Ακολουθήστε μας

Ελβετία

Credit Suisse: Πώς η τραπεζική καταιγίδα και τα «σωσίβια» επέστρεψαν στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε

στις

REUTERS/Arnd Wiegmann

Τι πήγε τόσο λάθος με την ελβετική τράπεζα – Πώς επηρέασαν οι καταρρεύσεις των SVB και Signature στις ΗΠΑ – Τι περιμένουμε τώρα

Η Credit Suisse, μία γιγαντιαία ευρωπαϊκή τράπεζα με ιστορία 167 ετών, έφτασε στο χείλος του γκρεμού την Τετάρτη και πιάστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τη σανίδα σωτηρίας,  που της πρόσφερε η ελβετική κεντρική τράπεζα. Μία σανίδα που μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. φράγκα σε φθηνά δάνεια, αν κριθεί αναγκαίο.

Μετά το πιο δραματικό sell off όλων των εποχών στη μετοχή της, οι επικεφαλής της τράπεζας, που έως τότε αρνούνταν την όποια μορφή κρατικής βοήθειας, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συναντηθούν με τις ελβετικές αρχές για να συζητήσουν επιλογές για το πώς θα σωθεί η κατάσταση. Η κοινή δήλωση κεντρικής τράπεζας και ρυθμιστικής αρχής του τραπεζικού τομέα ότι θα παράσχουν στήριξη στην τράπεζα «αν χρειαστεί» ήρθε το ίδιο βράδυ. Και λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα θα την αξιοποιήσει.

Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που η Wall Street κλυδωνιζόταν με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τόσο στις εξελίξεις στην Ευρώπη  όσο και στα δικά τους προβλήματα. Η Credit Suisse, μία τράπεζα με στοιχεία ενεργητικού μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων και με περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο, δεν είχε βεβαίως κάποιου είδους έκθεση στις Silicon Valley Bank και Signature. Ούτε ήταν θύμα των υψηλών επιτοκίων. Ωστόσο το γεγονός ότι η κρίση της πυροδοτήθηκε αμέσως μετά τη μίνι τραπεζική κρίση των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η μετάδοση του φόβου

Η διπλή αμερικανική τραπεζική κατάρρευση, αν και αφορούσε δύο πολύ μικρότερα, περιφερειακά πιστωτικά ιδρύματα, κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλο τον κόσμο. Ο φόβος επέστρεψε καλά στις αγορές και αυτός μεταδόθηκε ταχύτατα πολύ πέραν των αμερικανικών συνόρων. Ξαφνικά οι λέξεις χρεοκοπία, τραπεζική κρίση και σχέδια διάσωσης (bailouts) κυριαρχούσαν στους τίτλους της επικαιρότητας, ξυπνώντας μνήμες από το ζοφερό 2008. Ο φόβος και η ψυχολογία της αγέλης ήταν ικανά να πυροδοτήσουν ένα ανηλεές σφυροκόπημα στην Credit Suisse – μία τράπεζα «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί», όπως έγραψε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Το δεύτερο κομμάτι της φράσης του αμφισβητείται. Οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από να της παράσχουν σωσίβιο, τονίζουν αναλυτές. Η Credit Suisse, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές στην Ευρώπη, είναι «πολύ πιο διασυνδεδεμένη παγκοσμίως, με πολλαπλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», έγραψε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics. «Η Credit Suisse δεν είναι απλώς ελβετικό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο».

Τι πήγε λάθος ειδικά με την Credit Suisse

Η Credit Suisse αντιμετωπίζει άσχετα προβλήματα που μαίνονται εδώ και χρόνια και απλώς έτυχε να κλιμακωθούν την ίδια στιγμή που η SVB και η Signature έπρεπε να διασωθούν από τις ομοσπονδιακές αρχές. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν προκάλεσε τα στραβοπατήματα της  Credit Suisse, αλλά τα έβαλε στο ραντάρ των επενδυτών.

Η Ελβετία θεωρείται διαχρονικά ο «τραπεζίτης» των πλουσίων. Έχει στηρίξει τη φήμη αυτή σε ένα μοντέλο «διακρικότητας» και αξιοπιστίας. Το πρώτο στοιχείο – αυτό της διακριτότητας, στην υπερβολή του είχε φτάσει στο να κάνουν τα στραβά μάτια οι ελβετικές τράπεζες ακόμη και σε παράνομες δραστηριότητες των πελατών τους.

Οι έμποροι ναρκωτικών και ο Archegos

Στην περίπτωση της Credit Suisse είχαμε μεταξύ άλλων την ποινική καταδίκη της επειδή επέτρεψε σε εμπόρους ναρκωτικών να ξεπλύνουν χρήματα στη Βουλγαρία, εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς στη Μοζαμβίκη, ένα σκάνδαλο κατασκοπείας με έναν πρώην υπάλληλο και ένα στέλεχος και μια τεράστια διαρροή δεδομένων πελατών στα ΜΜΕ. Η συσχέτισή της με τον “έκπτωτο” χρηματιστή Lex Greensill και τη χρεοκοπημένη Archegos Capital Management ενίσχυσαν την αίσθηση ενός ιδρύματος που είχε χάσει τον έλεγχο στις υποθέσεις του. Για αυτό και το 2022 ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες εκροές πελατών.

Είναι όντως μία «στιγμή Lehman»;

Η προειδοποίηση του Νουριέλ Ρουμπινί για μία «στιγμή Lehman» κάνει τον γύρο του κόσμου. Μπορεί όντως η περίπτωση της Credit Suisse να οδηγήσει σε μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Μόνο εάν αφεθούν ο φόβος και ο πανικός να κυριαρχήσουν, λένε άλλοι αναλυτές. Η κατάρρευση του επενδυτικού κολοσσού Lehman Brothers το 2008 ήρθε όταν η ρευστότητά του στέρευσε και άλλες τράπεζες αρνήθηκαν να παράσχουν χρηματοδότηση.

Σε αντίθεση με τη Lehman και την SVB, η Credit Suisse διαθέτει σημαντικά ρευστά περιουσιακά στοιχεία για χρήση και πρόσβαση σε δανειοδοτικές διευκολύνσεις από την κεντρική τράπεζα και είναι λιγότερο ευάλωτη από πολλούς ανταγωνιστές στις απότομες κινήσεις των επιτοκίων. Έχει ξαναχτίσει το μαξιλάρι της έναντι εκροών καταθέσεων, ύστερα από τις μαζικές αναλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν αντιμετωπίζει κανένα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, όπως διαβεβαιώνουν ειδικοί σε Bloomberg και WSJ. Αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας. Μένει να φανεί πόσο μεταδοτική είναι αυτή.

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Γερμανία

Μπόκο στην Ελβετία! Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να αγοράσουν όπλα λόγω Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες

Η Ευρώπη αρνείται να αγοράσει όπλα από την Ελβετία, η οποία έχει το μονοπώλιο στα αντιαεροπορικά πυροβόλα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες, ενημερώνει η Swissinfo.

Η άρνηση αγοράς όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες βασίζεται κυρίως στην απαγόρευση επανεξαγωγής στην Ουκρανία, η οποία προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς Ευρωπαίους χρήστες ελβετικών όπλων.

Η Γερμανία, η οποία έχει τους στενότερους δεσμούς με την αμυντική βιομηχανία και τα ελβετικά προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι η πιο απογοητευμένη.

Ως αποτέλεσμα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αποκλείσει ελβετικές εταιρείες από ορισμένους αμυντικούς διαγωνισμούς.

Αυτό έχει προκαλέσει οργή στην Ελβετία για αυτό που ορισμένοι θεωρούν έλλειψη σεβασμού για τη νομική απόφαση της χώρας να είναι ουδέτερη.

Επί του παρόντος, η Γερμανία δεν θεωρεί την Ελβετία αξιόπιστο εταίρο, καθώς η χώρα έχει απαγορεύσει την προμήθεια ορισμένων όπλων, φοβούμενη ότι η Γερμανία μπορεί να τα επανεξάγει στην Ουκρανία.

Εκτός από τη Γερμανία, το 2023 η Ολλανδία εγκατέλειψε εντελώς την αγορά ελβετικών όπλων αφού η Ελβετία εμπόδισε την εξαγωγή 96 αρμάτων μάχης Leopard 1 που ήταν αποθηκευμένα στην Ιταλία.

Η Ολλανδία σχεδίαζε να επισκευάσει τα τανκς στη Γερμανία και στη συνέχεια να τα στείλει στην Ουκρανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την άρνηση, η Ελβετία εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων, ιδίως αντιαεροπορικών συστημάτων.

Λόγω της επιτυχημένης ανάπτυξης των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, η Ελβετία μπορεί να θεωρηθεί μονοπώλιο στην Ευρώπη, καθώς τα πυροβόλα της χρησιμοποιούνται στα Gepard, Skyranger 30/35, MANTIS, Skynex και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Επιπλέον, αυτά τα όπλα είναι επίσης εγκατεστημένα σε πλοία των ευρωπαϊκών ναυτικών για την παροχή άμεσων αμυντικών συστημάτων έναντι απειλών πυραύλων.

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελβετία

Ελβετία: Σάλος με πολιτικό που πυροβόλησε εικόνα της Παναγίας και του Χριστού και το ανέβασε στα social media

Δημοσιεύτηκε

στις

Η 32χρονη ζήτησε συγγνώμη, «δεν συνειδητοποίησα την θρησκευτική σημασία» είπε

Σε εξέλιξη η διαδικασία διαγραφής της από το κόμμα των Πρασίνων, αντιδράσεις σε πολιτικούς και καθολικούς κύκλους

Σε μια κίνηση απόλυτης ανοησίας -αν όχι θρησκευτικού μίσους- προχώρησε μία μουσουλμάνα πολιτικός στην Ελβετία, η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες από τη στιγμή που πυροβολεί μία εικόνα της Παναγίας με το Θείο βρέφος και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ!

Η Σάνια Αμέτι, συμπρόεδρος του πολιτικού κινήματος Πράσινοι Φιλελεύθεροι από το 2021, και δημοτική σύμβουλος για την πόλη της Ζυρίχης από το 2022, ανέβασε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου την επίμαχη εικόνα στα social media, με την ίδια να πυροβολεί με πιστόλι σκοποβολής την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Με σφαίρες στα πρόσωπα η εικόνα της Παναγίας και του Θείου βρέφους

Οι εικόνες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στους πολιτικούς και καθολικούς κύκλους, αφού τα πρόσωπα του Χριστού και της Παναγίας έχουν τρυπηθεί από δεκάδες σφαίρες που έριξε η 32χρονη πολιτικός.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από το πλάνο όπου φαίνεται η Αμέτι να ανοίγει πυρ στην εικόνα της Παναγίας, η 32χρονη διέγραψε τις αναρτήσεις της και ζήτησε συγγνώμη.

Παρά τη «συγγνώμη» έχει δρομολογηθεί η διαγραφή της από τους Πράσινους

Παρόλα αυτά, η διαγραφή της από τους Πρασίνους έχει ήδη δρομολογηθεί με το κόμμα της να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής και η Farner Group, η εταιρεία που εργαζόταν, να τερματίσει τη συνεργασία μαζί της.

«Κατά την άποψη της ηγεσίας του κόμματος, η συνέχιση της συμμετοχής της Σανίγια Αμέτι στους Πράσινους Φιλελεύθερους θα έβλαπτε τη φήμη των Πράσινων Φιλελευθέρων. Προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω ζημία, το κόμμα ζητά να κινηθεί άμεσα η διαδικασία διαγραφής», ανακοίνωσε το κόμμα των Πρασίνων.

Η Αμέτι ζήτησε συγγνώμη μέσω των social media, λέγοντας ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει την θρησκευτική σημασία της εικόνας και ότι ήταν απλώς ένα κατάλληλο μέγεθος για στόχο κατά τη διάρκεια της εξάσκησής της με το πιστόλι. Ωστόσο, οι απαντήσεις της δεν ήταν πειστικές και οι αντιδράσεις σε βάρος της συνεχίστηκαν.

«Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώθηκαν από την ανάρτησή μου. Τη διέγραψα αμέσως μόλις συνειδητοποίησα το θρησκευτικό περιεχόμενο. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Λυπάμαι απίστευτα» γράφει στην ανάρτησή της.

Η εικόνα που πυροβολούσε ήταν αφίσα που αφορούσε σε δημοπρασία του εν λόγω πίνακα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Η Παναγία και το Θείο Βρέφος υπό το βλέμμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από τον Tommaso de Mazza, χρονολογείται στο 1375

Μετά τη «συγγνώμη», η δημοτική σύμβουλος της Ζυρίχης ζήτησε αστυνομική προστασία.

«Σοβαρή» χαρακτήρισε τη θρησκευτική προσβολή η Καθολική Εκκλησία της Ελβετίας

Παρά τη διαγραφή των αναρτήσεων, οι εικόνες συνέχισαν να κυκλοφορούν στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, με αρκετούς να καταδικάζουν την πράξη της.

Η Καθολική Εκκλησία της Ελβετίας καταδίκασε τη συμπεριφορά της, χαρακτηρίζοντας τη θρησκευτική προσβολή ως «σοβαρή», ενώ η Αμέτι αποκάλυψε ότι η ίδια και η οικογένειά της έχουν τεθεί υπό αστυνομική προστασία λόγω απειλών που δέχτηκαν.

Εν μέσω επικρίσεων, παραιτήθηκε από την ηγεσία των Φιλελευθέρων Πρασίνων στη Ζυρίχη.

Ποια είναι η Σάνια Αμέτι

Η Σάνια Αμέτι (Sanija Ameti) γεννήθηκε το 1992 στη Βοσνία σε μια μουσουλμανική οικογένεια και τώρα περιγράφει τον εαυτό της ως αγνωστικίστρια. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής βιολογίας και πολιτικός στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πήγε στην Ελβετία με τους γονείς της ως πρόσφυγας το 1995. Η Αμέτι τοποθετήθηκε στη συνέχεια στο κέντρο ασύλου στο Adliswil. Αφού αποφοίτησε από το Καντονικό Σχολείο της Ζυρίχης Oerlikon το 2011, η Αμέτι σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης μέχρι το 2018 κι έκτοτε γράφει τη διατριβή της για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Πηγή: in.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ελβετία

Τέλος η Χαμάς στην Ελβετία – Πιθανές απελάσεις συμπαθούντων

Δημοσιεύτηκε

στις

 Η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της Χαμάς

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος πρέπει να παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο για έγκριση, θα απαγορευθούν η Χαμάς και οι ομάδες που συνδέονται με αυτήν, καθώς και οργανώσεις και ομάδες που εργάζονται για λογαριασμό ή στο όνομά της.

Η Ελβετική Ομοσπονδία Εβραϊκών Κοινοτήτων (SIG) και η Πλατφόρμα Φιλελεύθερων Εβραίων στην Ελβετία (PLJS) επιδιώκουν εδώ και καιρό να χαρακτηριστεί η Χαμάς «τρομοκρατική ομάδα» στην Ελβετία.

Η υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Maria Malmer Stenergaard επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι οι αρχές της χώρας της ενδέχεται να καταφύγουν σε απέλαση ατόμων που συμπαθούν τη Χαμάς από την επικράτειά της στο μέλλον.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε 4 ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς ότι «πιστεύει ότι η Χαμάς πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση» και στη συνέχεια σχημάτισε μια «ομάδα εργασίας στην Εγγύς Ανατολή» που θα είναι υπεύθυνη για τη μελέτη των επιλογών για τον χαρακτηρισμό της οργάνωσης ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες χαρακτήρισαν τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, ως τρομοκρατική ομάδα πριν από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters, Middleeastmonitor, Skynewsarabia, liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή