Ακολουθήστε μας

Δανία

Ινδία και Δανία ανταλλάσσουν απόψεις για την προεδρία των G20

Δημοσιεύτηκε

στις

Ινδία και Δανία το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 για πολυμερή, περιφερειακά ζητήματα, όπως η προεδρία της G20, η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ινδίας-ΕΕ, η Ουκρανία, ο Ινδο-Ειρηνικός, η συνεργασία στον ΟΗΕ και η κλιματική αλλαγή.

Οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του 7ου γύρου των Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ινδίας-Δανίας (FOC) στην Κοπεγχάγη το Σάββατο, ανέλαβαν μια συνολική ανασκόπηση των διμερών τους σχέσεων, αναγνώρισαν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και έχουν ωφεληθεί από την υπογραφή της πρώτης Πράσινης Στρατηγικής Συνεργασίας τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στις διαβουλεύσεις συμπροήδρευσαν ο Ινδός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών Sanjay Verma και ο Υφυπουργός Εξωτερικής Πολιτικής της Δανίας, Jesper Moller Sorensen. Ο τελευταίος γύρος των Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ινδίας-Δανίας C είχε πραγματοποιηθεί το 2009 στο Νέο Δελχί.

Κατά τη διάρκεια των 7ων διαβουλεύσεων με το εξωτερικό, συζητήθηκαν η πρόοδος που σημειώθηκε για την εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης και η τομεακή συνεργασία στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Υπεράκτιων Αιολικών, Διαχείρισης Νερών, Έξυπνων Πόλεων, Πράσινης Ναυτιλίας, Υγείας, Γαλακτοκομίας και Κτηνοτροφίας.

Και οι δύο πλευρές σημείωσαν πρόοδο στη δημιουργία έξυπνου εργαστηρίου για το καθαρό νερό του ποταμού στο Βαρανάσι.

Οι δύο χώρες εκτίμησαν ότι το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ξεπέρασε τα 6,64 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και συμφώνησαν να διαφοροποιήσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις τους. Πάνω από 200 εταιρείες της Δανίας είναι παρούσες στην Ινδία και εργάζονται σε διάφορους τομείς όπως η αιολική ενέργεια, η ναυτιλία, η παροχή συμβουλών, η επεξεργασία τροφίμων και ο τομέας της μηχανικής, ενώ περίπου 60 ινδικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής, των βιοεπιστημών και της καθαρής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στους τομείς της μηχανικής, έχουν αυξανόμενη παρουσία στη Δανία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πολιτικές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου και να διεξαγάγουν τον επόμενο γύρο της Συνόδου της Μικτής Επιτροπής σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, υπήρξαν αρκετές δεσμεύσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Ινδίας και Δανίας τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός Narendra Modi επισκέφθηκε τη Δανία τον Μάιο του 2022.

Ο πρίγκηπας Frederik και η πριγκήπισσα Mary του Βασιλείου της Δανίας επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ινδία από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2023. Ο Πρωθυπουργός Frederiksen πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2021, ως ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέφτηκε την Ινδία από την έναρξη της της πανδημίας Covid-19.

Οι διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εξωτερικών Ινδίας-Δανίας διεξήχθησαν σε φιλική και θερμή ατμόσφαιρα. Συμφωνήθηκε να διεξάγονται πολιτικές διαβουλεύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Διμερείς σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Δανίας υπάρχουν από το 1960 και αποτελούνται από κυρίως της αναπτυξιακής βοήθειας της Δανίας που χορηγήθηκε στην Ινδία σε τομείς όπως η γεωργία, η υγεία και το πόσιμο νερό.

To 2020 υπογράφηκε από την Ινδία και τη Δανία συμφωνία Πράσινης Στρατηγικής Συνεργασίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δανία

Γιατί η μαφία της Δανίας προτιμά νεαρούς Σουηδούς γκάνγκστερ;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια νέα τάση καταγράφεται στον σκανδιναβικό «κόσμο των γκάνγκστερ». Σουηδοί έφηβοι, μέλη συμμοριών, στέλνονται με συμβόλαια στη Δανία για να εκτελέσουν παράνομα «πρότζεκτ». Γιατί;

Πυροβολισμοί στην περιοχή Νόρεμπρο της Κοπεγχάγης. Ένας άνδρας πυροβολήθηκε στο πόδι στο Κόλντινγκ, 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γερμανία. Ένα πρωί Δευτέρας, νεαρός δέχθηκε σφαίρες σε κοσμηματοπωλείο. Μια χειροβομβίδα εξερράγη σε περίπτερο. Όλα  αυτά συνέβησαν πρόσφατα, μέσα σε μία εβδομάδα, στη Δανία. Οι φερόμενοι δράστες σε όλες τις περιπτώσεις είναι έφηβοι Σουηδοί, κάποιοι μόλις 16 ετών. Ο υπ. Δικαιοσύνης της Δανίας Πέτερ Χούμελγκααρντ αποκάλεσε τους νεαρούς Σουηδούς «παιδιά-στρατιώτες» που «προσλαμβάνονται» από Δανούς εγκληματίες. Για το θέμα είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Mετά τα τελευταία περιστατικά βίας εκ Σουηδίας, η Δανία έχει αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σουηδία και έχει στείλει αστυνομικούς στη γειτονική χώρα. Ο Δανός υπ. Δικαιοσύνης προειδοποίησε για «συνθήκες Σουηδίας» στη Δανία σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο DR. Πράγματι, εδώ και δεκαετίες, δραστηριοποιούνται στη Σουηδία συμμορίες, στις οποίες ολοένα συχνότερα θύτες και θύματα είναι ανήλικοι, κάποιοι 14 ετών.

Από την εγκληματικότητα νέων στο οργανωμένο έγκλημα

Γκανγκστερική επίθεση στη Στοκχόλμη
Μετά από γκανγκστερική επίθεση στη Στοκχόλμη το 2023 με θύμα 18χρονοΕικόνα: Nils Petter Nilsson/TT/picture alliance/dpa

Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Μάνε Γκέρελ από το Πανεπιστήμιο του Μάλμε στη Σουηδία, πολλές σουηδικές συμμορίες έχουν τις βάσεις τους σε υποβαθμισμένες περιοχές, με μεγάλο αριθμό κατοίκων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. «Στην αρχή γινόταν λόγος για νεανική εγκληματικότητα. Αργότερα αυτοί οι νέοι μεγάλωσαν και άρχισαν με στρατηγική να χτίζουν ισχυρά εγκληματικά δίκτυα» αναφέρει ο Σουηδός ειδικός στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Mέσα σε μια δεκαετία η Σουηδία απέκτησε έτσι σοβαρότατο πρόβλημα βίας.

Πλέον Δανοί γκάνγκστερ απευθύνονται στους Σουηδούς «συναδέλφους» τους για βοήθεια. Για τον Σουηδό εγκληματολόγο δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Το νέο στοιχείο είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Παλιά, ακόμη και στη Δανία, επρόκειτο για συμπλοκές μεταξύ εχθρικών εγκληματικών ομάδων. Το νέο στοιχείο είναι ότι γκάνγκστερ από τη Δανία «αγοράζουν υπηρεσίες» από Σουηδούς γκάνγκστερ.

Το «σουηδικό μοντέλο»

Νέος που κρατά μαχαίρι
«Φθηνοί και αναλώσιμοι» οι νέοι δράστεςΕικόνα: Emil Umdorf/imago

Όπως εξηγεί ο Γκέρελ, στη Σουηδία έχει αναπτυχθεί ένα «επιχειρησιακό μοντέλο», σύμφωνα με το οποίο οι εγκληματίες ενώνονται για τη διεκπεραίωση «πρότζεκτ». Υπάρχει μάλιστα και «πρότζεκτ μάνατζερ», ο οποίος λέει: «θα βάλουμε εδώ βόμβα» ή «θα πυροβολήσουμε αυτόν». Μετά οργανώνεται η εκτέλεση του «πρότζεκτ», συνήθως με δύο πρόσωπα-κλειδιά. Ένας οργανώνει τα διαδικαστικά π.χ. βρίσκει πιστόλια και ο άλλος οδηγεί τους εκτελεστές στον τόπο του εγκλήματος. Όταν τελειώσει το «πρότζεκτ», η ομάδα διαλύεται. Αυτό το μοντέλο έχουν εξάγει σουηδικές εγκληματικές οργανώσεις στη Δανία.

Όσο για τη στρατολόγηση εφήβων, ο λόγος είναι απλός κατά τον Γκέρελ: «είναι φθηνοί και αναλώσιμοι».Δεν έχουν αξία για τα αφεντικά, δεν τους ενδιαφέρει αν οι νέοι συλληφθούν. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι νέοι που μπαίνουν σε συμμορίες το κάνουν για τα χρήματα, το «στάτους» και την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου.

Γιατί οι Δανοί προτιμούν τους Σουηδούς γκάνγκστερ

Κεντρική πλατεία στην Κοπεγχάγη
Προβληματίζουν τελευταία τα περιστατικά εισαγόμενης οργανωμένης βίας στην ήσυχη ΚοπεγχάγηΕικόνα: Jochen Tack/picture alliance

Ο κοινωνιολόγος Αϊντίν Σοέι αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στη Δανία αρκετοί νέοι «στρατιώτες», όπως τους αποκαλούν, που είναι ενταγμένοι σε εγκληματικές οργανώσεις. Η εγκληματικότητα μεταξύ των νέων στη Δανία αγγίζει τα πιο χαμηλά ρεκόρ ιστορικά κι αυτό γιατί ήδη από το 2000 ελήφθησαν μέτρα πρόληψης, μέσω της στήριξης πολλών νέων στα σχολικά τους καθήκοντα, επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και μέσα από εθελοντισμό σε κοινωφελείς ομάδες. «Προσπαθούν να εντάξουν τους νέους σε υγιείς κοινωνικές ομάδες, ώστε να μην χρειάζονται την αναγνώριση περιθωριακών ομάδων και να μην αναζητούν την ένταξη σε εγκληματικές οργανώσεις» εξηγεί ο ειδικός στο dpa.

Στη Δανία υπάρχει επίσης ένας «άγραφος κανόνας» μεταξύ των συμμοριών: να μην στρατολογούν παιδιά για σοβαρά εγκλήματα. Γι’ αυτό στρέφονται στη Σουηδία. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι στρέφονται στη Σουηδία δείχνει ότι και στη Δανία το περιβάλλον των συμμοριών έχει γίνει πιο βίαιο.

Την ίδια ώρα και η Σουηδία έχει δεσμευθεί να πράξει περισσότερα κατά των εγκληματικών ομάδων που στρατολογούν νέους. «Η Σουηδία πρέπει να κάνει περισσότερα, ώστε να εμποδίσει τα παιδιά να μπουν σε αυτόν τον κόσμο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι αρχές στη Δανία» εκτιμά ο Γκέρελ. Για τον ίδιο σημαντική είναι η συνεργασία των αρμόδιων αρχών στις δύο χώρες. Αυτό τουλάχιστον έχουν εξαγγείλει ήδη οι υπ. Δικαιοσύνης Δανίας και Σουηδίας και αναμένεται συνάντησή τους στην Κοπεγχάγη.

ΠΗΓΗ: DW

Σχόλιο Infognomon Politics: Είναι ξεκάθαρο, ότι το άρθρο γράφτηκε με αφορμή τις επιθέσεις με πυροβολισμούς από έφηβους Σουηδούς. Αυτό που δεν αναφέρεται στο άρθρο είναι, ότι πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι νεαροί εγκληματίες είναι παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Σουηδία. Γι’αυτό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δημιουργούν κανάλια επικοινωνίας σε επίπεδο πληροφόρησης των αστυνομικών αρχών ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα. Η σχετική πληροφόρηση δόθηκε σε κείμενο του Αλέξανδρου Νίκλαν από το Geopolitics.iisca.eu και μπορείτε να το διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο.

Κλείνουν τα σύνορα Σουηδία και Δανία!

Επειδή όμως στην Ελλάδα οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανησυχίες που εγείρονται γύρω από το μεταναστευτικό θέμα δαιμονοποιείται και χαρακτηρίζεται, σας καλούμε να διαβάσετε το άρθρο του “European Conservative” για το θέμα με τίτλο: “Η Δανία λέει ότι η αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της Σουηδίας ευθύνεται για το εξαγόμενο έγκλημα

Οι Δανοί πολιτικοί έχουν βαρεθεί τη βία των συμμοριών που διαχέεται από τη Σουηδία—και είναι ξεκάθαροι σε αυτό που βλέπουν ως αιτία.

Δέκα χρόνια αφότου ο τότε πρωθυπουργός Fredrik Reinfelt (Μετριοπαθείς) σε μια ομιλία του είπε στους Σουηδούς να «ανοίξουν τις καρδιές σας» στους μετανάστες, η Δανία υφίσταται τις συνέπειες των φιλελεύθερων μεταναστευτικών πολιτικών της γειτονικής χώρας. Πριν από μια εβδομάδα, η Δανία εφάρμοσε συνοριακούς ελέγχους σε τρένα που περνούσαν από τη γέφυρα Øresund μετά από δύο πυροβολισμούς και μια βομβιστική επίθεση με δράστες από τη Σουηδία. Την Τετάρτη, ένας άλλος Σουηδός υπήκοος συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Δανίας, ο οποίος έφερε δύο χειροβομβίδες.

«Η Σουηδία είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν δίνεται πολύ λίγη προσοχή στη μετανάστευση και τις πολιτικές επιβολής του νόμου», δήλωσε ο Δανός βουλευτής Preben Bang Henriksen στο Aftonbladet . «Ούτε οι συντηρητικές ούτε οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

«Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι όχι μόνο η Δανία, αλλά μεγάλα τμήματα των Σκανδιναβικών χωρών αισθάνονται τις συνέπειες των μακροχρόνιων αποτυχημένων μεταναστευτικών και νομικών πολιτικών στη Σουηδία, και το λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Peter Hummelgaard. .

Για δεκαετίες, η Σουηδία είχε τις πιο γενναιόδωρες μεταναστευτικές πολιτικές της Δυτικής Ευρώπης—κάτι που άλλαξε μόνο αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από τους Σουηδούς Δημοκρατικούς, ανέλαβε την εξουσία το 2022. Η χώρα έχει δεχθεί πάνω από 2 εκατομμύρια μετανάστες από την αλλαγή του αιώνα . Από τα 10 εκατομμύρια κατοίκους της Σουηδίας, το 20% γεννήθηκε στο εξωτερικό. Ενώ η παλίρροια φαίνεται να έχει αλλάξει , με τη χώρα να εμφανίζει πλέον καθαρή μετανάστευση, το εισαγόμενο οργανωμένο έγκλημα παραμένει.

Η αποτυχία ελέγχου της μετανάστευσης είχε ως αποτέλεσμα μια συγκλονιστική αύξηση του βίαιου εγκλήματος στην προηγουμένως ομοιογενή και ειρηνική σκανδιναβική χώρα. Όπως αναφέραμε προηγουμένως , η Σουηδία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό ένοπλης βίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 363 θανατηφόρους πυροβολισμούς πέρυσι—σε σύγκριση με έξι στις άλλες τρεις σκανδιναβικές χώρες μαζί.

Οι εγκληματικές συγκρούσεις που εξαπλώνονται στη Δανία δεν είναι κάτι καινούργιο. Πίσω στη δεκαετία του 1990, εγκληματικές συμμορίες μοτοσυκλετών διέσχιζαν τα στενά σε βίαιους πολέμους χλοοτάπητα. Αλλά η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική, τονίζουν οι Δανοί πολιτικοί: «Το ότι Σουηδοί παιδιά στρατιώτες έρχονται τώρα στη Δανία και πυροβολούν στους δρόμους μας είναι ένα εντελώς νέο πρόβλημα που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Δανός βουλευτής Bjørn Brandenborg.

«Εγκληματικές ομάδες στη Δανία έχουν προσλάβει παιδιά-στρατιώτες Σουηδούς-έτσι τους αποκαλώ-για να διεξάγουν εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Hummelgaard σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Η Δανία έχει χειριστεί 25 τέτοιες υποθέσεις από τον Απρίλιο, είπε.

Ο Hummelgaard απευθύνθηκε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης για να περάσει ένα άλλο μήνυμα – όχι σε πολιτικούς αλλά σε επίδοξους εγκληματίες: Το δικαστικό σύστημα της Δανίας έχει σκληρότερες ποινές και υψηλότερο ποσοστό καταδίκων από το σουηδικό.

«Και δεν θα ξεφύγεις εύκολα μόνο και μόνο επειδή είσαι ανήλικος», είπε.

Πέρυσι, η Σουηδία ποινικοποίησε τη συμμετοχή ατόμων κάτω των 18 ετών σε εγκληματικές δραστηριότητες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα από τη δικαστική πλευρά, λέει ο Hummelgaard. Για παράδειγμα, η Σουηδία δεν έχει ισοδύναμο με το bandepakke (πακέτο συμμοριών) της Δανίας — έναν αυτόματο διπλασιασμό των ποινών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε σχέση με συμμορία.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητες σκληρές ποινές όταν κάποιος διαπράττει σοβαρά εγκλήματα, ακόμη και σε νεαρή ηλικία», είπε ο Hummelgard .

Η Δανία έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των νέων μεταναστών. Η καταδίκη για έγκλημα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απέλαση ολόκληρης της οικογένειας ενός μετανάστη. «Πρόκειται να κάνουμε τη ζωή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη για τους εγκληματίες», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Gunnar Strömmer ρίχνει μέρος της ευθύνης στις δανικές συμμορίες που προσλαμβάνουν νέους συμβασιούχους δολοφόνους, αλλά παραδέχεται ότι η χώρα του πρέπει να επωμιστεί μέρος του βάρους.

“Αυτός είναι επίσης ο λόγος που αλλάζουμε τώρα την πολιτική μας με μια ευρύτερη έννοια, και το κάνουμε σε μεγάλο βαθμό με τη Δανία ως πρότυπο”, είπε . «Στην πράξη, τώρα εφαρμόζουμε τα πακέτα συμμοριών της Δανίας».

Ο Στρόμερ θα συναντηθεί με τον Δανό ομόλογό του στην Κοπεγχάγη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των δύο χωρών. Μια κοινή δύναμη συνεργασίας στη Στοκχόλμη, συμπεριλαμβανομένων των φινλανδικών και νορβηγικών αρχών επιβολής του νόμου, βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

«Γνωρίζω ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να συμβαίνουν στη Σουηδία και σέβομαι ότι έχουν μια μακρύτερη δημοκρατική διαδικασία», είπε ο Hummelgaard . «Αλλά δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι η Σουηδία έχει προειδοποιηθεί για αυτό εδώ και πολλά χρόνια».

Συνέχεια ανάγνωσης

Δανία

Ποιον θέλει να απελάσει η Σουηδία;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Σουηδία, πριν κάποια χρόνια, απασχολούσε τις ειδήσεις για τον πρωθυπουργό που πήγαινε με το ποδήλατο στο γραφείο του και την πριγκίπισσα που μάζευε η ίδια από το πεζοδρόμιο τις ακαθαρσίες του σκύλου της. Και για το ηγεμονικό ασφαλιστικό & προνοιακό της σύστημα, που στηρίζεται σε μια εξίσου ηγεμονική φορολόγηση.

Σήμερα, τις απασχολεί ως πολυπολιτισμική δυστοπία. Οι συμμορίες των μεταναστών έχουν εκτοξεύσει την εγκληματικότητα στα ύψη. Βιασμοί, σεξουαλικές επιθέσεις, δολοφονίες, ληστείες, έχουν αυξηθεί σε τέτοιον βαθμό, που ανάγκασαν την κυβέρνηση να βγάλει τον στρατό στους δρόμους. Πρόσφατα, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Σουηδίας συνέλαβε τέσσερα άτομα με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα και είχαν διασυνδέσεις με τον ισλαμικό εξτρεμισμό και το οργανωμένο έγκλημα. Ταυτόχρονα, οι κρατικές δομές πρόνοιας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης, διότι έχουν επωμισθεί τη φροντίδα εκατοντάδων χιλιάδων εισβολέων, που δεν έχουν πληρώσει ούτε σεντ γι΄ αυτές. Αποτέλεσμα είναι η γενική υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Σουηδούς. Πλέον, όλα τα κόμματα, ακόμα και οι σοσιαλιστές, μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη απελάσεων.

Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει να διώχνει από τη χώρα εκείνους που απειλούν την ασφάλειά της. Η μεγαλύτερη απειλή, που το Σουηδικό Μεταναστευτικό Δικαστήριο διέταξε να απελαθεί, είναι Ιρακινός και λέγεται Salwan Sabah Matti Momika. Τι είναι ο Μομίκα; Βιαστής; Δολοφόνος; Αρχηγός συμμορίας; Ιμάμης που κηρύσσει τον τζιχαντισμό; 

Όχι! Ο Μομίκα είναι εχθρός του Ισλάμ! Γεννήθηκε το 1986, σε χριστιανική οικογένεια στο βόρειο Ιράκ, αλλά αυτοπροσδιορίζεται ως άθρησκος. Στο Ιράκ πολέμησε εναντίον του ISIS, έχοντας έντονη δράση ως μέλος διάφορων στρατιωτικών ομάδων. Αντιμετωπίζοντας πλήθος απειλών, κατέφυγε στη Σουηδία και το 2021 έλαβε 3ετή άδεια παραμονής. Όμως, δεν κάθισε στ’ αυγά του. Διοργανώνει διαδηλώσεις κατά της ισλαμοποίησης της Σουηδίας στις οποίες καίει δημόσια το Κοράνι και βάζει φέτες από ζαμπόν ανάμεσα στις σελίδες του, συνεχίζοντας τον ακτιβισμό του Δανο-σουηδού δικηγόρου Rasmus Paludan, που ίδρυσε το 2017 το κόμμα Stram Kurs, με βασική θέση την απαγόρευση του Ισλάμ και την απέλαση των εισβολέων από τη Δανία.

Επιπλέον έχει συνδεθεί με το αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD) και έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι υποψήφιός του στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Σεπτεμβρίου 2026. (Στη Σουηδία οι εκλογές γίνονται σταθερά κάθε 4 χρόνια, τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.)

Ο Μομίκα βιντεοσκοπεί τις ενέργειές του και ανεβάζει τα βίντεο στο διαδίκτυο. Είναι ενδιαφέρον, για τον τρόπο που λειτουργούν οι σουηδικοί θεσμοί, το ότι ενώ η αστυνομία, από την οποία ο Μομίκα ζήτησε αρχικώς άδεια, απαγόρευσε αυτές του τις δράσεις, τις επέτρεψε τελικά η Δικαιοσύνη με βάση τις αρχές της Σουηδίας για την ελευθερία του λόγου.

Στη Σουηδία και τη Δανία, στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, επιτρέπεται η δημόσια καύση βιβλίων, “ιερών” ή μη, η οποία γίνεται μάλιστα με την προστασία της αστυνομίας. Άρα, γιατί ένας νόμιμος μετανάστης ο οποίος λειτουργεί σύμφωνα με τους σουηδικούς νόμους, απειλεί την εθνική ασφάλεια και πρέπει να απελαθεί; 

Salwan Sabah Matti Momika

Διότι την ελευθερία έκφρασης, την οποία η Σουηδία θεωρεί κατάκτηση του πολιτισμού της, οι απανταχού της γης μουσουλμάνοι την θεωρούν βλασφημία. Και υπάρχει μία μόνο ποινή στο Κοράνι για τον βλάσφημο: θάνατος. Βλάσφημος, όμως, δεν λογίζεται μόνο ο Μομίκα, αλλά και το σουηδικό κράτος το οποίο τον ανέχεται, και κατ΄ επέκταση όλοι οι Σουηδοί πολίτες.

Η αντίδραση των μουσουλμάνων στην καύση του Κορανίου ήταν σφοδρότατη. Η Σουηδία γνώρισε στο εσωτερικό της εκτεταμένες ταραχές, με καταστροφές και πυρπολήσεις αυτοκινήτων και επιθέσεις κατά της αστυνομίας με τραυματίες αστυνομικούς, από τους έξαλλους μουσουλμάνους.

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της Σουηδίας έγιναν σε πολλά ισλαμικά κράτη. Οι διπλωματικές της αποστολές δέχθηκαν απειλές. Το Ιράκ απέλασε τον Σουηδό πρέσβη και διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη. Το ίδιο αποπειράθηκαν να κάνουν και στη Δανική πρεσβεία.

Δύο Σουηδοί φίλαθλοι δολοφονήθηκαν από Τυνήσιο τζιχαντιστή, στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2023, όταν πήγαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Εθνικής τους ομάδας με το Βέλγιο.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) κάλεσε τα κράτη-μέλη του να λάβουν τα κατάλληλα πολιτικά και οικονομικά μέτρα κατά της Σουηδίας, της Δανίας και όσων κρατών επιτρέπουν την “βεβήλωση” του Κορανίου. Ο Ερντογάν απείλησε πως αν η Σουηδία δεν απαγορεύσει αυτές τις ενέργειες, θα έβαζε βέτο στην είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

O Μομίκα και ο Παλούνταν απειλούνται με θάνατο και πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό την προστασία της αστυνομίας, κάτι που εξαγριώνει ακόμα περισσότερο τους μουσουλμάνους!

Η Δανία ξέρει πολύ καλά πώς εκφράζεται η οργή των πιστών του Αλλάχ. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2005 η εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσίευσε 12 γελοιογραφίες με θέμα το Ισλάμ και τον Μωάμεθ, οι ταραχές και οι επιθέσεις σε ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές και χριστιανικές εκκλησίες που προκλήθηκαν σε όλον τον κόσμο από έξαλλους μουσουλμάνους προκάλεσαν τον θάνατο 250 τουλάχιστον ανθρώπων και συνοδεύτηκαν από μποϊκοτάζ των δανέζικων προϊόντων.

Δανοί ιμάμηδες με επικεφαλής τον Ahmed Akkari έκαναν περιοδείες σε μουσουλμανικά κράτη παρουσιάζοντας τα σκίτσα μαζί με άλλα που αλίευσαν από το διαδίκτυο για να υποκινήσουν την εχθρότητα. Ο τότε πρωθυπουργός της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν (Anders Fogh Rasmussen) χαρακτήρισε αυτή την υπόθεση ως τη χειρότερη κρίση διεθνών σχέσεων της Δανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Akkari, Λιβανέζος που απέκτησε τη Δανική υπηκοότητα το 2005, ήταν εκπρόσωπος της “Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τιμή του Προφήτη” και της “Ισλαμικής Εταιρείας” (εκατοντάδες νομικά πρόσωπα που προωθούν τον εξισλαμισμό λειτουργούν νόμιμα στην Ευρώπη, με τη μορφή επιστημονικών ή πολιτιστικών οργανισμών). Σπούδασε παιδαγωγικά στη Δανία. Έδειξε πώς αντιλαμβάνεται την παιδαγωγική όταν σακάτεψε στο ξύλο με κλωτσιές έναν 11χρονο Δανό μαθητή, ο οποίος παίζοντας στο διάλειμμα με μια μουσουλμάνα συμμαθήτριά του τής έβγαλε τη μαντίλα. Η ποινή του ήταν 40 μέρες φυλακή με αναστολή!

Απολαμβάνοντας το καθεστώς ατιμωρησίας των ανθρωπιστικών νόμων της Δύσης, ο Αkkari αποθρασύνθηκε, απειλώντας με θάνατο τον μετριοπαθή μουσουλμάνο, Συροπαλαιστίνιο βουλευτή, Naser Khader, ο οποίος το 2009 πρότεινε νόμο για την απαγόρευση της μπούρκας, χαρακτηρίζοντάς την ως καταπίεση των γυναικών. 

Όμως η μεγαλόκαρδη δυτική κουλτούρα αυτά τα ανέχεται. Τι δεν ανέχεται; Την αντίδραση στο Ισλάμ! Έτσι, το δίλημμα για το οποίο έπρεπε να αποφασίσουν οι φιλελεύθεροι Σκανδιναβοί είναι: ή αλλάζουν τη νομοθεσία τους, απαγορεύοντας τον αντι-ισλαμικό ακτιβισμό ή διώχνουν τον Μομίκα.

Η Δανία επέλεξε το πρώτο: υιοθέτησε νόμο, τον περασμένο Δεκέμβριο, που καθιστά παράνομη την καύση του Κορανίου σε δημόσιους χώρους. “Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια της Δανίας και των Δανών”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Peter Hummelgaard. “Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε τώρα καλύτερη προστασία από τις συστηματικές βεβηλώσεις που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό”.

Το Κοινοβούλιο της Δανίας, με ψήφους 94-77, απαγόρευσε “την ανάρμοστη μεταχείριση, δημόσια ή με σκοπό τη διάδοση σε ευρύτερο κύκλο, ενός γραπτού με σημαντική θρησκευτική σημασία για μια θρησκευτική κοινότητα ή ενός αντικειμένου που εμφανίζεται ως τέτοιο”. Mολονότι ο νόμος δεν κατονομάζει τα γραπτά “με σημαντική θρησκευτική σημασία”, έγινε γνωστός ως  Quran Law. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πλέον πρόστιμο και ποινή έως και δύο χρόνια φυλάκισης.

Όμως, τα έργα τέχνης όπου “ένα μικρό μέρος” περιλαμβάνει βεβήλωση, αλλά είναι μέρος μιας μεγαλύτερης καλλιτεχνικής παραγωγής, δεν καλύπτονται από την απαγόρευση. Κι αν ο Μομίκα ή ο Παλουντάν μετατραπούν σε εικαστικούς καλλιτέχνες και σε ένα installation art βάλουν φέτες ζαμπόν ανάμεσα στις σελίδες ή γουρουνοκεφαλές πάνω από 100 βιβλία, ένα εκ των οποίων θα είναι το Κοράνι; Μέχρι εκεί δεν έφτασε η φαντασία των Δανών νομοθετών.

Για τη συνέχεια Capital

Συνέχεια ανάγνωσης

Δανία

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Μόρτεν Μέλνταλ αποθεώνει το σύστημα χρηματοδότησης της καινοτομίας στην Ινδία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δυτικές χώρες μπορούν να μάθουν από την Ινδία καθώς οι φορείς χρηματοδότησης για την έρευνα στη Δύση είναι «ανεξάρτητοι».

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Μόρτεν Μέλανταλ επαίνεσε το οικοσύστημα χρηματοδότησης της έρευνας της Ινδίας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραμάτισε το Συμβούλιο Βοήθειας Έρευνας Βιομηχανίας Βιοτεχνολογίας (BIRAC) στη διευκόλυνση και τη χρηματοδότηση του έργου καινοτομίας.

Σε συνέντευξή του στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2022, εξέφρασε ότι οι δυτικές χώρες μπορούν να μάθουν από την Ινδία καθώς οι φορείς χρηματοδότησης για την έρευνα στη Δύση είναι «ανεξάρτητοι». Ο Μέλνταλ κατά την επίσκεψή του στην Ινδία βρέθηκε στο Συμβούλιο Βοήθειας για την Έρευνα Βιομηχανίας Βιοτεχνολογίας (BIRAC), μια επιχείρηση του δημόσιου τομέα που υπάγεται στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας (DBT) που συνδέεται μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της βιομηχανίας.

Αναλογιζόμενος την επίσκεψή του στην εταιρεία, ο Μέλνταλ είπε “Ο BIRAC είναι ένας οργανισμός για την καινοτομία στην Ινδία. Νομίζω ότι είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό που κάνατε στην πραγματικότητα εδώ για να οργανώσετε έναν οργανισμό-ομπρέλα που αγνοεί όλα τα διαφορετικά θεμέλια. Η όλη διαδικασία καινοτομίας διευκολύνεται από αυτή την οργάνωση και έχει άμεσους δεσμούς με την κυβέρνηση. Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό νέο πράγμα στην Ινδία από το οποίο μπορούμε να μάθουμε στις δυτικές χώρες όπου οι φορείς χρηματοδότησης είναι κάπως ανεξάρτητες οντότητες, δεν συντονίζονται πολύ καλά. Επίσης, όλοι οι διαφορετικοί κανονισμοί γύρω από αυτό και ούτω καθεξής. Δεν είναι συντονισμένοι Μπορούμε να μάθουμε από αυτό σίγουρα εδώ από την Ινδία”, είπε συγκεκριμένα ο Μέλνταλ.

Στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό του 2024-2025, η υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιθαραμάν αναφέρθηκε σε «ένα νέο σχέδιο βιο-παραγωγής και βιοχυτηρίου» για να παρέχει «φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, όπως βιοαποδομήσιμα πολυμερή, βιοπλαστικά, βιοφαρμακευτικά προϊόντα. και βιο-αγρο-εισροές». Όταν ρωτήθηκε για το πώς η Ινδία και η Δανία μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς της επιστήμης, ο Μέλνταλ είπε ότι τα δύο έθνη μπορούν να κάνουν παγκόσμια εκπαίδευση στη χημεία.

«Και νομίζω ότι θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούσαμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, για το πώς μπορούμε να κάνουμε μια παγκόσμια εκπαίδευση στη χημεία», είπε ο επιστήμονας. Ο Μέλνταλ επικοινώνησε επίσης με τον Υπουργό Επικρατείας της Ένωσης (Ανεξάρτητη Υπεύθυνη) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τζιτέντρα Σινγκ και συζήτησε τη διμερή συνεργασία στα φαρμακευτικά προϊόντα και την προώθηση των σπουδών χημείας μεταξύ των μαθητών.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή