Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Η Κίνα προσπαθεί να εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα μέσα από “διάλογο” πολιτισμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της ΛΔ της Κίνας, Σουν Τσουνλάν

Συνάντηση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Κίνας με Πικραμμένο και Τασούλα – Μετέφερε επιστολή του Σι Τζινπίνγκ προς καθηγητές του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού

Σήμερα ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σουν Τσουνλάν, η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία συναντήθηκε στην Ελλάδα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Συζητήθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, ζητήματα σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ υπεγράφησαν ένα μνημόνιο κατανόησης για τον αθλητισμό και δύο συμφωνίες συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια.

Η επίσκεψη, που είχε προγραμματιστεί διά της διπλωματικής οδού αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, είναι η πρώτη τόσο υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας στην Κίνα, και διπλωματικές πηγές τη χαρακτηρίζουν φιλική επίσκεψη για την ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Επιστολή Σι

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Κίνας, της οποίας η ατζέντα συχνά αφορά θέματα διαλόγου πολιτισμών, εκπαίδευσης και υγείας, και η οποία θα επισκεφθεί σήμερα τη Ρόδο για να παραστεί σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετέφερε και επιστολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τους Ελληνες καθηγητές-μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού που οι δύο χώρες έχουν ιδρύσει από κοινού. Το Κέντρο είναι αφιερωμένο «στην προαγωγή των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των δύο πολιτισμών και στην προώθηση της ανάπτυξης του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο» και η τελετή έναρξής του έγινε χθες Δευτέρα στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην επιστολή, που αποτελεί την απάντηση του Κινέζου προέδρου σε επιστολή των καθηγητών από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών, ο Σι Τζινπίνγκ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός ανθεί όταν καταργούμε τους αποκλεισμούς, επιλέγουμε τη συμπερίληψη και είμαστε ανοιχτοί. Ο κόσμος μας βιώνει βαθιές αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο τον τελευταίο αιώνα. Για την επίλυση των κυρίαρχων αντιφάσεων και προβλημάτων απαιτούνται υλικά μέσα, αλλά και πνευματικό σθένος, ούτως ώστε να μπορέσουμε να στραφούμε μέσα μας για καθοδήγηση και προσανατολισμό. Οι αξίες των πολιτισμών των δύο χωρών μας, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, το σύμπαν, τη ζωή, την επιστήμη και τον πολιτισμό που εκπορεύεται από αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και ανανεώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ έμελλε να παράσχουν πολύτιμη πνευματική καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της εποχής μας και την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα». Σημειώνει επίσης ότι «για να προωθήσουμε την ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας και να οικοδομήσουμε από κοινού μια πανανθρώπινη κοινότητα με κοινό μέλλον, πρέπει να κατανοούμε πλήρως την προέλευση και τον πλούτο των διαφόρων πολιτισμών, έτσι ώστε η ουσία όλων των πολιτισμών να ωφελήσει τους λαούς και την ανθρωπότητα».

Καθημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή