Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Οι 6 αρχές της Κίνας για την παγκόσμια ασφάλεια – Αλλαγή μοντέλου και τέλος στην ηγεμονία της Δύσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κίνα προειδοποιεί για τον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Έξι αρχές για τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και την αντιμετώπιση των διεθνών συγκρούσεων έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα, η οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αναλαμβάνει μεγαλύτερη δράση έτσι ώστε να υπάρξει μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση.
Οι έξι αυτές αρχές επί της ουσίας αντανακλούν τις ιδέες που διατύπωσε τον Απρίλιο του 2022 ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping στο Φόρουμ Boao για την Ασία.
Η ιδέα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια αναφέρει ότι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο καθώς και η προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας, θα πρέπει είναι η φιλοδοξία όλης της διεθνούς κοινότητας.
Όπως επισημαίνεται, η πρωτοβουλία στοχεύει στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων των διεθνών συγκρούσεων, στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης ασφάλειας, στην ενθάρρυνση κοινών διεθνών προσπαθειών για τη διασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας και βεβαιότητας σε μια ασταθή και μεταβαλλόμενη εποχή με στόχο την προώθηση της διαρκούς ειρήνης και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι έξι αρχές

Η ιδέα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια περιέχει έξι βασικές αρχές ενώ προσδιορίζει και 20 τομείς προτεραιότητας για διεθνή συνεργασίας στον τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας.

Η πρώτη αρχή περιλαμβάνει την ανάγκη προσκόλλησης στο όραμα της κοινής, συνολικής και βιώσιμης ασφάλειας, ιδίως του σεβασμού και της εγγύησης της ασφάλειας κάθε χώρας, της προώθησης της συνεργασίας, της διασφάλισης της ασφάλειας μέσω πολιτικού διαλόγου και ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η δεύτερη αρχή αναφέρει ότι πρέπει να διατηρηθεί η δέσμευση για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι όλες οι χώρες – μεγάλες ή μικρές, ισχυρές ή αδύναμες, πλούσιες ή φτωχές – είναι ισότιμα μέλη της διεθνούς κοινότητας.
Η κυριαρχία τους και το δικαίωμα να επιλέγουν ανεξάρτητα το κοινωνικό τους σύστημα και την αναπτυξιακή τους πορεία πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Η παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις είναι απαράδεκτη.

Η τρίτη αρχή προβλέπει ότι είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κίνα καλεί όλες τις χώρες να τηρήσουν μια πολυμερή προσέγγιση, να στηρίξουν το διεθνές σύστημα με τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ.
Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, η μονομέρεια, η αντιπαράθεση των μπλοκ και ο ηγεμονισμός είναι αντίθετα με το πνεύμα του Χάρτη του ΟΗΕ και πρέπει να απορριφθούν.

Η τέταρτη αρχή επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών.
Τονίζεται ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να διασφαλίζεται σε βάρος της ασφάλειας άλλων.
Κάθε χώρα που επιδιώκει τη δική της ασφάλεια πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες άλλων χωρών για την ασφάλεια.

Η πέμπτη αρχή αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση διαφωνιών και διαφορών μεταξύ των χωρών μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων.
Όπως επισημαίνεται, ο πόλεμος και οι κυρώσεις δεν είναι θεμελιώδεις λύσεις στις διαφορές.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης κρίσεων και να ενθαρρύνει τα μέρη σε σύγκρουση να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, να επιλύσουν διαφορές και να ενισχύσουν την ασφάλεια μέσω του διαλόγου.

Η έκτη αρχή αναφέρεται στη διατήρηση της ασφάλειας τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε μη παραδοσιακές κατευθύνσεις.
Τονίζεται ότι στον σύγχρονο κόσμο, οι παραδοσιακές και οι μη παραδοσιακές απειλές για την ασφάλεια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες.
Η Κίνα καλεί όλες τις χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση περιφερειακών διαφορών και παγκόσμιων ζητημάτων όπως η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η βιολογική ασφάλεια.

Προειδοποίηση για Ουκρανία: Ο πόλεμος μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Τη βαθιά ανησυχία της για τον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να ξεφύγει από κάθε έλεγχο διατυπώνει η Κίνα, η οποία απευθύνει έκκληση να αρχίσει άμεσα διάλογος ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τον διάλογο για την ειρήνη, θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε την κινεζική σοφία για να βοηθήσουμε σε μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση, θα συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να προωθηθεί ο διάλογος, η διαβούλευση, να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες όλων των πλευρών και να αναζητηθεί η κοινή ασφάλεια» ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang, μια ημέρα μετά τα πυρά της Κίνας κατά των ΗΠΑ, από τις οποίες ζήτησαν να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην ουκρανική κρίση.
«Ζητάμε από τις ενδιαφερόμενες χώρες να πάψουν το ταχύτερο δυνατό να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να σταματήσουν να απευθύνουν κατηγορίες στην Κίνα, να σταματήσουν τον σαματά, τις κραυγές «σήμερα η Ουκρανία, αύριο η Ταϊβάν» υπογράμμισε ο Qin Gang, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι πιέσεις και οι προσπάθειες να περιοριστεί η Κίνα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ολοένα πιο ισχυρές, γίνονται ολοένα χειρότερες, κι αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική κυριαρχία και για την ασφάλεια της Κίνας».

Καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Εναντιωνόμαστε σθεναρά σε κάθε μορφή ηγεμονισμού» ή «νοοτροπίας ψυχρού πολέμου και σύγκρουσης μεταξύ στρατοπέδων.
Εναντιωνόμαστε σθεναρά σε κάθε εξωτερική ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Η Κίνα παραμένει πάντα δεσμευμένη στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης.
Δεν ανέλαβε ποτέ πρωτοβουλία να αρχίσει σύγκρουση, ή πόλεμο, δεν εισέβαλε ποτέ ούτε ένα εκατοστό στο έδαφος άλλης χώρας», υπογράμμισε ο Qin Gang, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ για το ότι αυτές είναι που πυροδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία με το να στέλνουν συνεχώς όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Στη Μόσχα ο Wang Yi

Εν τω μεταξύ, σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου αναμένεται το απόγευμα στη Μόσχα ο Wang Yi, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Σημειώνεται πως το Πεκίνο έχει διαμηνύσει πως σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα πρόταση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Σάββας Καλεντερίδης: Πραγματοποίησε το Ιράν πυρηνική δοκιμή

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 7ης Οκτωβρίου 2024
1. Ο Παπαχελάς προειδοποιεί: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αποσταθεροποίηση
2. Κύπρος: Οι Τούρκοι στρατηγοί επιδιώκουν να καταλαβουν τη μισή νεκρή γραμμή 18:00
3. Τουρκία: “Βρώμικη” συμφωνία Βερολίνου-Άγκυρας 27:10
4. Ισραήλ: Η πρώτη επέτειος της εισβολής της Χαμάς – Διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν 54:45
5. ΗΠΑ: Σε θρίλερ μετατρέπεται η προεκλογική εκστρατεία στις επτά κρίσιμες πολιτείες 54:45
6. Ρωσία: Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ιράν, οφείλεται στην πρώτη πυρηνική δοκιμή του Ιράν που έκανε στην έρημο της χώρας 59:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Υπό έλεγχο για κατασκοπεία στις ΗΠΑ τα gadgets των κινέζικων αυτοκινήτων

Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται εδώ και καιρό σε γεωπολιτικές και εμπορικές διαμάχες με την Κίνα, αλλά η τελευταία ανησυχία αφορά gadget υψηλής τεχνολογίας που κατασκευάζονται στην Κίνα και είναι εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα των ΗΠΑ. Αυτά τα gadget -όπως κάμερες, μικρόφωνα, ιχνηλάτες GPS και προηγμένο λογισμικό- έχουν προκαλέσει ανησυχία στις κορυφαίες υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία, κυβερνοεπιθέσεις και κλοπή δεδομένων. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας από αντίπαλα έθνη όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Φανταστείτε κάποιον να ελέγχει εξ αποστάσεως το αυτοκίνητό σας από άλλη χώρα—αυτή δεν είναι σκηνή από ταινία αλλά πραγματική πιθανότητα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Το προηγμένο λογισμικό και το υλικό που βρίσκεται σε κινεζικά οχήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστεί χειραγώγηση για να επιτρέψει στους χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων στους αμερικανικούς δρόμους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία για να στείλουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Καθώς η Κίνα γίνεται κορυφαίος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η επιρροή της στις ΗΠΑ αυξάνεται, ειδικά μέσω των έξυπνων αυτοκινήτων και των σχετικών gadgets.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο που ενέχουν οι κινεζικές και ρωσικές τεχνολογίες στα αμερικανικά αυτοκίνητα. Αν και αναγνώρισε ότι ο τρέχων αριθμός οχημάτων με τέτοια gadget είναι χαμηλός, η κυβέρνηση λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια. «Τα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα, εντοπισμό GPS και άλλες τεχνολογίες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Raimondo σε δήλωση. «Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβουμε πώς ένας ξένος αντίπαλος με πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την εθνική μας ασφάλεια όσο και για την ιδιωτική ζωή των πολιτών των ΗΠΑ».

Η Κίνα απάντησε με οργή στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και ότι στοχεύει άδικα τις κινεζικές εταιρείες. Ο Lin Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις ΗΠΑ για την επέκταση της αντίληψής τους για την εθνική ασφάλεια και την ανάληψη διακρίσεων. «Η Κίνα αντιτίθεται στη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας από τις ΗΠΑ και στις μεροληπτικές ενέργειες κατά των κινεζικών εταιρειών και προϊόντων», είπε ο Λιν. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις αρχές της αγοράς και να παρέχουν ένα ανοιχτό, δίκαιο, διαφανές και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ερευνά τις πιθανές απειλές που θέτουν τα έξυπνα αυτοκίνητα που συνδέονται στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία, εξετάζεται τώρα η απαγόρευση. Επιπλέον, οι περιορισμοί στο μη εγγενές λογισμικό θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ έως το 2027, ενώ οι κανονισμοί υλικού ενδέχεται να εφαρμοστούν τρία χρόνια αργότερα για να δοθεί χρόνος στις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Ο John Bozzella, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance for Automotive Innovation, αναγνώρισε ότι ενώ η κινεζική τεχνολογία στα αυτοκίνητα των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, οι προτεινόμενοι κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. «Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις έναν διακόπτη και να αλλάξεις την πιο περίπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο εν μία νυκτί», είπε. Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται από τον προτεινόμενο κανόνα μπορεί να είναι πολύ σύντομο για ορισμένους κατασκευαστές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές. Η οργάνωση του Bozzella σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες καθώς αναπτύσσονται οι τελικοί κανονισμοί.

Οι ΗΠΑ αυστηροποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν κινεζικά gadgets. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να δοθεί στους κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων κανένα περιθώριο, λαμβάνοντας υπόψη το σκιερό παρελθόν του Πεκίνου όσον αφορά την κατασκοπεία και παρόμοιες δραστηριότητες.

Προς το παρόν, εξετάζεται η πρόταση για απαγόρευση ορισμένου υλικού και λογισμικού που κατασκευάζονται στην Κίνα και τη Ρωσία από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία στις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον εργάζεται για τον περιορισμό της παρουσίας της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού της κατασκευής αυτοκινήτων. Με παρόμοιο τρόπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως αυξήσει τους δασμούς σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και μια σειρά άλλων ειδών. Επίσης, έχει απαγορεύσει χωριστά την εισαγωγή γερανών φορτίου κινεζικής κατασκευής λόγω κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Παράπονα Τραμπ για τους Αμερικανοεβραίους! Τους στήριξα και δεν με στηρίζουν – “Μπλέξιμο” με Ισραήλ

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέει στον συντηρητικό ραδιοφωνικό παρουσιαστή Hugh Hewitt: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Πρέπει να είναι έξυπνοι για τον Τραμπ. Γιατί δεν με στηρίζουν. Έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για το Ισραήλ, έκανα περισσότερα από οποιονδήποτε για τον εβραϊκό λαό. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε».

Δεν είναι σαφές εάν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία ήθελε να πει «Αμερικανοί Εβραίοι» αντί για «Ισραήλ» στην πρώτη φράση, αλλά συχνά συγχέει τα δύο και οδηγεί σε κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά ρητορική.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά των Αμερικανοεβραίων επειδή δεν τον υποστήριξαν περισσότερο και είπε τον περασμένο μήνα ότι οι Εβραίοι θα έχουν πολλές ευθύνες αν χάσει τον Νοέμβριο. Αλλά συνήθως δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν τον υποστηρίζει, και μάλιστα μερικές φορές επικαλείται δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι Ισραηλινοί τον υποστηρίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή