Ακολουθήστε μας

Αζερμπαϊτζάν

Ρώσος αναλυτής: Η Ρωσία χάνει τον σύμμαχό της – την Αρμενία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει έναν από τους δύο εναπομείναντες συμμάχους – την Αρμενία. Και αν δεν σώσουμε την Αρμενία ως σύμμαχο, τότε η προοπτική της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας θα είναι πολύ ζοφερή και είναι πιθανό αυτό να οδηγήσει στη δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου εναντίον της στον Καύκασο. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο γνωστός Ρώσος πολιτικός αναλυτής και συνταξιούχος διπλωμάτης Νικολαϊ Πλατοσκίν, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.

Ο Πλατόσκιν επέκρινε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ρωτήθηκε από την Αρμενία για τους λόγους για τους οποίους δεν παρεμπόδισε τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, “δεν βρήκε τίποτα καλύτερο από το να εμπλακεί σε δημόσιες διαμάχες με τον σύμμαχό του”.

“Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ κάνουν τα πάντα για να ταπεινώσουν τη Ρωσία στην περιοχή. Χρησιμοποιώντας αυτό, οι δυτικές χώρες λένε στην Αρμενία: “Τι αξίζουν οι σύμμαχοί σας. Δεν θα σας βοηθήσουν, ελάτε σε εμάς, θα σας βοηθήσουμε”, σημειώνει ο Πλατόσκιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν η Αρμενία στραφεί πρός τη Δύση, θα δημιουργηθεί ένα αντιρωσικό μέτωπο στον Νότιο Καύκασο, και τότε, ίσως, η Δύση να έχει την ιδέα να επαναλάβει τη δεκαετία του 90 στον Βόρειο Καύκασο. Κανείς δεν θα το αποτρέψει αυτό τώρα, γιατί η Αρμενία θα ηττηθεί και θα μετακινηθεί στο δυτικό στρατόπεδο. Και δεν λέω ότι τα στρατεύματά μας θα εκδιωχθούν από τον Καύκασο με ντροπή”, προειδοποίησε ο πολιτικός.

Ο πολιτικός αναλυτής δεν πιστεύει ότι η Ρωσία δεν έχει καμία επιρροή στον Ερντογάν και τον Αλίεφ. Και το ζητούμενο δεν είναι να ανοίξει η Ρωσία το δεύτερο μέτωπό της στον Νότιο Καύκασο, αλλά να αποτρέψει το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου εναντίον της. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, “ο πολιτικός σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, ενώ ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να σκέφτεται την επόμενη γενιά”. Έτσι ο λεγόμενος «πραγματισμός» των Ρώσων πολιτικών σε σχέση με την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο δεν είναι κατάλληλος και είναι επικίνδυνος.

Τώρα, η Ρωσία εγκαταλείπει την Αρμενία, ΠΡΆΓΜΑι που συμβαίνει τώρα. Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς, η Αρμενία, για πρώτη φορά στην ιστορία των μετασοβιετικών σχέσεων, αρνήθηκε να διεξάγει ασκήσεις CSTO στην επικράτειά της και το έκανε ήρεμα, χωρίς τελεσίγραφα.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αρμενία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, ήταν πάντα πιστή στις συμμαχικές της υποχρεώσεις, τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων όσο και στο πλαίσιο της CSTO.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αρμενία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, ήταν πάντα πιστή στις συμμαχικές της υποχρεώσεις, τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων όσο και στο πλαίσιο της CSTO.

Ο διπλωμάτης άσκησε δριμεία κριτική σε εκείνους που σήμερα βλέπουν τις ρωσοαρμενικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα της προσωπικότητας του Νικολ Πασινιάν, σε εκείνους που ξεκίνησαν μια πορεία εκδίκησης για το γεγονός ότι ο Πασινιάν ανέτρεψε το καθεστώς, θεωρούμενος “φίλος του Κρεμλίνου”. <Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι. Ο Θεός να είναι μαζί του και με τον Πασινιάν. “Οι Πασινιάν” έρχονται και φεύγουν. Εκατομμύρια Αρμένιοι κοιτάζουν τώρα τη Ρωσία και σκέφτονται: “Αν οι Ρώσοι μας πουλήσουν τώρα, τότε πώς μπορούμε να είμαστε μαζί τους;”, είπε ο διπλωμάτης, τονίζοντας ότι “το πιο σημαντικό εδώ είναι ότι η Αρμενία ήταν η μόνη χώρα όπου όλα τα κόμματα, όσο και αν διαφωνούσαν για την εσωτερική πολιτική μεταξύ τους, πάντα υποστήριζαν τις στενές συμμαχικές σχέσεις με τη Ρωσία, και όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, υποστηρίζοντας πάντα τη Ρωσία σε όλες τις πρωτοβουλίες της.

Ο Πλατόσκιν υπογράμμισε επίσης τον παράγοντα που είναι κρίσιμος για τη Ρωσία, δηλαδή την παρουσία μιας μεγάλης και ισχυρής αρμενικής διασποράς στον κόσμο. <Εκατομμύρια Αρμένιοι ζουν εδώ, όχι μόνο εκείνοι που ήρθαν εδώ τα τελευταία χρόνια, αλλά και εκείνοι που ζουν εδώ για αιώνες, ιστορικά, στην περιοχή του Κρασνοντάρ. Η αρμενική διασπορά έχει μεγάλη επιρροή σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και πάντα ενεργούσε πιστά, κατανοώντας τον ρόλο της Ρωσίας για το αρμενικό κράτος.

Η διασπορά θα είναι τώρα στο πλευρό εκείνων που απλώνουν χέρι βοηθείας στην Αρμενία. Αυτή δεν είναι η Ρωσική Ομοσπονδία αυτή τη στιγμή”, κατέληξε ο διπλωμάτης.

ΠΗΓΗ: arminfo.am

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι εξελίξεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 3 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Γιατί οι ΗΠΑ “σπρώχνουν” τους Τούρκους στον Καύκασο;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 1 Οκτωβρίου 2024

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η φωνή της Αρμενίας: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν πραξικόπημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Πριν από λίγες ημέρες, η Δικαστική Επιτροπή ανέφερε σχετικά με την αποκάλυψη υπόθεσης προετοιμασίας για την αποτροπή της εξουσίας από την Εθνική Ασφάλεια: 3 άτομα συνελήφθησαν και 4 καταζητούνται. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στρατολογήθηκαν έναντι μηνιαίας αμοιβής 220 χιλιάδων ρωσικών ρουβλίων ο καθένας και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για τρίμηνη εκπαίδευση και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έπρεπε να εξοικειωθούν με τα νέα βαρέα όπλα. Έπρεπε να κατακτήσουν τις δεξιότητες χρήσης τους και μετά την επιστροφή τους στην Αρμενία να εκτελέσουν τα καθήκοντα μάχης, καθώς και να μεταδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Δικαστική Επιτροπή, οι στρατολογηθέντες σε διάφορες ομάδες ταξίδεψαν στη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό έλεγχο. Μετά την αρχική επιθεώρηση, στάλθηκαν σε μια στρατιωτική βάση που ονομάζεται «Αρμπάτ», μετά την οποία εκπαιδεύτηκαν να πολεμήσουν με γνωστά όπλα σε κλειστό χώρο, μέσα στο κτίριο. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι στρατευμένοι ενημερώθηκαν ότι ο σκοπός της άσκησης ήταν να επιστρέψουν στην Αρμενία και να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση, ζητώντας έτσι την κάθαρση και τη σωτηρία της Αρμενίας. Σε αυτό το φόντο, ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλώνουν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος από τις 2 Οκτωβρίου. Ο αναλυτής πολιτικών θεμάτων Στεπάν Γκριγκοριάν σχετικά με αν βλέπει κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αρμενία είπε:

«Το Κρεμλίνο μισεί την κυβέρνηση του Πασινιάν, βοηθά το Αζερμπαϊτζάν να επιτεθεί στην Αρμενία και δημιουργεί μια ασταθής κατάσταση μέσω φιλορωσικών δυνάμεων. Δοκίμασαν όλες αυτές τις μεθόδους, είδαν ότι δεν αποδίδουν, τώρα κάνουν αποφασιστικά βήματα, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πέτυχαν. Η Ρωσία είναι επίσης απασχολημένη με την Ουκρανία. Εκτός αυτού, η κοινωνία μας καταλαβαίνει πολύ καλά, και είναι αδύνατο να την νικήσουμε, ειδικά μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό του Αρτσάχ. Ο κόσμος δεν ακολουθεί την φιλορωσική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω για τον συγκεκριμένο ένοπλο σχηματισμό, πόσο σοβαρός είναι, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να κάνει πραξικόπημα στην Αρμενία, ακόμα με το ζόρι». Ο αναλυτής επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θέλει να χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όταν είπε στις πρώην αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να ανατρέψουν τον Αραΐκ Αρουτιουνιάν και να φέρουν τον διάδοχό τους, υποσχόμενοι, ότι θα τον υποστηρίξουν. Ωστόσο, εξαπάτησαν και έφεραν τον διάδοχο αλλά δεν τον υποστήριξαν. Ο Αραΐκ Χαρουτιουνιάν δεν ήθελε να παραιτηθεί. Η κατοικία του Αρουτιουνιάν δέχτηκε πυροβολισμούς. Ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τώρα με το ίδιο σενάριο θέλουν να κάνουν εδώ – στην Αρμενία.

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους της ΡΟ και αυτό δεν συζητιέται εδώ. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα πετύχουν αυτό που θέλουν. Προσπάθησαν να ενισχύσουν τεχνητά την πολιτική αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι φιλορώσοι μας οδηγούν στην καταστροφή, μας οδηγούν στο καθεστώς της επαρχίας, γι’ αυτό και ο αριθμός των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αυξηθεί δραματικά», δήλωσε ο Στεπάν Γκριγκοριάν.

Στην απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος συμμετείχαν ρωσικές ειδικές υπηρεσίες

Αφού οι αρμενικές αρχές επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν και απέτρεψαν μια απόπειρα ένοπλου πραξικοπήματος στην Αρμενία, υπήρξαν εικασίες ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες συμμετείχαν στην προετοιμασία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή