραστεί δυσμενώς για μια χώρα ή εθνικότητα.

Αφού την υπέβαλαν και σε άλλες παρόμοιες δοκιμασίες, οι συντάκτες της «Le Monde» κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς στους οποίους η ChatGPT – όπως και άλλα προϊόντα της αποκαλούμενης «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης» – δεν μπορεί να «εκφράζεται» ελεύθερα: τις εκφράσεις μίσους ή με έντονα αρνητικό περιεχόμενο, τις ιατρικές συμβουλές και τις περιπτώσεις στις οποίες διακινδυνεύεται μια ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα, δε, από την έρευνά τους διαπίστωσαν ότι η OpenAI δημιούργησε και ένα ακόμη συμπληρωματικό πρόγραμμα, που είναι σε θέση να αναγνωρίζει το «τοξικό περιεχόμενο», έτσι ώστε η κυρίως εφαρμογή να μην μπορεί να τροφοδοτείται από αυτό.  Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ. Διότι εκτός της ηθικής, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που προκαλούν έντονη ανησυχία αναφορικά με το πώς θα αξιοποιηθεί τόσο η ChatGPT όσο και συνολικά οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Ενα από αυτά είναι, αναμφίβολα, η παραπληροφόρηση, η οποία φαίνεται πως έχει μπροστά της πεδίον δόξης λαμπρό – σε βαθμό που ορισμένοι να παρομοιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη ως το «Καλάσνικοφ της παραπληροφόρησης».

Το πρώτο δίκτυο fake news

Αποκαλυπτικό, από αυτή την άποψη, είναι ένα ρεπορτάζ της ισπανικής «El Pais» αναφορικά με ένα άλλο πείραμα, που οδήγησε στη δημιουργία του Wolf News. Του πρώτου, δηλαδή, διαδικτυακού Μέσου που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από ψευδείς ειδήσεις (fake news), που παρουσιάζονται μάλιστα από μη υπαρκτά πρόσωπα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι εμπνευστές της ιδέας Φρανσέσκα Πανέτα και Χάλσεϊ Μπούργκουντ επιχείρησαν και κατάφεραν να «κλέψουν» μορφές και φωνές γνωστών πολιτικών, επιστημόνων και άλλων επωνύμων και να τις ανασυνθέσουν, αξιοποιώντας αρκετά προγράμματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη – όπως το ισραηλινό Canny AI και το ουκρανικό Respeeacher – έτσι ώστε να εμφανίζονται να στοιχειοθετούν ανύπαρκτα γεγονότα. Οσο για την αίθουσα σύνταξης, έχει αντικατασταθεί από εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ολοκληρωμένα «ρεπορτάζ», ανάμεσα στις οποίες είναι και η ChatGPT.

Από την πλευρά του, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος Τρίσταν Γκριν, κατάφερε να στοιχειοθετήσει απολύτως πειστικά, αξιοποιώντας την εφαρμογή Galactica της Meta και επικαλούμενος επιστημονικές «μαρτυρίες», τον ισχυρισμό ότι η κατανάλωση σπασμένων γυαλιών μπορεί να αντιμετωπίσει τις… καούρες!

Δεν χωράει αμφιβολία ότι, στον βαθμό που το νέο αυτό μοντέλο τελειοποιείται, θα γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο και στα χέρια κυβερνήσεων ή άλλων που εμπλέκονται στον πόλεμο της επικοινωνίας ή της προπαγάνδας. Οι δε πολέμιοι της παραπληροφόρησης θα έχουν, πλέον, πολύ πιο δύσκολο έργο στην προσπάθειά τους να την αναγνωρίζουν και να την αποκαλύπτουν.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

CyberScoop: Η κινεζική εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας στοχεύει «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ως θύματά της διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές.

Μια συνεχιζόμενη επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας που συνδέεται με την Κίνα έχει διεισδύσει επιτυχώς σε «σημαντικό αριθμό θυμάτων» που περιλαμβάνει δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και την αμυντική βιομηχανία, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές πληροφοριών και ασφάλειας τη Δευτέρα. 

Οι ολλανδικές αρχές αποκάλυψαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο μια επιχείρηση που στόχευε τις συσκευές FortiGate edge και σημείωσαν την ανακάλυψη ενός νέου trojan απομακρυσμένης πρόσβασης με το όνομα ” Coathanger “, σχεδιασμένο να διατηρεί την πρόσβαση σε συσκευές FortiGate. Η έκθεση του Φεβρουαρίου προέκυψε από έρευνα για παραβίαση στο ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας και η έκθεση της Δευτέρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η κινεζική εκστρατεία κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο φαίνεται να είναι πολύ πιο εκτεταμένη από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν», ανέφεραν οι ολλανδικές αρχές σε δήλωση .

Η επιχείρηση που συνδέεται με την Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε τουλάχιστον 20.000 συστήματα FortiGate παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες το 2022 και το 2023 χρησιμοποιώντας μια ευπάθεια που είχε επιδιορθωθεί από τότε στο λογισμικό FortiGate FortiOS, δήλωσαν οι ολλανδικές αρχές. Οι χάκερ γνώριζαν για την ευπάθεια για τουλάχιστον δύο μήνες πριν η Fortinet ανακοινώσει την ευπάθεια, μολύνοντας περίπου 14.000 συσκευές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές. 

Οι στόχοι περιλαμβάνουν «δεκάδες» δυτικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και μεγάλο αριθμό εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Η κινεζική επιχείρηση εγκατέστησε κακόβουλο λογισμικό σε συστήματα συνδεδεμένα με ένα άγνωστο υποσύνολο «σχετικών» στόχων, και ακόμη κι αν αυτοί οι στόχοι ενημέρωσαν το FortiGate, οι Κινέζοι χάκερ ήταν σε θέση να διατηρήσουν την πρόσβαση στα συστήματα, σύμφωνα με την ολλανδική έρευνα. 

Η Fortinet δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη.

Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, δήλωσε στο CyberScoop, ότι η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σε «οποιεσδήποτε αβάσιμες συκοφαντίες και κατηγορίες κατά της Κίνας» και ότι η χώρα «είναι σημαντικό θύμα κυβερνοεπιθέσεων».

«Τηρούμε σταθερή στάση απέναντι σε κάθε μορφή κυβερνοεπιθέσεων και καταφεύγουμε σε νόμιμες μεθόδους για την αντιμετώπισή τους. Η Κίνα δεν ενθαρρύνει, δεν υποστηρίζει ή δεν αποδοκιμάζει επιθέσεις που εξαπολύουν χάκερ», δήλωσε ο Pengyu. «Η διατήρηση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Όπως συμβαίνει με άλλα θέματα, οι ψευδείς κατηγορίες ή η αντιπαράθεση μπλοκ θα βλάψουν μόνο τη συλλογική απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζει ο κόσμος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Η εκστρατεία που περιγράφονται από τις ολλανδικές αρχές υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη κατάχρηση των συσκευών άκρων — συμπεριλαμβανομένων των τείχη προστασίας και των δρομολογητών — ως βασικό μέρος των εξελιγμένων κρατικών επιχειρήσεων hacking που έχουν στοχεύσει ευάλωτους δρομολογητές μικρών γραφείων και οικιακών γραφείων για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υποδομές και άλλα ευαίσθητα δίκτυα , όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι των ΗΠΑ .

«Οι συσκευές δικτύων Edge είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σήμερα», δήλωσε ο Tom Hegel, κύριος ερευνητής απειλών της SentinelLabs. Ο Χέγκελ, ο οποίος παρακολουθεί τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking και είναι εξοικειωμένος με την εκστρατεία που τόνισε η ολλανδική κυβέρνηση. Είπε ότι η ασφάλεια των συσκευών edge είναι «ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί τόσο λίγοι έχουν τεχνολογία ασφαλείας για να τις υπερασπιστούν ή ακόμα και να τις παρακολουθούν. Ωστόσο, γίνεται η πιο συχνά στοχευμένη τεχνολογία».

Αν και δεν είναι γνωστό πόσες οντότητες έχουν εγκαταστήσει το κακόβουλο λογισμικό, οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών «θεωρούν πιθανό ότι ο κρατικός παράγοντας θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την πρόσβασή του σε εκατοντάδες θύματα παγκοσμίως και να προβεί σε πρόσθετες ενέργειες, όπως η κλοπή δεδομένων», σύμφωνα με τη δήλωση.

«Οι λοιμώξεις από τον ηθοποιό είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν», έγραψαν οι αρχές. «Το NCSC και οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν επομένως ότι είναι πιθανό ο κρατικός παράγοντας να έχει ακόμα πρόσβαση σε συστήματα σημαντικού αριθμού θυμάτων».

Ο Hegel σημείωσε ότι το Coathanger είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη πρόσβαση και δυνατότητες backdoor. «Τα θύματα υψηλής αξίας μπορούν στη συνέχεια να δουν περαιτέρω κακόβουλο λογισμικό που εισάγεται στο δίκτυο μέσω αυτής της πρόσβασης», είπε.

Ο Χέγκελ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένους γνωστούς στόχους, αλλά είπε ότι «περιλαμβάνουν μια ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που σχετίζονται με την παγκόσμια ατζέντα της Κίνας».

Γνωρίζοντας τις κινεζικές επιχειρήσεις hacking, πρόσθεσε, είναι πιθανό ότι οι χάκερ «χρησιμοποίησαν πολλαπλές οικογένειες κακόβουλου λογισμικού και υποδομές δικτύου που παραμένουν άγνωστες σε εμάς σήμερα και η διατήρηση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης σε μια ευρεία ποικιλία οργανισμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτούς».

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, DC, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο την Τρίτη. Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το πόσες οντότητες των ΗΠΑ, αν υπάρχουν, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: CyberScoop

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Πωλείται για 200 δολάρια στο Dark Web το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Hacker με το ψευδώνυμο «DuckyMummy» πουλάει προσβάσεις σε λογαριασμούς webmail της Ελληνικής Αστυνομίας στο Dark Web (Σκοτεινό Διαδίκτυο) και στην ιστοσελίδα breachforums.st. Η τιμή έχει οριστεί στα 200 $. Δυστυχώς, ενώ τα διαπιστευτήρια λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των οποίων διαμοιράζονται καθημερινά χιλιάδες ευαίσθητες πληροφορίες Ελλήνων πολιτών είναι στο σφυρί, δεν ειναι γνωστό αν οι αρμόδιες αρχές έχουν αντιληφθεί την παραβίαση!

Τι συνέβη;

O hacker DuckyMummy, γνωστή προσωπικότητα στον υπόκοσμο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, έχει βγάλει στο σφυρί διαπιστευτήρια πρόσβασης (username και κωδικούς πρόσβασης) στο σύστημα webmail της Ελληνικής Αστυνομίας. Το webmail της ΕΛ.ΑΣ είναι προσβάσιμο αποκλειστικά απο στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς είναι το σημείο επικοινωνίας με τους πολίτες που ζητούν οποιοδήποτε έγγραφο τους αφορά. Αυτή η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να εκθέσει ευαίσθητες επικοινωνίες, εσωτερικά έγγραφα και επιχειρησιακές λεπτομέρειες που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των Αρχών.

Το webmail της Ελληνικής Αστυνομίας πωλείται 200$ στο Dark Web!

Ο hacker επιβεβαιώνει την επίθεση του, αναρτώντας screenshots με μερικά από τα κλεμμένα διαπιστευτήρια και τις προσβάσεις στα συστήματα της Ελληνικής αστυνομίας. Η είδηση μάλιστα έγινε γνωστή στο διαδικτύο μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) με σκοπό να ενημερωθούν για την πώληση ενδιαφερόμενοι που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο Dark Web.

ΠΗΓΗ: secnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Cyberwar

Μην ανοίξετε αυτό το μήνυμα! Νέα απάτη με δόλωμα πακέτο από τα ΕΛΤΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Απατεώνες αδειάζουν τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών

Δεν έχουν τέλος τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης, με αρκετούς πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων, που αποκτούν πρόσβαση και αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι έχουν λάβει στο κινητό του τηλέφωνο SMS ή μηνύματα στο imessage που αφορούν στην παραλαβή δεμάτων από τα ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται δήθεν σε εκκρεμότητα.

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων καλούνται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, ώστε να τους παραδοθεί το δέμα. 

Τα μηνύματα αναφέρουν: «Το δέμα των Ελληνικών Ταχυδρομείων έφτασε στην αποθήκη και δεν μπορεί να παραδοθεί λόγω ελλιπών στοιχείων διεύθυνσης. Επιβεβαιώστε τη διεύθυνσή σας στον σύνδεσμο.

(Παρακαλώ απαντήστε Y, μετά βγείτε από το μήνυμα κειμένου και ανοίξτε το ξανά για να ενεργοποιήσετε τον σύνδεσμο ή αντιγράψτε τον σύνδεσμο και ανοίξτε τον στο Safari)».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες πως πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια «ηλεκτρονικού ψαρέματος», μέσω της οποίας επιτήδειοι επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία πολιτών. Σε περίπτωση λοιπόν που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα μην πατήσετε πάνω στο ενεργό link και μην προχωρήσετε σε καμία ενέργεια. 

ΠΗΓΗ: Star.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή