Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

Γρίβας: Το Αιγαίο είναι κυρίως στεριά και λιγότερο θάλασσα

Δημοσιεύτηκε

στις

Tην “διπλωματία των σεισμών” και την αγορά των Spike NLOS ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Γρίβας μιλώντας στο Armyvoice.gr

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη

“Το διεθνές δίκαιο αλλά και η γεωγραφική πραγματικότητα είναι ανελέητα ξεκάθαρα” αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Army Voice o Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και ειδικός επί θεμάτων Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών.

Σχετικά με την προσέγγιση Αθήνας-Άγκυρας και την “διπλωματία των σεισμών” σχολιάζει δεικτικά πως “οι απόψεις αυτές θα ήταν κωμικές αν δεν ήταν τραγικές”.

Εξηγεί γιατί το Αιγαίο είναι “πρωτίστως στεριά και λιγότερο θάλασσα”. Κατηγορεί ένα μέρος του ελληνικού πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου ότι είναι κομμάτι της υβριδικής μηχανής της Τουρκίας. Δηλώνει βέβαιος πως οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στην Τουρκία θα εντείνει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας σε βάθος χρόνου.

Αναλύει γιατί η αγορά των Spike NLOS είναι μια εξαιρετική κίνηση, ενώ σε διεθνές επίπεδο εξηγεί γιατί έχουμε εισέλθει σε μια νέα πυρηνική εποχή.

Επιπλέον ερμηνεύει την αλλαγή ισορροπιών στην Μέση Ανατολή και τέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο Ψυχρό Πόλεμο, που μπορεί να μην μείνει…ψυχρός.

Γρίβας στο AV: Το Αιγαίο είναι κυρίως στεριά και λιγότερο θάλασσα

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη:

-Κύριε καθηγητά, το τελευταίο διάστημα ιδίως μετά τους σεισμούς στην Τουρκία «βομβαρδίζεται» η κοινή γνώμη με μια «διπλωματική αγαπολογία» στα ελληνοτουρκικά, η οποία φτάνει μέχρι και σε αναφορές για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Πώς το σχολιάζετε; 

Είπατε τον σωστό όρο «διπλωματική αγαπολογία». Οι απόψεις αυτές θα ήταν κωμικές αν δεν ήταν τραγικές. Αποτελούν κομμάτι ενός συνεχούς υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας,

ο οποίος αποσκοπεί να αποκόψει κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και να το αποδώσει στην Τουρκία αλλά και να μετατρέψει εν συνόλω την Ελλάδα σε χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και δορυφόρο της Τουρκίας.

Το διεθνές δίκαιο αλλά και η γεωγραφική πραγματικότητα είναι τόσο ανελέητα ξεκάθαρα που δεν επιτρέπουν κανενός είδους συζήτηση αναφορικά με την κυριαρχία στο Αιγαίο.

Το Αιγαίο δεν είναι μια κενή θάλασσα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά μια σύνθετη ελληνική αρχιπελαγική δομή. Είναι πρωτίστως στεριά και λιγότερο θάλασσα. Τ

α ελληνικά νησιά έχουν, όπως όλα τα άλλα νησιά σε όλο τον πλανήτη, εύρος χωρικών υδάτων δώδεκα ναυτικών μιλίων και φυσικά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη αλλά ελληνικό «καφέ – γαλάζιο έδαφος». Δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτα άλλο.

Δυστυχώς, μέρος της υβριδικής πολεμικής μηχανής της Άγκυρας είναι και ένα μικρό αριθμητικά αλλά πανίσχυρο ως προς την επιρροή του, κομμάτι του ελληνικού πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου το οποίο λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός της Τουρκίας.

Ωστόσο, τη μεγάλη ευθύνη την έχει το κυρίως σώμα του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινής γνώμης, που θα πρέπει να απομονώσουν αυτές τις παρανοϊκές απόψεις.

– Προεκλογικός πυρετός τόσο στη χώρα μας όσο και στην Τουρκία. Τι ισορροπίες διαμορφώνονται ενόψει κάλπης και στις δύο πλευρές του Αιγαίου με δεδομένη πλέον και την μεταστροφή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις; 

Το μόνο για το οποίο είμαι απολύτως βέβαιος είναι ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στην Τουρκία θα εντείνει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας. Σε βάθος χρόνου φυσικά. Αυτή η νηνεμία που υποτίθεται ότι υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο καιρό δεν είναι παρά μια τακτική κίνηση της Άγκυρας.

Είναι σαν να είμαστε σε μια μάχη και το εχθρικό πυροβολικό να σταματάει να ρίχνει για να ανανεώσει το απόθεμα των οβίδων του. Τίποτα παραπάνω.

Τώρα, γιατί στην Ελλάδα επιμένουν κάποια κέντρα να μας σερβίρουν αυτό το διάλειμμα ως αλλαγή στρατηγικής της Άγκυρας είναι κάτι που είτε υπάγεται στις αρμοδιότητες των ψυχιάτρων είτε είναι ξεδιάντροπη στήριξη του τουρκικού επεκτατισμού από την εγχώρια πέμπτη φάλαγγα.

-Πώς κρίνετε τις τελευταίες αποφάσεις στα εξοπλιστικά, για αμφίβια από τις ΗΠΑ και για τους SPIKE-NLOS, αλλά και τις προηγούμενες κινήσεις;  

Η αγορά των Spike NLOS είναι μια εξαιρετική κίνηση. Ωστόσο, άργησε αδικαιολόγητα να προχωρήσει και αυτό δείχνει σοβαρές παθογένειες στην ελληνική πολιτική εξοπλισμών.

Η σημερινή κυβέρνηση γενικώς και η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ειδικότερα έκαναν σοβαρή προσπάθεια για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της χώρας που περιλαμβάνει και αγορές νέων οπλικών συστημάτων αλλά και το γενικότερο «νοικοκύρεμα» των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά κενά.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά σοβαρή προσπάθεια όχι μόνο εφαρμογής αλλά ούτε καν μελέτης των τελευταίων εξελίξεων στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου.

Είναι παραπάνω από κρίσιμης σημασίας η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου εξοπλισμών που θα δίνει έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, στο χαμηλό κόστος και στη δραστική ενίσχυση των ικανοτήτων προβολής ισχύος. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει οικοδομημένο στο θεμελιώδες οπλικό σύστημα κάθε χώρας. Την εγχώρια στρατιωτική σκέψη. Η οποία μέχρι στιγμής βρίσκεται στο περιθώριο.

– Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία διαβλέπετε κάποια λύση; Πιστεύετε πως η κατάσταση είναι όντως οριακή ή όσα βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, όπως πχ πυρηνικές απειλές, αποτελούν μεθόδους εκφοβισμού; 

Ειδικά για τα πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα πυρηνική εποχή. Αυτή η εξέλιξη δεν περιορίζεται στον πόλεμο στην Ουκρανία ούτε θα πάψει να υφίσταται εάν σταματήσει ο πόλεμος εκεί.

Έχουμε μπει σε έναν νέο πυρηνικό ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας και ευρωατλαντικής Δύσης και πιθανώς και μεταξύ Κίνας και Δύσης. Όσον αφορά το ουκρανικό μέτωπο, η πιθανότητα εφαρμογής μιας πολιτικής πυρηνικής απειλής υψηλού ρίσκου (brinkmanship) από πλευράς της Ρωσίας είναι κάτι που δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή και ρεαλιστική ανάγνωση της νέας πυρηνικής πραγματικότητας. Και αυτό σημαίνει ότι, πριν και πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να απαλλαγούμε από αντιλήψεις του τύπου «δεν είναι δυνατόν να γίνει πυρηνικός πόλεμος γιατί αυτό δεν βολεύει κανέναν», «θα επιβιώσουν μόνον οι κατσαρίδες» και παρόμοια φληναφήματα.

Η πυρηνική στρατηγική είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα και θα πρέπει να καταφύγουμε στη σοφία των στρατηγιστών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου αν θέλουμε να έχουμε μια ρεαλιστική ανάγνωση της απειλής σήμερα.

-Σας προβληματίζει η αλλαγή ισορροπιών στην Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα με την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης; Πώς μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας;  

Η αλλαγή γεωπολιτικής πλεύσης της Σαουδικής Αραβίας και η προσέγγισή της με το Ιράν αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας συσσωμάτωσης της Ευρασίας που βρίσκεται εν εξελίξει, με πυρήνα τη σύζευξη Ρωσίας – Κίνας. Μια αφύσικη σύζευξη με βάση τα διαρκή ανταγωνιστικά στοιχεία στις γεωπολιτικές ταυτότητες των δύο χωρών, η οποία γίνεται με την ευγενική χορηγία της Δύσης και την παρανοϊκή πολιτική της «διπλής ανάσχεσης».

Δηλαδή μια πολιτική «εναντίον όλων». Εναντίον της Ρωσίας, εναντίον της Κίνας, εναντίον του Ιράν κλπ, η οποία ωθεί τις ευρασιατικές χώρες να υπερβούν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν σε μια χαλαρή μεν λειτουργική δε γεωπολιτική σύζευξη.

-Μιλώντας πρόσφατα ο Χένρι Κίσινγκερ στην El Mundo είπε πως ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Με δεδομένη και την τελευταία επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Μόσχα πώς πιστεύετε ότι διαμορφώνονται οι γεωπολιτικές ισορροπίες; 

Είναι δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο όρος είναι επικίνδυνα παραπλανητικός. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η νέα παγκόσμια αντιπαλότητα θα μείνει σε «ψυχρή» κατάσταση και σίγουρα δεν θα είναι επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου, όπως θεωρούν περίπου βέβαιο τα κυρίαρχα κέντρα εξουσίας στην Ουάσιγκτον σήμερα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ισραήλ

Μήνυμα Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου: Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε

Δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στην κρατική τελετή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μέρα απερίγραπτης θλίψης για τη χώρα, λέει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια δήλωση βίντεο στην κρατική τελετή μνήμης, αλλά «δεν νικηθήκαμε». πρόσθεσε.

«Και όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία του Ισραήλ, ακριβώς σε στιγμές δυσκολίας αναδύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη».

«Σταθήκαμε μαζί για την υπεράσπιση της χώρας μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», λέει ο Νετανιάχου σε προηχογραφημένο μήνυμα. «Έχουμε κινητοποιήσει τεράστια πνευματική δύναμη. Έχουμε καθορίσει τους στόχους του πολέμου και τους πετυχαίνουμε: ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς. Το να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι, ζωντανούς και νεκρούς, είναι μια ιερή αποστολή που δεν θα την αφήσουμε μέχρι να την πετύχουμε, την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα για το Ισραήλ· και επιστροφή των κατοίκων του νότου και του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το Ισραήλ μάχεται, λέει ο Νετανιάχου, «για να φέρει φως στον κόσμο, έναν λαό που αγωνίζεται να διαδώσει το καλό και να εξαλείψει το κακό».

«Όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Όσο υπάρχουν απαγωγείς στη Γάζα — θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανένα από αυτά. Δεν θα τα παρατήσω. Όσο οι πολίτες μας δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Όταν το Ισραήλ νικήσει, λέει ο Νετανιάχου, «όχι μόνο για χάρη μας, αλλά για χάρη των μελλοντικών γενεών και για χάρη όλης της ανθρωπότητας — θα ξαναχτίσουμε τις αναζωογονημένες περιοχές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κρατώντας τη ρίζα θα ξαναφυτρώσει το δέντρο της ζωής».

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για γενιές το τίμημα της αναβίωσής μας και θα εκφράζει για γενιές το μέγεθος της αποφασιστικότητάς μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», συνεχίζει ο Νετανιάχου.

«Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και μαζί —με τη χάρη του Θεού— θα νικήσουμε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Αυτός ο χάρτης που εκδόθηκε από τους IDF στις 7 Οκτωβρίου 2024, δείχνει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή