Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Δώστε κι άλλα «δώρα» στο θηρίο να ικανοποιηθεί

Δημοσιεύτηκε

στις

Απαράδεκτος ο πρέσβης της Βρετανίας στην Κύπρο

  Άριστος Μιχαηλίδης   

Ήταν πολύ αποκαλυπτικός ο Βρετανός πρέσβης, Ιρφάν Σιντίκ, στη συνέντευξή του στον κυριακάτικο Φιλελεύθερο. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος των απαντήσεων του στον Ανδρέα Πιμπίσιη, για να μας εξηγήσει ότι αυτοί που πρέπει να μετακινηθούν από τις θέσεις τους και να σκεφτούν τι άλλο πρέπει να προσφέρουν για να πεισθεί η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είναι ενθαρρυντικό, λέει, που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «έχει σκεφτεί τρόπους να δημιουργήσει κίνητρα για την άλλη πλευρά ώστε να επιστρέψει στις συνομιλίες», αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό είναι αρκετό. Αν αυτές οι νέες ιδέες του Προέδρου «δεν είναι σε θέση να φέρουν την άλλη πλευρά πίσω στο τραπέζι, ίσως χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες νέες ιδέες». Τι ιδέες δεν μας λέει ο ίδιος και το Φόρειν Όφις, ευτυχώς, μας αφήνουν να σκεφτούμε μόνοι μας. Προς το παρόν. Αργότερα μπορεί να μας βοηθήσουν κι αυτοί.

Πάντως, η Βρετανία, λέει, δεν ξεφεύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο, παρότι είναι ανάγκη να δώσουμε κίνητρα στην Τουρκία για να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο, το οποίο είναι πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, των άλλων δύο εγγυητριών χωρών, και δεν έχει σημασία που δεν το δέχεται η Τουρκία. «Υπάρχει, για όλους μας, μια πρόκληση να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να επιστρέψουν πίσω στο μοντέλο που όλοι συμφωνούμε ότι είναι το σωστό».

Όλοι συμφωνούμε αλλά δεν έχουμε τρόπο να πείσουμε την Τουρκία να συμφωνήσει με όλους και πρέπει οι Ελληνοκύπριοι, τα θύματα της εισβολής και της κατοχής, να δώσουν περισσότερα από αυτά που ήδη έδωσαν για να πεισθεί. Άλλωστε, όπως λέει ο πρέσβης, «αν το συμφωνημένο πλαίσιο, όπως έχει ερμηνευτεί, δεν έχει ακόμη αποδώσει τα αποτελέσματα, τότε, φυσικά, θα πρέπει να έχουμε νέους τρόπους να δούμε το συμφωνημένο πλαίσιο για να αποδώσουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε». Να μην το αλλάξουμε το πλαίσιο αλλά να το δούμε με νέους τρόπους.

Ποιοι είναι αυτοί οι νέοι τρόποι οι οποίοι πρέπει να συνδυαστούν και με τα κίνητρα που θα δώσουν οι Ελληνοκύπριοι στην τουρκική πλευρά; Και, μάλιστα, όχι για την τελική λύση αλλά για την επιστροφή στις συνομιλίες! Δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή όλα αυτά τα θεωρητικά μαθήματα συνδιαλλαγής, παρά μόνο με το να δεχτούμε ένα νέο συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης το οποίο θα ικανοποιεί την τουρκική πλευρά. Ποια τουρκική πλευρά; Του Ερντογάν και του Τατάρ. Αλλά, γιατί δεν ασχολούνται οι Βρετανοί κι όλοι οι άλλοι με όσους Τουρκοκύπριους διαφωνούν με τις θέσεις του Ερντογάν και του Τατάρ; Χτες ακόμα ο Ασίμ Ακανσόι, γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, δήλωνε ότι «λύση μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το 2017». Δεν έχει σημασία ότι ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους υπάρχουν και κόμματα που δεν συμμερίζονται τις θέσεις του Τατάρ και της Άγκυρας, αλλά εμείς είναι σε αυτούς που καλούμαστε να δώσουμε κίνητρα!

Ακόμα και αυτή την ακραία θέση του Τατάρ και της Άγκυρας την δικαιολογεί ο Βρετανός πρέσβης και μας καλεί να την κατανοήσουμε. Είναι, λέει, «η αποτυχία στο να σημειωθεί πρόοδος, λόγω της απογοήτευσης που ένιωσαν ότι τίποτα δεν προχώρησε, που οδήγησε την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία στο να μετακινηθούν σε μια διαφορετική θέση». Είναι η απογοήτευση που τους έκανε τους καημένους να απορρίπτουν αυτό που όλοι οι άλλοι «συμφωνούμε ότι είναι το σωστό» και όχι το γεγονός ότι η Τουρκία επιδιώκει νομιμοποίηση της κατοχής. 

Η απογοήτευση στο να σημειωθεί πρόοδος βαραίνει και πάλι τους Ελληνοκύπριους και όχι την Άγκυρα και τους ακραίους Τουρκοκύπριους. Δεν είναι, δηλαδή, η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς που έφερε την αποτυχία. Γι΄ αυτό και δεν καλείται η Τουρκία και ο Τατάρ να δώσουν κίνητρα στους Ελληνοκύπριους, το αντίστροφο συμβαίνει! Καλούνται οι Ελληνοκύπριοι να δώσουν περισσότερα από όσα έδωσαν για να μην είναι απογοητευμένη η τουρκική πλευρά και να μετακινείται «σε μια διαφορετική θέση»!

Ισιώνει ο νούρος του φόρειν όφις;

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή