Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Θέλει το Φ. Όφις να κρυφτεί και… η χαρά δεν το αφήνει

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Φόρεϊν Όφις πάντα παρεμβαίνει στο Κυπριακό

Το Φόρεϊν Όφις δεν απουσιάζει ποτέ από την μεγάλη εικόνα και πάντα παρεμβαίνει στο Κυπριακό. Παρασκηνιακά αλλά και με τοποθετήσεις στο προσκήνιο. Το θέμα είναι ότι πάντα είναι μιας κατεύθυνσης η εμπλοκή του, βλέπει από μια οπτική γωνία τα συμφέροντα του στο νησί, χωρίς να έχει διάθεση προσέγγισης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η βρετανική προσέγγιση στο Κυπριακό αναδεικνύεται μέσα από την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο», του πρέσβη της Βρετανίας στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος με διπλωματικό τρόπο, αφήνει να αιωρείται πως οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη δεν θα «περπατήσουν». Ότι, δεν είναι αρκετή η πρωτοβουλία αυτή για να σπάσει το αδιέξοδο! Ότι, δηλαδή, χρειάζονται να δοθούν κι άλλα κίνητρα προς την τουρκική πλευρά. Εδώ, βέβαια, προκύπτει και ένα ζήτημα κατά πόσο ένας πρέσβης νομιμοποιείται να κρίνει δημόσια μια πρωτοβουλία του Προέδρου της χώρας όπου είναι διαπιστευμένος, την ώρα μάλιστα που η πρωτοβουλία μόλις έχει ξεκινήσει.

Άξιον επισήμανσης είναι και το γεγονός ότι σπεύδει να εξηγήσει γιατί οι όποιες προσπάθειες έγιναν στο Κυπριακό δεν έχουν προχωρήσει. Η ρίζα του… κακού, όπως εξηγεί, είναι ότι η στάση των Ελληνοκυπρίων «απογοητεύει» την κατοχική Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Και αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Η απόρριψη, δηλαδή, συντριπτικά από τους πολίτες του δικού τους εφευρήματος, του διαχωριστικού μοντέλου, που εξέφραζε το σχέδιο Ανάν ( ή σχέδιο Χάνεϊ) και το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτοί οι τουρκικοί όροι στο Κραν Μοντανά οδήγησε, κατά τον Βρετανό πρέσβη, στο να υποστηρίζει η Άγκυρα τη λύση δυο κρατών. Ο πρέσβης ούτε αδιάβαστος είναι, ούτε ανιστόρητος. Γι’ αυτό και τα όσα λέγει, με όση «εποικοδομητική ασάφεια» και να χαρακτηρίζονται, είναι μιας ανάγνωσης: Να δοθούν κίνητρα που να αφορούν την πολιτική ισότητα, όπως η κατοχική Τουρκία ζητά και επιμένει. Επαναλαμβάνει το αφήγημα των «απομονωμένων» Τουρκοκυπρίων, χωρίς δήθεν να το υιοθετεί. Απλά το επαναλαμβάνει! 

Την ίδια ώρα, δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί του ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό, που να αποδώσει. Όχι, όμως, όπως την εννοεί ο ίδιος, περιγράφοντας μια αντίληψη διεύρυνσης των ερμηνειών που δίνονται στην «πολιτική ισότητα» και στην «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Δηλαδή ένας τρόπος να «χωρέσουν» σε αυτούς τους όρους η τουρκική αξίωση για «κυριαρχική ισότητα». Η δε αναφορά του στον ορισμό του Αϊνστάιν για την παραφροσύνη, ότι δηλαδή «δοκιμάζεις το ίδιο πράγμα και περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα;», θα μπορούσε να αφορά- με παραδείγματα- την αδιέξοδη πολιτική του Φόρεϊν Όφις στο Κυπριακό και τη στάση του έναντι της Κύπρου.

Το μήνυμα ελήφθη από τα όσα είπε ο Βρετανός διπλωμάτης. Το ζητούμενο είναι ποια είναι η απάντηση. Νέες ιδέες, όπως αυτές που μετάφερε ο απεσταλμένος του Λονδίνου, Ajay Sharma, στη Λευκωσία, πρέπει να παραμείνουν στα αζήτητα. 

Το μείζον, όμως, είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται επειγόντως πολιτική έναντι της Βρετανίας, η οποία έχει συμφέροντα στην Κύπρο. Τα διασφαλίζει έχοντας μονίμως απέναντι της την Λευκωσία; Τα διασφαλίζει βρισκόμενη σε συνεχή αντιπαράθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία; Η Λευκωσία έχει εργαλεία για να οδηγήσει στη διαφοροποιήσει της στάσης αυτής. Κι ένα από τα εργαλεία είναι οι Συνθήκες του 1960 στις οποίες συμβαλλόμενο κράτος είναι και η πάλαι ποτέ μεγάλη Βρετανία και φυσικά το θέμα των Βάσεων, το οποίο θα πρέπει να ανοίξει, χωρίς ταμπού και φοβίες όπως ακριβώς έκανε το κράτος του Μαυρικίου σε σχέση με τα νησιά Τσιάκος στον Ινδικό ωκεανό. Χρειάζεται μια αποφασιστική στάση έναντι σε αυτές τις πολιτικές, που είναι υπονομευτικές. Η νέα κυβέρνηση, που θα πρέπει να έχει πάρει και το… νέο μήνυμα από το Λονδίνο διά του εδώ πρέσβη της, θα πρέπει να τοποθετήσει σε μια άλλη, διαφορετική, βάση τις σχέσεις με τη Βρετανία, που ως εγγυήτρια χώρα, δεν έκανε οτιδήποτε για να προστατεύσει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αντίθετο έπραξε και συνεχίζει να πράττει! 

ΣΗΜ: Λέγεται πως η «ρίζα του κακού» είναι η σύγκρουση κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, 1955-1959. Το έχουν σκεφτεί στο Λονδίνο για mea culpa» τιμώντας τους πεσόντες; Με ένα στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα.  

Φιλελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή