Ακολουθήστε μας

Βουλγαρία

Η Αλεξανδρούπολη και το «διπλό» παιχνίδι της Σόφιας με Αθήνα και Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Βουλγαρία υπογράφει συμφωνίες με Ελλάδα και καλοβλέπει προς Τουρκία

Το πρώτο για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής νέου πετρελαιαγωγού με τερματικό σταθμό την Αλεξανδρούπολη και καταληκτικό σταθμό το Μπουργκάς στον Εύξεινο Πόντο και το δεύτερο για την αμοιβαία δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Σιρέν στη Βουλγαρία από ελληνικές εταιρείες και στην Ρεβυθούσα στον κόλπο των Μεγάρων από Βουλγαρικές εταιρείες αντιστοίχως. Η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, πιθανόν με αμοιβαιότητα την Ρεβυθούσα, απαλλάσσει την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Το έργο του πετρελαιαγωγού Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς είναι σημαντικό. Έρχεται να συμπληρώσει τον αεριαγωγό IGB που μέσω της υπεράκτιας μονάδας FSRU, μπορεί να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την ανατολική Ευρώπη μέχρι την Ουκρανία και Πολωνία, τις χώρες του Visegrad και με παρακάμψεις δυτικά, την Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Βόρειο Μακεδονία. Κράτη που μέχρι δυο χρόνια πριν, είχαν υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία.

Τα περισσότερα είναι σήμερα κράτη-μέλη της ΕΕ με συνέπεια το έργο να συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τους. 

Το επιχείρημα της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της Βουλγαρίας και της ΕΕ γενικότερα, επικαλέστηκε παραδόξως και ο αναρμόδιος Τούρκος υπουργός ενέργειας Fatih Donmez, στην διαδικασία υπογραφής συμφωνίας με την ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια 13 ετών, μεταξύ της κρατικής Βουλγαρικής εταιρείας Bulgargaz με την κρατική Τουρκική Botas.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βουλγαρία θα διακινεί αέριο και LNG που θα προμηθεύεται από την διεθνή αγορά μέχρι την ποσότητα 1.5 bcm ετησίως. Μέσα από το διασυνδεδεμένο σύστημα αεριαγωγών της Τουρκίας και τις πέντε τερματικές μονάδες της LNG.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Fatih Donmez κατά το έγκυρο argusmedia (Brendan A’Hearn) δήλωσε ότι «τα 5 τερματικά LNG, ιδιαιτέρως η υπεράκτια μονάδα FSRU που θα εγκατασταθεί στον κόλπο του Σάρου (ΣΣ : 50 χλμ. απόσταση από την Αλεξανδρούπολη) θα συμβάλλει ιδιαιτέρως στην υλοποίηση της συμφωνίας».

Ο προσωρινός Βούλγαρος υπουργός ενεργείας Rossen Hristov δήλωσε στο Reuters ότι: «με την συμφωνία αυτή διασφαλίζουμε αγορά αερίου από τις παγκόσμιες αγορές και μεταφορά του μέσω Τουρκίας, που μας εξυπηρετεί καλύτερα εφοδιαστικά». Αυτά για να μην καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις.

Δηλαδή, η Βουλγαρία θα λαμβάνει LNG συγχρόνως από το FSRU της Αλεξανδρούπολης και το παρακείμενο ανταγωνιστικό του τουρκικό FSRU του κόλπου του Σάρου. Εξετάζοντας τις ποσότητες που θα προμηθεύεται η Βουλγαρία, είναι γνωστό ότι οι ετήσιες ανάγκες της ανέρχονται σε περίπου 3 bcm (Al Jazeera, 3/1/2023) εκ των οποίων το 1 bcm καλύπτει βάσει συμβολαίου από τον διαδριατικό αεριαγωγό ΤΑΡ, το 1.5 bcm από την Τουρκία με βάση την πρόσφατη συμφωνία και μένει 0.5 bcm που μάλλον θα καλύπτει από την Ελλάδα.

To Reuters (3/1/2023) αναφερόμενο σε ενεργειακούς αναλυτές και στον πρώην Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Μόσχα, Ilian Vassilev, εόχε επισημάνει ότι «η συμφωνία προσφέρει εναλλακτικές έναντι της βεβαρυμμένης Ρεβυθούσας, ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο να προμηθεύεται η Βουλγαρία μεταμφιεσμένο Ρωσικό αέριο μέσω της Τουρκικής κρατικής Botas».

Απαντώντας ο προσωρινός Βούλγαρος υπουργός ενεργείας Rossen Hristov είχε δηλώσει ότι «η Βουλγαρία δεν μπορεί να ελέγξει ποιο φυσικό αέριο εισέρχεται στη χώρα (ΣΣ εννοείται από την Τουρκία) ωστόσο η Σόφια θα βεβαιωθεί ότι δεν αγοράζει Ρωσικό LNG (ΣΣ: που εξάλλου δεν θα μπορούσε λόγω των κυρώσεων).

Εν κατακλείδι, η υπογραφή των δυο μνημονίων είναι θετικό γεγονός, αν οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές της 2ας Απριλίου στην Βουλγαρία και την άνοιξη στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να τα στηρίζουν. Ωστόσο, δεν πρέπει να ωραιοποιείται η εικόνα.

Η Βουλγαρία για τους δικούς της οικονομικούς λόγους, προτίμησε να συνάψει σημαντική συμφωνία ενεργειακού εφοδιασμού μακράς διαρκείας με τρίτη χώρα, μη κράτος-μέλος της ΕΕ, απαξιώνοντας εν μέρει τον αεριαγωγό IGB που θα μεταφέρει στην Βουλγαρία κυρίως Αζέρικο (ΣΣ μέσω Τουρκίας) αέριο, από τον αγωγό ΤΑΡ. 

liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Βουλγαρία: Απέρριψε την πρόταση του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Βουλγαρία απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για την υπέρβαση της μεταξύ τους διένεξης.

Ανταπόκριση- Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

«Η ευρωπαϊκή συμφωνία με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη. Η Βουλγαρία δεν χρειάζεται μεσάζοντες σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ίβαν Κόντοβ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Βόρεια Μακεδονία προσφέρθηκε, όπως είπε να μεσολαβήσει μεταξύ  Σκοπίων και Σόφιας. Η Ουγγαρία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

Η Βουλγαρία έχει θέσει «βέτο» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ιστορικών, εθνικών και γλωσσικών διαφορών που διαρκούν δεκαετίες.

Τον Ιούλιο του 2022 οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μία πρόταση της Ε.Ε, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και να κατορθώσει η χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Η πρόταση προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο, με την προϋπόθεση η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια προσπάθησε να προχωρήσει στην τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, όμως δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος. Στην πρόταση εκείνη της Ε.Ε. είχε αντιταχθεί  σφόδρα το νυν δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) αποφάσισαν να αποσταλεί κοινή επιστολή των 27 χωρών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων, όχι όμως και προς την Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας, με τον τρόπο αυτό, στην αποσύνδεση (decoupling) της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, η οποία μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένη.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι αντέδρασε έντονα στην απόφαση αυτή του Coreper, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να «υποδείξει» στα Σκόπια τι να κάνουν και ότι δεν θα αποδεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στενός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επέκρινε χθες την απόφαση της Ε.Ε. για αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «ιστορικό λάθος της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Daily Mail: Νορβηγός που συνδέεται με την προμήθεια τηλεειδοποιητών, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στον Λίβανο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε ότι ο ινδικής καταγωγής Νορβηγός Ρένσον Γιόσι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με την προμήθεια συσκευών τηλεειδοποίησης, εξαφανίστηκε την ημέρα των  εκρήξεών  στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 17 Σεπτεμβρίου ο Yossi άφησε το διαμέρισμά του σε προάστιο του Όσλο και πήγε για προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι και έκτοτε η διοίκηση του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «NHST», κύριος εργοδότης του, δεν μπορεί να επικοινωνήστε μαζί του.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε στην βρετανή Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των τηλεειδοποιητών.

Ο Χοσέ, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης στο Λονδίνο , φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη

Από την πλευρά της, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύεται ότι ο Γιόσι γνώριζε τυχόν επιχειρήσεις εγκατάστασης εκρηκτικών σε τηλεειδοποιητές.

Νωρίτερα, η ουγγρική ιστοσελίδα «Telex» ανέφερε το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία «Norta Global Ltd» να αγοράσει τους τηλεειδοποιητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, από την ταϊβανέζικη εταιρεία «Gold Apollo».

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η εταιρεία «BAC Consulting», εγγεγραμμένη στη Βουδαπέστη, ενήργησε μόνο ως μεσάζων και συνήψε συμφωνία με εταιρεία της Ταϊβάν, ενώ βουλγαρική εταιρεία από τη Σόφια πραγματοποίησε απευθείας την αγορά των προαναφερθέντων τηλεειδοποιητών.

Ο ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η βουλγαρική εταιρεία που «κανόνισε την παράδοση και την πώληση» τηλεειδοποιητών σε εκπροσώπους της HZ. Η ZB.L.L., ιδρύθηκε το 2022 και ανήκει σε Νορβηγό πολίτη.

Πηγή: Daily Mail

Συνέχεια ανάγνωσης

Βουλγαρία

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη γραμμή Σκοπίων-Σόφιας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στη σύγκρουση Σκοπίων-Σόφιας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο με την Σιλιάνοφσκα

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή